Dagelijkse gang en hoogtelaagjes als onzekere factor
Onder invloed van een laagje dat via het westen van Frankrijk via het Engelse Kanaal naar de Noordzee trok en een meelopende occlusie storing hadden de westelijke Alpen gisteren te maken met meer bewolking waaruit in de westelijke (Franse) Alpen ook wat neerslag viel.In de matig warme lucht viel er vanaf 1600 a 1700 meter sneeuw. De oostelijke Alpen hielden het droog en algemeen gold hoe verder naar het oosten hoe minder bewolking en hoe meer zon. De temperaturen varieerden tussen de 10 a 19 graden waarbij de hoogste waardes in het oosten en aan de zuidkant werden behaald.
Het laagje is vandaag al niet meer terug te vinden op de weerkaarten en ook de occlusie storing stelt nauwelijks nog wat voor. Aangestuurd door hoog – Katherina -, vandaag met kern boven noordelijke Oostzee (kerndruk 1037 hPA), mogen ook de westelijke Alpen zich weer gaan verheugen op de zon.
Aanvankelijk hebben we nog te maken met wat rest bewolking maar overdag is het de zon die het weerbeeld zal gaan bepalen. Met de zon gaan ook de temperaturen weer in de lift en kan het kwik oplopen tot 18 a 22 graden in de middag.
Ook in de bergen wordt het zachter en stijgt de vorstgrens naar circa 2500 meter. Algemeen nog wat kouder is het in de oostelijke Alpen, hier zou lokaal in de loop van de dag een buitje tot ontwikkeling kunnen komen waarbij het vanaf 1700 a 2200 meter sneeuwt.
Donderdag gaan de temperaturen nog wat verder omhoog en hebben we te maken met overtrekkende (hogere) wolkenvelden en vooral in de middag ook stapelwolken. Heel lokaal zouden deze tot een buitje kunnen uitgroeien met voorkeur voor de bergen en zuidkant.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vrijdag en ook in het weekend gaat aan de zuidflank van hoog Katherina en met een zuidoostelijke stroming zeer zacht verder en ook de zon zal veel speelruimte gaan krijgen. Omdat we echter met een vrij vlakke drukverdeling te maken en tevens ook de invloed van zuidelijke lagedruk invloed /hoogtelaag(jes), zal de atmosfeer door de dagelijkse gang (opwarming zon) en getriggerd door de orografie met het vorderen van de dag labiel van opbouw worden. Dit uit zich door de vorming van stapelwolken die lokaal het buien stadium kunnen bereiken.
De meeste uren zon mogen we met dit soort situaties in de eerste helft van de dag verwachten, de grootste kans op een bui later in de middag en met voorkeur voor de bergen en de westelijke Alpen. Aan de temperatuur zal het in ieder geval niet liggen. Met 20 tot 24 graden is het zeer zacht en in de bergen ligt de vorstgrens meest tussen de 2500 en 2700 meter. Sneeuwen doet het dan enkel nog in het hooggebergte.
Apropos sneeuw. Ook in het noorden van Japan moet de sneeuw steeds meer terrein prijs geven tegen de oprukkende lente. Inmiddels is ook de Tateyama Kurobe Alpin route weer voor het verkeer vrijgegeven. Maar liefst 16 meter hoog ligt de sneeuw hier en tot midden juni kunnen ook voetgangers de enorme sneeuwmassa’s bewonderen. Ook in de Alpen zullen in mei en juni de doorgaande grotere Alpen passen weer worden geruimd. Daarover later dan meer!
A drive like few others ...
The Tateyama Kurobe Alpine Route in northern Japan reopened this week after a bumper snow season. 16 metre high walls of #snow line the route, which is also open to pedestrians until mid-June. Matt
Met de start van de nieuwe week verplaatst het zwaartepunt van de noordelijke hogedruk zich geleidelijk verder naar het zuidoosten en komt dan boven west Rusland en de noordelijke Balkan te liggen. Tegelijkertijd zien we op de Atlantische Oceaan een hoogtetrog vanaf IJsland tot over de Britse Eilanden en de Golf van Biskaje in beeld komen waarbij rond het midden van week een hoogtelaag richting het westen van het Iberische Schiereiland afsnoert.
Uitgaande van de laatste kaarten komen we dan aan de trogvoorzijde (hoogtelaag te liggen wordt er met een meer zuidelijke stroming zachte lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden op transport gezet. Door toenemende drukverschillen tussen de Alpen zuid en noordkant krijgt de noordkant dan te maken met föhn, de Alpenzuidkant en ook de westelijke Alpen daarentegen met vochtigere luchtmassa’s!
De ontwikkelingen na de pasen zijn echter in detail nogal onzeker omdat de modellen met verschillende oplossingen komen ten aanzien van de sturende druksystemen. Daarnaast zouden ook nog rondtollende hoogtelaagjes roet in het eten kunnen gaan gooien van het mooie lenteweer.
Daarover dan later meer en voorlopig eerst maar eens genieten van het zonnige en (zeer) zachte lenteweer! Fijne dag, blijf volgen en graag weer tot een volgende keer! Cia vanuit een praktisch onbewolkt maar nog fris Termen in Oberwallis.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl