niet in de grootorde zoals we het de afgelopen tijd hebben gezien, maar toch even melden voor er mensen uit de lucht gaan vallen
Eerst komt er in de loop van de nacht en morgenochtend een neerslaggebied onze richting uit en die zal toch lokaal een best bakje water achterlaten, zeker in delen van België en zuidelijk Nederland zijn neerslaghoeveelheden van 20-30mm niet uit te sluiten. Neerslag kan lokaal buiig van karakter zijn, lokaal klapje is niet uitgesloten.
Natte bedoening:
In de loop van de dag wordt het dan wat droger, maar zien we vooral in de westelijke helft van België en ZW Nederland de onstabiliteit toenemen met kans op onweersbuien, modus: single cell tot lokaal multicell. Tot hoever de buien in Nederland zullen reiken is nowcasten.
KNMI guidance hierover:
De neerslag bij de frontale golf lijkt voornamelijk stratiform, maar met name in het noordoostelijk deel van de FIR is er enige MUCape beschikbaar (orde 100-500 J/Kg). Dit bevindt zich aan de warme kant van de golf en in de exacte koers bevindt zich dus nog wat onzekerheid. Dit wordt mooi geïllustreerd door het Ha40-EPS, welke toch ook kans op wat MUCape verder zuidwestwaarts geeft. Af en toe kan het behoorlijk doorregenen, met name dus in buiige regen. Cumulatief kan er dan lokaal 10-20 mm vallen. Met name in het zuiden mogelijk 20+ (Zowel EC als Hirlam). Woensdag tegen de avond in het zuidwesten enkele buien in een regime van circa 500 J/Kg MLCape en circa 30 kn 0-6 km schering. Dit zou een enkele multicellen kunnen opleveren. Onweerskansen zijn vrij groot.
Aanvankelijk zien we vandaag een fraaie dag terug. Er zijn veel momenten voor de zon, die afgewisseld worden door stapelwolken. Langs de kustregio's word het zo'n 18-20 graden. Meer landinwaarts en richting de oostelijke helften 20-22 graden.
Onweerskans:
Een aantal kleinschalige troggen liggen klaar voor de westkust. In de loop van de morgen, begin van de middag. Zullen deze de westelijke regio's al aan kunnen doen. Actueel nog op zee... daarop soms al enkele felle buien met onweer. De onweerskans neemt daarbij alleen maar toe op de dagelijkse gang. Cape in de orde van 300-500 j/kg en schering rond de 20 knopen. Convectiemodus single cells tot wat slechte multicell organisatie.
Tweede helft middag en in de loop van de avond:
Later vandaag trekken de buien landinwaarts weg van het zuidwesten richting het (noord)oosten. En kunnen er met regelmaat nieuwe buien onstaan, ze krijgen dan extra forcering door LU Jetstream en hogere dagelijkse gang. Cape en windschering dan ook iets hoger tot 700 j/kg. En een effectieve schering van rond de 30-35 knopen. Organisatiegraad gaat dan richting georganiseerde multicellen. Tegen zonsondergang doven de meeste buien weer uit door gebrek aan energie!!.
Randverschijnselen:
Kans op blikseminslag, kans op lokaal wateroverlast. Bliksemactiviteit kortstondig matig, vanwege de lage toppen is het CG aandeel ook wat hoger, maar veelal IC/CC ontladingen. In een steviger exemplaar zijn windstoten tot 75km/u mogelijk.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 13 juni 2019, 08:28 uur, door Tatanka
Redelijk veel buien, lokaal met onweer.
Zoals hierboven reeds netjes beschreven hebben we actueel te maken met redelijk wat buien. Lokaal gaat dit gepaard met onweer en soms even stevige neerslag.
Ondertussen ook een code geel voor het zuidoosten
| Gewijzigd: 13 juni 2019, 19:34 uur, door Sven
Voorwoord:
Vanuit het zuiden neemt de bewolking eerst nog toe van een ex-convectief complex uit Frankrijk mogelijk nog met wat onweer. In de loop van de morgen verdwijnt uiteindelijk de buienzone het noordoosten, vrijwel meteen erachter, lopen de temperaturen rap op. De temperatuur stijgt naar 20-22 graden aan de kust tot lokaal 26 graden oostelijke helften. In het midden van het land wordt het 23-24 graden. Met name vannacht vanuit het zuiden uit stevige advectief onweer vanuit frankrijk met veel neerslag over de oostelijke helften.
Prachtige shelfcloud gisteren door wouter van bernebeek geschoten bij Opheusden(Gld).
Kans 1:
Vanmiddag in de warme vochtige lucht kunnen buien vanaf de grond ontstaan, over de (noord)oostelijke helften. Slechts een enkel model zeg maar gerust 1 a 2 van de vele modellen laten dit toe. De kans is dus zeer klein maar compleet negeren kan je het ook niet. Naar alle waarschijnlijkheid, valt deze kans bij onze oosterburen daar komen de meeste modellen immers ook mee. Echter mogen ze gaan, dan kunnen dit forse exemplaren zijn. Met aanspreekbare cape van rond de 1000 j/kg en een effectieve schering de 35 knopen kunnen dit georganiseerde multicellen zijn, dit is dus een aandachtspuntje. Randverschijnselen hierop hagelkans van 1-3 cm, lokaal wateroverlast, matig tot hoge bliksemactiviteit kortstondig en kans op blikseminslag.
Deze fraaie arcus zat op een pluk voorafgaand op bovenstaande foto eerder gisteravond nabij TT-Circuit. Deze mocht ik zelf vastleggen!!
Kans 2: Vanavond laat/vannacht/morgenvroeg van het zuiden uit met name landinwaarts en oostelijke helften kans op advectief onweer uit Frankrijk.
De kans die er wat duidelijker instaat, alle modellen komen met een stevig buiencomplex uit frankrijk (MCS) vanavond laat. Zij het hierin ook met timingsverschillen, de kans is thermisch op hoogte. En hierbij hoeft niet gekeken worden naar de 2 meter temperaturen, voor de gene die wat minder met onweer bezig zijn. Deze kans gaat dus op nachtelijke waarde's en op Theta-e. Capewaardes in ontstaan gebied (Z-Z0-CNTRL-Frankrijk) rond de 1000-1500 j/kg met hoge eff schering deep-layer shear van rond de 20/25m/s(dus ruim 40 knopen).
Actueel zien we de situatie in zuid-zo frankrijk, onderweg zal deze nog meer in activiteit toenemen als het over gunstigere middag waardes gaan. De verwachting is dat deze clusters onze oostelijke helften vannacht aandoen.
https://www.lightningmaps.org/#m=oss;t=3;s=0;o=0;b=;ts=0;z=7;y=42.634;x=4.4;d=2;dl=2;dc=0;
De buien die ontstaan daar kunnen vrijwel meteen fors uitgepakt worden . Dit zijn dus goed georganiseerde multicellen en geisoleerde supercellen. Deze vormen dan de basis van een groot buiencluster die onze kant opkomt. Hoe snel en in welke hoedanigheid is voor mij ook nowcasten, de vroegste model die hiermee komt is Hirlam. Rond middernacht toont hirlam dit de andere wat later dus!! Meeste kans op onweer op deze complex zijn toch de oostelijke helften, en deels landinwaarts. Deze zitten immers ook op hoogte aan de warme kant!!
Randverschijnselen:
Ik verwacht verder geen extreme randverschijnselen, aangezien de forsere randverschijnselen vaker overdag optreden. Of op vergelijkbare settings met veel hogere cape waardes. Dat is hier niet aan de orde, wel kan er voldoende actief bliksem opzitten. Kan er lokaal veel neerslag vallen 30-50 mm is niet uitgesloten.
Gezien de onzekerheden deze kans niet in een apart topic gedaan, ook gezien de tijdspanne waarin het verwacht word. Wat de mods hiermee doen is aan hun. Dit is gewoon mijn verwachting!!.
Edit: Estofex komt met een 50% kans over de oostelijke helften. Het onweer kan dus vrij actief zijn zonder al teveel ongemakken van de extremere randverschijnselen. De levels zijn puur daarvoor.!!
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 14 juni 2019, 10:29 uur, door Tatanka
Ik erger me ook wel eens dat mensen kansen altijd als een uitkomst zien, en dat er wel degelijk dingen in berichten staan beschreven dat het evenmin niet kan gebeuren. Staat nota bene met koeienletters in vet gedrukt onder mijn kans. En er is geen apart topic voor geopend voor die reden, een apart topic is overigens ook geen garantie net als een code geel, een code van estofex en noem maar op. Je kan binnen dat verhaal zelf wel inschatten hoe hoog die kans dus werkelijk is. Of blijkbaar niet want er staat nooit ergens er komt beslist onweer. Dan mag je wel speciale gaven hebben. Liever ook niet eigenlijks ik vind het in dit geval ook niet leuk omdat ik onweersliefhebber ben, maar ben me wel bewust van de redenen waarom het niet wil erachter.
Op het forum staat ruim voldoende info over bepaalde situaties en wat er bij komt kijken om kansen neer te zetten, en wat de addertjes onder de gras kunnen zijn. Sta je daar niet open voor dan zal je nog vaker teleurgesteld worden, en dat doe je al jaren want je bent hier al langer lid. En mocht je dan toch de behoefte hebben dan is er een klaagtopic. Waar je als een klein kind zielig kan doen maar niks aan de situatie veranderd. Maar goed die mogelijkheid is er. Hierin worden kansen besproken, dus misschien kan je toelichten aan de leden waarom het mis ging. Blijkbaar weet je die niet anders had je het wel verder onderbouwd.
Lees voor de aardigheid ook eens de guidance door, en zie zelf wat er allemaal terugkomt aan onzekerheden. En waar er mee gewerkt moet worden om een (duidelijke) kans neer te zetten. En dan pakt de guidance nog maar een stuk of 4 modellen, er zijn nog meer die een beeld tonen. Het gebeurd niet heel vaak dat met onweersettings de modellen eensgezind zijn. Hoe meer die naar elkaar toelopen, des te groter de kans. Maar zelfs dan blijft het nog een kans op......mogelijk onweer.
Synoptische situatie:
Een grootschalig laag ligt ten noordwesten van Ierland, terwijl een hoogterug boven Oost-Europa ligt. Tussen deze systemen staat er een zuid- tot zuidwestelijke hoogtestroming, waarin een NW-ZO georiënteerde trog (vooral zichtbaar op 700 hPa) vanochtend van zuid naar noord over het land trekt. Een kleinschalig laag boven Gelderland trekt vanochtend noordwaarts weg. Rond dit laag bevindt zich een min of meer N-Z georiënteerde, actieve, frontale zone op de lijn Berkhout - Eindhoven (04 UTC), waarbij de lucht west van het front droger is (Td 12°C) dan oost (Td 16°C) ervan. Het front loopt in de loop van de middag via het noordoosten als koufront het land uit en stroomt de polaire lucht verder over ons land uit. In de avond passeert een rug van west naar oost, die in de nacht naar zondag wordt gevolgd door een zwak occlusierestant. Zondag overdag zien we dan weer een rug boven onze omgeving ontwikkelen.
Modelbeoordeling:
De weergave van de neerslag ziet er het best uit in Ec en Hirlam. Ha40 blijft run-op-run de neerslag aan de noordoostflank van het front missen, maar heeft de actieve neerslagband boven het westen wel goed te pakken.
De neerslagaccumulatie van met name de Harmonies lijken iets te fors gezien de actualiteit. Op grote schaal 10-20 mm en in het westen lokaal 20-40 mm. Het kleinschalige laagje boven Gelderland lijkt het best te worden opgepakt door Ha36, met name Hirlam heeft het laag te oostelijk. Tussen beide koufront en op het westelijke koufront, maar ook nog in de polaire lucht erachter komen de modellen met een aantal buien, vooral Ha36 en Hirlam zijn vrij enthousiast. Ha40 en Ec doen het veel rustiger aan. Progtemps laten een subtiele inversie rond 700 hPa zien, de aanwezigheid van de rug zal buiigheid wellicht onderdrukken. Een enkele bui genoemd in de verwachtingen. Ook op zondag zijn Ha36 en Hirlam enthousiaster met de buien.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Geen bijzonderheden.
Wind:
Op het ten oosten langs trekkende laag, in de middag in het noordoostelijk kustgebied in de meeste modellen een kortstondige NW 6 Bft. Kans opgenomen in de verwachtingen.
Bewolking:
Aan de warme kant van het front enkele ingebedde Cb's met toppen tot ruim FL300. De komende uren zou er met name oost van het front op meerdere plaatsen stratus moeten ontstaan (turbulentie/verzadiging a.g.v. doorvallende neerslag). Dit zou zelfs tot in de middag kunnen aanhouden. In de middag enkele geisoleerde CB's, de vraag is hoe hoog de Cb-toppen kunnen komen. Ha36/Hirlam suggereren FL300. In Ha40/Ec houdt het bij FL100 wel op. Bij de zwakke occlusie in de nacht naar zondag wat SC-velden, op zee mogelijk rond 1000 vt. Zondag stapelwolken en een enkele CB, toppen vermoedelijk rond FL150.
Neerslag:
Accumulatie lijkt grootschalig nu op 10-20 mm uit te komen en in de westelijke provincies lokaal 20-40 mm. Westdorpe schreef om 04 UTC 19 mm. Aan de warme kant (oostzijde) van het front is er marginale MUCape (orde 100-400 J/Kg) beschikbaar en komt heel sporadisch een klap onweer voor. Zware convectie blijft (ruimschoots) oost van ons land. Na passage van de frontale neerslag enkele geisoleerde buien in een regime van opnieuw 100-500 J/Kg SBCape en vrij veel schering (0-6 km 40 kn), maar de vraag is hoe diep deze convectie zich kan ontwikkelen. De rug zorgt waarschijnlijk voor onderdrukking, er is een droge laag en inversie aanwezig rond 700 hPa. Het westelijke koufront zou nog voor een liftmechanisme kunnen zorgen. Mocht een bui kunnen doorschieten tot FL300 dan is onweer mogelijk. Bij de occlusie lokaal wat regen en overdag slechts een enkele regenbui, net aan CB.
Zicht:
In neerslag matig tot slecht zicht. Na passage van het koufront sterk verbeterd (ook omdat het dan ophoudt met regenen). In de nacht naar zondag in opklaringen dieper landinwaarts mogelijk wat grondmist of een ondiepe mistbank, de Harmonies laten dat zien. Te koppelen aan de rug.
het is inderdaad jammer dat het anders uitpakt dan de voorspellingen, maar ja ; het heten dan ook voorspellingen he.
niets is zo grillig als het weer.
jammer dat mensen dan altijd beginnen te zeuren en te klagen.
volgende keer beter.
Actueel trekt een een flink actieve golf met aardig wat neerslag weg richting het noorden , het neerslagverhaal stond in alle modellen fors. Alleen de uitvoer is sinds mijn post van gistermorgen ook weer aardig verwisseld hetgeen logisch is. Ik zag het in de avond runs al, echter had toen geen tijd voor nieuwe update's. Helaas is de cape niet aangesproken hier voor de onweersliefhebbers (en/of vreuge voor de niet-onweersliefhebbers), door kleine verschillen die dan toch nog weer optreden(en een klein verschil is in NL een groot verschil vaak). De laatste runs toonden ook al weer een totaal ander zwaartepunt van de neerslag . Bij onze oosterburen lukte het dan weer wel zie afbeelding!!
Fors complex onweerscomplex in N-NO DLD eerder vandaag, actueel bij Lubeck!!
Daar kunnen we lang of kort over discussieren. Het land heeft immers de ruimte ervoor het is 4 a 5 x zo groot als NL. Die daar dan wel goed vallen, en we zien daar dan ook een grote cluster met onweer. Deze ontstond in de loop van de nacht in W-CNTRL-DLD en ligt inmiddels al helemaal bij Lubeck!!. Tegenwerkende factoren bij ons waren een inversie op 700hpa en hoogterug. Het had ook hier gekund daar waren wel de indicaties voor maar met veel onzekerheden.
Kans op onweer neemt later vandaag wel weer toe misschien dat het dan nog wel even lukt, van het zuidwesten uit achter de neerslagzone. Met nog steeds die forse schering over ons van ruim 40 knopen. Cape is wel marginaal slechts 500 j/kg echter kunnen dit toch kortstondig felle buien zijn met kans op onweer. Lokaal komt er dan nog extra boven op de reeds gevallen neerslag weer een beste plens regen. Tegenwerkende factoren liggen nog steeds op de loer echter met het oostwaarts verschuiven, dat de westelijke koufront kan het misschien net wel die forcering kan geven wat vannacht niet lukte.
Kansen hierop acht ik in belgie en(Zeeland/Brabant/Limburg) hoever en in welke mate ze actief verder landinwaarts trekken is nowcasten. Niet alle modellen tonen dit. Waardoor het weer lastig is om een duidelijk beeld te krijgen.
Kijken we naar volgende week dan komen vooral de woensdag fors terug. Korte termijn modellen liggen ook al bijna in bereik. Mocht het er goed uit zien, dan ben ik bezig met plannen van een chase. Dus of ik dan tijd heb voor update's moet ik nog even zien. Maar dan zijn er terzijnertijd wel weer andere leden die met een forecast komen.
De tijd zal het leren of het al op dinsdag kan of toch op woensdag. Dinsdag zoals het lijkt voor de oostelijke helften. En woensdag klassiek vanuit het zuidwesten. Voor nou liggen ook hier weer de timingsverschillen op de loer. De cape is vooral fors aanwezig op woensdag. De overlap is echter nog verre van optimaal, zijn allemaal details die dichterbij bekeken moeten worden.
Cape in de orde van rond de 1500-2000 j/kg zowel Ecmwf en Gfs zitten hiermee op 1 lijn in noord-frankrijk richting de 3000 j/kg, en das opzich wel goed te noemen. Aangezien Gfs nog wel eens te fors met de dauwpunten zit. Wrf spant de kroon met 2500-3000 j/kg. 1-2 graden verschil kan al weer flink verschil zijn van een paar 100 j/kg minder. In grote lijnen dus forse Cape in alle uitvoeren. Ook forse schering ligt op de loer organisatie graad is mits forcering dus allemaal weer in de goed georganiseerde klasse.
| Gewijzigd: 15 juni 2019, 10:24 uur, door Tatanka
De weersverwachtingen worden ook puiker met de jaren. Alleen is dat nog geen garantie, niet alles zo direct nemen. Dat daarmee een kans of een verwachting meteen goed is, want het blijft idd zoals je zegt toch het weer.
Er zijn modellen die in sommige situaties dingen al veel scherper meenemen, zeker met convectieve situaties. Momenteel is er al zoveel keus aan modellen dat je ze allen mee moet nemen in een verwachting. Maar wat als die allemaal meerdere scenario's geven. Ja dan word het een intressante maar soms ook een frustrende verhaal. Met droog weer of een keer temperatuur verschil, zit verder niet veel risico's aan. Maar wat als er potentieel zwaarder weer staat, hetgeen je toch niet kan negeren. Terwijl er een gros is die niks toont en een gros wel. Je moet het zetten, want er zit een risico in voor gevaarlijke situaties.
Daarom zijn het ook verwachtingen. >>>Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet. Als een verwachting niet uitkomt, kan er sprake zijn van acceptatie, maar ook van teleurstelling, verwarring, onzekerheid en angst.
De gene die het perfecte model heeft word schathemeltje rijk gelukkig zijn we nog niet zo ver. Al zal ik en een heel aantal weersites voor het gemak dit eens willen, ook wel een paar keer. Aan de andere kant is dan mijn hobby deels weg, want het is juist leerzaam en leuk. Als dingen wel samenvallen met je eigen forecast etc etc
Goed het is wel duidelijk dacht ik zo!!
| Gewijzigd: 15 juni 2019, 13:31 uur, door Tatanka
Ik woon in het noordwesten van Nederland en ben wel vaker teleurgesteld geweest dan dat ik het getroffen heb met zwaar onweer. Het is en blijf een kans, hoe gunstig de CAPE, dauwpunt etc ook zijn, maar daar bereid ik mij ook altijd voor. Mocht het elders los gaan, en ik heb de tijd dan pak ik de auto en rij er naartoe. Nederland is maar een klein kikkerlandje immers.
Ik hou sinds een paar dagen de woensdag al nauwlettend in de gaten (spaanse pluim Tatanka?), maar bereid mij ook voor dat het niks kan worden, dat scheelt gewoon een teleurstelling. Het blijft het weer, de lokatie waar ik woon en tsja, Nederland in het algemeen (zie vannacht)
Nowcasten is het credo
Ik hou sinds een paar dagen de woensdag al nauwlettend in de gaten (spaanse pluim Tatanka?), maar bereid mij ook voor dat het niks kan worden, dat scheelt gewoon een teleurstelling. Het blijft het weer, de lokatie waar ik woon en tsja, Nederland in het algemeen (zie vannacht)
Nowcasten is het credo
Nee geen spaanse pluim met op 850hpa 14/15 graden en cape veelal gemiddeld rond de 1500-2000 j/kg niet echt een korte opstoot. Verder op Lt staat er wel 1 rond de 24ste wel opties daarvoor zowel in Ecmwf als Gfs al is gfs nou weer wat minder. Voorzichtig gezegt zit daar een kansje op hittegolf in. Ook de grotere Cape jongens liggen dan wel op de loer momenteel onder ons zuid of oost. Dat zijn details en kan evenmin hier ook liggen of niet!!
| Gewijzigd: 15 juni 2019, 14:46 uur, door Tatanka
Al een flink aantal runs komen zowel het Europese en Amerikaanse model, met een dikke convectieve setting. De huidige en de 18z van gfs komen zelfs met forse supercellen. Momenteel ligt in dat model de timing er nagenoeg perfect daarvoor op. Logischerwijs komen hierin nog verschuivingen. Gistermorgen kwam het model met een flink forse Squall-line, om een duidelijker beeld te krijgen moeten we wachten op de convectieve modellen. Hetgeen wat langs komt is echter allemaal in de goed georganiseerde onweer, dat moge wel duidelijk zijn.!!
Forse uitvoer van schering over ons land woensdag, met de aanwezige cape levert dit georganiseerd onweer op.
Verder zien we dat er toch nog wel veel verschil in de Cape is. Er is voldoende schering in de buurt, maar ook veel forceringen op andere vormen. Dus er kan zijn dat het snel tot convectie komt, en daarmee de Cape stokt. Modellen lopen uiteen van 1000-1500 maar ook tot ver in de 2000+ j/kg orde. Opmerkelijk hierin is dat Ecmwf forser is met de Cape als de Gfs, en dat is doorgaans wel een indicatie op fors weer. Aangezien die vaak milder is, en Gfs de dauwpunten te fors berekent.
De convectie in huidige Gfs staat vol op supercellen, echter de tijd moet leren of het tot zulke convectie komt. De kans is zeer reel dat er onweer in de zwaardere klasse's gaat voorkomen. Nader te bepalen hoe wat en waar, en in welke sterkte!!
Afhankelijk van de Cape blijft het opletten want de schering komt in alle modellen fors terug, dus de modus is vrijwel goed georganiseerd. Maar de cape bepaald verder de randverschijnselen denk aan grote hagel o.a. Kortom nog genoeg om uit te pluizen komende 48-72 uur. Ik hoop dinsdag nog een kans te kunnen zetten. Maar ik ga hier op chasen ongetwijfeld, dus moet even zien of daar tijd voor is.!!
Eerst gaan we genieten van wat rustig zomers weer, mogelijk dat aan het eind van elke dag. Enkele lokale onweersbuien ontstaan. Die zich vooral uiten in lokale plens gebeuren. Cape is dan nog relatief laag alsmede de schering, vaak rond de 500 j/kg en schering van 15 knopen. Dus verspreid wat single cellen, Op dinsdag kunnen die forser uitpakken, dan gaat de cape al richting de 1000 tot lokaal langs de oostgrens 1500 j/kg. Na zonsondergang sterven ze snel uit wegens gebrek aan onstabiliteit.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 16 juni 2019, 09:10 uur, door Tatanka
Aangezien er veel onzekerheden zijn omtrent woensdag en zelfs morgen, eerst er voor gekozen om met morgen te starten hier. Morgen tegen eind van de middag eens kijken of er wel een apart topic voor woensdag nodig is. Er is stevig onweer mogelijk op woensdag, alleen dit is afhankelijk hoe de kans zich de kans morgenavond/nacht doorzet. Onweer zit er dan ook zeer zeker in maar tis nog verder kijken met modellen, en situatie morgenavond. In welke sterkte en vanaf waar de draad weer opgepakt wordt
. We pakken dan ook rustig de kans voor morgen eerst die ook in 2 delen is gesplitst.
Kansje 1: Morgenmiddag in de westelijke en noordelijke helften ijselmeer regio's , kans op wat geisoleerd onweer.
Een kleine kans aangezien het gros van de modellen, de voorkeur geven aan droog weer. Echter laten ook een 2 tal modellen wel wat geisoleerd onweer toe. Met cape in de orde van 500-700 j/kg en een schering van rond de 25 kn. Zouden dit doormiddel van een zeewind front met name langs de kustregio's en noordelijke helft. Wat lokale stevige single cells op kunnen leveren, hierop is dan wel meteen kans op veel cc onweer, lokaal wateroverlast 20-30mm en een kans op hagelgrote van 1-2cm dan wel accumulatief.
Het convectieve model van arome o.a laat wat geisoleerd onweer toe. Dit zou kunnen in de tweede helft van de middag het is een kleine kans. Maar je kan verast worden. Opletten dus met buitenactiviteiten met name rond de meren. Van het zuidwesten uit zie je de avond kans al wat toenemen in Nw-Frankrijk. Dit word door meer modellen getoond, dus deze kans is iets groter.
Kans 2 : In de loop van de avond in zuidwesten en westen kans op toenemende multicellen zowel vd grond als advectief uit NW-Frankrijk. Hiervoor pak ik de guidance ook nou eens een keer. In hoevere het actief het land intrekt is vanaf dat punt nowcasten. Het is immers dan van de grond gekomen/of niet.
Dan wel vanuit NW-Frankrijk en/of Vlaanderen toenemde kans op een forse multicell cluster, vanaf dat punt is het nowcasten.
Later dinsdagavond opteren de modellen voor meer geclusterde convectie (convectief complex) in het zuidwesten van de FIR, in een regime van 1000-1500 J/Kg MUCape en effectieve schering (1-6 km) 15-20 kn. In EC lijkt inflow enkel vanaf enige hoogte (ca. 1 km) plaats te kunnen vinden. Ha36 suggereert dat er boven NW-Frankrijk ook convectie vanaf de grond ontstaat, daar is meer CAPE beschikbaar, 1000-1500 J/Kg en is dan ook meer schering aanwezig, rond 20 kn (0-6 km). De vraag is of deze convectie het zuidwesten nog in actieve vorm het zuidwesten kan aandoen. In beide vormen (surface-based en elevated) kans op (zware) windstoten, zoals beide Harmonies heel duidelijk laten zien. Orde max 41 kn, belangrijk aandachtspunt. Overvloedige neerslag en grote hagel vooralsnog niet aan de orde.
De kans van woensdag is dus sterk afhankelijk wat dit allemaal doet . En waar pakt het de draad weer op, op hoeveel cape etc etc. Dus daar kijken we later wel weer eens naar.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 17 juni 2019, 17:34 uur, door Tatanka
A level 1 was issued for parts of the Netherlands, Germany, Denmark, and Sweden for large hail, excessive precipitation and severe convective wind gusts.
SYNOPSIS
A high-pressure system over Poland limits convection in a large part of E Europe, but more to the south, in the Balkans, the environment continues to be conducive for diurnally driven thunderstorms. In W Europe, a trough is found in NE Atlantic with several short-wave impulses in its periphery, one of them is expected to cross Scandinavia and move over the northern flank of the ridge towards Russia, reducing the geopotentials and increasing the mid-level flow as a strong temperature gradient is building up.
Another short-wave trough is expected in the late afternoon of Tuesday 18/06 coming from the Atlantic and its track will cross N France and Benelux, providing a strong lift to unstable air masses. In fact, this area is expected to receive the most intense thunderstorms, also due to the Spanish plume that brings steep mid-level lapse rates.
In the Mediterranean, a ridge is intensifying with an axis from Algeria towards Italy and will suppress any convection in the Iberian Peninsula, Sardinia, Corsica and N Africa. On the other hand, the continental parts of Italy, the Balkans, Turkey and Cyprus will experience locally strong thunderstorms due to the abundant moisture close to the surface and steep mid-level lapse rates.
DISCUSSION
rest of France, Belgium, Luxemburg, the Netherlands and Germany ....
Very steep mid-level lapse rates create fat CAPE profiles and NWP models forecast excessive CAPE, mostly over France, with values exceeding locally 2000 J/kg. Storms will be able to produce large hail, more than 2-3 cm in diameter and severe wind gusts. In particular, vertical thermodynamic profiles over Germany, S Belgium and E-NE France show mid-level dry slots and high LCLs, increasing the probability of severe convective gusts at the surface, as strong evaporation cooling of downdrafts may accelarate them to high speeds.
Nederland word hier in de discussie niet in gemeld. Dus bind je nergens op vast! Er is een káns. (50% in een gebied van 40km2 op onweer) | Gewijzigd: 18 juni 2019, 00:19 uur, door Koen Vreman
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder