Vanaf zondag periodiek sneeuw (Nordwest / Weststau)
Een zwak occlusie front behorende bij een overtrekkend (hoogte)laag zorgde gisteren in de westelijke Alpen voor meer bewolking waaruit ook wat sneeuw viel. De oostelijke Alpen hadden te maken met de bewolking en wat sneeuwval samengaand met een ander laag boven de Adriatische Zee. Tussen deze twee systemen in scheen vooral in de centrale Alpen ook de zon nog langere tijd en bleef het overwegend droog. De temperaturen handhaafden zich op alle hoogtes op een hoog-winters niveau en de sneeuwvalgrens lag meest in de dalen en lagere delen.Tijdelijke tussenhoog invloed, koud
Vandaag en ook op vrijdag en zaterdag liggen we achter het naar het oosten verder trekkend hoogtelaag in een noordoostelijke stroming waarmee koude polaire lucht wordt aangevoerd.
Vooral in de onderste lagen van de atmosfeer is deze lucht vochtig en stuwt tegen de Alpenhoofdkam. Uit de Hochnebel en (lagere) bewolking kan lokaal wat lichte sneeuw vallen. het zuiden en inner-alpin houden het meest droog met hier ook de meeste kans op zonnige momenten.
Daar waar het opklaart kan het kwik in de nachten weer flink onderuit gaan en vriest het streng tot zeer streng. Ook in de bergen is het door de aanwezigheid van de Höhenkaltluft koud. Op 2000 meter vriest het een graad of 10 tot 12 en op 3000 meter een graad of 15 tot 18.
In het weekend trekt een depressie via de Britse Eilanden en de Benelux naar Denemarken en vervolgens de Oostzee. Daarbij komen we tijdelijk aan de “zachtere” kant van de jetstream te liggen en gaat er op een noordelijke voorbij trekkend warmtefront wat minder koude lucht over de Alpen uitstromen.
In de loop van de zondag volgt het koufront waarna weer een portie Höhenkaltluft over de Alpen gaan uitstromen. Van het warmtefront zelf zullen verder weinig last hebben en neerslag wordt er niet verwacht.
Zondag en maandag kan er op passage van het koufrontvooral in de westelijke Alpen en ten noorden van de Alpenhoofdkam weer wat sneeuw gaan vallen. Hoe verder naar het oosten hoe minder tot geen neerslag er zal vallen. Tegelijkertijd zien we dan pnieuw een (hoogte)laag boven de centrale Middellandse afsnoeren en met een inzettende Süd tot Südost stau kan er dan aan de zuidkant van de oostelijke Alpen sneeuw van betekenis gaan vallen.
Ook de rest van de Alpen krijgen in de nieuwe week te maken met een komen en gaan van storingen die periodiek sneeuw gaan brengen. Vooral op woensdag als ook vrijdag kunnen met een noordwestelijke hoogtestroming wat actievere front sneeuw gaan brengen. Zwaartepunt dan in de Nordweststau gebieden.
De temperaturen handhaven zich de gehele week op een winters niveau, rond het midden van de week zou tijdelijk pre frontaal wat zachtere lucht kunnen gaan binnenstromen. Dit beeld zien we echter enkele leden en de hoofdrun van de GFS ensembles, de meeste leden als ook het ECMWF houden het dan ook koud.
Op de wat langere termijn kan het dan echter spannend gaan worden! We zien dan een markante hoogtetrog op de kaarten verschuiven waarbij de jetstream helemaal tot over het noorden van Afrika uitzakt en vervolgens via oost Europa afbuigt naar het noorden.
Oost Europa komt dan steeds verder aan de warme kant van de Rossby golf te liggen en ook de oostelijke Alpen komen dan mogelijk al in het bereik van zachtere luchtmassa’s die vanuit de Middellandse Zee worden aangevoerd.
Deze ontwikkelingen zouden wanneer het geheel nog iets westelijker komt te liggen een Südstau situatie kunnen gaan geven met veel neerslag (sneeuw) voor de zuidelijke Alpen.
Hoe (en of) dat allemaal in zijn werk zal gaan is nog onduidelijk en ook onzeker en wat dat eventueel voor het Alpen en Europa wintertje zal gaan betekenen zal de komend dagen duidelijk moeten gaan worden. Daarover dan later meer!
Tot zover vanuit een bedekt en koud Termen in Oberwallis. Fijne dag en ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl
Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !