Zie volgend topic...
https://www.onweer-online.nl/forum/topic/46846/onweerskansen-18-19-juni-2019/
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Wat een topavond hebben we gehad gisteren, medechaser Robin Giesen (Giesen fotografie) onderschepten deze vrij uitgestrekte Arcus/shelfcloud. Deze ging voorafgaand aan een stevige buienlijn (goed georganiseerd multicell), waarvan enkele cellen Embedded supercellen waren met hagel van rond de 4-5cm zeer lokaal. Omgeving Beerta (Groningen). We hebben hem op de flank gepuncht de kern zelf in gaan was niet heel verstandig, aangezien we een groene kern zagen. En dat duid vaak op viezigheid in de vorm van dikke hagel, hagelgrote van 4-6cm potentie zat er op de buien. Dus das een formaat waarbij je auto wel en poffertjes pan word.
Die van mij uit de losse pols geschoten, ik had er meer tijd voor moeten nemen. Hij is namelijk onscherp geworden tis even om een idee te geven wat voor beauty het was.!!. Robin kan er meer tijd voor nemen, aangezien ik de gene ben die bui en de radars in de gaten houd, en zegt wanneer het tijd is om te gaan en ben ik aan het livestreamen geweest.
Vanaf het weekend opbouw naar hittegolf!! (Spaanse pluim). Mogelijk mits vorming thermisch laag/convectie liggen daar ook de echt zware jongens op de loer!!.
We zien al een flink aantal runs een opbouw naar een zeer warme week, daarbij is kans op een hittegolf, en sowieso op grote schaal zomers weer. Ook in de pluimen van Gfs en Ecmwf word dit flink ondersteund.!!. Een regionale hittegolf in de zuidelijke en oostelijke helften is zeker mogelijk, misschien zelfs wel een landelijke hittegolf. We hoeven niet zover meer eer deze inzet word ingezet. Vanaf zondag kan al de start van die hittegolf beginnen (regionaal). De wind gaat dan naar de oosthoek en, op grote schaal word het dan een zomerse dag 25 graden of meer.!! Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kan het zeer heet worden met 27-30 graden in de kustgebieden en 30-36 graden in het binnenland. Met de hogere waardes in het zuiden/oosten en gans Belgie!!
26 graden op 850 hpa, resulteerd in zeer hoge tropische waardes op 2 meter. Op grote schaal is dan 35 graden of meer mogelijk.
Langs of op dergelijke Theta-e tongen komen dan forse onweersbuien voor.
Echt zeer dikke waardes voor Benelux, deze liggen in de aard van Pinkpop onweer 2014, Mei 2009 etc etc van dat kaliber.
Onweerskansen komen vanzelf dan, maar zijn aanvankelijk nog te droog, met zeer dikke waardes over ons!!:
In eerste instantie word er dus droge en hete luchtmassa's vanaf het Iberisch Schiereiland, met een stevige zuidelijke hoogtestroming op transport gezet naar onze omgeving. Dit is dus een goed gemengde laag en wordt daardoor ook wel Elevated Mixed Layer (EML) genoemd. Deze lucht glijdt in feite over een vochtige, warme luchtmassa in de onderste luchtlagen heen (the warm conveyor belt), waardoor zich onderin grote hoeveelheden cape mogelijk zijn. Ik verwacht dat het wat later in de week gebeurd, eer we in de onweerskansen zitten donderdag/vrijdag Gfs en Ecmwf zitten hier allebei op 1 lijn mee.
De termijn is nog lang, maar met derlijke opbouw van hogedruk, komt er geen spel tussen haast, omtrent het warm weer verhaal. Een onweerskans is nog veel meer dan dat!!
Later meer'!!
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 21 juni 2019, 07:31 uur, door Tatanka
In de CAPE-verwachting zitten ook een aantal exteme oplossingen; wel nog veel spreiding in de leden.
Hier voor regio west:
Eén lid gaat voor 7500J/kg - biedt iemand meer?
Hagel, wind of donderbui
Overhemd of wintertrui
In de CAPE-verwachting zitten ook een aantal exteme oplossingen; wel nog veel spreiding in de leden.
Hier voor regio west:
Eén lid gaat voor 7500J/kg - biedt iemand meer? Het klopt dat er heel wat Cape aanwezig lijkt te zijn, maar de vraag is of deze uberhaupt benut kan worden en op welke termijn. Kijk maar eens naar de neerslagpluim van ECMFW die het enige tijd bij droge warmte houdt, ondanks de aanwezig Cape.
Het zal de komende dagen wel duidelijk worden of er iets van terecht zal komen en wanneer (zoals reeds eerder hierboven netjes neergepend) Hieronder het KNMI over deze periode:
Bij zulke hoge temperaturen loopt ook de CAPE in het ensemble op naar hoge waardes, maar de neerslagkansen zijn klein. De hoogterug ligt blijkbaar te dichtbij. De dauwpunten liggen dinsdag en woensdag waarschijnlijk ruim boven de kritische grens van 17°C, waarbij de kans op zware onweersbuien statistisch gezien flink toeneemt. Dat lijkt dit keer niet op te gaan. | Gewijzigd: 20 juni 2019, 12:05 uur, door Sven
In de CAPE-verwachting zitten ook een aantal exteme oplossingen; wel nog veel spreiding in de leden.
Hier voor regio west:
Eén lid gaat voor 7500J/kg - biedt iemand meer? Cape wordt niet of nauwelijks benut in de laatste operruns. In gfs wordt de hitte niet afgesloten met vooralsnog vreselijke allesverwoestende spectaculaire onweersbuien . Maar lijkt de hitteperiode vooralsnog afgesloten te worden door een glazen front. En dat zou ik persoonlijk erg jammer vinden.
De oper van EC daarentegen laat wel wat op de lange termijn een neerslagbom zien in het westen. De hoge cape wordt dan wel benut door een opdringerig laag ten westen van de Benelux.
Dit neem ik overigens nog met een korreltje zout aangezien we nog zeker meer dan 1 week verwijderd zijn van de dag in kwestie. Wel heel interessant om in de gaten te houden | Gewijzigd: 20 juni 2019, 21:04 uur, door NielsKoomans
Dit neem ik overigens nog met een korreltje zout aangezien we nog zeker meer dan 1 week verwijderd zijn van de dag in kwestie. Wel heel interessant om in de gaten te houden
Voor nu gaat het ook volgend weeken droog verlopen, maar korreltje zout idd, het weekend is immers nog 6 dagen van ons verwijderd
Het lijkt mij dat de lucht te droog is voor de vorming van buien. | Gewijzigd: 23 juni 2019, 14:35 uur, door NielsKoomans
Een aandachtspunt van toenemend belang is de ontwikkeling van een potentieel diep onstabiele atmosfeer in de loop van maandag in de vore die boven het westelijk kustgebied ontstaat. CAPE-waarden, zelfs MLCAPE in ECMWF, 1000-1500 J/kg. Alleen Hirlam heeft een zwak neerslagsignaal hierop, de andere modellen houden het droog, incl. het gehele HarmonieEPS. De progtemps ogen te droog op middelbaar niveau boven de grenslaag, maar Cu lijkt er wel te gaan ontstaan. Met wat meer convergentie in de vore is een enkele regen- of onweersbui niet uitgesloten, maar de kans wordt nu nog te klein geacht om in de verwachtingen op te nemen.
Met de ruimte die er nog er nog is paar runs kan het 1 en ander nog verbeteren ongewijzigd blijven, of echt volledig voor de uk gaan, die mogen direct de volgende runs al gaan inzetten met het tonen ervan. Is er dus een kleine kans op iets oostelijker naar ons toe te kruipen.
Mocht dat noemenswaardig zijn dan word dat hier zeker gemeld. Landinwaarts word een deur te ver waarschijnlijk. maar voor de kustregio's bouwt er wellicht een kansje op. Te denken aan kust vlaanderen en wellicht zeeland!! | Gewijzigd: 23 juni 2019, 17:42 uur, door Tatanka
Guidance vanmiddag:
Tevens aandachtspunt is een eventuele CB in de vore later op maandag boven land, zie de modelbeoordeling. CB-toppen zouden zelfs richting FL350-400 kunnen gaan, eventueel, bij 25-30 kn effectieve windschering dit op waardes van rond de 2000 j/kg. Kan dit een stevige multicell worden, met de hele rikmak hagel tot 4cm, windstoten van 75-90 km/u hoge onweersactiviteit, en lokaal veel regen. In deze kleine kans, acht ik de kans het grootst in westelijke helften. Waar een thermische vore zich ontwikkelt over zee/westelijke helften.
Vanavond/Vannacht
Modellen laten vrijwel alle convectie over de noordzee lopen, en UK. Maar gedurende dag kan er nog veel veranderen. In dit geval zal de door mij in eerder genoemde regio's mogelijk de oostkant van de MCS/Squall-line mee kunnen pikken. Dit zou mogelijk kunnen zijn in Vlaanderen en Zeeland. Randverschijnselen zijn zeer hoge onweersactiviteit, zware windstoten 75-90 km/u
Nowcasten dus!!
However, models hesitate producing any storm in the otherwise severe weather supportive environment, except for an evening/night MCS developing most likely over Normandy, moving NNE-ward.
Initially convection will start as clusters of cells including rotating ones (supercells) even if elevated base, which can produce very large hail and severe gusts. If rooted in the boundary layer of the surface convergence line, then with 0-1 km shear exceeding 10 m/s and the strong SREH also tornadoes are possible. However, such collocation is not what COSMO model suggests, which keeps nocturnal development west of the line. But if indeed clustering into an MCS over the late evening, a squall line may form with the potential of organized severe wind gusts.
Komende dagen kleine kans op een onweersbui
Vandaag en met name morgen zoekt de wind steeds meer een zuidhoek op, hierdoor kan er weer wat warmere lucht aangevoerd worden. Morgen stijgt het kwik naar 20°C in de kustgebieden tot 27°C in Limburg. Elders in de Benelux zal het kwik zo rond 22-24°C liggen. Dat zal al een heel stuk warmer aanvoelen dan de 14 tot 22°C die we momenteel zien.
Het zal echter wel vrij vochtig blijven, hierdoor blijft het in het noorden nog vrij buiig en zullen we in de rest van het land zeker in de ochtend nog bewolking zien.
De wind draait weer
In de loop van de dag gaat de wind vanuit het westen echter weer om naar het (noord)westen. Hiermee zal de temperatuur weer iets dalen (een scherpe daling zal het niet worden). Op deze windsprong kunnen er in het noorden een aantal buien ontstaan.
De modellen laten in de (na)middag een aantal multicellen onstaan boven de grote rivieren. Van alle regio's boven de grote rivieren is de kans op een klap onweer het grootst aan de Duitse grens.
Guidance
Na passage van het koufront vooral in de Harmonie uitvoer in het noordoosten en oosten een convectief signaal. CAPE ligt dan rond 500 J/kg en de schering rond 15 kt. Enkele multicellen met onweer zijn dan waarschijnlijk.
Vrijdag, meest dynamische weerdag
In de nacht naar vrijdag in het noorden nog een kansje op mist.
Vrijdag overdag trekt een lagedrukgebied iets ten noorden langs. Rond dit lagedrukgebied is er een flinke buienkans. Op de meest actieve buien is wederom wat onweer mogelijk. Vlaanderen zal overigens de meeste buien ontlopen. Het zal in Nederland in de loop van de dag vanuit het (zuid)westen voorzichtig wat opknappen. | Gewijzigd: 10 juli 2019, 14:36 uur, door Thijs.
Eerste ontladingen in Overijssel
Momenteel zien we op de radar de zwakke contouren van het oude en zwakke koufront terug, dit koufront verliest momenteel de kenmerken van een koufront (achter het koufront koelt het dan ook niet erg veel af). Rond dit front kunnen er nog wel enkele kleine maar pittige buien ontstaan die vervolgens naar het oosten trekken. Ook een hoogtetrog tussen de 6 en 9 km hoogte kan nog wat buien triggeren.Guidance KNMI:
Vandaag:
Onder invloed van een laag nabij Schotland wordt met een zwakke zuidwestelijke stroming vrij warme en vochtige lucht aangevoerd. Een zwak en diffuus koufront (in warmte-advectie), ligt momenteel boven ons land maar is in de onderste niveaus nauwelijks meer te herkennen.
Een kortgolvige hoogtetrog op 500 en 300 hPa trekt vanmiddag noordoostwaarts over het land en kan vanmiddag als extra trigger fungeren voor convectie.
Op nadering van de hoogtetrog en op dagelijkse gang enkele buien die vooral in het oosten gepaard kunnen gaan met onweer. Het zal voornamelijk gaan om single cells (CAPE waardes ongeveer 400-700 J/kg, schering rond 15 kn). De middelbare bewolking kan bovendien zorgen voor enige inzaaiing van de buien.
In de cirkel kunnen nog enkele kleine singlecel buien onstaan, mogelijk met een klap onweer. In het rood het zwakke koufront.
Hoogtetrog weergegeven.
De betere kans: vrijdag
Vrijdag is de kans op onweer nog steeds klein, maar wel aanzienlijk groter dan vandaag. De buien zijn talrijker en bestrijken een groter gebied.
Vrijdag:
Intussen trekt het laag oostzuidoostwaarts en komt vrijdagmiddag boven het noordwesten van Duitsland terecht. Een om het laag gedraaide occlusie bereikt vrijdagochtend het westen, trekt oostwaarts en verlaat in de loop van de middag het land. Daarachter blijft de aangevoerde lucht echter vochtig door een lange voorgeschiedenis van grootschalige convergentie rondom het laag. In de bovenlucht nadert vrijdagmiddag een koude put, samenhangend met een opvullend hoogtelaag. Hierdoor neemt de onstabiliteit in combinatie met de dagelijkse gang sterk toe.
Vrijdag vanaf de tweede helft van de ochtend een sterk oplevend convectief signaal bij CAPE van ruim 1000 J/kg. De effectieve schering is niet veel groter dan ongeveer 10 kn, dus voornamelijk single cells. Dan ook grote kans op onweer. Met een relatief lage treksnelheid (10-15 kn) kunnen er lokaal vrij grote neerslaghoeveelheden vallen, in de orde van 20-40 mm, mogelijk zeer geïsoleerd ca. 50 mm.
Aandachtspunt voor vrijdag is dus de lage treksnelheid van de pittige buien, die lokaal voor grote neerslagsommen in korte tijd kunnen zorgen. Harmonie36 berekent voor een enkel roosterpunt in het midden van het land 93 mm op vrijdag tussen 08-14 UTC. De andere modellen, ook Harmonie40, zijn wat minder extreem, maar het geeft wel een signaal voor kans op lokale wateroverlast en kan later aanleiding zijn voor een code geel vanwege onweer i.c.m. veel neerslag. Kans op veel neerslag in korte tijd genoemd in de verwachtingen.
Talrijke buien op vrijdag. Het zijn lokale buien, dus je kan van geluk spreken als de bui met onweer nét over jou heentrekt. | Gewijzigd: 11 juli 2019, 14:47 uur, door Thijs.
Stevige regen- en onweersbuien boven de Benelux
Bron afbeelding: buienradar.nl
Op dit moment trekken er stevige regen- en onweersbuien over de Benelux. De buien ontstaan door dagelijkse gang maar ook dankzij extra forcering van een occlusie+hoogtetrog. De meeste buien bevinden zich actueel boven het midden, zuiden en westen van de Benelux. De zwaarste buien verplaatsen zich vanmiddag langzaam oostwaarts. In het noorden zijn er op dit moment duidelijk minder buien maar de kans op buien is ook daar aanwezig.
Het grootste risico is de kans op wateroverlast dankzij clustering en de lage treksnelheid van de buien maar lokaal kunnen ook windstoten en hagel voorkomen. Boven zee en de grotere meren kunnen er waterhozen ontstaan. Het KMI en KNMI hebben code geel uitgegeven.
Wat een bui in de verte, volgepompt met regen bleek achteraf! #codegeel @SRC_FM @whoebert @PKuipersMunneke @GerritHiemstra @marcopverhoef @OmroepGLD @omroepwest @rtvutrecht @Lingestreek @NbGeldermalsen @mooieluchten @WBetuwe @mooielucht pic.twitter.com/0BIbiYwXKV
— Ab Donker (@AbDonkerFoto) July 12, 2019
er zijn voor de komende dagen alweer aanzienlijke onweerskansen , wordt vanaf morgenmiddag even nowcasten dacht ik, vrijdag op zaterdag in de nacht en overdag is de verwachting ook vrij groot
gr Lightningman
Zaterdag goede kansen idd! (WF / KF)
https://www.onweer-online.nl/forum/topic/46898/onweerskansen-20-juli-2019/
sommige weersberichten laten het vrijdag ook gewoon nog 32 graden worden en komen met de afkoeling op zaterdag.
denk de beste optie om het donderdag even te gaan checken, temperatuur ook nog spannend of we records gaan breken.
hoop ook op groots vuurwerk want afgelopen zaterdag was bij ons teleurstellend
gr ut friesland