Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
26 februari 2019, 10:42 uur | Bericht #490099
Algemeen; hoog Frauke heeft het naar haar zin boven Europa en zal ons de komende dagen nog eens extra verwennen met heel veel zon en zeer milde temperaturen. Donderdag neemt de invloed af en komt er een einde aan het veel te warme en droge februari winterweer.

Nog een paar dagen genieten onder de hogedruk

Er lijkt maar geen einde te komen aan het veel te warme en gort droge “lenteweer”. Ook gisteren scheen in het overgrote deel van de Alpen de zon weer en was het boterzacht. Onder de subsidentie hogedruk was het tot op grote hoogte zeer zacht. Gisteren steeg het kwik hier op Rosswald op 1800 meter hoogte naar 14 graden en ook op 2000 meter was het met 12 graden boterzacht. Ook in de nacht werd het niet kouder dan een graad of 4.
Voor jong en oud is het deze dagen met volop zon en de zeer aangename temperaturen genieten op de pistes. Foto Rosswald


De vorstgrens bevond zich ergens rond de 3000 meter. De laagste temperaturen met matige en deels ook nog strenge vorst werden opnieuw in de dalen geregistreerd, hier kan het kwik boven het sneeuwdek en met weinig wind door de sterke uitstraling nog sterk dalen. Hieronder een rondje webcams;
 
Arosa-Hoernliberg
Säntis
Valdisère
Valloire
Zillertal-Arena-Gerlos
Zillertal


De komende dagen gaat  het onder de invloed van hoog Frauke en een warme hoogterug nog warmer worden en gaan er waarschijnlijk nieuwe februari warmte records gevestigd worden.


Vandaag kan dat met een opkomende Nordföhn al in de zuidelijke Zwitserse Alpen gaan gebeuren. Hier kan het kwik wanneer de Föhn weet door te breken in de lagere delen en de zon geen tegenwerking ondervindt van (lij)bewolking dan stijgen tot 20 a 23 graden.



Ook elders is het vandaag met 15 tot 18 graden weer boterzacht. De zon ook weer prominent aan de hemel te bewonderen zijn en enkele overtrekkende (hogere) wolken velden zullen weinig afdoen aan het lenteweer!


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Woensdag en ook donderdag verandert er niet veel aan het lenteachtige weer. In de loop van de donderdag kondigen opkomende wolken vanuit het westen een weersverandering aan. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat een vanuit de Atlantische hoogtetrogvandaag een apart (hoogte)laagje gaat afsnoeren en vervolgens via Bretagne naar de Benelux koerst.
 
Hoogtelaagje donderdag 12h00 boven het Kanaal


Het bijbehorende koufront (occlusiefront) zal in de loop van donderdagmiddag en avond met bewolking en wat neerslag de westelijke Alpen binnentrekken. Omdat het laagje wat koudere lucht in zijn bagage heeft gaan de temperaturen in alle hoogtes een graad of 10 naar beneden.
 
GFS 850 hPa met de koudere lucht (geel / groen) die over de Alpen uitstroomt


Deze temperatuur daling zal met name in de bergen goed merkbaar zijn en met het hele zachte weer tot op grote hoogte is het dan voorbij. Op 1500 meter (850 hPA) daalt het kwik van een graad of 10 naar 0 graden. Op 5100 meter (500 hPa) daalt het kwik van -11 (!) naar circa -28 graden. Ook de vorstgrens gaat fors onderuit en daalt van circa 3200 meter naar circa 1600 meter.

In de loop van de donderdagavond en in de nacht van vrijdag gaat het regenen en sneeuwen. Het is nog even afwachten hoeveel neerslag er op het systeem en koufront zal gaan vallen, waarschijnlijk valt het met de hoeveelheden wel mee door een inkomende uitloper van het Azorenhoog.
 
GFS vrijdagochtend met de neerslag over de Alpen


Het zwaartepunt zal in de westelijke en noordelijke Alpen komen te liggen. Inner alpin en aan de zuidkant blijft het waarschijnlijk droog of valt er slechts weinig neerslag. In de Stau van de westelijke en noordelijke Alpen gaat naar verwachting 10 tot 30 cm sneeuw vallen, lokaal hogerop ook nog meer. De sneeuwvalgrens daalt naar 1600 tot 1000 meter.
 
Arpege sneeuw cumulatief vrijdag tm zaterdagochtend


Zaterdag zal onder invloed van het tussenhoog droog en vrij zonnig tot zonnig gaan verlopen. Met een naar het zuidwesten draaiende hoogtestroming komen we geleidelijk weer aan de zachte kant van de jetstream te liggen en wordt dan van west naar oost geleidelijk weer zachtere lucht aangevoerd en gaan de temperaturen weer omhoog. Vooral zondag en deels ook nog de maandag beloven in een warmtefrontsector zeer zacht te gaan verlopen.
 
GFS 850 hPa met de zachte lucht (oranje) die weer terrein naar het noorden toe wind


Toch zullen de temperaturen door het (ontbreken van de warme hoogterug) vooral in de bergen dan niet meer zo hoog gaan uitkomen. Met een vorstgrens van rond de 2300 meter is het echter ook dan natuurlijk veel te zacht voor de tijd van het jaar. Met de jetstream en zwabberende frontale zone in de buurt neemt de onbestendigheid vanuit het westen wel weer toe.

Golvende jet en randstoringen
In de loop van de maandagmiddag en avond neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en weldra volgt eerste neerslag. Deze neerslag hangt samen met een moeder depressieboven de Noordzee en Scandinavie en een koufront behorende bij een randstoring (laag) welke via het noorden van de Britse Eilanden naar het oosten koerst. Omdat de golvende straalstroom geforceerd wordt weer een wat zuidelijker koers te gaan volgen komen we in de loop van de dinsdag of woensdag (timing verschilt nog per model en per uitdraai) achter het koufront weer in koudere lucht terecht.
 
GFS 850 hPa voor dinsdag met het laagje dan boven noord Duitland aangekomen. Koudere lucht gaat van het westen uit weer over de Alpen uitstromen


Met de golf in de frontale zone en een westelijke aanvoer kan er wanneer deze over de Alpen trekt dan eindelijk ook weer eens neerslag van betekenis gaan vallen. Met de instroom van koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens naar 1000 meter. Woensdag schuift de -5 graden isotherm op 850 hPa binnen en dan kan het gaan sneeuwen tot in de dalen en het Alpenlaag (voor)land.
 
GFS woensdag 00h00  met de neerslag dan vooral nog in de westelijke Alpen, later kan het met ook langs de zuidkant en met name de oostelijke zuidkant flink gaan sneeuwen


Ook voor wat betreft de neerslaghoeveelheden en temperaturen moeten we nog wel even een slag om de arm houden. In hoeverre een apart laagje ten zuiden van de Alpen de neerslag (sneeuw) zal gaan doen opleven is ook nog onzeker. Kleine verandering in verloop van de jet en de frontale zone als mede ook een navolgende inkomend tussenhoog kunnen met name op de neerslaghoeveelheden grote uitwerkingen hebben.
 
GFS woensdag 06h00 met het zwaartepunt van de neerslag (sneeuw) dan vooral in het oosten en de oostelijke Alpenzuidkant


In het verdere verloop houden we de zonale stroming en periodiek de invloed van storingen die dan weer zachtere en dan weer koudere lucht in hun bagage hebben. De sneeuwvalgrens varieert afhankelijke van de koude(re) of zachte(re) luchtmassa`s meest tussen de 800 en 1600 meter. De betere droge en zonnige momenten zullen we tussen de storingen door (tussenhoog, prefrontaal) moeten uitzoeken.
 
GFS ensembles oostelijke Alpennoordkant
GFS ensembles westelijke Alpen


Opgemerkt dient nog te worden dat vanaf zondag de onzekerheid met betrekking tot timing van fronten en neerslag sterk toeneemt. De komende dagen dan hopelijk wat meer duidelijk voor wat betreft. Tot zover vanuit Termen in Oberwallis, een fijne dag nog gewenst, blijf volgen en ciao!



LAWINE gevaar matig (code 1 / gering) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s! (code 3  oranje /aanzienlijk) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je  interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 82 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 82, lezen 7 mensen het topic "10 dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over tornado".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden