Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 maart 2019, 09:45 uur | Bericht #490155
Algemeen;  Atlantische depressies met hun fronten bepalen de komende dagen het weerbeeld in grote delen van west Europa en de Alpen. Daarbij worden afwisselend koudere en dan weer zachtere luchtmassa’s aangevoerd. De noordelijke Alpen krijgen periodiek met een krachtige Südföhn (storm) te maken, de zuidkant met Südstau.

Onbestendig en turbulent

Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen weer genieten van de zon en zeer milde temperaturen. Met een geleidelijk in kracht aantrekkende zuidwestelijke hoogtestroming werd weer veel zachtere en droge lucht aangevoerd en kon het kwik aan de noordkant weer oplopen tot 14 en aan de zuidkant tot 18 graden. In de loop van de middag zagen we steeds meer hogere bewolking binnentrekken. De verschijning van lenswolken (lenticularis) verraden een föhnige stroming (Südföhn). De föhn is zoals meestal het geval is een voorbode op een aanstaande weersverslechtering.
 
Arosa Lenzerheide
Hochzillertal – Foto Harry / MrB
Zillertal Arena


Koufront 1
Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een depressie – Bennet – via de Britse Eilanden naar de Noordzee trekken. Een daarmee samengaand koufront trekt vandaag van west naar oost over de Alpen.

Door de toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant (oplopend tot 10 hPa zuidoverdruk) krijgen we prefrontaal te maken met een tijdelijke krachtige Föhn fase waarbij de wind tot stormkracht (pieken) kan gaan toenemen.



Het meest actieve weer zit echter op het koufront dat rond het middaguur zuidwest – noordoost georiënteerd over de Zwitserse Alpen wordt verwacht. In de loop van de middag en avond volgt een occlusie storing en Höhenkaltluft.
 
GFS 500 hPA 12h00 met de Höhenkaltluft nog net westelijk van de Alpen, tot de avond zal deze over de Alpen zijn getrokken


Vooral op passage van het eigenlijke koufront zit veel wind en moet er rekening worden gehouden met windstoten van 70 tot 110 km/h en hogerop in de bergen ook nog meer. Na föhneinde en op het koufront gaat er ook neerslag vallen waarbij de sneeuwvalgrens daalt van 1600 a 1400 meter naar 1000 a 700 meter later op de dag. Op 2000 meter daalt het kwik van circa + 4 naar -4 graden  en de vorstgrens van 2500 naar 1200 tot 1000 meter.

Tijdens het instromen van de Höhenkaltluft (500 hPa / 5000m  dalen van -20 naar -20 graden) in de middag en avond (west naar oost) kan er tussen de buien /neerslag ook een klap onweer voorkomen. De lucht wordt dan echter ook een stuk droger en met stijgende luchtdruk gaat de neerslag en in de middag en avond van west naar oost dan ook weer snel uit
 
GFS Theta-E kaart maandag middag 15h00 als graadmeter voor de samenstelling van de luchtmassa’s. De blauwe kleuren wijzen op droge (en koude) lucht (Höhenkaltluft)


Dinsdag keert de rust weer wat terug en datzelfde geldt voor de zon. bestendig is het echter niet en vooral aan de noordkant van de Alpen kunnen enkel sneeuwbuien ontstaan. Sneeuwvalgrens meest tussen de 700 en 1300 meter.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Nieuwe Südföhn fase
Woensdag en deels ook nog op de donderdag krijgen we opnieuw te maken met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming en oplopende drukverschillen tussen de zuid en noordkant. Met de zon en de zachte lucht en ondersteund door de Südföhn gaat het kwik weer flink in de lift met lokale 20+ graden. In de bergen stijgt de vorstgrens weer naar zo’n 2800 tot 3000 meter.
 
GFS 850 hPa donderdag 00h00


Als tegenhanger van de Südföhn krijgen de centrale zuidelijke Alpen (zuidelijke Walliser Alpen / Tessin) met tijdelijke Südstau neerslag te maken. De oostelijke zuidkant lijkt aan de Südstau meer of minder te ontsnappen. (minder drukgradiënt)
 
Neerslag GFS donderdagochtend,
GFS ensembles prikpunt zuid Zwitserland (zuidelijke Wallis)


Koufront 2
In de loop van de dag gaat in de westelijke Alpen de bewolking op nadering van een volgend koufront weer toenemen en naar föhn einde volgt weldra de neerslag.

Het koufront hangt samen met een depressie die in de periode van woensdag tot vrijdag via het zuiden van de Britse Eilanden / Engelse kanaal naar zuid Scandinavie respectievelijk zuid Finland trekt. Achter het koufront volgt opnieuw een portie polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1400 tot 900 meter en de vorstgrens naar 1200 tot 1000 meter.
 
GFS met de depressie en het koufront en neerslag woensdagmiddag – donderdag


De meeste neerslag en in de bergen boven de 1200 a 1600 meter sneeuw gaat in de westelijke Alpen en westelijke Staugebieden vallen en centrale zuidkant door de tijdelijke Südstau. Hier kan vanaf 1400 met al naar gelang de Stau 20 tot 50 cm sneeuw gaan vallen. De minste neerslag is weggelegd voor de oostelijke regionen van de oostelijke Alpen. Hieronder de verwachtingen volgens het ECMWF model en het GFS model voor de komende 5 dagen
 
ZAMG – Bergfex (ECMWF)
WRF-ARW


Weekend weer zachter en droger
In het weekend houden we de krachtige zonale stroming waarbij de fronten met neerslag noordelijk van de Alpen passeren. Zaterdag hebben we mogelijk aanvankelijk nog te maken met de neerslag van een warmtefront, daarna wordt het het meest droog met een mix van zon en wolken of wolkenvelden. Mocht er neerslag gaan vallen (noordelijk van de Alpen voorbij trekkende storingen) dan maken de noordelijke Alpen de meeste kans daarop.
 
GFS zaterdag 18h00. Weer in de zachte lucht en met een beetje geluk ook droog


Met de aanvoer van weer wat zachtere lucht gaan de temperaturen vooral in de bergen opnieuw in de lift. Met de start van de nieuwe week lijkt een volgend koufront weer een koudere en onbestendige en koudere fase te gaan inluiden.
 
GFs ensembles centrale noordelijke Alpen


Of en hoe dat allemaal in zijn werk gaat als ook de details voor deze week gaan we de komende dagen verder proberen in kaart te brengen. Tot zover voor deze maandag ochtend, een fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Actueel in Termen Oberwallis bewolkt en (nog) föhnig met een temperatuur van 7.8 °C. Ciao
 
Rosswald ski piste Fleschboden


LAWINE gevaar matig (code 2) deels ook nog code 3 oranje (aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 832 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 832, lezen 9 mensen het topic "Onweerskansen 28 april tem 4 mei".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden