Woensdag sneeuw tot down under (westen en zuiden)
Gisteren konden we in de Alpen opnieuw genieten van de zon en blauwe lucht en de temperaturen stegen lokaal tot 18 a 20 graden. Het warmst werd het in Oberwallis alwaar het weerstation in Steg 20.3 graden meldde. In Oostenrijk ging de eer naar het weerstation in Bischofshofen alwaar het kwik in de middag tot 18.3 graden steeg. Een stevige zuiden wind en wat Staubewolking aan de Alpenzuidzijde verraadde de Südföhn die het vooral in de wat hogere delen voor het gevoel een stuk frisser dan wel onaangenamer maakte.Kaiserwetter in de Alpen / Val Thorens, de komende dagen nog maar
even van genieten voordat het roer woensdag omgaat #sneeuw
Op wintersport in het sneeuwzekere Val Thorens, check dan ook de onderstaande links!
– Val Thorens, uw vakantiebestemming op 2000m hoogte –
Echter ook elders in de Alpen Sonne pur, aangename temperaturen en fenomenale vergezichten;
Perfecte condities ook gisteren tijdens de Inhuldiging van de nieuwe Inverens stoeltjeslift en de nieuwe skiliften in Champagny-Vanoise! Via La Plagne @LaPlagne
Hogedruk zal ook de komende dagen het weerbeeld in de Alpen bepalen en met het verplaatsen van hoog Irmelin richting ZO Europa en onder een wat vlakkere drukverdeling kan vanuit het zuidwesten nog wat zachtere lucht over de Alpen gaan uitstromen.
Met veel zon stijgen de temperaturen overdag naar 18 tot 22 graden. Op 2000 meter wordt het een graad of 3 tot 7 en de vorstgrens beweegt zich meest rond de 2200 tot 2700 meter, de hoogste waardes gelden voor de noordelijke oostelijke Alpen.
Zondag gaat een zwak koufront dat zich tussen de hogedruk door wurmt voor wat meer bewolking zorgen en mogelijk dat er met voorkeur voor de Alpen noordkant een buitje valt. Qua temperaturen verandert er niet veel en meest blijft het gewoon droog en zonnig.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Maandag en dinsdag onder invloed van nieuwe hogedruk weer zonnig en droog en ook qua temperaturen verandert er nog niet veel. Nog maar even van genieten want vanaf woensdag gaat de atmosfeer uit een heel ander en deels ook winters vaatje tappen.
Hoogtetrog – hoogtelaag – Genua laag
In het vorige weerpraatje eindigde ik al met de opmerking dat de onzekerheden vanaf woensdag groot zijn en met name ook de verschillen tussen het ECMWF en het GFS. Inmiddels lijkt het vrij zeker dat we te maken gaan krijgen met een weersverslechtering en markante afkoeling vanuit het noordwesten.
Verantwoordelijk daarvoor is een afzakkende Atlantische hoogtetrog gevuld met koude polaire lucht. Richting de woensdag zien we vanuit deze hoogtetrog een hoogtelaag en meerdere koudeputjes richting west Europa afzakken.
Uitgaande van de laatste model uitdraai gaat de meest koude lucht richting zuidwest Europa en de westelijke Middellandse Zee uitstromen. Aan de oostflank van het hoogtelaag wordt vanuit het zuiden veel zachtere en toenemend vochtige lucht naar het noorden toe uitstromen.
Terwijl de koude lucht de westelijk Alpen gaat binnenstromen krijgen de oostelijke Alpen te maken met de zachtere lucht vanuit de Middellandse zee. Op de scheidingslijn van de verschillende luchtsoorten gaat dan veel neerslag vallen welke mogelijk ook nog eens extra getriggerd wordt door eventuele en tijdelijke inzettende Genua Cyclogenese en daarmee samenhangende opglijdings processen (zachte vochtige lucht vanuit het zuidoosten glijdt tegen de koudere lucht vanuit het noorden op).
Gezegd moet worden dat door de vrij westelijke uitstroom van de koudere lucht de modellen dit scenario grotendeels hebben verlaten dan wel hebben afgezwakt.
Ofschoon de constellatie met uittazkkende hoogtetrog en hoogte laag vrij zeker lijkt zit de onzekerheid hem met name in de details. Voorlopig houden we het er op dat de westelijke en zuidelijke (westelijke) Alpen te maken gaan krijgen met de veel koudere lucht. Woensdag gaat het vanuit het noordwesten regenen en sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens geleidelijk zal dalen naar 1000 tot 700 meter op de donderdag. In de oostelijke (zuidelijke) Alpen regent het tot een hoogte van 1500 a 1800 meter.
Algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe hoger de sneeuwvalgrens. Ook voor wat betreft de neerslag (sneeuw) moeten we nog even een slag om de arm houden, grotere neerslaghoeveelheden (opglijding en Gegenstromlage ?!) zijn echter waarschijnlijk, dat geldt speciaal voor de zuidkant van de centrale Alpen waar Südstau zal gaan inzetten.
Weer zachter / Föhn
Het ziet er naar uit dat de koude inval van korte duur zal zijn. Vanaf vrijdag kan de zachte lucht aan de oostflank van de nog wat verder afzakkende Atlantische hoogtetrog vanuit het zuiden overal weer terrein richting het noorden gaan winnen en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer rap in de lift. Daarbij wordt het met de zuidelijke stroming aan de Alpennoordkant ook weer föhnig.
Samengevat kunnen we stellen dat we vanaf woensdag met een weersverslechtering te maken gaan krijgen waarbij er veel neerslag gaat vallen in de Südstau. In het westen en noorden gaat het tijdelijke markant afkoelen waarbij het tot in de lagere delen en dalen sneeuw. De situatie is echter complex (vooral in detail) en vraagt de komende dagen nog om de nodige aandacht.
Tot zover voor dit moment, een heel fijne en zonnige zaterdag gewenst. Actueel in Termen Oberwallis is het onbewolkt met een temperatuur van 8.7 graden. Ciao
LAWINE gevaar matig (code 2)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl