Berichtgeving natuurbranden Benelux 2019
De afgelopen tijd hebben we alweer te maken gehad met de eerste natuurbranden. Deze natuurbranden konden snel uitbreidden dankzij dode vegetatie van de droogte van vorig jaar en de harde wind. Verschillende veiligheidsregio's hebben het risico op natuurbranden al verhoogd en ook worden er boven de Veluwe surveillance uitgevoerd om beginnende branden snel te ontdekken.Grotere kans op natuurbrand in Fryslân: wees extra alert! Help je mee om natuurbrand te voorkomen? Je leest er meer over op https://t.co/APcdV0DZI1 pic.twitter.com/BwpaR4GF04
— Veiligheidsregio FR (@VRFryslan) 17 april 2019
Natuurbranden vorige week
Op maandag op 8 april was er een grote natuurbrand op de Laapersheide bij Hilversum. Deze brand is waarschijnlijk aangestoken. Omdat de brand dicht bij het spoor woedde werd de treinverbinden tussen Hilversum en Utrecht tijdelijk stilgelegd.
Twee dagen later woedde er opnieuw een grote natuurbrand. Deze keer op de Arnhemse Heide bij Schaarsbergen:Aan de zuidkant van Hilversum woedt een zeer grote brand in natuurgebied Laapersheide https://t.co/mV4V76kSCi pic.twitter.com/i8ybl2bEhb
— NH Nieuws (@NHNieuws) 8 april 2019
| Gewijzigd: 17 april 2019, 09:41 uur, door LakoGrote heidebrand bij Arnhem pic.twitter.com/q4j9GoO1fm
— Hugo Janssen (@Hoguhugo) 10 april 2019
Code geel voor brandgevaar in Belgische natuurgebieden
Het Belgische Agentschap Natuur en Bos heeft in Antwerpen en Limburg code geel afgekondigd voor brandgevaar vanwege de aanhoudende droogte. “Natuurbeheerders en brandweer zijn extra waakzaam”, meldt het agentschap op zijn website. In de rest van België geldt code groen.Brandfase geel betekent dat de natuurgebieden beginnen uit te drogen door het goede weer, waardoor het risico op brand groter wordt. De waarschuwing heeft volgens Belga betrekking op de tientallen natuurgebieden in beide provincies. In Antwerpen wordt de brandtoren op de Kalmthoutse Heide bemand op dagen met een verhoogd risico.
Bron: Weeronline.nl
Aanhoudende droogte verhoogt brandrisico in meerdere Vlaamse natuurgebieden
Door de aanhoudende droogte is het brandrisico in de provincies Antwerpen en Limburg verhoogd van geel naar oranje. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos. Brandfase oranje betekent dat het erg droog en brandgevaarlijk is en dat je kinderen dan ook niet zonder toezicht mag laten in de tientallen natuurgebieden die de provincies rijk zijn.Voorts zijn beheerders en brandweer extra waakzaam en als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer meteen versterkt uit. De aanwezige brandtorens worden bovendien overdag bemand.
De waarschuwing heeft onder meer betrekking op bekende gebieden als de Kalmthoutse Heide, de Merode, het Nationaal Park Hoge Kempen en Bosland.
In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant geldt nog gewoon code groen, aangezien daar volgens het Agentschap Natuur en Bos nog weinig brandgevaar is.
Bron artikel: hln.be
Nu al “extreem hoog gevaar” op brand in natuurgebieden provincie Antwerpen: code rood afgekondigd
Het agentschap Natuur en Bos heeft het brandgevaar voor Antwerpse heiden en bossen in brandgevoelige gebieden opgetrokken naar code rood, wat betekent dat er een “extreem hoog gevaar” is voor het uitbreken van heidebranden. De reden is de aanhoudende droogte en een oostenwind die lokaal is komen opzetten. Bezoek aan de natuurgebieden wordt afgeraden.
“Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden”, zegt Natuur en Bos. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Een toegangsverbod is er niet, maar de beheerders van de domeinen en de brandweer zijn zeer waakzaam, klinkt het. “Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.” Dat blijft allicht nog de rest van de paasvakantie het geval.
De brandgevoelige gebieden zijn de Kalmthoutse Heide, de Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en Tielenheide. In de provincie Limburg geldt sinds enkele dagen brandfase oranje. In de andere provincies geldt code groen en is er weinig gevaar op brand.
Bron: hln.be
Combinatie harde wind en droogte veroorzaakt natuurbranden
Helaas zijn er de afgelopen dagen weer meerdere kleine en grotere natuurbranden geweest. De wind zorgt ervoor dat kleine brandjes zich snel kunnen verspreiden.
In de Korte Duinen in #Soest woedde vanmiddag een grote #natuurbrand. Veel potentieel ingezet door @vrutrecht pic.twitter.com/T1hwyYRcz9
— Luke Beens (@LukeBNV) 18 april 2019
Gisteren: Grote natuurbrand bij Soester Duinen onder controle
De brand die vanmiddag uitbrak bij de Soester Duinen is inmiddels onder controle. De brandweer is bezig met nablussen.
Het gaat om een gebied van honderden vierkante meters, meldt RTV Utrecht. De brand werd rond 15.00 uur ontdekt door 'Charly', het vliegtuig dat de Utrechtse Heuvelrug bewaakt wanneer het extra droog is buiten.
'Blijf weg'
De brandweer roept mensen op niet naar het natuurgebied te komen. Mensen die er wel zijn, wordt gevraagd het gebied te verlaten, zodat de hulpdiensten de ruimte hebben. Het nablussen zal nog één of twee uur duren.
Bron: NOS
We zijn de #bosbrand in Belfeld aan het blussen en krijgen daarbij hulp van @BrandweerVenlo en @BrwBeeselReuver. pic.twitter.com/v7HGwli2mt
— Brandweer Belfeld (@BrwBelfeld) 19 april 2019
Vandaag: Droogte veroorzaakt bosbrand in Belfeld
De brandweer is vrijdagmiddag uit moeten rukken voor een bosbrand in Belfeld.
Twee blusvoertuigen en twee waterwagens moesten rond 14:30 uur naar de brandhaard aan de Loërdijk.
Nasmeulen
De brand in de buurt van een zandgroeve werd ontdekt door voorbijgangers. De opgeroepen brandweer van Belfeld kreeg hulp van de collega's uit Venlo en Reuver. Het sein brand meester kon na een uurtje worden gegeven, maar het smeulde wel nog even na, geeft de woordvoerster van de brandweer aan. Een oppervlakte van ongeveer 20 bij 30 meter is verwoest door de bosbrand. De brandweerlieden houden een gebied van 50 bij 50 meter nat, zodat het vuur niet kan oplaaien.
Er is niemand gewond geraakt.
Extra alert
De oorzaak van de brand is hoogstwaarschijnlijk de droogte, waarvoor de brandweer sinds donderdag waarschuwt. Vanwege de droogte is er namelijk een grotere kans op natuurbranden. Mensen wordt gevraagd extra alert te zijn in de natuur.
Struikgewas
Die waarschuwing lijkt niet voor niets te zijn, want de brandweer moest in de nacht van donderdag op vrijdag al een brand in een struikgewas langs de Bevrijdingsweg in Venlo gaan blussen.
Bron: 1limburg
Gisteren hebben er verschillende natuurbrand(jes) gewoed in de Benelux:
Natuurbrand nabij Museum Belvédère in Heerenveen
Drie tankautospuiten werden ingezet om het vuur te bestrijden. Ook werd gebruik gemaakt van een hoogwerker voor het overzicht en om, indien nodig, een waterkanon in te zetten. Door de droogte werd er snel opgeschaald naar het sein 'grote brand'. De brandweerposten Tjalleberd, Heerenveen en Nieuwehorne werkten mee aan het blussen van de brand.
De brandweer meldt dat in totaal tussen de 150 en 200 meter aan natuurgrond heeft gebrand. De natuur die is verbrand, bestond grotendeels uit boompjes en heide. Er wordt nog enige tijd nageblust. Over de oorzaak is niets bekend.
Bron: LC.nl
Grote natuurbrand Oranjewoud pic.twitter.com/UWZQ8yPpPo
— GrootHeerenveen (@GrootHeerenveen) 20 april 2019
Een heidebrand bij Winterswijk gisteravond. Dankzij de grote rookontwikkeling werd het treinverkeer tijdelijk stilgelegd.Enkele sfeerbeelden van de #bosbrand bij #Heerenveen vanmiddag. Door snel optreden van @BrandweerFrl @Groep1Hveen kon de schade beperkt blijven tot circa 150 tot 200 vierkante meter pic.twitter.com/Rb2RYRMtEu
— René Wiegmink (@ReneWiegmink) 20 april 2019
| Gewijzigd: 21 april 2019, 13:42 uur, door Thijs.#Winterswijk De veenbrand trekt langs een spoorlijn. Treinen rijden met lastgeving. 3 brandweerwagens en extra waterwagens zijn aan het blussen.
— Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (@VNOGregio) 20 april 2019