Opkomend koufront, nieuwe Föhn(storm)
Diegenen die op stabiel hogedrukweer zitten te wachten moeten we teleurstellen. Het begin maart ingezette westelijke stromingspatroon houden we ook de komende dagen vast en de wintersporters zullen het vooral moeten hebben van de betere momenten tussen de storingen in. Gisteren lukte dit prima zoals blijkt uit de onderstaande twee foto’s ingezonden door Harry / MrB vanuit het skigebied Zillertal3000 (Mayerhofen).Na de turbulente weerfase met Föhnstorm en een koufront met storm en neerslag konden we gisteren onder invloed van stijgende luchtdruk even profiteren van een droge(re) weerfase en ook weer de zon. Wel stond er nog veel wind en in de achter het koufront was het vooral voor het gevoel koud. De veranderingen gaan echter snel en vandaag gaan we alweer uit een heel ander vaatje tappen.Inmiddels zien we een volgende depressie luisterend naar de naam – Cornelius – via de Britse Eilanden en de Noordzee naar zuid Scandinavie alwaar het vrijdagochtend wordt berekend.
In het voorveld van een daarmee opkomend koufront draait de hoogtestroming naar het zuidwesten en wordt weer zachtere lucht vanaf de Azoren tot over de Alpen aangevoerd. Tevens gaat de drukgradiënt tussen de zuidelijke en noordelijke Alpen weer toenemen. Met een drukverschil oplopend tot 12 a 14 hPa betekent dit dat zich weer een stormachtige Südföhn gaat ontwikkelen.
In de föhndalen en bergen gaat het stormen. Boven de 2000 meter worden windsnelheden verwacht van 130 tot 150 km/h en op de hogere toppen ook nog meer en ook in de dalen kan de wind uitschieten naar 80 tot 110 km/h.
Tegelijkertijd gaat aan de zuidkant van de (westelijke) Alpenhoofdkam de bewolking toenemen met vervolgens inzettende Südstau neerslag. In de Stau van de zuidelijke Zwitserse Alpen (Tessin, Simplon) kan in 24 uur 30 tot 70 mm aan neerslag gaan vallen boven de 1200 meter 30 tot 50 cm sneeuw. Minder neerslag (sneeuw) valt naar het oosten toe en veeal blijft het daar vandaag nog droog.
Deels zal deze neerslag door de sterke zuid component tot over de Alpenhoofdkam en de inner alpine gebieden over grijpen. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1500 en 1000 meter, lokaal in de meer beschutte Alpen(dalen) bij aanhoudende en intensieve neerslag ook nog lager.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Donderdag in de loop van de dag van west naar oost Föhn einde en op hit koufront en passage ervan inzettende neerslag en afkoeling, sneeuwvalgrens weer dalend van 1800 naar circa 1000 meter. In de oostelijke Alpen pre frontaal nog langere tijd droog en nogmaals zeer zacht met maxima van 18 tot 22 graden. Langs de zuidkant inzettende Südstau neerslag en een heel stuk kouder. Vrijdag dan overal onbestendig met regen(buien) en boven de 900 a 1300 meter sneeuw of sneeuwbuien.
In het weekend volgt vanuit het westen weer een portie zachtere lucht en gaan de temperaturen in alle hoogtes weer wat in de lift. Bestendig is het ook dan niet en met voorkeur voor de noordelijke Alpen valt er neerslag of een bui. Sneeuwvalgrens zaterdag tussen de 900 en 1500 meter, aan de noordkant met licht föhn tendens nog iets hogere temperaturen. In de loop van de zondagmiddag en avond en op maandag volgt van west naar oost weer koudere lucht en gaan de temperaturen en sneeuwvalgrens weer dalen.
Dinsdag tijdelijk weer even iets zachter (noordkant opnieuw föhn) voordat rond het midden van de week de temperaturen op en na passage van een volgend koufront weer onderuit gaan. Met de instroom van maritiem polaire luchtmassa’s over een breder front kan het dan weer tot in de dalen en mogelijk het laagland gaan sneeuwen.
Ook de rest van de week gaat naar alle waarschijnlijkheid koud en onbestendig verlopen met periodiek sneeuw(buien).
Ten slotte nog de sneeuwprognose voor de komende dagen. In en rondom de Alpenhoofdkam gaat periodiek en met voorkeur voor de westelijke Staugebieden zo’n 30 tot 50 cm aan sneeuw vallen, deels hogerop en bij gunstige Stau 50 tot 80 cm. Nog meer sneeuw gaat er in de hogere delen aan de zuidkant van de centrale Zwitserse Alpen vallen, hier kan de komende dagen met de Südstau lokaal 70 tot 100 cm sneeuw gaan bijvallen. Het ECMWF model is met de Südstau wat minder progressief en berekent de meeste sneeuw in de Weststau gebieden
Elders valt al naar gelang de hoogte ligging tussen de 10 en 30 cm. Tijdens de zachtere weer fases (warmfront sector / föhn) zal beneden de 1600 a 1000 meter een deel en zo niet alles van de vers gevallen sneeuw weer wegsmelten totdat in de loop van de volgende week koudere polaire lucht een winterse fase gaat inluiden met nieuwe sneeuw tot in de dalen en lagere delen. Hoe dit allemaal in detail en vooral ook qua timing zal gaan uitpakken zullen we de komende dagen gaan vervolgen.
Tot zover voor deze woensdag vanuit een weer betrokken en licht föhnig Termen in Oberwallis. Een fijne dag gewenst en graat weer tot een volgende keer. Ciao
LAWINE gevaar matig (code 2) deels ook nog code 3 oranje (aanzienlijk)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl