Zondag en maandag verse sneeuw
Na een aantal dagen met Kaiserwetter en relatief milde temperaturen in de bergen heeft een zwak koufront gisteren van west naar oost een einde gemaakt aan het inversiehogedruk weertype.Met toename van de wind voor het front uit werd het koude reservoir in de lagere delen van de atmosfeer opgeruimd en was het met de vorst in de lagere delen van het Alpen voorland gedaan. Tegelijkertijd begon het op grotere hoogte weer af te koelen. Tijdens passage van het koufront viel er wat sneeuw en beneden de 800 a 700 meter ook regen.
Sneeuwval gisteravond in Termen tijdens passage zwak koufront
Vandaag hebben we achter het koufront weer te maken met wat koudere maar ook drogere lucht en is na het oplossen van lokale rest bewolking ook de zon weer van de partij.
Vooral in de bergen is het een stuk afgekoeld, op 2000 meter vriest het weer een graad of 1 tot 6 en op 3000 meter een graat of 5 tot 8. In de loop van de middag wordt het van het westen uit weer föhnig op nadering van een zwak koufront
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Zaterdag schampt in de eerste helft van de dag het koufront de noordelijke Alpen. Het is bewolkt en er kan wat lichte regen en boven de 1400 meter wat lichte sneeuw vallen. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer een paar graden in de lift.
Südföhn / Koufront
In de loop van de zondag krijgen we te maken met de invloed van een actieve (storm) depressie luisterend naar de naam – Thomas – die met de krachtige zonale hoogtestroming vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden en Noordzee naar Scandinavie trekt.
Door de toenemende drukverschillen tussen de Alpen zuid en noordkant, drukoverschot van 8 tot 10 hPa zuidkant krijgen de noordelijke Alpen tijdelijk te maken met een krachtige Südföhn fase. Met de Föhn en opklaringen kan de temperatuur in de noordelijke Föhn gebieden nog even oplopen tot 12 a 15 graden.
Tegelijkertijd begint zicht aan de zuidkant vochtigere lucht vanuit het zuiden tegen de Alpenhoofdkam te stuwen en gaat er eerste neerslag vallen. Sneeuwvalgrens 800 meter, richting de Alpen meest sneeuw tot in de dalen en de lagere delen (500 meter). In de loop van de middag en avond als ook in de nacht op maandag van west naar oost Föhn einde en overal inzettende en intensiverende neerslag.
Met aanvang van de neerslag sneeuwt het aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vanaf 1300 tot 1600 meter om vervolgens met het instromen van de koudere lucht weer te dalen naar 800 a 500 meter. In de meer beschutten Alpen dalen en inneralpin lagere sneeuwvalgrens.
aandag trekt het koufront verder over de Alpen. Het is bewolkt en steeds weer valt er neerslag, sneeuwvalgrens verder dalend naar 800 tot 300 meter. In de loop van de middag van het westen uit afnemende sneeuwval en vooral aan de zuidkant met een naar noord gedraaide stroming weer opklarend. Dinsdag trekt de neerslag zich geleidelijk verder terug langs de oostelijke Alpen noordkant. In de westelijke Alpen met toenemende drukstijgingen droog en toenemend opklarend.
Met de krachtige noordelijke hoogtestroming en met met name tijdens passage van de randstoring en het koufront gaat ook de wind sterk aantrekken. In de bergen komt een harde tot stormachtige wind te staan, aanvankelijk nog uit zuidwest tot westelijke richting, maandag draaiend naar noordelijke richtingen.
Sneeuwval
In de loop van de zondagmiddag tot dinsdagmiddag gaat er in het gehele Alpengebied neerslag van betekenis vallen. De ontwikkelingen met het eerder nog berekende Genualaag komen nu minder goed uit de verf. Uitgaande van de laatste berekeningen zal het laagje een wat meer westelijke als ook noordelijke koers volgen. Maandag wordt het laagje boven de noordelijke Adria berekend en geleidelijk komt vanuit het westen de hogedruk er weer in. Dit heeft tot gevolg dat we niet met een Südstau fase te maken zullen krijgen.
In de periode van zondagmiddag tot dinsdag ochtend gaat er 10 tot 50 cm aan sneeuw bijvallen, lokaal hogerop in de westelijke tot noordwestelijke Staugebieden ook nog wat meer. (50 – 70 cm)
In de loop van de woensdag en de dagen daarna verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder naar oost en later mogelijke ook noordoostelijke richting en gaan de temperaturen vooral in de hoogte weer wat omhoog.
Belangrijk voor het weerbeeld en de temperatuur in de Alpen zal dan de exacte positie van de hogedruk en hogedruk-as gaan worden. Ligt deze ten noorden van de Alpen dan houden we een overwegend koude continentale invloed.
Is de as meer noordoost – zuidwest dan zal juist weer koudere lucht vanuit het noorden tot over de Alpen naar het zuiden gaan uitstromen. Komen we aan de west kans van de hoogte-as dan zal het minder koud gaan worden.
Net als de voorgaande dagen hebben de modellen nog de nodige moeite met de posities van de sturende druk systemen en in het bijzonder die van de hogedruk. Hoe dan ook lijken we met de hogedruk te evolueren naar een rustig en vooral in de bergen zonnig winterweer.
Mogelijk dat op donderdag en op zaterdag storingen die via oost Europa naar het zuiden trekken in de oostelijke nog wat sneeuw gaan geven. Grote hoeveelheden worden dan niet verwacht.Hoe het één en ander zich zal gaan ontwikkelen gaan we in het verdere verloop bekijken.
Tot zover voor deze vrijdag ochtend vanuit een winters Termen Oberwallis. Temperatuur -3.8 graden en 3 cm Neuschnee gisteravond, sneeuwhoogte 23 cm!
LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk (code 3 / oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.