Onbestendig en turbulent
Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen weer genieten van de zon en zeer milde temperaturen. Met een geleidelijk in kracht aantrekkende zuidwestelijke hoogtestroming werd weer veel zachtere en droge lucht aangevoerd en kon het kwik aan de noordkant weer oplopen tot 14 en aan de zuidkant tot 18 graden. In de loop van de middag zagen we steeds meer hogere bewolking binnentrekken. De verschijning van lenswolken (lenticularis) verraden een föhnige stroming (Südföhn). De föhn is zoals meestal het geval is een voorbode op een aanstaande weersverslechtering.Koufront 1
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een depressie – Bennet – via de Britse Eilanden naar de Noordzee trekken. Een daarmee samengaand koufront trekt vandaag van west naar oost over de Alpen.
Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant (oplopend tot 10 hPa zuidoverdruk) krijgen we prefrontaal te maken met een tijdelijke krachtige Föhn fase waarbij de wind tot stormkracht (pieken) kan gaan toenemen.
Het meest actieve weer zit echter op het koufront dat rond het middaguur zuidwest – noordoost georiënteerd over de Zwitserse Alpen wordt verwacht. In de loop van de middag en avond volgt een occlusie storing en Höhenkaltluft.
Vooral op passage van het eigenlijke koufront zit veel wind en moet er rekening worden gehouden met windstoten van 70 tot 110 km/h en hogerop in de bergen ook nog meer. Na föhneinde en op het koufront gaat er ook neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens daalt van 1600 a 1400 meter naar 1000 a 700 meter later op de dag. Op 2000 meter daalt het kwik van circa + 4 naar -4 graden en de vorstgrens van 2500 naar 1200 tot 1000 meter.
Tijdens het instromen van de Höhenkaltluft (500 hPa / 5000m dalen van -20 naar -20 graden) in de middag en avond (west naar oost) kan er tussen de buien /neerslag ook een klap onweer voorkomen. De lucht wordt dan echter ook een stuk droger en met stijgende luchtdruk gaat de neerslag en in de middag en avond van west naar oost dan ook weer snel uit
Dinsdag keert de rust weer wat terug en datzelfde geldt voor de zon. bestendig is het echter niet en vooral aan de noordkant van de Alpen kunnen enkel sneeuwbuien ontstaan. Sneeuwvalgrens meest tussen de 700 en 1300 meter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Nieuwe Südföhn fase
Woensdag en deels ook nog op de donderdag krijgen we opnieuw te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming en oplopende drukverschillen tussen de zuid en noordkant. Met de zon en de zachte lucht en ondersteund door de Südföhn gaat het kwik weer flink in de lift met lokale 20+ graden. In de bergen stijgt de vorstgrens weer naar zo’n 2800 tot 3000 meter.
Als tegenhanger van de Südföhn krijgen de centrale zuidelijke Alpen (zuidelijke Walliser Alpen / Tessin) met tijdelijke Südstau neerslag te maken. De oostelijke zuidkant lijkt aan de Südstau meer of minder te ontsnappen. (minder drukgradiënt)
Koufront 2
In de loop van de dag gaat in de westelijke Alpen de bewolking op nadering van een volgend koufront weer toenemen en naar föhn einde volgt weldra de neerslag.
Het koufront hangt samen met een depressie die in de periode van woensdag tot vrijdag via het zuiden van de Britse Eilanden / Engelse kanaal naar zuid Scandinavie respectievelijk zuid Finland trekt. Achter het koufront volgt opnieuw een portie polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1400 tot 900 meter en de vorstgrens naar 1200 tot 1000 meter.
De meeste neerslag en in de bergen boven de 1200 a 1600 meter sneeuw gaat in de westelijke Alpen en westelijke Staugebieden vallen en centrale zuidkant door de tijdelijke Südstau. Hier kan vanaf 1400 met al naar gelang de Stau 20 tot 50 cm sneeuw gaan vallen. De minste neerslag is weggelegd voor de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen. Hieronder de verwachtingen volgens het ECMWF model en het GFS model voor de komende 5 dagen
Weekend weer zachter en droger
In het weekend houden we de krachtige zonale stroming waarbij de fronten met neerslag noordelijk van de Alpen passeren. Zaterdag hebben we mogelijk aanvankelijk nog te maken met de neerslag van een warmtefront, daarna wordt het het meest droog met een mix van zon en wolken of wolkenvelden. Mocht er neerslag gaan vallen (noordelijk van de Alpen voorbij trekkende storingen) dan maken de noordelijke Alpen de meeste kans daarop.
Met de aanvoer van weer wat zachtere lucht gaan de temperaturen vooral in de bergen opnieuw in de lift. Met de start van de nieuwe week lijkt een volgend koufront weer een koudere en onbestendige en koudere fase te gaan inluiden.
Of en hoe dat allemaal in zijn werk gaat als ook de details voor deze week gaan we de komende dagen verder proberen in kaart te brengen. Tot zover voor deze maandag ochtend, een fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Actueel in Termen Oberwallis bewolkt en (nog) föhnig met een temperatuur van 7.8 °C. Ciao
LAWINE gevaar matig (code 2) deels ook nog code 3 oranje (aanzienlijk)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl