Vooral in westen en zuiden sneeuw, noordkant ook föhn
Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen genieten van een fraaie winterdag. Met een mix van wolken en opklaringen en lokaal nog wat sneeuw of sneeuwbuitjes of uit sneeuwende Hochnebelachtige bewolking hadden we prima wintersport en sneeuwcondities. Hieronder nog een impressie vanaf Rosswald gistermiddag (afdaling via rode en blauwe piste vanaf Fleschboden tot aan de onderste sleeplift bij het Bergstation).Het was wel zaak om je warm aan te kleden want vooral op wat grotere hoogte was het met 10 tot 20 graden vorst snerpend koud! In de loop van de middag en avond begon het zwerk in de westelijke Alpen weer te betrekken met en in de nacht in het westen weer wat (lichte) sneeuw.
Vandaag zal de sneeuwval zich nog wat verder over de westelijke Alpen uitbreiden en later op de dag kan er ook in de westelijke Oostenrijkse Alpen (Vorarlberg, Tirol) wat (lichte) sneeuw gaan vallen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De sneeuwval heeft te maken met een laagje dat via noord Frankrijk naar noord Duitsland afbuigt en gelijktijdig ook afzwakt. Via de westflank gaat achter het laagje vooral op wat grotere hoogte weer een stuk koudere lucht over de Alpen uitstromen.
Donderdag overdag komen we tussen de storingen in even in wat rustiger vaarwater en gaat ook de zon weer even meedoen. In de loop van de donderdag avond en nacht op vrijdag als ook op vrijdag krijgen we te maken met de invloed van een via de Britse Eilanden en Frankrijk afzakkende hoogte trog en hoogtelaag.
Hierdoor gaan de drukverschillen tussen de zuidkant en noordkant van de Alpen toenemen en met een drukoverschot aan de zuidkant wordt het aan de noordkant föhnig.
De westelijke Alpen krijgen te maken met aanhoudende en deels ook intensieve sneeuwval. De sneeuwval verplaatst zich vrijdag verder via de Alpenzuidkant naar het oosten. Langs zuidelijke Alpenhoofdkam en deels overgrijpend tot de aangrenzende inner Alpien gebieden gaat het van west naar oost dan aanhoudend en in de Südstau intensief sneeuwen.
De Alpennoordkant houdt het vrijdag met de föhn meest droog en opgeklaard en tijdelijk is het daar een heel stuk zachter met temperaturen die op 1500 meter tot 3 a 6 graden in de plus gaan oplopen. Ook naar het oosten toe is het met de aanvoer van lucht vanuit het Middellandse Zee gebied dan een stuk minder koud. De sneeuwvalgrens varieert van west naar oost en tussen noord en zuid sterk, aanvankelijk sneeuwt het naar het westen toe tot in de dalen, geleidelijk dan stijgend naar 500 tot 700 meter. In de oostelijke Alpen stijgend naar 1200 tot 1500 meter.
Veel sneeuw zuidelijke Alpen
De meeste sneeuw wordt voor de zuidelijke Alpen berekend. Tot en met zaterdag kan er hier 50 tot 100 cm aan sneeuw gaan vallen en hogerop met gunstige Stau tot 120 cm. Zie hieronder de kaart met de neerslagverdeling (sneeuw) en accumulatie voor de komende 4 dagen (Bergfex-ZAMG / ECMWF model)
In de loop van de zaterdag zoekt de hoogtestroming weer de noordwesthoek op en gaat weer koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen. In de noordelijke Alpen kan dan ook weer wat sneeuw gaan vallen. Met het draaien van de stroming komt er dan tevens weer een einde aan de Südstau en Südföhn fase, het wordt droog en vooral aan de zuidkant wordt het met een opstekende Nordföhn zonnig.
De zondag en de eerste dagen van de volgende week staan in het teken van de lagedruk en Höhenkaltluft. Het is winters koud en periodiek valt er wat sneeuw of sneeuwbuien. Stabiel hogedrukweer met Kaiserwetter is voorlopig geen thema en de wintersporters zullend de mooie momenten en de zon tussen de storingen door eruit moeten pikken.
Vanaf woensdag zien we nieuwe hogedruk opbouw richting het noorden (Scandinavie) en gaat nog koudere lucht van het noorden naar het zuiden uitstromen en de temperaturen gaan dan nog verder omlaag. De grote vraag is dan of dit proces zicht zal gaan doorzetten of dat het slechts bij een schijnaanval van winterkoning Thialf is.
Ensembles GFS oostelijke noord / zuidkant, let vooral ook op de neerslag piek aan de zuidkant en de oplopende temperaturen op 850 hPa (1500 meter) De westelijke Alpen zijn algemeen kouder met ook daar de nodige neerslag vooral in de zuidelijke delen.
Daarover dan de komende dagen meer.Tot zover voor dit moment vanuit een bewolkt en koud Rosswald in Oberwallis. Ciao
Geen Facebook, dan HIER nog de link via ons Youtube kanaal
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.