Persisterende hogedruk en warmte
Warmte anomalieHet begint langzamerhand een eentonig verhaaltje te worden met de aanhoudende hogedruk, de vele uren zon en de zeer milde temperaturen. De gemiddelde dag temperaturen op de diverse bergstations liggen maar liefst 9 tot 12 (!!) graden boven het langjarige gemiddelde (1981-2010).
Ook gisteren maakte de zon weer overuren en in de zachte lucht steeg het kwik gewoon weer tot 15 a 18 graden en ook in de bergen was het opnieuw uitgesproken mild. Gelukkig hebben we nog steeds met zeer droge lucht te maken en weinig wind waardoor de sneeuw op de (hogere) pistes nog niet al te veel last van de thermische hoogstandjes ondervindt.
Extreme dagelijkse gang
In de wintermaanden zijn onder de subsidentie hogedruk en met de inversie de temperatuurverschillen tussen nacht en dag het grootst en dat geldt speciaal voor de wat hoger gelegen Alpen dalen. Hier kan boven de sneeuw en bij weinig wind sterk afkoelen en met de opwarming overdag zien we dan soms temperatuur verschillen van 25 tot 30 graden tussen de ochtend en middag.Met name tussen de 900 en en 1400 meter is bij dit soort situaties zeer mild en veelal worden dan ook hier de hoogste temperaturen gehaald. Zo steeg gistermiddag het kwik in de thermometer hut hier in Termen tot bijna 16 graden.
Tegelijkertijd trof ik in het dal op 680 meter in de schaduw nog rijp op het gras en de wegen aan en waren de auto’s bedekt met een laag rijp zonder dat het dooide.
Tijdelijk minder zacht
Afgelopen nacht koelde het weer flink af met lokaal 10 tot 17 graden vorst en de ochtend start in de Alpen dalen dan ook weer met licht tot matige vorst en lokaal in de hoger gelegen dalen strenge vorst. Overdag zal de zon weer prominent aan het zwerk te bewonderen zijn.
Samenhangend met een zwak koufront samenhangend met laag -Werner – vandaag met kern boven Scandinavie, welke ten noorden van de Alpen langs trekt stroomt er vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wat vochtigere lucht binnen.
In de middag en avond kunnen er hier dan ook wat wolken of wolkenvelden overtrekken. De lucht is ook minder zacht waardoor het kwik in de bergen niet meer zo hoog zal uitkomen. Op 2000 meter daalt het kwik naar 0 tot -2 graden, in de oostelijke Alpen naar -1 tot 3 graden. De wind is meest zwak tot matig uit zuidwest en later meer westelijke richtingen.
Woensdag en donderdag verandert er niet veel aan dit weerbeelden en temperaturen. Weliswaar komen de temperaturen in de bergen een aantal graden lager te liggen, nog steeds is het te zacht voor de tijd van het jaar.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vanaf woensdag krijgen we te maken met een nieuwe hoog – Erica – dat de plaatst van – Dorit –zal innemen. Ondersteund door een volgende inschuivende warme hoogterug (subtropenhoog) gaan de temperaturen in de westelijke Alpen dan opnieuw weer flink in de lift.
Met het stijgen van het 500 hPa vlak naar 5900 meter en temperaturen die oplopen naar -12 tot -14 graden gaat zal de nulgradengrens vanaf vrijdag tot 3800 a 3900 meter stijgen. Dit zijn waardes die ook in de hoog-zomer niet zouden misstaan.
Kouder en wat sneeuw oosten
De oostelijke Alpen krijgen vrijdag te maken met de invloed van een oost Europese hoogtetrog. Het is nog niet geheel duidelijk in hoeverre de veel koudere arctische luchtmassa’s die naar de Balkan uitstromen deels ook nog de oostelijke Alpen zullen binnenstromen. Enige afkoeling met mogelijk wat sneeuw aan de noordkant van de oostelijke Alpen lijkt echter waarschijnlijk.
In het verder van het weekend verloop zal echter dan ook hier het kwik met een naar zuidwesten draaiende stroming net als al in de westelijke Alpen weer omhoog gaan.
Een volgende wat koudere fase staat dan voor begin volgende week op het weermenu. Opnieuw probeert dan wat koudere lucht (tijdelijk) tot over de oostelijke Alpen uit te stromen, neerslag wordt er ook dan niet of nauwelijks verwacht. De westelijke Alpen verblijven de gehele tijd onder invloed van de hogedruk en zachte lucht hier is de zon die het weerbeeld bepaalt en neerslag valt er niet.
Verandering stromingspatroon / afkoeling
Mogelijk dat met de start van maart het vastgeroest stromingspatroon dan eindelijk op de schop gaat. We zien de Rossby golf dan wat westwaarts verplaatsten en in amplitude sterk toenemen.
Hierdoor kan de koudere lucht vanuit het noorden die tot dan toe steeds over oost Europa naar het zuiden toe afzakte over een wat breder front en met name ook westelijker naar het zuiden toe uitstromen. Of deze operatie dan uiteindelijk uitmondt in een meer westelijke stromingspatroon (zonaal) of dat misschien toch de winter vanuit het noorden weer een greep naar de macht in west Europa zal gaan doen dat is nog onzeker.
Hoe dat allemaal zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen proberen in kaart te brengen. Tot zover voor dit moment vanuit de onbewolkte Walliser Alpen. Ciao
LAWINE gevaar matig (code 2 / geel)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl