Deze week nog zeer zacht en zonnig
Veel koudere polaire lucht is de afgelopen 48 uur via oost Europa en de Balkan naar het zuiden uitgestroomd. Een deel van deze koude lucht schampte nog net de oostelijke Alpen en vooral vrijdag viel er ook regen en sneeuw. Achter het koufront drong weer veel koudere maar ook weer een heel stuk drogere lucht binnen waardoor gisteren in het gehele Alpen gebied de zon weer het weerbeeld bepaalde.In vergelijking met de vrijdag was het echter een stuk minder zacht en dat gold met name voor de zuidelijke Alpen. Vrijdag steeg het kwik in het zuidelijke Zwitserse kanton Tessin (Ticino) lokaal tot 22 a 23 graden. In Domodossola, niet ver van de grens van het zuidelijke Oberwallis, steeg het kwik vrijdagmiddag zelfs tot zomerse 25 graden.
Veel slechter weer troffen we gisteren aan op de Balkan en zuidoost Europa. Daar denderde heel koude lucht tot ver naar het zuiden. Dit ging gepaard met een harde tot stormachtige wind met boven de Adriatische Zee een zeer sterke Bora (soort koude Föhnwind) waarbij in Kroatië (windsnelheden werden gemeten van 177 (Split) tot 191 (Makarska) km/h!
Met de uitbraak van de zeer koude polaire lucht sneeuwde het tot in de zuidelijk regionen van Griekenland en Turkije en in de hogere delen (vanaf 400 meter) in het zuiden van Italië
De 850 hPa – 5 graden isotherm bevond zich gisteren noord zuid georiënteerd over centraal Oostenrijk. In het oosten kwam het kwik maar nipt boven het vriespunt uit , tegelijkertijd was het met 13 tot 15 graden in het westen opnieuw zeer zacht.
Vandaag zondag staat weer volop in het teken van hoog – Frauke – met kern boven oost Europa. Na een koude nacht met lokaal weer matige tot strenge vorst en in de ochtend enkele mistbanken of Hochnebel wordt het overdag met veel zon weer zeer mild.
Ook in de oostelijke Alpen gaat het kwik weer in de lift. De middag temperaturen stijgen naar 2 tot 15 graden en op 2000 meter wordt het -3 tot 6 graden. De laagste temperaturen gelden voor het oosten.
De eerste helft van de nieuwe week verandert er maar bar weinig aan het rustige en zee zachte hogedruk weer. Vrijdag gaat het roer echt om en kan er met name in de oostelijke Alpen wat regen en hogerop sneeuw gaan vallen!
In de inner-alpine dalen en aan de Alpenzuidkant kan het kwik tot 20 a 23 gaan oplopen, elders wordt het een graad of 15 tot 18. De vorstgrens vinden we terug tussen de 3000 en 3200 meter, woensdag en donderdag verder stijgend naar 3300 tot 3500 meter!
Voor de wintersporters die deze week in de (hogere) Alpen vertoeven is het zaak om je goed te beschermen tegen de al krachtig zonnestraling die met name boven de sneeuw nog extra kracht heeft door de sneeuw (albedo effect). Vandaag en morgen is de UV index 3 tot 4 (1000 tot 3000 meter)
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vanaf vrijdag lijkt er dan eindelijk een einde te komen aan het geblokkeerde stromings patroon. We krijgen dan te maken met een westelijke (zonale) hoogtestroming waarbij storingen periodiek voor neerslag gaan zorgen. Een eerste storing (trog) trekt vrijdag van west naar oost over de Alpen en zal de inleiding gaan vormen voor een onbestendigere periode.
Met de neerslag krijgen we ook te maken met minder zachte condities. De vorstgrens gaat in de bergen weer een dalende trend inzetten en datzelfde geldt voor de sneeuwvalgrens. In de loop van de vrijdag stroomt er samenhangend met een koufront vanuit het westen een eerste portie koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1000 meter.
Veel neerslag wordt er door de nabijheid van hogedruk (uitloper) niet verwacht waarbij het zwaartepunt langs de (oostelijke) Alpennoordkant zal liggen, in de overige Alpen wordt voor dit moment weinig tot geen neerslag berekend.
In het weekend draait in het voorveld van een actieve depressie boven de noordelijke Atlantische Oceaan de stroming weer naar zuidwest en volgt richting de zondag weer een portie zachtere lucht. Ook maandag en dinsdag staan in het teken van de zachte lucht, woensdag volgt dan weer over een breder front maritiem polaire lucht.
Kortom, vanaf vrijdag evolueren we naar periodiek onbestendig winterweer waarbij dan weer zachtere en dan weer koudere luchtmassa’s over de Alpen trekken. Geheel afhankelijk van deze luchtmassa’s zal de sneeuwvalgrens variëren tussen 1800 en 1000 meter.
Hoe het één en ander de komende dagen zich zal gaan ontwikkelen en of we vanaf 4 maart dan eindelijk weer eens sneeuw van betekenis gaan krijgen gaan we de komende dagen in kaart brengen. Voor nu een fijne zondag en ciao vanuit Oberwallis
LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) Lokaal door de hoge middagtemperaturen kans op Gleitschnee en -of Nassschnee lawine’s!
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.