Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
19 februari 2019, 10:07 uur | Bericht #490061
Algemeen; hoog – Dorit – trekt verder naar het oosten waarmee ook de invloed op het weer in de Alpen verder afneemt. Met een meer west tot zuidwestelijke stroming wordt wat vochtigere en ook wat minder zachte lucht aangevoerd. In de tweede helft van de week evolueren we met een volgend opkomend warmte hoog opnieuw naar zeer zacht winterweer. De oostelijke Alpen krijgen vanaf vrijdag te maken met de invloed van een oost Europese hoogtetrog. Met verder dalende temperaturen kan er dan aan de noordkant wat sneeuw vallen. Mogelijk met de start van de nieuwe maand weeromslag, afkoeling en stijgende neerslagkansen

Persisterende hogedruk en warmte

Warmte anomalie
Het begint langzamerhand een eentonig verhaaltje te worden met de aanhoudende hogedruk, de vele uren zon en de zeer milde temperaturen. De gemiddelde dag temperaturen op de diverse bergstations liggen maar liefst 9 tot 12 (!!) graden boven het langjarige gemiddelde (1981-2010).
 
Warmte anomalie. februari in de “Berglagen (middelste deel grafiek) met maar liefst 9 tot 12 graden boven “normaal”. Grafiek Daniel Gerstgrasser @danivumalvier / Meteo Schweiz
Locarno Monti – Tessin met blik over het Lago Maggiore, 18 februarui 2019. Een foto die ook in mei of juni zou kunnen zijn genomen. Foto: Christoph Schmutz via Meteo Schweiz


Ook gisteren maakte de zon weer overuren en in de zachte lucht steeg het kwik gewoon weer tot 15 a 18 graden en ook in de bergen was het opnieuw uitgesproken mild. Gelukkig hebben we nog steeds met zeer droge lucht te maken en weinig wind waardoor de sneeuw op de (hogere) pistes nog niet al te veel last van de thermische hoogstandjes ondervindt.
 
Riederfurka – Aletsch Arena Oberwallis. Foto peppercask @peppercask
4Vallees Foto Sébastien Epiney @SebastienEpiney


Extreme dagelijkse gang
In de wintermaanden zijn onder de subsidentie hogedruk en met de inversie de temperatuurverschillen tussen nacht en dag het grootst en dat geldt speciaal voor de wat hoger gelegen Alpen dalen. Hier kan boven de sneeuw en bij weinig wind sterk afkoelen en met de opwarming overdag zien we dan soms temperatuur verschillen van 25 tot 30 graden tussen de ochtend en middag.
Met name tussen de 900 en en 1400 meter is bij dit soort situaties zeer mild en veelal worden dan ook hier de hoogste temperaturen gehaald. Zo steeg gistermiddag het kwik in de thermometer hut hier in Termen tot bijna 16 graden.
 
Na 1 week met zeer hoge temperaturen en elke dag 7 uur zon ligt er nog steeds sneeuw. in Termen
Blik tuin Termen richting de Aletsch (Rieder Furka) de meer zuidelijk geexponeerde hellingen zijn deels al groen. Hier gaat het smeltproces door de lage Albedo een stuk sneller


Tegelijkertijd trof ik in het dal op 680 meter in de schaduw nog rijp op het gras en de wegen aan en waren de auto’s bedekt met een laag rijp zonder dat het dooide.

Tijdelijk minder zacht
Afgelopen nacht koelde het weer flink af met lokaal 10 tot 17 graden vorst en de ochtend start in de Alpen dalen dan ook weer met licht tot matige vorst en lokaal in de hoger gelegen dalen strenge vorst. Overdag zal de zon weer prominent aan het zwerk te bewonderen zijn.
 
Radarbeeld 09h30. Links in beeld de bewolking van het koufront


Samenhangend met een zwak koufront samenhangend met laag -Werner – vandaag met kern boven Scandinavie, welke ten noorden van de Alpen langs trekt stroomt er vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wat vochtigere lucht binnen.



In de middag en avond kunnen er hier dan ook wat wolken of wolkenvelden overtrekken. De lucht is ook minder zacht waardoor het kwik in de bergen niet meer zo hoog zal uitkomen. Op 2000 meter daalt het kwik naar 0 tot -2 graden, in de oostelijke Alpen naar -1 tot 3 graden. De wind is meest zwak tot matig uit zuidwest en later meer westelijke richtingen.

Woensdag en donderdag verandert er niet veel aan dit weerbeelden en temperaturen. Weliswaar komen de temperaturen in de bergen een aantal graden lager te liggen, nog steeds is het te zacht voor de tijd van het jaar.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vanaf woensdag krijgen we te maken met een nieuwe hoog – Erica – dat de plaatst van – Dorit –zal innemen. Ondersteund door een volgende inschuivende warme hoogterug (subtropenhoog) gaan de temperaturen in de westelijke Alpen dan opnieuw weer flink in de lift.
 
GFS T850 afwijking (anomalie) voor zondag. Reeds vanaf vrijdag krijgen we te maken met een volgende thermische opleving die in het weekend vanaf het westen naar het oosten zal verplaatsen. Maar liefs 9 tot 12 graden “te warm”


Met het stijgen van het 500 hPa vlak naar 5900 meter en temperaturen die oplopen naar -12 tot -14 graden gaat zal de nulgradengrens vanaf vrijdag tot 3800 a 3900 meter stijgen. Dit zijn waardes die ook in de hoog-zomer niet zouden misstaan.

Kouder en wat sneeuw oosten
De oostelijke Alpen krijgen vrijdag te maken met de invloed van een oost Europese hoogtetrog. Het is nog niet geheel duidelijk in hoeverre de veel koudere arctische luchtmassa’s die naar de Balkan uitstromen deels ook nog de oostelijke Alpen zullen binnenstromen. Enige afkoeling met mogelijk wat sneeuw aan de noordkant van de oostelijke Alpen lijkt echter waarschijnlijk.
 
Neerslag waarschijnlijkheid voor vrijdag de 223


In het verder van het weekend verloop zal echter dan ook hier het kwik met een naar zuidwesten draaiende stroming net als al in de westelijke Alpen weer omhoog gaan.

Een volgende wat koudere fase staat dan voor begin volgende week op het weermenu. Opnieuw probeert dan wat koudere lucht (tijdelijk) tot over de oostelijke Alpen uit te stromen, neerslag wordt er ook dan niet of nauwelijks verwacht. De westelijke Alpen verblijven de gehele tijd onder invloed van de hogedruk en zachte lucht hier is de zon die het weerbeeld bepaalt en neerslag valt er niet.
 
Tot en met het einde van de maand houden we het geblokkeerde (omega) stromingspatroon. Mooi ook te zien het verloop van de jetstream zaterdag om het hoog heen


Verandering stromingspatroon / afkoeling
Mogelijk dat met de start van maart het vastgeroest stromingspatroon dan eindelijk op de schop gaat. We zien de Rossby golf dan wat westwaarts verplaatsten en in amplitude sterk toenemen.
 
GFS donderdag 28 februari, koudere lucht gaat over de Alpen uitstromen en de neerslagkansen nemen geleidelijk toe (koufront)


Hierdoor kan de koudere lucht vanuit het noorden die tot dan toe steeds over oost Europa naar het zuiden toe afzakte over een wat breder front en met name ook westelijker naar het zuiden toe uitstromen. Of deze operatie dan uiteindelijk uitmondt in een meer westelijke stromingspatroon (zonaal) of dat misschien toch de winter vanuit het noorden weer een greep naar de macht in west Europa zal gaan doen dat is nog onzeker.
 
GFS centrale noordelijke Alpen


Hoe dat  allemaal zal gaan verlopen gaan we de volgende dagen proberen in kaart te brengen. Tot zover voor dit moment vanuit de onbewolkte Walliser Alpen. Ciao
 
Riederalp – Aletsch vanmorgen weer badend in de februari zon


LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 



Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join us nu en praat mee.

https://www.alpenweerman.nl/community/
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 496 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 496, lezen 7 mensen het topic "Onweerskansen 29, 30 en 31 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden