Turbulente zondag, tijdelijk markant kouder en sneeuw
Een gemaskeerd koufront is gisteren over de Alpen getrokken en met een stevige westelijk stroming en wind werd aan de noordzijde de koudere lucht in de onderste atmosfeer verder opgeruimd. In plaats dat de temperaturen naar beneden gingen (koufront) stegen de overdag en met de zon werd het lokaal 10 tot 13 graden. Ook de zuidkant had te maken met mildere condities met ook hier lokaal 11 graden in de plus.Kijken we naar de weerkaarten dan zien we dat depressie – Thomas – inmiddels tot Scandinavie is gevorderd. In de krachtige westelijke hoogtestroming en in het bereik van de polaire jetstream heeft zich een frontale golf ontwikkeld (randstoring) luisterend naar de naam – Uwe – (laagje) welke vandaag boven Nederland wordt verwacht.
Hieronder zijn op de zogenaamde water vapour (waterdampg) satellietbeeld van vannacht 03 uur mooi de verschillende luchtmassa’s te herkennen waarbij veel koudere drogere lucht achter het koufront en de randstoring vanuit de hogere troposfeer naar beneden toe worden “getrokken”
Hoe donkerder de lucht hoe droger en kouder, hoe warmer en vochtigere hoe witter. Let ook mooi op de zwarte band(en) welke de scheidingslijn(en) tussen de verschillende luchtmassa’s aangeven (fronten)
Hieronder de weerkaart met fronten en isobaren voor 12h00 vanmiddag, Uwe is dan gevorderd tot het noorden van Nederland en het koufront trekt de Alpen binnen.
In het voorveld van een daarmee samengaand koufront is de luchtdruk sterk aan het dalen en draait de stroming tijdelijk naar het zuidwesten. Dit heeft tot gevolg dat zich van west naar oost tijdelijk een krachtige Föhnfase zal ontwikkelen.
In de föhndalen trekt de wind aan tot hard of stormachtig of zelfs föhnstorm met windstoten van 90 tot 120 km/h. In de loop van de middag -avond volgt van west naar oost het koufront de noordelijke Alpen.
Met de vervolgens weer sterk drukstijgingen krijgen we dan te maken met een stormachtig west tot zuidwestelijke wind met opnieuw windpieken van 90 tot 120 km/h. In de bergen zijn windsnelheden (pieken) van 120 tot 160 km/h mogelijk.
Tegelijkertijd stroomt veel koudere lucht over de Alpen uit en krijgen we te maken met een Temperatursturz van 10 tot 15 graden en zet neerslag in. De meest zware windstoten worden tijdens passage van het het koufront verwacht. Ook een klap onweer behoort dan tot de mogelijkheden.
Aanvankelijk zal het aan de Alpennoordkant prefrontaal nog regenen tot 1500 a 1800 meter, in de middag en avond en nacht daalt de sneeuwvalgrens snel naar 700 tot 500 meter met dus ook sneeuw tot in de dalen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Maandag stroomt de meest koude lucht over de Alpen uit en met de noordelijke stroming sneeuwt het dan vooral nog langs de noordelijke Alpen. Sneeuwvalgrens dan tot in de lagere delen en dalen. De Alpenzuidkant profiteert meer en meer van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en met de föhn wordt de lucht daar sterk afgedroogd en is het droog en föhnig opgeklaard of gewoon ook zonnig.
In de loop van de maandag avond en nacht op dinsdag en dinsdag ochtend trekt de neerslag onder verdere afzwakken zich langs de noordkant van de oostelijke Alpen terug. In de westelijke Alpen wordt of is het dan droog en zal ook de zon zich weer meer en meer laten laten zien.
Dinsdag krijgen westelijke Alpen al te maken met de invloed van een hoog dat vanuit het westen tot over Frankrijk doorschuift. De zon krijgt steeds meer ruimte en de temperaturen gaan later later op de dag van west naar oost weer wat in de lift. De centrale en oostelijke Alpen volgen dan op de woensdag.
In het verdere verloop krijgen we te maken met een krachtig hoog (kerndruk 1035) dat waarschijnlijk met zijn kern / hoogte-as as ergens ten noorden / westen van de Alpen komt te liggen. De westelijke Alpen krijgen dan te maken met zachtere luchtmassa’s, de oostelijke met wat koudere luchtmassa’s.
Vooral op wat grotere hoogte zal in de westelijke Alpen de zachtere lucht voor milde condities zorgen. Door de subsidentie inversie (dalende lucht bewegingen binnen de hogedruk) neemt de kans op Hochnebel en mist in de dalen en lagere delen toe. Onder de mist en lage bewolking zal het een stuk kouder zijn. Met dit soort winterse hogedruk in de Alpen is het dan ook zaak om de bergen op te zoeken om aldaar te kunnen genieten van fantastische wintersport condities.
De zon schijnt er dagelijks van ’s morgens vroeg tot in de namiddag en met de milde condities en weinig wind is het ook op de terrasje op en top genieten. Omdat de lucht (zeer) droog is (lage dauwpunten) blijven de sneeuw en pistes condities goed tot zeer goed. Enkel op de lager gelegen en zuidelijk georiënteerde en zon geëxponeerd Hanglagen zal de sneeuw wat gaan lijden onder de steeds krachtiger wordende februari zon in combinatie met hoge luchttemperaturen.
Kijken we nog even verder naar de langere termijn dan zien we dat het zwaartepunt van de hogedruk langzaam naar het oosten verplaatst. Aan de westflank van het systeem kan de zachtere lucht vanuit het zuidwesten dan steeds verder naar het oosten toe oprukken.
Tevens zien we 500 hPa vlak steeds verder stijgen door toedoen van een inschuivende “warme hoogte rug” . Vooral in de bergen belooft het dan zeer zacht te gaan worden.Het is en blijft overwegend droog en de zon zal ook dan prominent in de bergen te bewonderen zijn.
Richting het einde van de 10 daagse verwachting peridoe evolueren we dan weer naar een zonaal stromingspatroon en met de jetstream ten noorden van de Alpen blijft het ook dan zacht. Wel zal de onbestendigheid dan geleidelijk weer kunnen gaan toenemen.
Tot zover voor vandaag, een heel fijne dag vandaag en zorg ervoor dat je optijd binnen bent want het slechte weer met regen, sneeuw en storm is in aantocht! Ciao vanuit een bedekt Termen in Oberwallis
LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk (code 3 / oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl