Begin volgende week tijdelijk weer kouder en sneeuw
Een warmtefront heeft vrijdag en deels ook nog zaterdag weer voor de nodige neerslag gezorgd. Aanvankelijk sneeuwde het nog in de (hogere) dalen maar met een verder in kracht toenemend westelijke hoogtestroming en het instromen van steeds zachtere lucht steeg de sneeuwvalgrens in de loop van de vrijdagavond en nacht en op de zaterdag(ochtend) van 600 a 1000 meter naar 1300 tot 1800 meter en deels ook nog hoger. Bij dit alles stond een harde tot stormachtige wind met in de hogere Alpen windstoten met orkaan kracht (120 – 160 km/h). Bar slechte condities dus gisteren voor de wintersporters en voor menigeen een dag om wat anders te gaan doen.Lawine gevaar groot
Vanaf 1200 meter viel 30 tot 50 cm en lokaal 80 cm sneeuw en mede door de sterk wisselende condities en de harde wind steeg het lawinegevaar op uitgebreide schaal in de noordelijk Alpen (Stau gebieden) naar niveau 4 oftewel code rood (groot).
Voor het weekend wordt weliswaar een weersverbetering gewacht maar dat betekent zeker nog geen ontspanning voor het lawine gevaar. Ook tijdens het weekend met de sterk oplopende temperaturen blijft de situatie precair en is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven. Wil je toch gaan ski-toeren doe dat dan in begeleiding van een berggids / Bergführer die de situatie ter plekke kent.
Vleugje lente
Zoals gezegd en ook al in ons vorige weerpraatje aangekondigd krijgen we dit weekend te maken met de uitloper van het Azorenhoog.
In de noordelijke oostelijke Alpen valt vooral in de ochtend nog neerslag en overheerst de bewolking. Elders zal na het oplossen van nog wat rest bewolking (noordkant) de zon steeds meer ruimte krijgen.
De aangevoerde wordt geleidelijk steeds zachter en dat betekent dat in alle hoogtes de temperaturen weer in de lift gaan. In de westelijke Alpen stijgt het kwik naar 12 tot 16 en lokaal tot 19 graden. Ook in de bergen gaat het weer opwarmen, op 1500 meter stijgt het kwik naar een graad of 2 en de vorstgrens naar circa 2000 meter. Koeler is het nog in de oostelijke Alpen(noordkant).
Zondag nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant verder toe en wordt het aan de noordkant föhnig. Met de aanvoer van de zachte lucht en ondersteund door de föhn kan het kwik aan de noordkant oplopen naar 20 tot 23 graden. Ook elders is het zeer zacht, in de bergen stijgt de vorstgrens verder naar circa 2800 meter.
Hoogtetrog / Koufront
In de loop van de zondagmiddag en avond volgt van het noordwesten uit een hoogtetrog en koufront. De föhn gaat weer liggen en uit de steeds dikker wordende bewolking gaat het vervolgens regenen en hogerop sneeuwen.
Graadje of 12 tot 15 kouder
Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het vanaf circa 1600 meter hoogte, met het koufront daalt deze vervolgens weer naar 1000 tot 700 meter. Maandag gaat het onbestendig verder met vooral langs de noordkant van de Alpen sneeuw of sneeuwbuien, sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 500 meter. In vergelijking met het weekend zal het kwik in de bergen een graad of 12 tot 15 lager gaan uitkomen en met een stevige wind scheelt dat een dikke (winter)jas!
Zachter
Dinsdag is het nog licht onbestendig langs de oostelijke noordelijke Alpen. Elders van west naar oost steeds meer zon en droog maar nog steeds vrij koud. De weersverbetering hangt samen met een apart filiaal van hogedruk welke zich vanaf het Azorenhoog gaat afsplitsen en via west en centraal Europa naar het oosten verplaatst.
Het hoog zal een rustigere en vanaf woensdag vooral ook zachtere en zonnige weer episode gaan inluiden. Dagelijks gaan de temperaturen in de lift en ook in de bergen wordt het weer een heel stuk zachter. Tegen het einde van de week zal het kwik op 850 hPa (1600 meter) naar een graad of 6 zijn gestegen en de vorstgrens naar circa 2900 meter.
In het weekend zwakt het hoog wat af maar een volgend hoog, dan nog met kern boven de Britse Eilanden, lijkt de scepter over te gaan nemen. Hierdoor wordt de polaire jet opnieuw gedwongen een noordelijke koers te gaan volgen en blijven we ook dan buiten het bereik van de depressies met hun storingen en in de zachtere lucht.
De operationele uitdraai van het GFS model (de OPER) komt echter met een veel koudere oplossing. Volgens de OPER krijgen we dan aan de oostflank van het hier boven genoemde Britse hoog te maken met een kou uitval vanuit het noorden.
De hoofdrun is echter een koude broeder binnen de ensemble oplossingen dus voorlopig zullen we deze vooral voor de oostelijke Alpen koude variant maar even naast ons neer leggen. Hoe het allemaal precies zal gaan evolueren zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer.
Tot zover vanuit een opklarend Termen in Oberwallis (oben blau, unten grau), temperatuur 5 graden. Fijn weekend en ciao.
LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl