Volgende week nog kouder / stijgende sneeuwkansen
Gisteren konden we na een koude start met – 33 graden in de Glattalp genieten van een schitterende wintersportdag. Ook in de bergen was het koud en het was zaak om je goed warm aan te kleden.Gelukkig stond er niet veel wind en in de zon was het prima uit te houden. Hieronder nog wat beelden vanuit de Alpen met oa mooie bewegende beelden vanuit Westendorf gemaakt door onze teamleden Sander en Roy die daar momenteel onderweg zijn.
De foto’s (gallerie) hieronder werd gisteren gemaakt op de Belalp hier in Oberwallis waar onze Alpenweerman ski en snowboard scout Bas Laros onderweg was. Daarvan later ook nog mooie bewegende GoPro beelden.
In de centrale en oostelijke Alpen gaat de dag dan weer zeer koud van start en ook overdag komt het kwik vrijwel nergens boven het vriespunt uit. In de westelijke Alpen is de stralingsvorst ietwat getemperd doordat er van het westen op een naderend zwak occlusiefront wat vochtigere lucht met bewolking is binnen gestroomd.
Deze bewolking zal nog wat verder naar het oosten trekken en er kan in de westelijke Alpen wat lichte sneeuw uit vallen. Ook de oostelijke Alpen en met name de zuidoostelijke regionen hebben te maken met meer bewolking waaruit wat lichte sneeuw valt. Deze neerslag heeft te maken met een ander laagje dat vandaag boven de Adriatische Zee rondtolt.
Donderdag en vrijdag en deels ook nog zaterdag volgt op een inschuivend tussenhoog een weersverbetering en minder koud lucht voordat in het weekend een volgend afzakkend (hoogtelaag) weer voor wat sneeuw gaat zorgen.
Maandag en dinsdag is het dan weer de beurt aan een volgend inschuivend tussenhoog en in de ingestroomde koudere lucht achter het hoogtelaag is het dan weer een stuk kouder. Woensdag volgt alweer een volgende (hoogte)laag en gaat er weer sneeuw vallen, dit hoogtelaagje trekt naar oost Europa verder.
Vrijdag volgt na een korte weersverbetering een volgend (hoogte)laagje welke zoals het er nu naar uitziet naar de Middellandse Zee verder trekt. Ook dit systeem gaat weer sneeuw opleveren, hoeveel zal afhankelijk worden van de exacte koers.
Ondertussen zien we in het noorden boven Scandinavie de luchtdruk weer stijgen waarbij er in het weekend een brug wordt geslagen met het Azoren hoog. De Atlantische Oceaan is en blijft met deze ontwikkelingen op slot en we zullen aan de koude kant van de jet dieper in de koudere polaire luchtmassa’s geraken.
Dit scenario wordt zowel door het GFS als ook het ECMWF berekend en daarmee lijkt het vrij zeker tot zeker dat we de gehele maand en ook begin februari winters verder gaan. Hoeveel sneeuw er precies zal gaan vallen op de diverse laagjes met hun storingen (zondag / woensdag / zaterdag ) zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden.
Tot zover deze winterse vooruitzichten. Vanuit een koud en half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl