(Novum) - Een gedeelte van het bos bij het Gelderse Vierhouten en Nunspeet is afgesloten voor publiek omdat een windhoos donderdagavond vier hectare bomen platlegde. Staatsbosbeheer waarschuwt mensen om het gebied niet in te gaan omdat het te gevaarlijk is. Zo zouden nog meer bomen kunnen omwaaien. Ook is het mogelijk dat takken uit de bomen waaien.
Het afgesloten gebied ligt langs de Pas-opweg in Vierhouten. Volgens de boswachter is het een 'onwerkelijk gezicht' en lijkt het alsof alle bomen als 'luiciferhoutjes' zijn omgewaaid.
De boswachters zijn bezig de wandel- en fietspaden vrij te maken. Zij verwachten dat het opruimen van de totale ravage enkele weken in beslag neemt.
© Novum
Precies 6 weken na het noodweer van 14 juni kreeg een deel van Hoogeveen donderdagavond 26 juni weer te maken met zwaar windgeweld. Wel was het getroffen gebied nu veel kleiner dan op 14-6. Het ging om een strook van zo’n 100m breed, die, met een aantal onderbrekingen, vanaf Zuidwolde, via Hoogeveen, net oost van het centrum langs, naar Tiendeveen liep. Omdat ik zelf in een straat woon waar de vermoedelijke hoos overheen trok, hierbij een ooggetuige verslag.
Situatie
Donderdag 26-7 had het vanaf ca 17.30 uur geregend. Vanaf 20.30 werd het allemaal intensiever en kreeg de neerslag een buiig karakter. De neerslag was meest matig, af en toe zwaar. Tegen 21.00 werd het in het zuidwesten een stuk lichter. Maar daarvooruit zat een zeer donkere, kolkende wolkenmassa op enkele honderden meters hoogte. Plotseling begon om 20.56 de wind sterk toe te nemen, eerst uit zuidzuidwest (de richting waar de wind al die tijd vandaan kwam), daarna snel draaiend naar zuidoost tot oost, met (zeer) zware windstoten, vermoedelijk in de orde van 100km/uur of hoger. Boven het lawaai van de wind uit was een gierend/fluitend geluid te horen. Dakplaten vlogen van een naburige loods vlogen door de straat en zware takken van bomen, die de downburst van 14-6 hadden overleefd, kwamen nu wel omlaag. Binnen een minuut was het allemaal weer over. Ook de regen hield op en het werd tijdelijk vrijwel bladstil. Een heel onwerkelijke situatie na dat geweld.
Gezien het smalle spoor van de schade en het feit dat er nu wel veel daken beschadigd zijn, waarvan de bedekking honderden meters verder neerkwam, is het heel waarschijnlijk dat het een windhoos betrof.
Die moet dan ZZW-NNO getrokken zijn en met een aantal onderbrekingen de grond geraakt hebben. Zelf heb ik echter geen slurf gezien (maar misschien zie je dat ook alleen maar vanaf de zijkant, en niet wanneer die recht over je heen trekt), wel een kolkende wolkenmassa. Als het een hoos was, ging het, gezien de richting van de wind, vermoedelijk om een hoos die rechtsom draaide.
Ad Vermaas, 27-7-07
© VWKWEB