LENTEDISCUSSIETOPIC 2019
» Klik hier
In het discussietopic staat het actuele en aankomende lenteweer centraal. Hier kan gediscussieerd worden over de laatste pluimen, modelbeoordelingen, et
WAARNEMINGENTOPIC LENTE 2019
» Klik hier
...waar je, naast het meldboek op de homepage, terecht kan om jouw eigen actuele weersituatie te delen.
Regen, hagel, sneeuw, onweer, wind, etc.: deel het gerust, eventueel ondersteund met één of meerdere foto's.
HET GROTE LENTE KLETSTOPIC
Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de lente, natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Kletscorner op het terras. Klagen is hier toegestaan, maar hou het netjes.
| Gewijzigd: 1 maart 2019, 00:06 uur, door Sven
Winter verliest licentie om seizoen te heten
De winter is zijn licentie kwijt om een seizoen te mogen heten. Het geplaagde jaargetij stond al langer in het rood: meerdere waarschuwingen van de arbitragecommissie gingen eraan vooraf. De 19 graden warme februaridag deze week gaf uiteindelijk de doodsteek.
“Het is een eer om een seizoen te zijn, maar het is ook gewoon een serieuze aangelegenheid”, vertelt een woordvoerder van de commissie. “Je moet je eigen weertype hebben en je daar ook een beetje aan houden. Nu zien we al langere tijd dat de winter de lente na-aapt. Ergens snappen we dat wel: de lente is populairder. Maar ja: je gaat een afspraak aan, daar dien je je aan te houden. Einde oefening dus.”
Volgens de woordvoerder zijn de regels niet te streng. “Natuurlijk moet je je aan bepaalde waardes houden. Maar er is ook speling. Een waanzinnig warme oktober, een dot sneeuw in de lente: dat soort experimenten juichen we toe. De winter houdt zich structureel niet aan de afspraken. Dan moet je als commissie op een gegeven moment een rode lijn trekken en zeggen: tot hier en niet verder.”
Hoe het gat van de winter wordt opgevuld, is nog niet duidelijk. Een optie is om verder te gaan met drie seizoenen, maar de vrees voor chaos is groot. Een andere optie is een vervanger vinden. Wat dat betreft is er een meevaller: De feestdagen, een schilderij van Bob Ross en Bridget Maasland hebben zich al aangemeld om het gat tussen de lente en herfst op te vullen.
Bron: De speld
(Satirisch nieuws)
tís wel frapant te noemen , wintermaand februari was lente terwijl de lente maand maart de herfst inluid , afwachten wat de zomer gaat brengen. Maart is echt zo een typische maand waar het alle kanten uit kan. Je moet maar eens de maanden maart van de laatste jaren bekijken
Toch is dit weer ook een opluchting, eindelijk de lang zo gehoopte neerslag. Kunnen de buffers een beetje aangevuld worden. Het geeft dus echt verlichting. Maar ja eigenlijk zou dit tot mei zo door moeten gaan, dan kunnen we met een gerust hart de zomer tegemoet.
Volgens de lange termijn modellen komt er richting eind deze maand toch weer hogedruk in de buurt met droog weer, en wie weet hoe lang we dan we vast te komen zitten in een droog patroon.
Maar voor de rest was maart een prima maand met toch een pak meer dynamiek dan bijvoorbeeld februari. Meer van dat zou ik zeggen!
| Gewijzigd: 5 april 2019, 17:56 uur, door Sven
Een te warme maand.. We kijken er niet meer van op..
Gaat Nederland richting Spaans klimaat? Wie weet.
En wat is dan voor jou een 'Spaans klimaat'? Want vind het daar toch wel wat aan de frisse & natte kant
En als je hoopt om in de winter lekker aan het Nederlandse strand te liggen zoals aan de Spaanse costa's, dan vrees ik dat je nog lang van een kale reis terug zal moeten komen
Edit: in België doen we trouwens niet mee aan die recordpoging van x-aantal maanden op rij te warm, want januari was hier gewoon te koud ten opzichte van normaal | Gewijzigd: 13 april 2019, 14:52 uur, door Sven
wellicht nog een aardig schouwspel , afwachten maar
gr Lightningman
Edit W. in 't Erland: Ja, momenteel zijn er ook enkele onweersbuien in Friesland actief, met name in Oost-Friesland. | Gewijzigd: 24 april 2019, 21:18 uur, door Thijs.
Ik zie niet zo snel een oplossing komen voor de de droogte, zolang die radicale weeromslag uitblijft. Eigenlijk hebben we nu 150 mm regen per maand en dat 3 maanden achter elkaar nodig.
Maar de trend lijkt te zijn:
- minder neerslag in lente en zomer
- meer zon in het hele jaar
- meer hogedrukgebieden in de lente en zomer
- meer oostenwinden in de lente en zomer, juist meer westenwinden in de hefrst en winter.
- steeds wamer in het hele jaar
Kortom het lijkt zich beter steeds uit te tekenen welke kant we opgaan.
Maar de trend lijkt te zijn:
- minder neerslag in lente en zomer
- meer zon in het hele jaar
- meer hogedrukgebieden in de lente en zomer
- meer oostenwinden in de lente en zomer, juist meer westenwinden in de hefrst en winter.
- steeds wamer in het hele jaar
Kortom het lijkt zich beter steeds uit te tekenen welke kant we opgaan.
Akkoord
Met je eerste stelling ben ik akkoord, de droogte is problematisch en zal nog veel problematischer worden als we niet dringend de nodige neerslag krijgen. Als de komende maanden wat normaal verlopen dan overbrug je dat wel, dan kunnen we het tekort eventueel wegpoetsen tijdens het komende najaar en winter. We hebben er ook ons apart draadje over HIER op de site. Normaal gezien zit je na iedere zomer met een neerslagtekort en wordt dit weggewerkt om het voorjaar te beginnen met een neerslagoverschot, maar dit is nu dus helemaal niet het geval.Niet akkoord
En daar kom ik direct uit op je punt 'meer westenwinden tijdens herfst en winter' waar ik totaal niet mee akkoord ben. Op basis van wat stel je dit? Want wat heeft net de droogte bewerkstelligd en niet weggewerkt: het gebrek aan een langdurige westcirculatie waar we normaal vaker mee te maken krijgen kijkend naar ons 'normaler' weertype. Het is al sinds pakweg januari 2018 dat we het meerendeel van onze tijd spenderen onder hogedrukinvloed wat voldoende neerslag zwaar in de weg staat.Herinner je het najaar 2018? Wel toen werd nog 30 graden genoteerd in september en +25 in oktober. In november kregen we ook eerst 20 graden om daarna over te schakelen op een koude oostelijke stroming. Westcirculatie? Nergens te bespreuren in het najaar waardoor het opgelopen neerslagtekort niet werd weggewerkt, integendeel.
We zien het trouwens ook vaker terug dat enige westcirculatie ontbreekt de laatste jaren in het najaar (waarbij vaak ofwel oktober ofwel september warm en droog is, tot zelfs november) alsook in de winter. Hoe vaak hebben winterliefhebbers al niet zitten vloeken op een eurohoog tijdens de winter die wekenlang enige winterkans, maar ook westcirculatie, fnuikte? Buiten afgelopen december, die te nat was, waren de andere 2 wintermaanden weer veels te droog.
Tendensen
Tendensen moet je natuurlijk niet op 1 jaar bekijken maar over een langere periode. Snel kijkend naar de aflopen 10 jaar, dan is er 1 hele constante:- Te zonnig
- Te warm: 7/10 zijn inderdaad te warm verlopen
- Te droog: is voor 6/10 van toepassing
PS: wou eens kort reageren, maar is precies wat uitgebreider geworden...
PS2: is op basis gegevens Nederland, niet voor België (die bizar genoeg soms heel andere resultaten heeft)
PS3: ik kan je nu al bevestigen dat april 2019 te warm, te zonnig en te droog zal verlopen zijn (hoef je dat niet meer te posten )
hebben gisteren in friesland toch wel aardig regen gehad, en wie dacht dat het met bevrijdingsdag 20 graden zou worden komt bedrogen uit, was wel voorspeld door een krant maar het wordt eerder kouder , wordt zo'n 9 graden hier op a.s zaterdag , iemand al het verdere verloop?
hebben gisteren in friesland toch wel aardig regen gehad, en wie dacht dat het met bevrijdingsdag 20 graden zou worden komt bedrogen uit, was wel voorspeld door een krant maar het wordt eerder kouder , wordt zo'n 9 graden hier op a.s zaterdag , iemand al het verdere verloop? Voorspeld door een krant? Heel herkenbaar! Het zijn vooral de Telegraaf en het AD die iedere natte scheet van Weerplaza kritiekloos publiceren als zijnde wereldnieuws.