Beetje over het hoofd gezien, maar KMI heeft een code geel staan:
| Gewijzigd: 25 juli 2019, 20:38 uur, door Sven
Beetje over het hoofd gezien, maar KMI heeft een code geel staan:
hoi sven,
mijn excuses, ik had de bovenstaande berichten nog niet aandachtig gelezen maar wilde er gelijk eentje neerzetten nadat ik dat buiencomplex boven het kanaal zag. ik zal de volgende keer beter opletten
Op nadering van een actief lagegedrukgebied bij fronten kans op onweersbuien, met veel verschillen nog vandaag. De komende 24-48 uur nemen de kansen op veel plekken toe. Ik heb het druk met prive dingen, dus het zou met de guidance gedaan moeten worden. Daarin word duidelijk gemaakt hoe en wat. Eer het zover is word doormiddel van het laag nog warme lucht aangevoerd, en kan het lokaal in de oostelijke helften nog tropisch warm worden. Op grote schaal word het warm zomers weer met 24-29 graden.
Guidance modelbeoordeling
Synoptische situatie:
Een rug van hogedruk boven Duitsland en de oostelijke Noordzee trekt noordoostwaarts weg. Een actief lagedrukgebied, momenteel gesitueerd nabij zuidwest Engeland trekt de komende 48 uur noordoostwaarts en ligt woensdagavond ten noordwesten van Nederland. Op nadering van dit lagedrukgebied wordt de stroming zuidoostelijk waarmee warme lucht onze kant op wordt gestuwd. Een vore trekt vandaag noordoostwaarts over het land en verlaat het noorden in de avond, na passage wordt de stroming zuidwestelijk. Kort na passage van de vore volgt een zwakke occlusie. Een hoogtelaag komt daarna boven de Noordzee te liggen waarmee koudere bovenlucht ons land bereikt, leidend tot een beduidend grotere onstabiliteitsdiepte. Occlusierestanten, circulerend rondom het naderbij komende laag, bereiken of schampen ons land vanaf dat moment. Deze setting blijft voortbestaan tot en met woensdag in combinatie met de dan ook nog aanwezige koude bovenlucht.
Modelbeoordeling:
De passage van de vore lijkt redelijk geruisloos te verlopen, alleen Ha36 laat een enkele bui tot ontwikkeling komen. Dat is wel een aandachtspunt aangezien er dan meteen windstoten kunnen optreden (droge laag onder de bui). Van buienontwikkeling aldaar gaan we voorlopig echter niet uit. Op de daaropvolgende occlusie kan er een enkele bui tot ontwikkeling komen, al laten de meeste modellen pas ontwikkeling zien ten noordoosten van ons land. Na passage van de occlusie neemt de buienkans toe wegens de koudere bovenlucht en de daarmee gepaard gaande onstabielere opbouw. Verschillen bestaan nog steeds in de mate waarin deze buien zich moeten gaan voordoen vanavond. In de nacht naar woensdag treedt in alle modellen kustconvergentie op en is convectie te zien in met name het westen. Woensdag overdag berekent Hirlam een duidelijk oostelijkere positie van het lagedrukgebied in vergelijking met de andere modellen. Ook is de kerndruk daar lager. Dat Hirlam een uitbijter kan zijn in dit soort situaties is bekend, voorlopig gaan we van het Hirlam scenario niet uit.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.
Wind:
In de loop van dinsdagavond in de zuidelijke districten toenemende kans op 6 Bft, in de nacht naar woensdag tegen de 7 Bft. Bij buien dinsdagmiddag en -avond kans op uitschieters rond 30 kn (met name in het Ha36-scenario).
Bewolking:
Momenteel weinig bewolking. Dinsdag op de vore ontwikkeling van CU, de kans op ontwikkeling van een CB is klein. Op passage van de occlusie CU en een enkele TCU/CB, toppen rond FL150. Na passage een toenemende kans op enkele CB's, toppen rond FL300. In de nacht naar woensdag toppen tot FL350.
Neerslag:
Een evt. bui op de vore (waar we dus niet vanuit gaan) bevindt zich in een regime met 500 J/kg CAPE en ca. 15-20 kn effectieve schering, convectie-modus dus single cell, indien het onstabiele pakket voorbij de inversie kan schieten nemen zowel CAPE en effectieve schering toe (1000 J/Kg / 25-30 kn) waardoor de buien beter georganiseerde multicell-modi kunnen bereiken. Onweersbuien op en achter de occlusie bevinden zich in een regime met 500-1000 J/kg CAPE, achter de occlusie verder oplopend naar 1000-1500 J/kg CAPE en een effectieve schering rond 25 kn. Convectie-modus dus in het beter georganiseerde multicell spectrum. Bij buien in de nacht naar woensdag speelt ook de zeewatertemperatuur mee (boven zee nog iets meer bij Tz bij de kust rond 19°C). Met name in de nacht naar woensdag kan in het westen vrij veel neerslag vallen, totalen komen uit tussen 5-10 mm, in het noordwesten mogelijk 10-20 mm.
Zicht:
Goed. In het oosten aanvankelijk nog een enkele ondiepe mistbank, daar lokaal matig tot slecht zicht. In buien tevens kans op matig zicht.
Paraaf meteoroloog: schaikmUitgifte: 30/07/2019 05.25 uur LT.
| Gewijzigd: 30 juli 2019, 08:13 uur, door Tatanka
Guidance voor morgen.
De occlusie trekt maandagochtend in activiteit afnemend oostwaarts over het land en verlaat het noordoosten in de loop van de middag. Op dagelijkse gang kan de occlusie 's middags mogelijk weer activeren boven het (uiterste) oosten/noordoosten. Voor de occlusie uit is er nog een thermische vore aanwezig.
Maandagmiddag laten alle modellen een activering van de occlusie zien t.g.v. dagelijkse gang. Het is echter de vraag waar de activering plaatsvindt, boven het oosten (Hirlam) of pas boven Duitsland.
In het oosten maandagmiddag mogelijk enkele buien, onweer is daarbij niet uitgesloten. HarmonEPS geeft een indicatie, INDECS komt tot 20-30% kans. Schering is in de orde van 15-20 knopen, CAPE in het oosten/noordoosten 1000-1500 J/kg, zeer lokaal mogelijk 1500-2000 of nog iets hoger (Hirlam), dus mogelijk enkele multicels of pulse storms. In de vore lijken de buien pas boven Duitsland te ontstaan.
Vrijdag en zaterdag interessante dagen om in de gaten te houden. Een actieve randstoring naderd dan vanuit het zuidwesten. En kan Vrijdag op de voorzijde warme lucht aanvoeren, met daarbij kans op stevig onweer. En zaterdag op zuidflank van laag onstuimig, en of storm. Details moeten dichterbij bekeken worden. Het is nog een eindje weg!!
Vrijdag voor de mogelijke stormkansen aan, stuwt het laagje warme lucht mee vanuit het zuidwesten zuiden. Daarop kunnen stevige buien zitten met onweer. Met aanwezigheid van de jet staat er ook flink wat schering.
Actueel al felle buien, in de loop van de middag toenemende kansen op onweer tijdens de buien(radar ververst zichzelf)
Voorwoord vandaag/vannacht.
Actueel zien we nog een restant van een ouwe occlusiefront, wegtrekken richting het noordoosten. Met over de noordelijke helften, nog wat felle buien overigens zonder onweer (dagelijkse gang werkt nog niet mee). Veel verschillen in de modellen vandaag, er zijn veel triggers vanmiddag, kleine troglijntjes, het oplopen dagelijkse gang, het relatief warme water van het IJsselmeer, kustconvergentie. Als vanmiddag de dagelijkse gang oploopt, kunnen dan her en der weer felle buien voorkomen. Meeste modellen komen toch wel terug met accent op noordoosten/oosten en zuidoosten.
Vannacht:
Vannacht neemt de onstabiliteit ook weer toe over de noordwestelijke en noordelijke kust regio's. Doormiddel van kustconvergentie en een uitgesproken trog. Kunnen daar ook ook weer buien ontstaan, met daarbij kans op onweer.
Trog vannacht i.s.m kustconvergentie tijdens buien kans op onweer.
Onstabiliteit en randverschijnschelen op beide kansen vandaag:
Cape zowel overdag als in de nacht veelal 700 j/kg vanmiddag in oostelijke helften nog 1000 j/kg, schering bedraagt vaak rond de 20 knopen. Organisatiegraad is dus single cells, soms wat clustering tot multicells. Naast de gebruikelijke kans op blikseminslag, niet veel bijzonderheden. Lokaal is er 10-20 mm aan neerslag mogelijk.
Vrijdag kans op enkele stevige regen en onweersbuien. Zaterdag kans op veel wind, kust mogelijk stormachtig!!.
Situatie
Op nadering van een actief lagedruk gebied, op voorzijde van laag word er warme/vochtige lucht aangevoerd.Theta-E 850 van 16-18 graden. Het is een dag met in de ochtend al enkele buien (warmtefront), wat de cape waardes overdag aardig stokt. Echter je bent hem ook nodig voor de warme sector. Echter tussen de buien door kan er toch nog cape opgebouwd worden van rond de 1000 j/kg. En is het ook gewoon warm met 23-27 graden, in de middag ontstaan dan nieuwe buien. Deze kunnen fors uitpakken gezien het scherings patroon, veelal 40 tot lokaal 50/60 knopen 0-6km. Organisatie kan dus zeer goed georganiseerd multicell onweer worden (Squall-line) met op de buienlijn ook verscholen supercellen. De hele rikmak aan randsverschijnselen kunnen er opzitten dus.
Zaterdag op achterzijde kansen op stormachtig weer, en forse windstoten ook landinwaarts
Het duurd niet meer zo lang en dan zijn de eerste korte termijn modellen er, maar het kan dus potentieel fors uitpakken. Ook Ecmwf en Wrf komen hier mee. Dus een nieuwe update zal ongeveer morgenmiddag zijn.
Vanavond en vannacht regenachtig, morgen stevige buien
Stromtrack OnweerOnline
Op dit moment trekt er vanuit het zuidwesten een gebied met regen over en lokaal kan het even aardig door regenen. In de loop van de nacht trekt deze regen weg maar deze regen wordt vanuit het westen gevolgd door stevige buien. Bij de buien is er kans onweer, hagel en windstoten.
Ook morgen overdag vallen er geregeld buien en ook dan is de kans op onweer, hagel en windstoten aanwezig. Lokaal kan er tot en met morgenavond meer dan 20 mm regen vallen. Wel neemt morgen in de namiddag en avond de buiighied langzaam af.
Onweer bij einde hittegolf?
De afgelopen dagen was de atmosfeer stabiel en ontstonden er maximaal een paar 'mooiweerwolkjes'. De komende dagen bevat de lucht echter langzaam meer vocht, daarmee ontstaat er een kleine kans op een pulse/single cel bui. In de nacht van woensdag op donderdag of donderdagochtend trekt een koufront over, waarbij er een kans is op multicel onweer.
Tot dinsdagmiddag zo goed als droog
De komende dagen is er erg weinig windschering (maximaal 5 knopen), de meeste onstabiliteit is in het oosten te verwachten, daarmee is de kans op een lokale bui in het oosten minder klein.
Dus er is een kleine kans dat er een weinig georganiseerde single cel of pulse bui ontstaat. Als zoiets ontstaat zal het amper bewegen en dus vooral zéér lokaal zijn.
Beste weergave van de kans die ik kon vinden: voor de meesten gewoon een droge dag waarbij het beperkt blijft tot een paar cumulus wolkjes die wat 'borrelen' maar niet tot een bui komen.
Vanaf dinsdagavond grotere kans op bui
Dinsdagavond komt een thermisch laag vanuit het zuiden dichterbij, bijbehorende vore brengt vooral onzekerheid qua buiigheid met zich mee. De windschering neemt eindelijk wat toe naar 15 tot 30 knopen. Hierdoor schaalt de organisatie van de mogelijke buien op naar singlecel tot multicel.
Tot dusver zien we weining neerslagsignalen bij de aankomst van het thermische laag dinsdagavond (op wat bewolking na). Dinsdagavond kunnen we dus buiten beschouwing laten.
Als we doorgaan naar de woensdag zien we meer neerslagsignalen, de focus ligt hierbij op de nacht van woensdag naar donderdag. Dit heeft te maken met het passeren van een koufront (donderdag is het dan ook 21 tot 25°C). Gezien de termijn is er nog niet veel over te zeggen (onzeker!), maar deze nacht heeft wel de meeste potentie momenteel.
Gezien de termijn pak ik GFS, op het koufront een aanzienlijk neerslagsignaal, de timing is voorlopig 's nachts. Voor onweer zouden we dan afhankelijk zijn van eventuele onstabiliteit in hogere luchtlagen (ongeveer 800 tot 1800 meter).
| Gewijzigd: 25 augustus 2019, 17:59 uur, door Thijs.
Kans op hagel bij meest actieve bui
Tussen Boxtel en Den Bosch is een bui ontstaan, momenteel is deze geïsoleerde bui goed ontwikkeld en heeft het een krachtige stijgstroom. Dankzij deze stijgstroom is er bij deze bui een significante kans op hagel (tot 2 cm).
Bij reflectiviteit van meer lokaal dan 64 dBZ is de kans op hagel aanwezig. Ook de neerslagintensiteit wijst op hagel.
Deze bui zal weldra weer uitdoven, want door een gebrek aan windschering is de levensduur van de buien beperkt en bewegen ze nauwelijks.
MIschien wel,het is maar angstig stil voor de verwachting morgenmiddag.nacht. denk mensen hier ook uhmx...genieten van deze vieze hitte.
Edit Sven: je post wat netter gemaakt | Gewijzigd: 27 augustus 2019, 21:52 uur, door Sven
Uit de KNMI guidance
KNMI Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 28 augustus 2019 24.00 locale tijdGuidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog
Synoptische situatie:
Het centrum van een hogedrukgebied ligt boven het westen van Rusland en heeft een uitloper tot over het midden van de Noordzee. Met een oostelijke stroming wordt warme en droge lucht aangevoerd. Het hoog verplaatst nauwelijks. De bijbehorende oost-west georiënteerde rug die tot over het midden van de Noordzee ligt, trekt vandaag naar het noorden weg. Een thermisch laag boven het noordwesten van Frankrijk trekt vandaag naar Engeland. Bijbehorende vore strekt zich uit tot boven Nederland en trekt morgen oostwaarts over het land. In de avond volgt een oude frontale zone waarop een hoogtetrog inloopt. Deze zorgt voor PVa, die buien kan forceren. Gedurende de hele periode is de bovenlucht onstabiel en de CAPE-waarden hoog.
Modelbeoordeling:
Het aandachtspunt voor vandaag en morgen is de kans op een enkele onweersbui nabij de vore. Modellen geven daarop een indicatie, al lijkt de kans kleiner te zijn dan gisteren. Overigens berekent Ha40, net als gisteren, continu buien de afgelopen uren terwijl deze zich momenteel niet voordoen. Woensdagmiddag is de buienkans vervolgens weer wat groter en vanaf woensdagavond kunnen er op uitgebreidere schaal onweersbuien oostwaarts over het land trekken. De mate waarin deze buien zich voor gaan doen varieert per run en per model.
Aandachtspunten
Temperatuur:
De maximumtemperaturen worden door de modellen goed berekend, alleen EC heeft een onderschatting van 1-2 graden. In de nachten zien we een sterkere ontkoppeling dan in de modellen, de minimumtemperaturen worden door de modellen 1-2 graden te hoog berekend. Verder heeft Harmonie40 een gebied met wat minder hoge temperaturen, daar waar het model vandaag neerslag berekende. Dit is niet reëel. Enigszins opvallend voor morgen is de temperatuurontwikkeling in het westen van België; Ha36 berekent daar nog ruim 30 graden waarna buien ontstaan die vanuit die hoek ons land bereiken. In de overige modellen gebeurt dat niet aangezien de temperatuur daar een graad of drie lager uitvalt.
Wind:
Overdag is een zwak zeewindeffect mogelijk. Verder zijn bij eventuele buien windstoten mogelijk van 25-30 kn (droge laag onderin). Bij buien die zich woensdagmiddag en avond voor kunnen doen (scenario Hir en EC) kunnen de windstoten potentieel forser zijn met 30-35 kn, zeer lokaal mogelijk nog iets hoger (meer wind in de kolom). Het is nog niet geheel duidelijk of die buien zich daadwerkelijk ook 's middags voor zullen doen aangezien beide Harmonieversies neigen naar alleen de avond. In de avond is er waarschijnlijk sprake van grootschaliger onweer en kunnen windstoten zich dus ook op grotere schaal voordoen. Aangezien er dan al sprake is van stabilisatie zal de uitwisseling met het aardoppervlak moeizamer zijn waardoor het erop lijkt dat de windstoten beperkt blijven tot bovengenoemde categorie. Code geel criteria zijn iig mogelijk.
Bewolking:
Overdag in het oosten wat Cu en wellicht een enkele CB. Komende nacht wat velden middelbare bewolking. Wellicht dat er (net als afgelopen nacht) ook enkele CB's ontstaan. Woensdag wat meer middelbare bewolking en in de loop van de middag en avond CB's.
Neerslag:
De buienkans vandaag lijkt kleiner te zijn dan gisteren. Het gros van de buien wordt berekend boven Duitsland, al hebben Ha36 en ook EC een indicatie voor een enkele bui boven ons land. Capewaarden hoog, rond 2000 J/kg, schering gering. Als er een bui ontstaat zal het een pulsestorm zijn en is er meteen sprake van onweer. Wellicht ontstaan er in de nacht naar woensdag ook weer buien. Modellen doen dit niet, maar situatie is niet wezenlijk anders dan afgelopen nacht. Niet uitgesloten. Woensdag berekenen EC en Hirlam al enkele buien in de thermische vore, de Harmonies laten hierin pas boven Duitsland buien ontstaan. Schering in de vore rond de 15 kt, Capewaarden orde 1500-2000 J/kg. Multicell mogelijk. In de avond aan de voorzijde van de oude frontale zone en op nadering van de hoogtetrog op uitgebreidere schaal buien vanaf hoogte. Ook dan weer Capewaarden rond de 2000 J/kg. Multicells. Hagel behoort tot de mogelijkheden.
Zicht:
Komende nacht lokaal mogelijk weer vorming van grondmist, verder goede zichtcondities.
Paraaf meteoroloog: schaikmUitgifte: 27/08/2019 11.08 uur LT.
en nog wat plaatjes van Weeronline
Volgens HIRLAM zijn er geen zandzakken nodig
En volgens Meteovista is zijn er zeker kansen dat het tot laat in de nacht kan doorgaan:
| Gewijzigd: 27 augustus 2019, 20:05 uur, door RonD
Onweerskans 31 augustus
De weerkundige zomer eindigt vandaag in stijl. Eerst wordt het genieten geblazen met veel zon en temperaturen die op meerdere plaatsen nog eens de kaap van de 30 graden zullen ronden. Later vandaag zien we dan een toenemende onweerskans.Focus ligt grotendeels wel op de oostelijke helften, sommige modellen nemen de meest westelijke regio's ook wel nog mee. CAPE waardes liggen niet extreem hoog (1000-1500 j/kg) maar in combinatie met een shear van 30-35kn, kan dit toch vrij stevige multicells opleveren. Hagel in grootorde 2-3cm en windstoten tot 60-70km/u zijn niet uit te sluiten.
Even snel Harmonie en Arome er uit gepikt om de setting een beetje te schetsen, eerst Harmonie:
En Arome:
KNMI hierover:
Modelbeoordeling:
In grote lijnen zijn de modellen consistent en bruikbaar. Verschillen zijn er vanmiddag in de locatie van het laag waardoor de warme lucht zich in HIR verder westwaarts uitstrekt, voorlopig gaan we van de koers in de Harmonies en EC uit (het laag en ook de warme lucht trekt hier over het zuidoosten en oosten). Gekoppeld aan de positie van het laag en de warme lucht zijn er ook verschillen in de neerslag nabij en ten westen van het warmtefront. Buien kunnen in het zuidoosten mogelijk van de grond komen, in het westen lukt dit waarschijnlijk niet, maar op geringe hoogte is de warme lucht wel doorgedrongen (zie THW850) dus een kans op convectie boven de grenslaag op het frontvlak bestaat hier nog wel. In de Harmonies (incl de HAP's) en EC runs zien we vooral buien boven de (zuid)oostelijke helft, in HIR zien we dit verder naar het westen. We houden voorlopig het scenario aan van de Harmonies en EC met de grootste activiteit boven het uiterste (zuid)oosten (mogelijk wordt daar later geel voor gehangen). De activiteit bij het koufront dat in de nacht naar zondag passeert is het sterkst in de Hirlam uitvoer, in de rest van de uitvoer is er slechts wat actievere neerslag waarneembaar. De progtemps geven aan dat het pakket vrij ondiep is, we gaan uit van regen en licht buiige neerslag op het koufront.
Neerslag:
Zie beoordeling. Boven het westen van de FIR dikkere hoge bewolking, wat vanmiddag mogelijk tot neerslagsignalen op de radar gaat leiden, we gaan er vooralsnog niet vanuit dat dit condities gaat beperken. Voor vanmiddag en -avond gaan we uit van enkele onweersbuien boven het (zuid)oosten. De CAPE in de warme lucht bedraagt 1000-1500 J/kg bij een effectieve schering van rond 30 kn (in EC tot ca. 35 kn). Dit betekent de kans op enkele goed georganiseerde multicell (onweers-)buien. Gezien de CAPE ook kans op hagel, op de meeste plaatsen waarschijnlijk minder dan 2 cm, langs de oostgrens bij een beter georganiseerde bui mogelijk rond 2 cm. Bij het koufront lokaal buiige regen. De buien op zondagavond bevinden zich in een regime met ca. 10 kn schering en weinig CAPE: single cell.
Moment van buienvorming nadert
Op dit moment ligt de vore halverwege België, daarmee nadert de vore onstabielere delen (temperatuur circa 30°C) waardoor de kans op buienvorming stijgt.
Boven Frankrijk en Duitsland ligt volgens mij een kou- en warmtefront op hoogte, daarom gestippeld. Vanuit het westen nadert een koufront met daarvoor een vore boven de Benelux. In het gearceerde gebied verwachten de modellen de eerste buien.
Edit: eerste bui zojuist ontstaan ten zuidoosten van Antwerpen | Gewijzigd: 31 augustus 2019, 17:14 uur, door Thijs.
Kans op onweersbui na warme zondag
Momenteel stroomt er nog steeds warmere lucht vanuit het zuiden de Benelux binnen. Daarmee ligt de temperatuur morgen nog enkele graden hoger dan vandaag (26°C in een groter gebied).
Echter, na het temperatuursmaximum wordt de atmosfeer onstabieler. Vanuit het westen naderen fronten en gedurende de dag neemt met name de hoge cirrusbewolking langzaam toe, in de late middag raakt het vanuit het zuidwesten helemaal bewolkt.
Eerst komt er in de middag een vore over. Op de vore is amper neerslag verwacht.
De stevigere buien liggen allemaal op het koufront, dat in de vroege avond vanuit het zuidwesten binnentrekt. Op het koufront kunnen stevige buien voorkomen, met regelmatig wat onweer (de onweersactiviteit zal niet erg hoog zijn).
De actiefste onweersbuien zullen boven Vlaanderen ontstaan en het tot Zuid-Nederland uithouden. Ze zullen daarna niet verpieteren, maar ik verwacht dat onweer steeds schaarser wordt. De buien laten op de meeste plaatsen 1 tot 4 mm achter, lokaal kan er echter tot 15 mm aan neerslag vallen (plensregen). Lokaal kan in het zuidwesten een windstoot van maximaal ongeveer 70 km/u voorkomen.
In het midden en noorden kan er ook nog aardig wat regen vallen, maar dat is nachtwerk (het front vertraagd gedurende de nacht en verlaat pas maandagmorgen het noorden).
Guidance:
EC en Harmonie36 tonen wat neerslag bij de passage van de barocliene zone / het warmtefront wat lichte neerslag uit middelbare bewolking. Belangrijkste aandachtspunt zijn de buien van zondagavond bij het koufront, vooral in het zuidwesten mogelijk met onweer en windstoten. Harmonie40 komt boven Vlaanderen zelfs even met zware windstoten. Ook zien we signalen voor de vorming van buien op de scherpe vore vlak voor het koufront uit.
Neerslag
Zondagmiddag van het zuiden uit toenemende kans op af en toe regen uit middelbare bewolking, het noorden blijft tot de avond droog. In de avond bij het koufront een neerslagband met daarin ingebedde buien en kans op onweer. De buien kunnen matig tot zwaar worden met een PW van iets boven de 40 mm. MUCAPE in het zuiden en zuidoosten daarbij 500-1000 J/kg. Veel effectieve verticale windschering is er overigens niet: orde 10-20 knopen, maar deze staat in de onderste kilometers wel vrij loodrecht op een lijnvormige forcering: het koufront en mogelijk ook al de naderende hoogtetrog. Zie ook bij wind(stoten). De 700-hPa wind is orde 35 knopen op het koufront, dus de uursommen lijken binnen de perken te blijven: 10-20 mm lokaal volgens de Harmonies.
Windstoten
Bij de buien in het koufront ook kans op windstoten. In combinatie met onweersbuien zou een code geel met name in het zuiden nodig kunnen zijn in een later stadium, maar het is nog zeer de vraag hoe actief het onweer zal zijn bij relatief lage CAPE en effectieve verticale windschering. Het gewicht van de neerslag (PW iets meer dan 40 mm in Harmonie) voor de windstoten bepalend te zijn.
Onweerskans 1 oktober
Na een kletsnatte nacht en ochtend (passage warmtefront en koufront) nemen in de loop van de namiddag en vroege avond de onweerskansen toe.Eerst moeten we dus wat water verwerken, maar achter het koufront neemt de onstabiliteit toe. Situatie morgen om 12UTC waarbij het koufront uit het land is en waarachter de onstabiliteit toeneemt:
Kans lijkt vooral weggelegd voor zuidelijk Nederland en Vlaanderen, CAPE waardes oplopend naar 400-700J/kg die in combinatie met een schering van 30-40kn multicells kunnen doen ontwikkelen. Hieronder een kaartje geplukt uit Harmonie:
KNMI hierover:
Ten westen van het koufront dinsdag CAPE 400-700 J/kg, in de loop van de middag in het uiterste ZW 700 J/kg. Bij de vore is er aanzienlijke convergentie, maar tegelijk neemt de onstabiliteitsdiepte sterk af. Schering is met 30-40 kn vrij hoog, dus multicel en mogelijk zelfs een enkele supercel is niet uit te sluiten. De kans op onweer is groot in de INDECS uitvoer voor het zuiden voor dinsdag 15-21 UTC. Onweer en hagel behoren dus zeker tot de mogelijkheden.