Vooral in westen en zuiden veel zon en geleidelijk minder koud
Met een krachtige noordelijke hoogtestroming is maandag achter een koufront weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd.De lucht was ook een stuk vochtigere en vooral in de Nordstau van de Alpen viel uit de aanwezige bewolking ook neerslag waarbij de sneeuwvalgrens tot 700 a 400 meter daalde en het deels tot in de lagere dalen sneeuwde.
Bij dit alles stond ook nog eens een harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een stuk kouder maakte. Aan de zuidkant was het de krachtige Nordföhn die het weerbeeld bepaalde. Door de afdrogende en opwarmende werking van de Föhn was het er droog en zonnig en steeg het kwik tot 20 a 22 graden. Vervelende aspect was de harde Föhn wind die het lente gevoel wat frustreerde.
In de koude lucht kon het vannacht met een afnemende wind in de koude lucht weer flink afkoelen en vroor het op uitgebreide schaal licht tot matig en in de hoger gelegen dalen ook streng. Echter ook op wat grotere hoogte is de aanwezigheid van de koudere polaire lucht goed te merken, zo melden de hoger gelegen weerstations op circa 3500 tot 3800 meter een temperatuur van 23 graden onder het vriespunt.
Vandaag valt er met voorkeur voor de Alpennoordkant (Nordstau effecten) nog weer wat neerslag of een bui. De sneeuwvalgrens varieert van 400 tot 800 meter in de ochtend en tot 800 a 1200 meter in de middag. Op 2000 meter vriest het vandaag aan de noordkant 7 tot 4 graden en op 3000 meter een graad of 12.
De komende dagen geleidelijk stijgende sneeuwval en vorstgrens waarbij de neerslag van west naar oost ook aan de noordkant steeds verder zal afnemen. Elders is het de zon die het weerbeeld bepaald en blijft het droog. De Alpenzuidkant profiteert ook vandaag weer van de afdrogende werking van de Nordföhn (12 hPa drukgradiënt noord / zuid).
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Met het vorderen van de week zien we de invloed van hoog Irmelin langzaam naar het oosten toe uitbreiden. Dat dat heeft tot gevolg dat de atmosfeer geleidelijk weer tot rust gaat komen wat we vooral aan de afnemende noordoostelijke wind (Zwitserland “Bise”) zullen gaan merken.
Omdat we voorlopig nog aan de koude kant van de hoogte-as verblijven wordt met de noordoostelijke stroming de komende dagen nog wel vrij koude lucht aangevoerd welke in de Stau van de noordelijke Alpen meer bewolking oplevert waarbij ook steeds weer wat neerslag kan vallen. De neerslag trekt zich met het vorderen van de week tevens steeds verder naar de oostelijke (noordelijke) Alpen terug.
Elders is het droog en overwegend zonnig en kan het kwik dagelijks wat winst gaan boeken. Ook de nu nog krachtige Nordföhn zal de komende dagen geleidelijk in kracht gaan afnemen. Tegen het einde van de week komen we dan in de veel zachter lucht terecht en met volop zon zal het dan overal weer lenteachtig zijn.
De ontwikkelingen vanaf maandag worden onzeker. Waarschijnlijk gaat maandag van het noorden uit aan de oostflank van een volgend Atlantisch hoog weer koudere lucht naar het zuiden toe uitstromen, de meeste koude lucht met ook weer sneeuw tot in de lagere delen zou dan voor de woensdag over de Alpen gaan uitstromen. Hoe dit allemaal zal gaan evolueren vraagt onze aandacht voor de komende dagen.
Tot zover vanuit een weer mooi opgeklaard Termen in Oberwallis en graag weer tot een volgende keer. Ciao
LAWINE gevaar matig (code 2)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl