Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Kans op bui neemt toe in het oosten
Momenteel beginnen er meer en meer buien te onstaan. Boven België regent het al, daar is sprake van stratiforme neerslag (''gewone regen''). Richting het oosten zijn er convectieve buien ontstaan met kans op onweer, en wanneer buien zich voldoende organiseren ook windstoten.
Meest actieve buien in het oosten
We zien goed dat de lucht in het oosten onstabieler is, want de actiefste buien bevinden zich aan de grens met Nederland en in Duitsland. De komende uren is met name in het oosten (en eventueel noordoosten) kans op onweer. Vanuit het zuidwesten komt de verkoeling eraan!
| Gewijzigd: 24 april 2019, 18:48 uur, door Thijs.
Blitzortnung heeft zijn ''ontladingsteller'' geüpdate, nu worden de hoeveelheid ontladingen weergegeven in een rondje dat met de bui mee beweegt i.p.v. het oude raster met vierkanten.
New Lightning Vector Map http://map.blitzortung.org/#0.48/0/6.8
De radar gaf ook aardig wat signalen voor hagel. Die signalen blijken aardig te kloppen met enkele waarnemingen uit Twenthe.
| Gewijzigd: 24 april 2019, 21:46 uur, door Thijs.GESTAAKT! Zwolle - Groningen stilgelegd wegens onweer. https://t.co/UZZmHig3Zx #pecgro #veronicainside pic.twitter.com/QfLjpD1lru
— Veronica Inside (@veronicainside) 24 april 2019
Ook hieronder nog even een stukje uit de guidance van het KNMI:
Een gebied met lichte tot matige regen breidt zich geleidelijk uit over het hele land. Ten zuidwesten van de frontale neerslag zullen in de tweede helft van de middag buien gaan ontstaan, mogelijk met onweer. De CAPE-bedraagt dan 400-700 J/kg en de effectieve schering gaat naar 15-25 kn, georganiseerde multicells behoren tot de mogelijkheden. Onweer is bij de buien zeker mogelijk en ook hagel is niet uitgesloten.
al iets bekent over de onweerskansen voor zaterdag , of nog iets te vroeg, gelezen dat het hoog en de luchtvochtigheid nog een rol gaan spelen.
wordt voor het noorden lastig denk ik , het zuiden heeft meestal de beste papieren, enfin , afwachten maar en alles volgen
gr Lightningman
Zelfs KNMI neemt de woorden ‘ enkele onweersbuien in dit weekend’ zelfs in de mond.
Ook zijn de temperaturen tot wellicht 25 graden of hoger ook wat positiever.
Tevens zal dat dan door het vocht in de lucht zomer benauwd aanvoelen.
Ben erg benieuwd!
| Gewijzigd: 14 mei 2019, 19:34 uur, door Jo Capelle
Zelfs KNMI neemt de woorden ‘ enkele onweersbuien in dit weekend’ zelfs in de mond.
Ook zijn de temperaturen tot wellicht 25 graden of hoger ook wat positiever.
Tevens zal dat dan door het vocht in de lucht zomer benauwd aanvoelen.
Ben erg benieuwd!
Nu is dit natuurlijk wel hetzelfde KNMI dat, gezien de geschiedenis afgelopen jaren, niet eens een fatsoenlijke code geel of oranje kan voorspellen. Dit verwijt ik ze overigens niet persoonlijk maar je merkt wel dat bijvoorbeeld de VS hier veel verder in is en een meteoroloog van Weerplaza, die ik persoonlijk gesproken heb, gaf ook toe dat vooral het gebrek aan financiële investering is dat ze wat achter lopen in NL.
Edit Sven: wil hier toch even op inpikken zonder een hele discussie te starten. Mij inziens doet KNMI dat heel goed wat betreft waarschuwingen plaatsen. Misschien moet je ook rekening houden met het feit dat ze een beperkt aantal modellen hanteren (ECMWF, Harmonie, Hirlam), terwijl wij hier alle modellen zowat gaan raadplegen in iedere setting.
Goed terug naar de inhoud. Als ik zelf een analyse maak van de huidige kaarten ben ik het zeer met je eens dat het weekend nog behoorlijk ver weg is voor adequate onweerskansen. Hetgeen dat ik nu echter enkel kan doen is kijken naar de Cape Lifted index voor aanstaande zondag. Deze dag laat op dit moment de meeste onstabiliteit in de atmosfeer zien. Uiteraard is dit nog heel ver weg dus zullen we de komende dagen alles goed in de gaten houden met vooral de HARMONIE run 24 uur van tevoren.
Zondag 12:00
Zondag 15:00
Zondag 18:00
| Gewijzigd: 16 mei 2019, 11:22 uur, door Sven
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Nadruk ligt op single cells
Doordat er komend weekend geen grote actieve troggen of fronten in de buurt liggen, is de kans op opgelijnde of georganiseerde buien door de afwezigheid van een grootschalige forcering klein. Het zal met name om lokale buitjes gaan.
Vanuit het oosten wordt vochtige lucht aangevoerd waarin deze buitjes ontstaan. Deze kleine buitjes kunnen in principe overal opduiken, al denk ik dat de Noordelijke kustregio's een kleinere kans op buien hebben omdat de wind hier nét van zee kan waaien waardoor de broodnodige opwarming verminderd. In het binnenland zal het grootste probleem bewolking worden, met veel bewolking blijft de temperatuur achter, wat de beschikbare energie voor de buien verminderd.
De kans op onweer is vrij klein, zeker vandaag. Morgen is de kans al iets groter (omdat het vandaag slechts 16°C is en morgen 20°C).
Aan de totale neerslagsom zien we ook al het lokale karakter terug, op de ene plaats blijft het tot morgenavond droog, terwijl de andere plaats een bui met misschien net 20 mm boven zich ziet hangen.
Zeewind
In het zuidwesten van de Benelux kan er zaterdag wel een zeewindje opsteken doordat de algemene windsnelheid vrij laag is.
Guidance:
Neerslag:
Boven land kunnen vanmiddag en zaterdag overdag enkele buien tot ontwikkeling komen. In het zuidoosten zijn de buientoppen het hoogst en is er een kleine kans op onweer. Zaterdagmiddag is er sprake van stevigere buien die dan gepaard kunnen gaan met onweer. Lokaal kan het even stevig doorregenen aangezien de buien zich vrij langzaam verplaatsen. CAPE ligt lokaal rond 700 J/kg. Met een geringe schering leidt dit tot single cells.
Het beloofd vandaag toch wel een heerlijke lentedag te worden met plaatselijk temperaturen die kunnen oplopen naar zelfs een zomerse 25 graden in het Oosten en Zuidoosten van het land. Dit brengt echter voor vandaag en morgen ook de nodige instabiliteit met zich mee. De huidige modelllen verschillen nogal van mening dus ik heb enkel gebruik gemaakt van de bronnen HARMONIE en GFS-GSM.
De HARMONIE run van vandaag laat al begin van de avond wat enkele celletjes zien in het Midden en Oost Zuid Oosten van het land.
GFS en HARMONIE heb ik echter wel op zondag laten samenkomen en beiden modellen zijn het er wel redelijk over eens dat de grootste kans op onweer toch wel eind van de middag begin avond zal zijn. Wederom in het Midden en Oost Zuid Oosten van het land. Wederom enkele cellen maar indien je toevallig net onder zo'n cel komt zou er weleens 10 tot 20 mm neerslag uit kunnen komen.
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Reden is de lage treksnelheid op 700 hPa en de single cell tot multicell mogelijkheden later deze namiddag boven Oost-Nederland en België. Westelijke provincies maken minder kans op felle buien.
Hoewel dit er erg indrukwekkend uitziet denk ik dan het met name beperkt zal zijn tot enkele zeer lokale, felle onweersbuien. Maar zoals ik al aangaf, als je net onder zo'n bui zit heb je zomaar kans op 10 mm. of meer. Cumulatieve neerslag over vandaag t/m vannacht in België zelfs tot 50mm.
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Vore triggert eerste onweersbuien
Door de relatief nog koude Noordzee en het snel opwarmende binnenland ziet de kustregio met name tussen maart en juli regelmatig zeewinden, zo ook nu. Door de zeewind blijft het in het noorden en westen redelijk koel (12 tot 20°C), terwijl in het binnenland de temperatuur nog tegen de 24°C aanzit.
Daar waar de zwakke oostelijke wind en de opzettende zeewind elkaar tegenkomen, is de lucht gedwongen te stijgen, wat de borrelende wolken nét het buienstadium in kan helpen. Hier onstaan dus de eerste onweersbuien, deze onweersbuien op de vore (convergentiezone) zien we momenteel ook mooi bij de onweerdetectie en de buienradar.
Type buien: single cell
Als er een onweersbui ontstaat zal deze vooral rond dezelfde plaats blijven hangen, de treksnelheid is zeer laag. Hierdoor kan er zeer plaatselijk onder een bui mogelijk meer dan 15 mm vallen. De kans op hagel en windstoten is klein.
Verdere verwachting
Vanmiddag zullen er rond de vore waarschijnlijk nog wel enkele buien onstaan, en in de warme sector ten oosten van de vore kunnen er in de late namiddag ook nog enkele buien onstaan. Zodra de avond valt, neemt de buiigheid weer af.
Maandag kan er in het uiterste oosten ook nog een onweersbui vallen, maar in het overgrote deel van de Benelux is er maandag niets aan de hand, de wind gaat namelijk draaien (krimpen) van het noordoosten naar het noorden en uiteindelijk (woensdag) komt de wind zelfs uit het westen. De temperatuur blijft daardoor bij 13 tot 20°C en we zien een mix van wolken en zon. | Gewijzigd: 19 mei 2019, 15:21 uur, door Thijs.
In België is een code oranje van kracht voor de provincie Limburg, hier werden lokaal reeds neerslaghoeveelheden gemeten van +50mm.
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Actueel al redelijk wat buien met lokaal al onweer (ter hoogte van Brussel)
Nog even een stukje uit de guidance van het KNMI
Buien, vooral in het midden en zuiden van het land. De CAPE-waarden stijgen vannacht boven land al naar waardes van 400-700 J/kg, een waarde die we ook in de ochtend boven de zuidelijke helft van het land zien. Later in de ochtend en in de middag zien we de CAPE-waardes in het zuiden en zuidoosten nog wat verder stijgen naar waardes tussen 700-1000 J/kg. De effectieve schering ligt tussen de 10-20 kn, de convectiemodus is single cell/multicell. Vanwege de convergente stroming rondom het laag is clustering waarschijnlijk. Bij de buien actueel al onweer, de onweerskans wordt door de dagelijkse gang alleen maar groter, vooral in het zuidoosten van het land. Met een FZL van 6000 vt (in buien wat lager) is de kans op hagel klein, maar niet helemaal uitgesloten.