Haaaatsjieeeee! De lente laat even van zich horen en dat is slecht nieuws voor mensen met hooikoorts
De lente laat zich deze dagen even zien en dat is niet voor iedereen goed nieuws. Een op de vijf Nederlanders niest en snottert zich een slag in de rondte vanwege de hooikoorts. Vijf vragen en meer tips, trucs en weetjes over hooikoorts.
Hoe weet ik dat het hooikoortsseizoen er aan komt?
Een hooikoortspatiënt voelt het aan het gekriebel in de neus en tranende ogen, maar wie het wil weten voordat de symptomen optreden, kan ook hooikoortsradar.nl of de hooikoortsrubriek van buienradar raadplegen.
Wat zijn pollen eigenlijk?
Pollen zijn bolletjes stuifmeel die door de lucht zweven. Sommige bloemen en planten bevruchten elkaar doordat insekten het stuifmeel van de ene naar de andere plant brengen. Andere stuifmeelbolletjes worden door de wind verder gebracht. Dat zijn de de boosdoeners die hooikoorts veroorzaaken.
Welke pollen zijn de grootste veroorzakers van hooikoorts?
Hooikoorts is feitelijk een andere naam voor stuifmeelallergie. Sommige mensen reageren sterk op de pollen van (bepaalde) bomen, anderen op grassen of bepaalde bloemen. Op dit moment zijn het vooral de uitbottende bomen die de meeste pollen in de lucht brengen. Berken bezorgen de meeste overlast, omdat volgens pollennieuws.nl7 procent van alle Nederlanders en Belgen allergisch is voor berkenpollen.
Hoe lang duurt het hooikoortsseizoen?
Akelig lang. De berk, els en hazelaar bloeien vroeg in het voorjaar, soms al in februari. De eerste graspollen worden in mei door de wind verspreid. Gras- en kruidenallergieen zijn de vervelendste hooikoortsvarianten, omdat ze het langs kunnen duren. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. Kruiden bloeien van mei tot november. Dus eigenlijk zijn alleen december en januari vrijwel hooikoortsvrij.
Wat valt er tegen hooikoorts te doen?
Meer dan je denkt. Er zijn veel middelen op de markt om hooikoorts te voorkomen en de symptomen te bestrijden. Het is wel zaak te weten welke allergie je precies hebt, zodat je het juiste middel kunt gebruiken. Daarvoor moet je echt bij de huisarts zijn, die je naar het ziekenhuis kan doorverwijzen voor een allergietest. Zware hooikoortspatiënten kunnen ook een immunotherapie krijgen.
Bron: LC.nl