Korte thermische opleving, zondag terug naar koud
Met een continentale stroming hadden we ook gisteren in de Alpen te maken met koud winterweer. Met de aanvoer van vochtigere lucht in de onderste atmosfeer had de zon het vooral aan de noordkant moeilijk. Uit de Hochnebelachtige bewolking viel her en der wat lichte sneeuw. Geen grote hoeveelheden, echter door de zeer koude lucht was het “aandeel lucht” in de sneeuw zeer groot en zo waren slechts enkele millimeters al genoeg voor een mooie “donslaag” van soms wel 8 tot 10 cm.Onder normale omstandigheden komt 1 mm neerslag overeen met 1 cm droge sneeuw. Is de luchttemperatuur en dauwpunt temperatuur echter heel laag dan kan 1 tot 2mm neerslag 4 tot 8 cm sneeuw opleveren en soms ook nog meer. Weinig vocht en veel lucht dus. Geraakt de temperatuur dicht bij nul of zelfs erboven of hebben we veel “straling” of wind dan is deze “luchtige” sneeuw ook zo weer verdwenen.
In de loop van de dag zagen we de as van het tussenhoog ietwat verder naar het zuidoosten doorschuiven en daarmee kwam er een einde aan de koud noordoostelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd begon er op hoogte al wat zachtere lucht de westelijke en noordelijke Alpen binnen te stromen en ging het kwik in stijgende lijn.
In de loop van de dag zagen we de as van het tussen hoog ietwat verder naar het zuidoosten doorschuiven en daarmee kwam er een einde aan de koud noordoostelijke hoogtestroming. Tegelijkertijd begon er op hoogte al wat zachtere lucht de westelijke en noordelijke Alpen binnen te stromen en ging het kwik in stijgende lijn.
Warmtefront(sector)
De verzachting zal zich vandaag doorzetten en heeft te maken met een warmtefront dat ten noorden van de Alpen naar het oosten trekt. De invloed ervan zal het meest merkbaar zijn aan de noordkant en hier kan ook wat neerslag gaan vallen.
De sneeuwvalgrens varieert van in de dalen in de wat meer beschutten dalen tot circa 800 a 1000 meter stijgend aan de noordkant.
Koufront
Zondag volgt het koufront en gaat er ook in de westelijke Alpen en deels inner-alpine Alpen als ook de aangrenzende zuidelijke regionen wat verse sneeuw vallen. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens in de loop van de middag en avond weer tot in de dalen en lagere delen.
Ook de maandag gaat onder invloed van de lagedruk en Höhenkaltluft onbestendig en koud verlopen. Steeds weer valt er wat sneeuw of sneeuwbuien, in de Stau van de noordwestelijke en westelijke Alpen ook aanhoudend. Dinsdag volgt onder invloed van een zwak tussenhoog een tijdelijke weersverbetering met nog wat laatste sneeuw langs de oostelijke Alpennoordkant. In de loop van de avond en nacht als ook op woensdag van het westen uit weer toenemend kans op sneeuw(buien).
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Periodiek sneeuwval -buien, noorden ook föhnig
Ook de rest van de week staat in het teken van Atlantische storingen die steeds weer het Middellandse Zee gebied, Daarbij wordt dan weer wat minder koude en dan weer koudere lucht aangevoerd. De timing en exacte koers van de laagjes is nog lastig aan te geven en we zullen tussen de (sneeuw)fronten door de goede droge(re) momenten moeten afwachten. Met een west tot noordwestelijke jet welke vooral op de westelijke Alpen gericht is gaan de meeste sneeuw in de Franse en Zwitserse West tot Nordweststau gebieden vallen. De Alpennoordkant krijgt tijdelijk ook te maken met föhnige en wat mildere condities (prefrontaal)
Richting en in het weekend krijgen we te maken met een volgende uitzakkende markante hoogtetrog en apart (hoogte)laag. Het zwaartepunt van de lagedruk (hoogtelaag) zal volgens het GFS via de Britse Eilanden tot over de Benelux naar Denemarken trekken.
Dit betekent dat de warmte injectie aan de oostflank van de Rossby (dal) golf verder oostelijke naar het noorden gaat plaatsvinden en de Alpen dus aan de koude kant van het geheel zullen verblijven. Ook de een uitgesproken Südföhn en Südstaufase is daarmee van de baan en ook een eventuele van het zuiden inzettende verzachting!
In het verdere verloop lijkt het erop (GFS / ECMWF) dat we met een meer zonaal (westelijke) verlopende jet en stromings patroon te maken gaan krijgen. Nieuwe storingen zullen dan periodiek weer sneeuw gaan geven met focus op de westelijke Alpen. Hieronder nog de GFS ensembles westelijke en noordelijke Alpen
Hoe het één en ander in zijn werk zal gaan als ook de details (sneeuw) zullen de komende dagen duidelijke moeten gaan maken. Vrij zeker tot zeker lijkt het dat het winterse weer in de Alpen en grote delen van Europa over de gehele linie zal aanhouden of zich gaat verscherpen! Tot zover voor nu, ik trekt met voor een weekje terug in de Walliser Alpen (Rosswald) en al naar gelang de situatie vanaf daar dan updates en meer Alpenweer. Fijn weekend, ciao
LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl