22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Jaeker zou ik zeggen... Aangezien Nederland op de scheidingslijn zit tussen de Hitte en Verkoeling....
Hopelijk trekt dit iets naar het Oosten/achterhoek etc daarmee er daar ook voldoende regenwater valt.
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Ook morgen is die kans er, maar dan iets groter. Locaties: België en zuidwestelijk Nederland.
Stukje uit de guidance:
De onzekerheid voor de periode zit denk ik vooral in de vraag of er buien tot ontwikkeling kunnen komen in de vore morgenmiddag en -avond. Momenteel is er op de eerste vore in België onverwachts toch een stevige onweersbui tot ontwikkeling gekomen, iets dat de Harmonies de afgelopen runs sporadisch lieten zien. Morgen is dit signaal op de tweede vore een stuk duidelijk aanwezig in de Harmonies en is er ook een signaal zichtbaar in EC en HIR, hetgeen toch wel wijst op een significante kans. De profielen zijn echter zeer droog en de convectietemperatuur ligt rond een graad of 40. Kijkende naar de PW is met name in het zuidwesten en zuiden meer vocht voorhanden. Dat zou nog enige verstoring van het temperatuurverloop kunnen veroorzaken, wat ook zichtbaar is in de grotere verschillen in de modellen onderling. Belangrijker nog van deze buien is dat Harmonie forse windstoten laat ontstaan a.g.v. verdamping. De bases van de eventuele buien is zeer hoog met FL120, maar de toppen gaan tot zeker FL420. Als de buien zwaar genoeg zijn kan zo'n downdraft lang genoeg natadiabatisch zijn. H40 laat met name in het zuiden en zuidwesten outflow boundaries zien van meer dan 75 km/u, plaatselijk zelfs tot 90 km/u. De H40-EPS geeft voor Zeeland 40% (gridpuntkansen). De kansen op provincieniveau liggen veel hoger, met name in Zeeland maar ook Noord-Brabant. Een ander punt hierbij is dat het onweerscriterium qua windstoten bedoeld is voor de plotselinge windtoename. Als de buien alleen boven België ontstaan dan komen de zware windstoten mogelijk wel in ons land. Dat zou betekenen dat we een windwaarschuwing zouden moeten geven, terwijl strikt genomen dan 100 km/u nodig is. Aangezien de plotselinge windtoename het belangrijke item is, lijkt mij 75 km/u in dit geval het criterium voor oranje. De kans schatten we momenteel nog niet zo groot in, vanwege de onzekerheid over het ontstaan en of de buien zwaar genoeg zijn om nog wat over te houden na verdamping. Toch lijkt de kans met de nieuwe runs wel duidelijk toegenomen.
Morgenmiddag/avond in het zuidwesten en zuiden mogelijk een enkele onweersbui. In het midden en oosten is de kans niet nul, maar wel kleiner. Schering is gering (10-15 kn), CAPE is hoog met meer dan 2000 J/kg. Convectiemodus daarmee pulse storms.
Onweerskansje 25 juli
Zoals er gisteren al een pulse cel boven de Ardennen zich doorzette, kan dit later vandaag/vanavond ook. Grootste kans hiervoor is weggelegd voor Noord-Frankrijk en westelijk België, maar het is niet uit te sluiten dat ook het uiterste zuidwesten van Nederland hier iets van meekrijgt.Aandachtspunten bij zo een cel zijn: veel neerslag op korte tijd, heel stevige windstoten (tot misschien 100km/u) en kans op hagel.
Hieronder stukje uit de guidance van het KNMI:
Ander aandachtspunt is de kans op buien. De Harmonieruns van gisteren lieten de buien met forse windstoten vanavond tot over het midden en zuiden van het land komen, de laatste runs houden het vandaag boven ons land zo goed als droog, HARM36 komt nu wel weer met een bui over Zeeland die de Noordzee optrekt. De lucht is boven ons land dermate droog dat het vrijwel onmogelijk is om convectieve bewolking te laten ontstaan, laat staan enkele buien. Die buien lijken nu te zijn weggelegd voor het noorden van Frankrijk, het uiterste westen van België en mogelijk dus ook nog het uiterste zuidwesten van ons land. Ook al zouden de de buien onze landsgrenzen blijven, dan nog kan de outflow van de buien in een zwakke luchtdrukgradiënt in het zuidwesten vanavond duidelijk merkbaar zijn.
Even kaartje uit Harmonie waarover het KNMI spreekt:
Estofex heeft hiervoor een vrij ruime level 1 geplaatst:
Mesoscale Discussion
Valid: Thu 25 Jul 2019 12:00 to Thu 25 Jul 2019 16:00 UTC
Issued: Thu 25 Jul 2019 12:18
Forecaster: GROENEMEIJER
Satellite imagery shows deep convection developing near Aachen. Additional isolated high-based storms are forecast to develop across the indicated area during the afternoon. In a weakly-sheared situation with about 1000 J/kg of MLCAPE storm mode will be single cells. The high bases around 3000 m AGL point to a distinct risk of (dry) microbursts that can locally produce damaging winds at the surface. In addition, some marginally large hail should be possible. The risk should gradually subside during the evening.
Citaat van jaapverheij, donderdag 25 juli 2019, 14:27 uur Eerste bui alweer ontstaan boven de Ardennen
Die is sneltempo gegroeid, onderstaande cambeeldjes ter illustratie (rechts op het beeld)
Berichten samengevoegd door Sven | Gewijzigd: 25 juli 2019, 14:42 uur, door Sven
In de dikke rode cirkel momenteel al kleine maar zeer pittige buien. Elders in de Ardennen & het Sauerland kan het ook gaan borrelen (eerst kleine cumulusvorming). Daar waar de temperatuur rond de 40°C uitkomt is dit ook mogelijk. Ongeveer 40°C is de convectietemperatuur. | Gewijzigd: 25 juli 2019, 14:44 uur, door Thijs.
als ik dit zo bekijk heeft Noord Nederland ( bijna ) geen kans op onweer dit aankomende weekend.
blijft warmte dus langer hier of vergis ik me
gr allen
klopt helemaal helaas, heeft volgens mij te maken met droge lucht en windrichting. De hitte blijft hier niet, door verandering van windrichting wordt het gewoon minder warm..ik denk dat tatanka of sven hier veel meer over kunnen vertellen. Het is en blijft het weer natuurlijk, zo zie je maar weer dat er ineens kansen zijn voor zuidelijk limburg
Het is heel lastig om veel neer te gaan zetten, we komen dit weekend op de scheidingslijn te liggen van koudere en warmere lucht. Daardoor wordt het dit weekend in de noordoostelijke helften nog gewoon tropisch warm.
Hoe ver die grens opschuift is van belang voor eventueel onweer, het durft nogal te verschillen van run tot run, van model tot model. Daarom beperkt ik me momenteel een beetje met het van dag tot dag te bekijken. Kansen van gisteren/vandaag/morgen zijn ook al lastig te noemen
Neerslag in ECMWF op de scheiding tussen warme en koude lucht:
Maar we houden jullie zeker op de hoogte
Komend weekend komt er vanuit het zuidwesten ruimte voor (onweers)buien. Vanwege dit buiige type kan het op de ene plek droogblijven en op de andere plek even goed losgaan. Sowieso blijft het noordoostelijk deel onder invloed van het hogedrukgebied, hierdoor blijft het daar stabieler met hogere temperaturen (30 op zaterdag mogelijk) en kleinere buienkansen.
Zoals Sven al eerder zei, op de grens tussen warm in het noordoosten en koel weer uit het zuidwesten zijn de meest felle buien mogelijk. Waar deze grens precies komt te liggen is nog onzeker. Bovenstaande kaart is één van de mogelijkheden, andere modellen hebben het accent soms wat verder naar het noordoosten, anderen verder naar het zuidwesten.
Momenteel al lokaal verkoeling
Op dit moment zijn er in België al een paar buien actief. De buien zelf zijn erg lokaal, op kleine schaal kunnen ze toch behoorlijk fel uitpakken. De koele uitstroom (outflow) kan wel verder reiken, en op iets grotere schaal de temperatuur iets drukken. Dat haalt niet weg dat voor het overgrote deel de nacht als erg warm zal worden ervaren (minima blijven meest boven 20°C).
| Gewijzigd: 25 juli 2019, 19:50 uur, door Thijs.
op zich wel interresant omdat onze warmte ( hitte ) in het noorden toch vanuit het zuiden komt , maar nu lijkt af te schermen door een zuid oostelijke wind waardoor de afkoeling traag verloopt en geen onweer triggert, heb ik dat goed , lucht is ook erg droog
gr vanuit een warm Leeuwarden