Overgang naar onbestendig Westwindwetter, verse sneeuw in aantocht!
Gisteren scheen in het gehele Alpengebied de zon weer volop en onder de vleugels van hogedruk en ondersteund door een warme hoogte rug werd het opnieuw zeer zacht voor de tijde van het jaar.In de westelijke Alpen steeg het kwik weer tot 18 a 20 graden en Zwitserland werd het 20 tot 22 graden warm. Opvallend ook de extreme warmte hogerop in de bergen. Zo steeg het kwik op 2000 meter tot 8 a 12 graden en ook op 3000 meter was het met 5 graden in de plus bijzonder warm. De vorstgrens was ergens te vinden op 3600 a 3800 meter.
En nog wat bewegende beelden vanaf de Aletsch 27-02-19 (met dank aan Francien Bakker)
Ook vandaag wordt het nogmaals lenteachtig en de hoogste temperaturen zijn ditmaal weggelegd voor de oostelijke Alpen. Hier schijnt een groot deel van de dag de zon nog volop en kan het kwik tot 18 a 22 graden oplopen. Ook de westelijke Alpen genieten nog een groot deel van de dag van de zon en zeer zachte condities.
Toch zal het kwik hier niet meer zo hoog uitkomen als gisteren nog en in de loop van de middag en avond verschijnen er steeds meer wolken aan het zwerk en kan er aan de noordkant van de Alpen al wat neerslag of een bui gaan vallen. Elders blijft het nog meest droog.
Vooral op hoogte gaat er in de loop van de dag koudere lucht binnenstromen. Op 2000 meter daalt de temperatuur van 8 naar – 2 graden, in de oostelijke Alpen eerst nog zachter. De vorstgrens daalt van 3500 meter in de ochtend naar circa 1700 meter in de avond. Sneeuwvalgrens dalend naar 1600 tot 1000 meter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vrijdag hebben we te maken met een overtrekken koufront behorend bij een kleinschalig laagje dat via de Benelux naar het oosten trekt. Het is bewolkt en er valt neerslag met zwaartepunt langs de Alpenhoofdkam en ten noorden daarvan. In de koudere lucht sneeuwt het vanaf 1300 tot 1000 meter De wind is matig tot hard uit west tot noordwestelijke richtingen. De zuidelijke Alpen profiteren van de beschermende werking van de Alpenhoofdkam en met de Nordföhn is het hier droog en föhnig opgeklaard.
Zaterdag krijgen we te maken met de invloed van een inschuivend tussenhoog en zullen met de aanvoer van weer wat drogere en geleidelijk weer zachtere lucht de condities weer verbeteren. Na nog wat laatste neerslag langs de noordkant is of wordt het droog en zal de zon weer meer speelruimte gaan krijgen.
Ook de zondag start met zwakke zuidelijke hogedruk en de frontale zone ten noorden van de Alpen nog veelbelovend en wordt er met een naar zuidwest draaiende stroming nogmaals een portie zachte(re) lucht aangevoerd en stijgt de vorstgrens weer naar 2200 tot 2400 meter.
Overdag hebben we te maken met overtrekkende hogere bewolking die de zon een wat diffuus karakter zullen gaan geven. Lokaal kan er samenhangend met een warmtefront later op de dag vooral aan de noordkant wat (lichte) neerslag of een buitje vallen. Sneeuwvalgrens in de zachte lucht meest tussen de 1300 en 1900 meter.
In het verdere verloop komen we in het bereik van de jetstream en frontale zone te liggen en wordt een periode ingeluid met zeer onbestendig weer. Overtrekkende storingen gaan periodiek neerslag geven en dan weer koudere (koufront) en dan weer zachtere lucht (prefrontaal / warmtefront -sector).
De modellen worstelen nog een beetje met de timing en onderling zien we ook wat nog verschillen met het afhandelen van de Atlantische depressie en hun storingen.
Dinsdag en woensdag hebben we waarschijnlijk met de koudere maritiem polaire lucht te maken. Steeds weer valt er regen en -of sneeuw en er staat veel wind. Sneeuwvalgrens geleidelijk dalend tot 1000 meter en deels tot in de dalen en lagere delen.
Donderdag berekenen zowel het ECMWF als ook het GFS nogmaals een thermische opleving wanneer een portie zeer zachte lucht aangestuurd door een actieve (storm?) depressie die via de Britse Eilanden naar zuid Scandinavie trekt.
Op het warmte front dat waarschijnlijk in de loop van de nacht en woensdag ochtend de Alpen binnentrekt en navolgend het koufront gaat er dan neerslag vallen met tijdelijk weer (sterk) oplopende sneeuwvalgrens. Overdag volgt dan weer koudere maritiem polaire lucht met weer dalende sneeuwvalgrens.
We zullen nog even pas op de plaats moeten maken voor wat betreft de precieze timing en details. Zeker is wel dat er dat de meteorologische lente onbestendig gaat verlopen en vooral later in de week steeds meer winterse trekjes gaat krijgen. In de bergen gaat sneeuw van betekenis vallen en deels kan het in de koudere lucht ook tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. Daarover dan later meer.
Tot zover vanuit een (nog) onbewolkt Termen in Oberwallis. Fijne dag en geniet nog even van de zeer milde temperaturen en zon, vanaf morgen is het dan voorbij! Ciao
LAWINE gevaar matig (code 1 / gering) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s! (code 3 oranje /aanzienlijk)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.