Nogmaals winters speldenprikje
Onder invloed van een laag met kern boven het noorden van Italië stroomde gisteren vanuit het zuidoosten vochtigere lucht over de Alpen uit. Terwijl in de westelijke Alpen in de ochtend vooral de zon nog het weerbeeld bepaalde was het in het oosten meest bewolkt en viel er wat neerslag.Met het vorderen van de dag nam dan ook de westelijke Alpen de bewolking steeds verder toe en viel en lokaal wat regen of een bui. De maxima stegen naar een graad of 15 in de oostelijke Alpen en tot 18 graden in het westen.
De sneeuwvalgrens lag meest tussen de 1200 en 1500 meter, daalde in de nacht naar het oosten toe toe onder de 1000 meter en lokaal kan het in de vroege ochtend in het oosten tot in de dalen vlokken.Vandaag donderdag gaat het onder een vlakke drukverdeling en met de aanvoer van vochtige lucht aan de noordflank van het noord Italië (hoogte)laag onbestendig verder.
De oostelijke Alpenzuidkant heeft te maken met de invloed van het (hoogte)laag, de noordelijke Alpen hebben met wat stabielere en drogere luchtmassa’s te doen en vooral later op de dag komt dan ook de zon weer wat meer achter de wolken tevoorschijn.
Ook hier is het echter niet bestendig en kan er lokaal nog een regen en boven de 1200 a 1500 meter een vlok sneeuw vallen. De middagtemperaturen komen tussen de 10 en 16 graden uit en lokaal is 18 tot 19 graden mogelijk. De vorstgrens ligt meest zo tussen de 1800 en 2000 meter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vrijdag verandert er in grote lijnen niet veel aan het (licht) onbestendige weerbeeld waarbij de Alpenzuidkant de grootste kans maakt op neerslag of een bui. De temperaturen gaan geleidelijk wat verder naar beneden en daalt de sneeuwvalgrens tot 900 a 800 meter, lokaal kan het in de noordelijke oostelijke Alpen tot circa 500 meter vlokken.
Koud en schraal weekend
In het weekend krijgen we te maken met een volgende portie polaire lucht die vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam zal treffen. Drijvende motor is hoog – Katharina – aan diens oostflank de veel koudere lucht vanaf de pool wordt aangetapt!
De temperaturen gaan in alle hoogtes nog verder omlaag en het kan dan tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. Omdat de polaire lucht echter ook vrij droog is worden er geen grote(re) regen of sneeuwhoeveelheden verwacht. Op 1500 meter daalt het kwik naar -2 tot -5 graden en de vorstgrens tot 1200 meter en in de nacht en vroege ochtend tot in de lagere delen en dalen.
Met de zuidelijke lagedruk kan er vooral in de zuidelijke Alpen neerslag gaan vallen en lokaal worden tot en met het weekend neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 80 mm en lokaal ook nog meer verwacht. Daarbij kunnen de verschillen per regio behoorlijk uiteenlopen.
Zachter maar vooral naar zuiden toe nog onbestendig
De eerste helft van de nieuwe week verandert er grosso modo niet veel aan de heersende drukverdeling. Hogedruk bepaalt het weerbeeld in de noordelijke delen van Europa en lagedruk naar het zuiden toe. De Alpen liggen een beetje in het overgangsgebied tussen de sturende druk systemen onder een vlakke drukverdeling (weinig drukgradiënt).
Met een meest continentale stroming met zuidoost component wordt geleidelijk weer zachtere lucht vanuit zuid Europa aangevoerd. De temperaturen gaan dagelijks wat wind pakken en ook in de bergen wordt het zachter met een vorstgrens die geleidelijk naar 2300 tot 2600 meter meter later in de week.
Onzeker is nog in hoeverre de zuidelijke lagedruk en apart hoogtelaagjes voor een oplevende onstabiliteit en ook neerslag gaan zorgen. Vooral op dinsdag (GFS) en richting de vrijdag (GFS) zouden storingen die daarmee samenhangen voor neerslag kunnen gaan zorgen.
De weermodellen komen echter (in detail) nog verschillende oplossing zodat we wat dat betreft nog een slag om de arm moeten houden. De gegeven drukverdeling en weer oplopende temperaturen met de meeste kans op zon naar het noorden toe lijken echter vrij zeker. Later dan meer daarover.
Lawinegevaar matig (code geel / 2) , klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl