Onbestendige start meteorologische lente
Geheel volgens verwachting kwam er gisteren met de start van de meteorologische winter een einde aan het zeer zachte, zonnige en droge winterweer. Boosdoener was een (zwak) hoogtelaagje, op de kaarten nauwelijks als zodanig te herkennen, dat via de Alpen naar de Adriatische Zee trok. Vooral in de noordelijke Alpen ging dit gepaard met neerslag en boven de 1000 a 1100 meter met sneeuw.Met het instromen van de koudere lucht kwam het kwik een graad of 8 tot 12 lager uit en kwam er een einde aan een het rustige, droge en vooral zeer zachte hogedrukweer. De zuidelijke Alpen hielden het gisteren door de beschutte werking van de Alpenhoofdkamdroog en met de föhn steeg het kwik hier nogmaals tot 18 a 20 graden.
Verse sneeuw gisteren ook in de Franse Alpen
Sneeuw ook op de 1 e maart in Livigno
Vandaag is het vooral aan de Alpennoordkant nog bewolkt en valt er ook nog wat neerslag op een zwak koufrontje. Sneeuwvalgrens meest tussen de 900 a 1100 meter, in de noordoostelijke Alpen tijdelijk sneeuw tot 600 meter. Elders is het meest droog met naar het zuiden en westen toe met stijgende luchtdruk ook zon.
De temperaturen veranderen niet veel met maxima van 4 tot 12 graden. Aan de zuidkant met de Nordföhn lokaal 15 tot 17 graden. Op 2000 meer vriest het – 2 tot – 6 graden en op 3000 meter een graad of -10. Bij dit alles staat een matig tot harde wind uit westelijke richtingen.
Zondag neemt de invloed van de hogedruk nog wat verder toe en met een wat in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming gaan de temperaturen weer duidelijk in de lift. Overdag wisselen de zon en overtrekkende wolken(velden) elkaar af. Vooral in de noordelijke Alpen (bergen) gaan de temperaturen weer flink in de lift en wordt het weer een graad of 10 zachter. De maxima komen rond de 15 graden uit en de vorstgrens stijgt van 1200 tot 1500 meter in de ochtend tot 2200 a 2700 meter tegen de avond. In de noordelijke Alpen later op de dag opkomende Südföhn.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De nieuwe thermische opleving en inzettende Südföhn hangen samen met naderend koufront welke samenhangt met een depressie (randstoring) welke zondag via de Britse Eilanden de Noordzee optrekt. Bewolking en neerslag zullen in de loop van de maandag(ochtend) de westelijke Alpen binnentrekken en tot de avond de westelijke delen van de oostelijke Alpen bereikt hebben.
Met de instroom van weer koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1300 tot 800 meter. In de oostelijke Alpen is het pre frontaal nog langere tijd een stuk zachter en met de föhn kan het kwik zelfs naar 20 tot 21 graden oplopen. Later op de dag dan ook hier föhn einde en dalende temperaturen en vooral in de westelijk delen inzettende neerslag. De oostelijke regionen houden het de gehele dag droog.
Dinsdag nog laatste regen en sneeuw in de oostelijke Alpen voordat een tussenhoog net als al in de westelijke Alpen voor een weersverbetering zal gaan zorgen. In de loop van de woensdagmiddag en avond gaat op nadering van een volgende koufront koufront de bewolking weer toenemen met navolgende nieuw regen en sneeuw. Sneeuwvalgrens van west naar oost dan weer dalend van 1500 naar 1000 meter.
Donderdag met een meer noordwestelijke stroming dan koud en steeds weer sneeuw of sneeuwbuien met voorkeur voor de Alpennoordkant. Vrijdag stroomt de meest koude lucht over de Alpen uit (T850 hPa dalend tot -5 graden in de noordelijke Alpen) en kan het tot in de lagere delen en dalen vlokken. De lucht is dan echter ook een stuk droger zodat er met uitzondering van de oostelijke Alpennnoordkant weinig tot geen neerslag meer wordt verwacht, dat geldt met name later op de dag wanneer een volgend tussenhoog de boel vanuit het westen verder zal afdrogen!
Zaterdag volgt vanuit het westen weer een portie zachtere lucht en ook de zondag zullen we in de zachtere sector verblijven. Het is licht onbestendig met vooral aan de noordkant van de Alpen meer bewolking met kans op wat neerslag. Grotere hoeveelheden worden er echter niet verwacht en meest zal het gewoon droog blijven.
De komende 5 tot 7 dagen gaat er in het gehele Alpengebied periodiek weer neerslag vallen. Vanaf 1300 a 1500 meter gaat er tussen de 20 en 50 cm sneeuw bijvallen, lokaal in de hogere delen en met gunstige Weststau ook nog meer. Onder de 1500 a 1300 meter minder tot geen cumulatie door steeds weer de warmere fases die de eventuele verse sneeuwlaag weer zullen doen smelten respectievelijk het gewoon zal regenen.
Zoals het er nu naar uitziet gaat het daarna onbestendig verder met van het westen uit periodiek neerslag op overtrekkende storingen. Aan de temperaturen verandert er niet veel. Een overgang naar markant kouder weer of een volgende periode met stabiel hogedrukweer is niet uit de weermodellen op te maken.
Tot zover voor deze zaterdag de 2e maart. Vanuit de langzaam weer opklarende Walliser Alpen een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
LAWINE gevaar matig (code 2) tot code 3 oranje (aanzienlijk)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl