Alpenoordkant Wetterbegünstigt door Föhn, in zuiden toenemend onbestendig /nat
Gisteren is er vooral op wat grotere hoogte veel drogere lucht over de Alpen uitgestroomd en ondanks dat de atmosfeer gisteren opnieuw onstabiel van opbouw was kregen nu ook in de westelijke Alpen veel zon en bleef het in tegenstelling tot eergisteren toen er nog regen en onweersbuien tot ontwikkeling kwamen (Zwitserland) droog. Met de zon, een zwakke Südföhn en de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidoosten steeg het kwik tot 20 a 25 graden of zelfs nog wat hoger tot 26+ graden ( Quinten, Flums).De gebieden grenzend aan de zuidelijke Alpenhoordkam en aan de zuidkant hadden door licht Stau effecten te maken met wat meer wolken(velden) en hier bleef de temperatuur ietwat achter.
Vandaag en ook nog morgen paas maandag behoudt hoog – Katharina – ondersteund door hoog – Leonore – met kern boven west Rusland de invloed op het weer in de Alpen en grosso modo verandert er in eerste instantie nog niet veel.
Met veel zon en zwakke Südföhn stijgt het kwik naar 22 tot 25 graden en lokaal ook nog wat hoger. Ook in de bergen is het zeer zacht, op 2000 meter wordt het een graad of 4 tot 8 en de vorstgrens houdt zich tussen de 2700 en 3000 meter op.
Richting het zuiden en westen is de invloed van de zuidelijke lagedruk wat groter welke zich verraad door meer hogere bewolking. Naast de bewolking wordt er vanuit de Sahara in de hogere luchtlagen ook in toenemende mate Sahara stof (zand) tot over west Europa en de Alpen op transport gezet. Gisteren berichtte onze weerman Roy Molenaar hier op Twitter ook al over.
Veel #Saharastof wordt richting Europa aangevoerd. Ook in Nederland en de Alpen kunnen we dit gaan waarnemen. De stofdeeltjes breken het zonlicht en dat kan voor een mooie #zonsondergang zorgen komende maandag en dinsdag. Bron: Skiron
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Inzettende Südstau neerslag
Door toenemende drukverschillen tussen de hogedruk boven oost Europa en west Rusland (kerndruk stijgend naar 1030 hPa) en in samenspel met een afzakkende Atlantische hoogtetrog richting het westelijke Middellandse Zee gebied nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant vanaf dinsdag maandag verder toe en daarmee ook de Südstau en Südföhn.
De Alpenzuidkant krijgt dan geleidelijk te maken met een in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming waarbij vochtiger luchtmassa’s tegen de Alpenhoofdkam gaan stuwen. Met een inzettende Südstau wordt het dan onbestendig en gaan er vooral richting de donderdag grotere neerslaghoeveelheden vallen die deels tot over de Alpenhoofdkam zullen overgrijpen. De sneeuwvalgrens ligt meest rond de 2000 meter, kan echter door neerslagafkoeling tot 1700 a 1500 meter dalen.
Dinsdag krijgen echter ook de noordelijke Alpen tijdelijk te maken met de invloed van een naar het noorden overtrekkend (zwak) occlusie frontje waardoor er wat meer bewolking zal zijn en er ook hier wat neerslag (buien) kunnen gaan vallen. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1700 en 2300 meter
De noordkant van de Alpen profiteert na dinsdag van de in kracht toenemende en afdrogende opwarmende werking van de föhn. Het is er droog met een mix van zon en overtrekkende wolken(velden).
De Südstau en Südfähn situatie zal tot en met donderdag aanhouden. In de loop van de donderdag en op vrijdag zien we polaire jet van zuid-noord geleidelijk weer een meer noordelijk en west-oost georiënteerde koers vervolgen. Daarmee komt er een einde aan de Südstau en Südföhn situatie en kan de neerslag zich van het zuiden en westen ook over de noordelijke Alpen gaan uitbreiden.
Vrijdag stroomt samenhangend met een koufront van west naar oost dan ook koelere lucht over de Alpen uit en gaan ook aan de Alpennoordkant de temperaturen omlaag. De vorstgrens daalt tot 1800 a 1500 meter en tot 1500 a 1200 meter kan het sneeuwen.
Tussenhoog weekend
In de loop van het weekend krijgen we te maken met een van het westen uit inschuivend hoog en kan de atmosfeer weer tot rust komen. Met steeds meer zon gaan de temperaturen weer in de lift en kunnen we ons met de start van de mei maand gaan opmaken voor een volgende (tijdelijke) zeer zachte lente fase.
Helaas lijkt deze thermische opleving ditmaal een kort leven beschoren want met de start van de nieuwe week gaat het aan de oostflank van opbouwende Atlantische hogedruk en een uitdiepende depressie boven Scandinavië vanuit het noordwesten weer koudere polaire lucht naar het zuiden uitstromen.
Of en hoe dit tegen die tijd allemaal gaat evolueren, de modellen verschillen nog wat onderling ten aanzien van bovenstaande scenario, gaan we de komende dagen vervolgen. Fijne warme paasdagen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen in Oberwallis
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl