Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 april 2019, 22:48 uur | Bericht #490377

Zuid- en Oost-Nederland beginnen droogteseizoen met achterstand


Het is weer 1 april geweest en dat betekent het begin van het droogteseizoen van 2019. Er is ook meteen iets te melden, de gevolgen van de vorige zomer zijn namelijk ivooral n de hogere zandgronden nog steeds van invloed.

Verbod op gebruik grondwater bij Eindhoven in verband met droogte
Waterschap De Dommel heeft een tijdelijk verbod op het gebruik van grondwater afgekondigd voor het gebied tussen Eindhoven en de Belgische grens. Grondwater mag daar voorlopig niet worden gebruikt voor het beregenen van grasland, meldt het waterschap.

Boeren mogen van 1 april tot 1 juni geen grondwater gebruiken voor hun weilanden. De maatregel is volgens het waterschap noodzakelijk op de hoge zandgronden in Midden-Brabant. Vooral daar is na de droogte van vorig jaar onvoldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te brengen. Normaal gesproken wordt de natuurlijke voorraad grondwater in de wintermaanden aangevuld, maar dat is nu onvoldoende gebeurd.

"De grondwaterstand is in het stroomgebied van de Dommel afhankelijk van de hoeveelheid regen", legt het waterschap uit. "Extra waterinlaat uit grote rivieren zoals bij onze buurwaterschappen is nauwelijks mogelijk.

De maatregel geldt alleen voor graslanden, sportvelden en golfterreinen, niet voor akkerbouw. Volgens het waterschap is het gebied nu droger dan een jaar geleden in april. "De droogte zal ook dit jaar veel aandacht vragen. We blijven volledig afhankelijk van de regen die valt en er zijn weinig mogelijkheden om water aan te voeren in onze beken."

Ook wijst het waterschap op de hoge ligging van het gebied ten zuiden van Eindhoven en Tilburg: "Het water stroomt daar snel weg. Deze bijzondere kenmerken maken het Dommelgebied van nature gevoelig voor droogte."

Dit weekend meldde Weeronline dat opnieuw droogte dreigt in het zuidoosten van het land. In het oosten van Gelderland en het noorden en midden van Limburg is het grondwaterpeil laag door een neerslagtekort. Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor de land- en tuinbouw sector. Voor deze maand, de eerste maand in het groeiseizoen, wordt niet veel neerslag verwacht.

Bron: nos.nl
Verder lezen: nieuw groeiseizoen erft neerslagtekort van vorige zomer & nieuwe droogte dreigt in delen limburg en gelderland | Gewijzigd: 2 april 2019, 22:50 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 april 2019, 09:41 uur | Bericht #490381

Droogteseizoen van start


Bron afbeelding: OnweerOnline

De droogte van 2018 zit nog vers in ons geheugen. Maar het nieuwe droogteseizoen staat alweer voor de deur. Het woord dat vorige zomer veelvuldig viel was het neerslagtekort. Hoeveel regen moest er vallen om het tekort op te lossen? Het KNMI hanteert van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort om droogte te monitoren. Hoe wordt dat berekend en waarom alleen in deze periode?

Droogte ontstaat als er meer water verdwijnt dan dat er valt. Dit gebeurt alleen niet in één dag. In de zomer wordt na een zonnige warme week het gras geel, maar dit hoeft niet direct tot problemen te leiden. Duurt de droogte langer, dan kan er wel een serieus watertekort ontstaan. Andersom geldt precies hetzelfde. Na een lange droogteperiode kunnen een paar fikse buien ervoor zorgen dat het gras weer groen is, maar dit betekent niet dat het grondwaterpeil weer normaal is. Daar is veel meer regen voor nodig.

Regionale verschillen
Of er sprake is van droogte en hoe erg kan van plaatst tot plaats sterk verschillen. Dit heeft te maken met de begroeiing. Zijn er veel planten en bomen of is er juist sprake van kale grond of verhard terrein? Maar ook de aanvoer van water door rivieren of de afvoer door bemaling is belangrijk. Vooral in laag gelegen polders kan water worden aangevoerd, op hoger gelegen zandgronden met een lage grondwaterstand kan dat vaak niet.

Neerslagtekort
Er zijn verschillende manieren om droogte te monitoren. Het KNMI hanteert het neerslagtekort. Hierin wordt het verschil berekend tussen de hoeveelheid regen die valt en hoeveel vocht die er verdampt uit gras. Als er bijvoorbeeld 10 millimeter regen valt en er 15 millimeter vocht verdampt, dan is het neerslagtekort 5 millimeter. De verdamping wordt niet gemeten, maar berekend. Dit is een indicatie voor de droogte. De werkelijke verdamping kan lokaal afwijken vanwege andere begroeiing, of juist veel braakliggend terrein of verharding. 

Droogteseizoen
Omdat er in de winter nauwelijks water verdampt uit planten en er bovendien meestal veel regen valt, wordt het neerslagtekort van 1 april tot en met 30 september berekend. In het voorjaar beginnen de planten te groeien en neemt de verdamping snel toe. Op 1 april beginnen we met een neerslagtekort van 0 millimeter. De grafiek toont het actuele neerslagtekort, gemiddeld over het land, inclusief de verwachting voor de komende 15 dagen.



Samen de risico's van droogte beperken
Op basis van de KNMI-verwachting, het neerslagtekort en de verwachte rivierafvoeren kijkt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) of er risico’s zijn voor de watervoorziening en vaardieptes.

Bron: KNMI.nl
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
7 april 2019, 14:58 uur | Bericht #490395

Politieke maatregelen tegen droogte

Het kabinet neemt extra maatregelen in de strijd tegen de droogte. Het trekt 7 miljoen euro uit om in zandgebieden water op te slaan en om verzilting zoveel mogelijk te voorkomen.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft met de regio's afgesproken dat die ook met geld over de brug komen.

Het extra opslaan van water in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland moet het grondwater tijdig aanvullen. "We gaan ons watermanagement nog meer inzetten op het vasthouden van water, zodat we in komende zomers over grotere buffers beschikken", zegt de minister.

Grondwater nog steeds niet overal op peil
Hoewel de afgelopen maanden een gemiddelde hoeveelheid regen is gevallen, is in sommige gebieden het grondwater nog steeds niet genoeg aangevuld om zo'n lange periode van droogte als vorig jaar door te komen.

Afgelopen zomer daalde het peil in het IJsselmeer door neerslaggebrek zo zeer, dat het indringende zout steeds meer een probleem werd voor de productie van drinkwater. Noodmaatregelen zoals de inzet van schepen voor zoet water waren uiteindelijk niet nodig, maar Rijkswaterstaat kijkt nu ook naar andere oplossingen. Verder investeren de drinkwaterbedrijven in grotere voorraden water.

Van Nieuwenhuizen schat de economische schade door de droogte van vorig jaar op een bedrag tussen de 0,5 en 2 miljard euro.

Droogtemonitor: kans op watertekort klein
Uit de vandaag verschenen jaarlijkse droogtemonitor van Rijkswaterstaat, de waterschappen en het KNMI, komt naar voren dat de uitgangssituatie voor het komende droogteseizoen, dat loopt van april tot oktober, overeenkomt met normaal tot iets droger dan gemiddeld. Wel zijn er regionaal grote verschillen.

In de lager gelegen gebieden heeft de grondwaterstand zich na de droogte van vorig jaar weer hersteld. Dat is anders in de hoger gelegen gebieden, waar geen aanvoer van water door de rivieren is. De grondwaterstand is daar (veel) te laag en verschillende waterschappen hebben op beperkte schaal al sproeiverboden ingesteld.

Bron: NOS

Ongebruikelijk neerslagtekort in winter

Nog altijd is gemiddeld over het land sprake van een neerslagtekort van 65 mm, terwijl er normaal op 31 maart juist een overschot van 206 mm is. Er zijn grote regionale verschillen. Op de zandgronden in het zuiden en oosten is sinds 1 april 2018 zo’n 100-200 mm minder neerslag gevallen dan verdampt. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe en op de Veluwe is inmiddels wel sprake van een neerslagoverschot van 30-80 mm. In de rest van het land is sprake van een tekort van 10-60 mm.

Op 1 april begon het nieuwe groeiseizoen officieel en start de berekening van het neerslagtekort opnieuw. De droge voorgeschiedenis kan echter in het vervolg van de lente en in de zomer nog een rol spelen. Vooral op de zandgronden is nog onvoldoende regen gevallen om het grondwaterpeil weer op een normaal niveau te brengen. Dit betekent dat bij een nieuwe periode van droogte in het komende groeiseizoen sneller dan gebruikelijk problemen kunnen ontstaan.

In Arcen (Noord-Limburg) bedraagt het neerslagtekort sinds 1 april 2018 nog 207 mm en in Ell (Midden-Limburg) zelfs 215 mm. Rotterdam kent het grootste neerslagoverschot: 82 mm.


Bron afbeelding: weeronline

Na de recorddroge zomer van 1976 was de situatie tijdens de start van het groeiseizoen van 1977 vergelijkbaar met nu. In 1977 viel in de lente en in de zomer een vrij normale hoeveelheid neerslag. Hierdoor ontstonden niet voor het tweede jaar op rij grote problemen.

Overlast in praktijk kleiner
Hoewel er 271 mm verschil zitten tussen het normale overschot van 206 mm en het huidige tekort van 65 mm, is de overlast in de praktijk kleiner dan deze cijfers doen vermoeden. Normaal gesproken wordt al het overtollige hemelwater in de winter massaal geloosd op de Noordzee en op het IJsselmeer. Dit jaar hebben Rijkswaterstaat en de waterschappen er alles aan gedaan om juist zoveel mogelijk hemelwater en rivierwater vast te houden. Zo werd water van het IJsselmeer Friesland ingepompt, terwijl normaal water afgevoerd moet worden. Hierdoor zijn de grondwaterstanden op veel plaatsen geleidelijk gestegen.

Winters neerslagtekort zeer ongebruikelijk
Normaal gesproken wordt het neerslagtekort bijgehouden in de periode van 1 april tot en met 30 september. In een normale winter ontstaat een flink neerslagoverschot, waardoor het niet interessant is om dit nog te berekenen. Vanwege de extreme situatie heeft Weeronline het neerslagtekort ook tijdens de afgelopen winter berekend.

Bron: weeronline
Eigen simulatie per weerstation

Om het niet alleen voor De Bilt te kunnen zien maar ook voor andere regio's, heb ik een eigen simulatie geprobeerd te maken.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 april 2019, 09:09 uur | Bericht #490437

Korter douchen en meer bomen, deze plannen moeten watertekort voorkomen


Bron afbeelding: OnweerOnline

Drinkwaterbedrijf Vitens en de waterschappen Overijssel en Gelderland slaan de handen ineen om watertekorten in de zomer te voorkomen. Zo komt er onder meer een publiekscampagne om mensen bewust te maken van de hoeveelheid drinkwater die zij gebruiken.

Uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Vitens blijkt dat Nederlanders denken dat ze elke dag 60 liter water verbruiken. In werkelijkheid is dat 120 liter water. Het waterbedrijf geeft daarom tips in een campagne.

De meeste winst is te behalen in de badkamer, het toilet en in de tuin. Bij een gemiddelde douchebeurt wordt 70 liter water gebruikt. Door een minuut korter te douchen kan al zo'n 40 liter per week worden bespaard. Ook raadt het waterbedrijf mensen aan om op de wc de juiste knop voor het juiste moment te gebruiken.

In de tuin kan veel water worden bespaard door een regenton te plaatsen. Een kwartier het gazon sproeien kost zo'n 100 liter water. Met een regenton is het niet nodig om voor een sproeibeurt drinkwater te gebruiken.

Tienduizenden bomen
Door de droogte afgelopen zomer was de vraag naar drinkwater wekenlang 30 procent hoger dan normaal. In aanvulling op de publiekscampagne komen de waterschappen Overijssel en Gelderland daarom ook met extra maatregelen.

Zo worden in Twente tienduizenden bomen geplant. Daarmee kan het water langer in het gebied worden vastgehouden. Waterschap Vallei en Veluwe meldde eerder deze maand al dat het extra bomen gaat planten. Ook kunnen boeren voortaan tot 10.000 euro extra krijgen voor maatregelen om droogte te voorkomen.

Bron: NOS.nl
#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
10 mei 2019, 10:48 uur | Bericht #490551

Vlaamse Milieumaatschappij: Grondwaterstanden zijn in april nog gedaald

De grondwaterstanden zijn de voorbije maand nog gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe meetresultaten van de Vlaams Milieumaatschappij. Het grondwater heeft zich dus nog niet hersteld van de droge zomer die we achter de rug hebben.

April was opnieuw een erg droge maand en dat laat zich voelen in de bovenste lagen van het grondwater, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). In Vlaams-Brabant en in het zuiden van Limburg staat het grondwater op de meeste plaatsen zeer laag voor de tijd van het jaar. In de rest van Vlaanderen is de situatie iets beter.

De metingen gebeurden tot en met 6 mei. De afgelopen twee dagen is er nog wel wat regen gevallen, maar om het grondwater op een vergelijkbaar niveau te krijgen als vorig jaar in deze periode, zijn een erg natte mei- en junimaand nodig.

De achterstand die het grondwater door de droge zomer heeft opgelopen, is dus nog niet ingehaald. Na de droge zomer kwam een heel droog najaar, met een "normale" winter. In januari, februari en maart heeft het wel wat geregend, maar onvoldoende, zegt de VMM.Het is dus een goed idee dat mensen geen water verspillen en volop gebruikmaken van regenwater, bijvoorbeeld om te poetsen, aldus nog Katrien Smet

Bron: vrtnws
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juni 2019, 17:28 uur | Bericht #490785

Sproeiverbod op Veluwe en in deel Brabant

Waterschap Vallei en Veluwe verbiedt vanaf woensdag het gebruik van oppervlaktewater uit beken, sloten en kanalen. Waterschap Brabantse Delta heeft hetzelfde gedaan voor de zandgronden rond Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Boeren en particulieren mogen niet meer sproeien met water uit de watergangen. Ook het drenken van vee en industrieel gebruik van oppervlaktewater is verboden.

Het verbod is volgens de schappen nodig omdat het waterpeil snel zakt door verdamping en een tekort aan regen. In een aantal beken staat het water alweer helemaal stil. Dat zorgt voor schade aan oevers, flora en fauna. Het neerslagtekort (verschil tussen neerslag en verdamping vanaf 1 april) is gemiddeld over het land al opgelopen naar 107 mm. In het westen is het neerslagtekort zelfs al opgelopen tot boven 120 mm. In het oosten van Gelderland, het midden van Overijssel en in Midden- en Zuid-Limburg is het tekort 60-90 mm.

Grootste problemen op zandgronden
De zandgronden van Vallei en Veluwe en in West-Brabant behoorden vorige zomer tot de droogste gebieden van Nederland. Daardoor stond het grondwater aan het begin van het groeiseizoen dit voorjaar al te laag, terwijl er ook weinig water in de sloten en kanalen stond. Het sproeiverbod moet ervoor zorgen dat het grondwater niet nog verder wegzakt.

Het sproeiverbod geldt voor onbepaalde tijd. Op de Veluwe geldt het verbod niet voor stroken landbouwgrond direct langs Rijn, IJssel en de Randmeren.

Bron: Weeronline.nl
#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
2 juli 2019, 18:17 uur | Bericht #491175
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli 2019, 11:58 uur | Bericht #491189

Droogte in oosten 'problematisch', situatie vergelijkbaar met vorig jaar


Bron afbeelding: OnweerOnline

De droogte in het oosten en zuidoosten van het land neemt "problematische" vormen aan, meldt de Unie van Waterschappen dinsdag. In die gebieden is de droogte vergelijkbaar met de situatie zoals die een jaar geleden was. Vooral de hogere gebieden waar de rivieren niet voor aanvoer van water kunnen zorgen geeft de droogte problemen. Daar worden op steeds meer plekken onttrekkingsverboden ingevoerd, wat betekent dat boeren geen oppervlaktewater mogen gebruiken om het land te besproeien.

"We zien daar dezelfde verschijnselen als vorig jaar", zegt Jane Alblas, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Van die onttrekkingsverboden gaat de agrarische sector nu ook wat merken. Het wordt spannender voor boeren." In Twente en de Achterhoek vallen ook beken droog, waarin zeldzame vissen zitten. "Die moeten nog snel gered worden door ze te verplaatsen naar locaties waar wel voldoende water is", zegt Alblas.

Rest van het land ondervindt geen problemen
In de rest van het land, met uitzondering van de hoger gelegen gebieden van Zeeland, is de situatie nog normaal en zijn er geen problemen. Ter vergelijking: in Oost-Gelderland is het neerslagtekort opgelopen tot bijna 200 millimeter, terwijl het landelijke gemiddelde neerslagtekort 138 millimeter is. In het stroomgebied van de Rijn en de Maas is het vrijwel droog, maar vanaf donderdag trekt een neerslaggebied over het stroomgebied. De verwachting is dat er 20 tot 25 millimeter neerslag gaat vallen in het stroomgebied van beide rivieren. Vanaf zondag wordt het in West-Europa weer droog.

Bron: NU.nl
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
4 augustus 2019, 14:16 uur | Bericht #491527
Doorlopend potentieel neerslagoverschot: vooral Oost-Nederland (inhet bijzonder Twente en de Achterhoek) heeft te kampen met extreme droogte



Oost-Nederland gaat gebukt onder droogte.

Voor boeren in het oosten van het land is het de tweede droge zomer. Maaien gebeurt haast niet en koeien staan binnen. Velen duimen voor regen om de mais nog een kans te geven.Net als vorig jaar is het oosten van het land de droogste regio, met plaatselijk neerslagtekorten van 250 millimeter. Waar het in andere delen van het land, zoals Noord-Holland, lekker heeft geregend, zagen veel boeren in de Achterhoek, Twente, Oost-Brabant en Drenthe de buien overwaaien of viel er slechts een paar millimeter. In Zeeland is het ook al weken droog, maar daar zijn de gewassen recent opgefrist met een paar welkome buien. De verwachting is dat er na het weekend wat meer wisselvallig weer aankomt, wat voor akkerbouwers en melkveehouders zeer welkom zou zijn.

In het Drentse Wapse kijkt melkveehouder Ynze Oenema al een paar weken uit op ‘de Wapsersahara’, zoals hij het zelf noemt. “Het gras is al weken bruin en de koeien staan al een maand op stal omdat er simpelweg niks te vreten is. De mais werd steeds slechter en ik ga liever maar niet meer kijken hoe het er nu bij staat. Als we de spullen ervoor hadden, was ik graag gaan beregenen. Maar daar zijn we nu te laat mee. Het is nu hopen op regen. Woensdagmiddag hebben we 16 millimeter gehad, daar fleurt het gras alweer van op.”

Bruine verdorde weilanden en mislukte oogsten
De droogte in de Achterhoek uit zich op vele plaatsen in bruine verdorde weilanden en mislukte oogsten. Akkerbouwer Bert Sloetjes in Halle (Gld.) ziet dat vooral zijn zomertarwe flink te lijden had onder het vochtgebrek. “Dit jaar is de opbrengst zo’n 4,5 ton per hectare. Normaal oogst ik 7 a 8 ton per hectare.”

‘Zo goed als dood’
Ook zijn middenvroege fritesaardappelen hebben te lijden. “Vorig jaar was een droog en slecht jaar, maar dit jaar is nog veel slechter. Het aardappelveld zichtbaar op de foto is zo goed als dood. En dit is niet het enige perceel dat er zo bij staat.” Sloetjes heeft al contact opgenomen met zijn afnemer om de aardappelen uit nood eerder te rooien.

‘De boel brandde letterlijk dood’
Ook bij melkveehouderij van Henk en André Toevank in Haaksbergen hebben weilanden en mais te lijden onder de droogte. “Ik heb nog nooit eerder zo’n droogte meegemaakt. In 1959 was het ook heel droog, maar niet zo extreem als nu. Ook vorig jaar was droog, maar toen hadden we nog een buffer van het natte jaar 2017”, aldus Henk Toevank. Volgens hem brandde de boel vorige week letterlijk dood met de 40 graden. Op sommige percelen zijn de bladeren inmiddels geel en/of wit gekleurd: “De groei is eruit en ook de kolfaanzet is zeer minimaal. Het is een ramp.”

‘Goed najaar nodig’
Eenzelfde beeld is er bij Tom Mulder in Enschede. “De laatste regen is maanden geleden, we hebben in juni de derde snede gemaaid, maar dat was vrijwel niks. We zitten al niet heel ruim in het ruwvoer, omdat vorig jaar net zo droog was. Op stal voeren we nu al de eerste snede van dit jaar. We hebben een goed najaar nodig waarin we nog 1 of 2 keer kunnen maaien.”

Ook andere oostelijke delen van het land extreem droog
Niet alleen de Achterhoek, maar ook andere delen in het oosten van het land zijn extreem droog. Zo kondigde waterschap Vechtstromen per 1 augustus een onttrekkingsverbod van grondwater aan voor beregening en bevloeiing nabij natuurgebieden. Ook waterschap Hunze en Aa’s stelde woensdag beperkingen in het Drentse Aa-gebied in, zodat alleen ’s nachts met grondwater beregend mag worden.

boerderij.nl

Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
5 augustus 2019, 21:20 uur | Bericht #491534

Extreme droogte eerder dit jaar in Duitsland



Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 augustus 2019, 12:13 uur | Bericht #491537

Wetterskip controleert kaden weer op droogteschade

De droogte is in een groot deel van de provincie nog van dien aard dat Wetterskip Fryslân nog eens de kaden naloopt, die het meest vatbaar zijn voor schade. Een vorige inspectieronde gaf enkele weken geleden hier en daar scheurvorming te zien, zij het veel minder hevig dan in de zomer van het vorig jaar. Alleen een dijkje bij Hommerts kwam voor directe reparatie in aanmerking. Er was daar sprake van lekkage.

De nieuwe controle richt zich vooral op kaden die op een veenbodem liggen. De ervaring leert dat deze waterkeringen het meest te lijden hebben onder gebrek aan regenwater. Het neerslagtekort is tijdens de hittegolf flink opgelopen, maar vorige week is er op veel plaatsen flink wat regen gevallen. Daarnaast laat het Wetterskip bij Tacozijl en Stavoren ruimschoots IJsselmeer binnen.

Bron: LC.nl
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 augustus 2019, 12:16 uur | Bericht #491641

Droogte houdt aan in oosten en zuiden

De droogte in het oosten en het zuiden van Nederland houdt ondanks de recente regenval aan. In de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) staat dat vooral gebieden op hoge zandgronden nog erg te lijden hebben onder de droogte. Natuur en landbouw staan daardoor onder druk.

In het stroomgebied van de grote rivieren de Rijn en de Maas is wel voldoende water. Ook daar is volgens de droogtemonitor nog sprake van droogte, maar die wordt niet erger. Het regenachtige weer van de afgelopen week helpt daar aan mee.

Neerslagtekort groot
Het neerslagtekort ligt landelijk gezien op 182 millimeter, dat is meer dan het gemiddelde tekort in augustus van 100 mm. In 2018 lag het echter nog hoger, toen was er een neerslagtekort van 300 mm.

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is opgebouwd uit grote verschillen. In het oosten van Noord-Hollland, het oosten van Zuid-Holland en in Utrecht is het gebrek aan neerslag het kleinst. Er is daar sprake van een tekort van 80-120 mm. Dat is een vrij normaal tekort voor halverwege augustus. Aan de westkust van Zuid-Holland en Noord-Holland is het tekort groter met zo’n 180 mm en dat is wel 30-60 mm meer dan gebruikelijk!



270 mm te weinig regen
Een heel ander beeld zien we in Zeeland, het oosten van Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Daar is op grote schaal sprake van een tekort van 170-260 mm. In Twente is het tekort lokaal zelfs groter dan 270 mm. Normaal is het tekort in de meeste van deze gebieden 60-100 mm. Daarmee zijn dit in ons klimaat meestal de natste gebieden. In Zeeland is een tekort van 90-150 mm gebruikelijk.

De droogte heeft in het oosten en zuiden van het land een grotere impact dan in het noorden. In het noorden kan op veel plaatsen water vanuit het IJsselmeer worden aangevoerd. Op de hogere zandgronden in Drenthe lukt dit niet en dat is in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg op grote schaal het probleem. Bovendien staat het grondwater na de droogte van vorig jaar nog steeds erg laag. Er moet maandenlang meer regen vallen dan normaal om de grondwaterspiegel aan te vullen. In Zeeland is vooral zout water voorhanden en daarom is beregenen voor veel boeren ook geen optie.

Buien gunstig, maar ze vallen niet overal
Deze dagen trekken geregeld stevige buien over het land. En wordt een verdere toename van de droogte voorkomen. Al valt lang niet overal elke dag regen. In Limburg is vandaag nauwelijks iets gevallen en ook in een groot deel van Groningen viel slechts een klein beetje regen.

Bron: Weeronline.nl 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 oktober 2019, 16:07 uur | Bericht #492147

Is de droogte inmiddels voorbij?


Bron afbeelding: OnweerOnline 

De regen van de laatste tijd heeft ervoor gezorgd dat in grote delen van het land de droogte inmiddels voorbij is. Vooral in het westen is het juist te nat. In het oosten en zuidoosten en dan vooral in de Achterhoek, het oosten van Brabant en Noord-Limburg, is nog steeds sprake van droogte. Vooral het grondwaterpeil is nog erg laag. Er moeten nog heel wat dagen/weken komen met langdurige regen om op 1 april volgend jaar niet weer met een achterstand te beginnen.

In het westen van het land verloopt de herfst inmiddels kletsnat. In de regio Castricum/Heiloo is alleen al in oktober meer dan 200 millimeter gevallen. Elders in het noordwesten is 130-180 millimeter gevallen. Ook in september viel gemiddeld 120-150 mm. De droogte, die toch al minder erg was, is hier zeker voorbij.


Bron afbeelding: KNMI

Ook elders in het land is de droogte vrij goed aangepakt door het natte weer van de laatste tijd. Toch is het nog lang niet overal te nat. Met name in de Achterhoek, het oosten van Brabant en in het noorden van Limburg is nog steeds sprake van droogte. Het grondwaterpeil staat nog erg laag doordat in deze regio’s in oktober veel minder regen viel dan elders. De meeste plaatsen hebben in oktober 60-70 mm opgevangen. Het tekort bedraagt momenteel nog altijd 200-230 millimeter.

Nog heel wat millimeters gestage regen nodig
Om niet op 1 april volgend jaar, als het groeiseizoen weer begint, met een achterstand te beginnen, moet de komende maanden vooral in de droge regio’s veel meer regen vallen dan normaal. Niet echt weer waar veel mensen op zitten te wachten, maar de natuur heeft het wel nodig.

De komende dagen is het aanvankelijk meest droog. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen weer toe, maar het gaat dit keer niet om grote hoeveelheden. De droogte is in het oosten en zuidoosten nog lang niet voorbij.

Bron: Weeronline.nl | Gewijzigd: 22 oktober 2019, 16:14 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 oktober 2019, 12:42 uur | Bericht #492164

Boeren mogen weer sproeien op droge Veluwe


Bron afbeelding: OnweerOnline 

Op de Veluwe geldt vanaf donderdag geen sproeiverbod meer voor boeren. Het Waterschap Vallei en Veluwe staat sproeien met oppervlaktewater voor het eerst sinds begin juni weer toe, al is het nog steeds droog in de regio.

“Door de neerslag van september en oktober is het herstel drie maanden eerder ingezet dan in 2018. Bovendien is er in deze periode van het jaar minder vraag naar oppervlaktewater en neemt verdamping af”, meldt het waterschap aan regionale media. Voor verder herstel is een natte winter nodig. Alleen in de laaggeleden gebieden op de Veluwe is het grondwater nu al op normale hoogte.

In de Achterhoek is het nog steeds erg droog. Daar blijft dan ook het sproeiverbod van kracht. Deze maand is in het oosten minder regen gevallen dan op andere plekken.

Bron: Weeronline.nl
 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 december 2019, 16:17 uur | Bericht #492445

Is de droogte definitief voorbij?


Bron afbeelding: OnweerOnline

Het grondwaterpeil in Nederland is langzaam aan het herstellen. Daar heeft de natte herfst aan bijgedragen. Maar is de droogte nu definitief voorbij?

In de herfst kreeg Noord-Holland de meeste neerslag te verstouwen. Zo viel in de regio Alkmaar maar liefst 460 mm en daarmee was het voor die regio zelfs een van de natste herfsten sinds het begin van de metingen. Vooral in het westen is het grondwaterpeil weer op orde. Ook in het oosten en zuidoosten viel meer neerslag dan normaal waardoor het tekort dat in de droge zomer ontstond bijna teniet is gedaan.

In het oosten van Nederland zijn alleen de hoger gelegen zandgronden nog een punt van zorg. Het grondwaterpeil ligt in sommige gebieden zelfs zo’n 80 centimeter onder het langjarig gemiddelde. Om daar verandering in te laten komen is er naast een natte herfst ook een natte winter nodig.

Bron: Weeronline.nl | Gewijzigd: 17 december 2019, 16:19 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 329 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 329, lezen 4 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden