Aanhoudend Westwindwetter, in de loop van de volgende week hogedruk
Achter een koufront hadden we gisteren te maken met koude maritiem polaire lucht. Vooral op hoogte was het flink koud en dat resulteerde in de nodige onstabiliteit. Het weerbeeld kenmerkte zich door een mix van mooi opklaringen en dan weer winterse buien waarbij het tot in de dalen sneeuwde. Lokaal leverde de sneeuw weer een lekker vers laagje op zoals ook in het sneeuwgat bij uitstek Mittelberg in het Kleinwalsertal!De harde tot stormachtige wind maakte het er allemaal niet veel beter op. De westelijke en centrale Alpenzuidkant profiteerde van de betere en veelal ook droge condities met zon.Opkomende frontale neerslag / sneeuw
Vanmorgen hebben de noordelijke en oostelijke Alpen te maken met veel bewolking waaruit wat neerslag en boven de 600 a 800 meter sneeuw valt. Vriendelijker met zon is het in de zuidwestelijke als ook oostelijke en zuidoostelijke Alpen.
In de middag en avond krijgen we te maken met de invloed van een opkomend warmte front. In de loop van de dag gaat de bewolking van het westen en noordwesten weer dikker worden gevolgd door neerslag die zich verder intensiveert.
De sneeuwvalgrens gaat met het instromen van al wat zachtere lucht geleidelijk stijgen naar 1000 meter. In de beschutte inneralpin gebieden sneeuwt het meest tot in de dalen.
In de nacht en morgen vrijdag op het warmtefront in de Weststau aanhoudende en intensievere neerslag. Met het opdringen van warmere lucht stijgt de sneeuwvalgrens verder naar 1500 tot 1800 meter. In de inner-alpine dalen kan het bij nog langere tijd tot in het dal sneeuwen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
In de loop van de vrijdag middag en avond trekt de neerslag verder naar het oosten en wordt het vanuit het westen weer droog en gaat het opklaren. De weersverbetering heeft te maken met een inschuivend tussenhoog. Zaterdag(ochtend) in het oosten nog laatste neerslag en wolken, in het westen droog en toenemend zonnig.
Na passage van de hoogte-as gaat er dan van het zuidwesten uit weer veel zachtere en ook droge lucht over de Alpen uitstromen. Met veel zon gaat het kwik dan nog verder omhoog en wordt het even lenteachtig. Op 1500 meter (850 hPA) stijgt het kwik dan tot 8 a 11 graden en dat is voldoende voor temperaturen in de dalen en het Alpenlaagland van 15 tot 19 graden.
Tevens gaat het aan de noordkant tijdelijk ook föhnig worden en met de föhn kan het kwik tot 20 a 22 graden gaan oplopen. Ook in de bergen gaat de vers gevallen sneeuw lijden onder de thermische opwarming. De vorstgrens stijgt naar 3000 tot 3200 meter!
Hoogtetrog en koufront, nieuwe sneeuw
In de loop van de zondagmiddag van west naar oost weer bewolkingstoename gevolgd door inzettende neerslag. De weersverslechtering hangt samen met een opkomende hoogtetrog en koufront . Met het instromen van weer koudere maritiem polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens dan weer naar 1000 tot 500 meter.
Dinsdag en woensdag gaat vanuit de hoogte trog een hoogtelaag richting de Middellandse Zee afsnoeren en daardoor zullen ook de dinsdag en deels de woensdag onbestendig en koud gaan verlopen met steeds weer sneeuw(buien) waarbij het tot in de lagere delen sneeuwt. Vorstgrens dalend tot 1000 meter en in de nacht en ochtend tot in de lagere delen en dalen.
Lentehoog
Vanaf woensdag zien we dan een deel van het Azorenhoog als zelfstandig filiaal afsplitsen en vervolgens naar het oosten trekken. We mogen ons in de tweede helft van de week dan ook gaan opmaken voor een rustigere en drogere weersfase waarbij ook de temperaturen met veel zon dagelijks weer wat winst gaan pakken.
Waarschijnlijk houdt het zachte en zonnige lenteachtige hogedrukweer tot in het weekend aan. Of dan nieuwe Atlantische depressies met hun storingen weer een onbestendige en koudere weerfase gaan inluiden is nog onzeker en daarover de komende dagen dan meer.
Tenslotte nog even een blik op de verwachte sneeuw hoeveelheden:
Tot zaterdagochtend gaat er in de Weststau gebieden van de Alpen 40 tot 80 cm aan sneeuw bijvallen, lokaal onder gunstige omstandigheden(Stau) en hogerop is 100 tot 130 cm mogelijk.
In de lagere delen valt 10 tot 40 waarbij in de loop van de vrijdag de cumulatie weer afneemt doordat de sneeuw zwaarder wordt dan wel in regen overgaat.
Reizigers van en naar de Alpen moeten vanaf vanmiddag / avond tot en met zaterdag rekening houden met vertraging en overlast door sneeuw en gladheid. Deels zal een sneeuwkettingen obligatorium gelden en kunnen wegen of passen (tijdelijk) voor het verkeer worden afgesloten. Ook het lawinegevaar, momenteel nog code 2 tot 3 (geel / oranje) zal zich weer gaan verscherpen.
Tot zover voor deze donderdag vanuit een bewolkt maar nog droog Termen in Oberwallis.
LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl