Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Jan 2025 00:17:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

20 Jan 2025 21:43:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

20 Jan 2025 21:43:32

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 19:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Citrus, FL; Sumter, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, FL; Volusia, FL.

20 Jan 2025 17:54:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Flagler, FL; Marion, FL; Putnam, FL; St. Johns, FL.

20 Jan 2025 17:54:19

De temperatuur bij Bierset is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:54

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 17:51:53

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 16:57:14

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:03

De temperatuur bij Stabroek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:01

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Jan 2025 12:01:00
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
14 februari 2019, 09:49 uur | Bericht #490021

Hogedruk “Open End”

De komende 10 dagen en misschien nog wel langer hebben we te maken met hogedruk. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we steeds weer het persisterende karakter terug van de hogedruk boven onze contreien. Kijk maar eens naar de twee weerkaarten van het GFS, de bovenste is van de 13e februari, de onderste die voor de 23e februari



Waarom blijft juist nu de hogedruk zolang op dezelfde plaats liggen en waarom mogen de wintersporters zich verheugen op perfecte wintersport en dito sneeuw condities op de pistes!

Blokkade hogedruk /Omega blokkade
Blokkerende hogedrukgebieden zijn vrijwel stationaire hogedrukgebieden die zich op vrij hoge breedte ontwikkelen en daarmee een blokkade vormen voor de depressies van de westelijke circulatie.
Visualitie van de omega blokkade door Meteo Centrale Schweiz met de situatie adhv heet ECMWF model voor 14-02 en 22-02


Een blokkade en met name de zgn omega blokkade kan van een week tot een maand duren en heeft een ingrijpende invloed op de algemene circulatie en het weer in een groot gebied. Ze komen vooral voor in het voorjaar en aan de oostzijde van de oceanen en vooral op het noordelijk halfrond.
 
Ook op grotere hoogte is het hoog (blokkade) goed ontwikkeld. Zie ook hoe de jet helemaal naar het midden van Scandinavie wordt weg gedrongen. GFS 300 hPa voor vrijdag 15 februari


Het hogedrukgebied ontstaat uit golven in de westelijke hoogtestroming bij het polaire front. De bovenstroming bestaat uit lange golven met daarop kortere die zich kunnen ontwikkelen tot depressies. Als echter vooral de (hoogte) rug sterk toeneemt kan zich ook een afgesloten hoog vormen (afkoppelen van de hoogtestroming). Dit gaat vervolgens gepaard met een sterke convergentie (samenstromen van lucht) in de hogere atmosfeer waarna het hoog vrijwel stationair kan worden.



Adiabatische compressie / verwarming
In de bovenlucht is dit hogedrukgebied relatief “warm” (te zien aan de rode en oranje kleuren op de 500 hpA geopot kaarten /drukvlak). Deze “warmte” wordt veroorzaakt door de dalende luchtbewegingen (subsidentie) op grote schaal binnen het hoog . Door de dalende luchtbewegingen wordt de lucht warmer en gaat ze uitzetten (adiabatische compressie / vergelijk met een fietspomp).




Hier zal de temperatuur dus steeds verder gaan stijgen (adiabatische verwarming).  Door de subsidentie wordt de lucht niet alleen warmer maar ook steeds droger (vergelijk met de föhnwind). Tegelijkertijd ontwikkelt zich in de onderste atmosfeer een koude grenslaag met duidelijk lagere temperaturen (afkoppeling van de hoogtestroming). Hierdoor zullen de dauwpunten gaan dalen en in de wintermaanden (sterk) negatief gaan worden en dit is gunstig voor de sneeuw / sneeuwdek. Waarom?
 
Model sounding voor Termen (Oberwallis) met daarop de kolom met (zeer) droge lucht tot boven de 8000 meter. (droge lucht = dauwpunten / blauwe lijn en luchttemperatuur / rode lijn ver uit elkaar)


Dauwpunt temperatuur
Dit is de temperatuur van de lucht als de lucht wordt afgekoeld tot 100% luchtvochtigheid zonder dat de hoeveelheid vocht in deze lucht verandert. Een voorbeeld van dit proces is als er door uitstraling mist ontstaat (DP en LT dicht bij elkaar). De dauwpunt temperatuur wordt daarom gebruikt als een mate voor de absolute hoeveelheid vocht in de lucht. Hoe droger de lucht, hoe lager het dauwpunt. Droge lucht en dus negatieve dauwpunt temperaturen zijn per definitie gunstig voor het sneeuwdek.
 
Dauwpunten donderdag 14-02- Bron Kachelmannwetter HD Model


Sublimatie sneeuw
`Sublimatie` is de directe overgang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. Zo kan bijvoorbeeld sneeuw of ijs in strenge winters bij erg droog weer (lage negatieve dauwpunten) direct sublimeren naar de gasvormige fase. Daarbij wordt de vloeibare (smelt) fase dus overgeslagen.
Bij lage dauwpunten gaat sneeuw dus direct over in waterdamp. Deze waterdamp wordt vervolgens aan de atmosfeer afgegeven. Aangezien bij dit proces , net als verdamping, energie (warmte) verbruikt wordt smelt de sneeuw niet. Tevens ontstaat bij weinig stroming (wind) door het hier bovengenoemde proces boven de sneeuwlaag een soort koudelaagje wat de sneeuw als het ware extra beschermd en dus ook weer evt verder smelten tegengaat. Zelfs bij een lucht temperatuur van 5 °C tot 10 °C smelt de sneeuw niet.

Albedo effekt
Verder hebben we ook nog te maken met de gunstige werking van het zogenaamde albedoeffect. Albedo geeft de mate aan waarin (zonne)straling (warmte) wordt teruggekaatst door een bepaald object. Deze terug straling  is onder meer afhankelijk van het materiaal van een object of het soort oppervlak op aarde. Algemeen geldt hoe donkerder hoe minder terugkaatsing!
 
Donkere structuren absorberen warmte en daardoor smelt sneeuw eerder op daken en op terrasje. Dit proces wordt versneld zodra de sneeuw deels al weg is


Het albedo van de aarde als geheel ligt tussen de 30-35 procent. De weerkaatsing vindt enerzijds plaats door wolken en anderzijds via het aardoppervlak. Het albedo van verse sneeuw ligt bijvoorbeeld op 80 procent terwijl er via een dicht bos slechts 10 procent wordt teruggekaatst.
 
Vergelijk Albedo effect verse sneeuw (80 tot 90 %) en zwarte ski helm ( 0%)


Tevens wordt er door een dikkere wolk meer zonnestraling gereflecteerd dan door een dunnere wolk. Van grote invloed op het albedo is ook de hoek waarin de straling het oppervlak bereikt als ook de structuur van de oppervlakte. Gladdere oppervlakken reflecteren meer licht dan ruwere oppervlakten.
 
Albedo effect diverse oppervlakten


Sneeuw straalt dus meer warmte (energie) uit dan donkere objecten, dit is dan ook de rede dat de sneeuw op de daken en donkere voorwerpen sneller zal smelten dan op de piste. Één en ander natuurlijk afhankelijk van de kritische grenzen t.a.v lucht en dauwpunt temperatuur.
Wanneer we dus de weerkaarten erbij pakken is het zaak om niet enkel af te gaan op de luchttemperatuur ( T2m, T850 hPa) maar veel meer te kijken naar de dauwpunten of ook theta-E temperaturen in samenhang met de (hoogte) drukvlakken, de stroming en wind.

Opgemerkt dient ook nog te worden dat bovenstaande met name opgaat voor de wintermaanden, naarmate de zon in het voorjaar meer kracht gaat krijgen zullen de kritische grenzen t.a.v. de hierboven genoemde parameters en grenzen en in relatie met smelten sneller worden bereikt!  Daarbij moeten we ook nog opmerken dat technische sneeuw (kunstsneeuw) minder gevoelig is voor hogere temperaturen.
 
Hogedruk, voor de wintersporter(s) een “zegen” .  Foto Aletsch Arena Oberwallis


Voor de wintersporters mogen dus stellen dat de warmbloedige hogedruk eerder een zegen is, voor de winter liefhebbers met sneeuw en ijs echter een “vloek” geheel afhankelijk natuurlijk van hoe we het weer zelf ervaren en er tegenover staan! 

 

| Gewijzigd: 14 februari 2019, 09:53 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: West-Brabant
Berichten: 85
Lid sinds: 3 apr. 2018
14 februari 2019, 18:46 uur | Bericht #490026
Oei, ik maak met toch zeer ernstig zorgen over deze Kaiserswetter. Ik moet in de voorjaarsvakantie gaan skiën in de vallei van Superdévoluy in Frankrijk. Sneeuwhoogte is 135cm op de berg en 40cm in het dal... dus met temperaturen van 9°C maak ik me toch echt wel zorgen. | Gewijzigd: 14 februari 2019, 19:04 uur, door Extreme Weather NL
Waarom deze advertentie?
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
16 februari 2019, 21:18 uur | Bericht #490041
Citaat van Extreme Weather NL, donderdag 14 februari 2019, 18:46 uur Oei, ik maak met toch zeer ernstig zorgen over deze Kaiserswetter. Ik moet in de voorjaarsvakantie gaan skiën in de vallei van Superdévoluy in Frankrijk. Sneeuwhoogte is 135cm op de berg en 40cm in het dal... dus met temperaturen van 9°C maak ik me toch echt wel zorgen.
Niet doen! Zoals geschreven is de luchttemperatuur niet relevant. Natuurlijk zal de sneeuw het in de dalen en op de zuidhellingen wat lijden onder de hoge temperaturen en in de middag sulzig gaan worden. Hogerop echter geen probleem en smelten al helemaal geen thema. De laatste dagen stijgt het kwik hier bij mij in Termen (Oberwallis) dagelijks tot 12 graden. Per dag verdwijnt er slechts 1 cm aan sneeuw en op beschutten plekken in de schaduw nagenoeg niets.  Iets hogerop op Rosswald (1800m) is het sneeuwdek nauwelijks geslonken (enkel doordat de sneeuw zich verder gezet heeft).

De komende dagen wordt het vooral in de bergen (tijdelijk kouder) daarna weer zachter maar met de hogedruk en in de droge lucht s perfecte wintersport condities!
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.898 topics, welke bij elkaar 448.561 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.612 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 517 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 517, lezen 7 mensen het topic "Sneeuw Golf van Mexixo leidt tot storm Eowyn Ierland".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden