Aanhoudend winters, woensdag in westen wat sneeuw
Gisteren hadden de westelijke en noordelijke Alpen te maken met meer bewolking waaruit lokaal wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbui viel. De bewolking en sneeuw hingen samen met een storing boven Frankrijk als ook koudere lucht op hoogte (trog) welke de sneeuwbuien triggerde.In de overige Alpen was het opnieuw een heel fraaie winterdag met in de bergen veel zon. De temperaturen bewogen zich op een winters niveau waarbij de hoogste temperaturen in het Wallis (dal) werden gehaald en in het Zwitserse Tessin. Hier steeg het kwik in de middag even naar 4 tot 6 graden.
Voor wat betreft het weer voor de komende dagen is er ten opzichte van gisteren niet veel verandert en om niet in herhaling te moeten vallen verwijs ik daarvoor gaarne naar het weerbericht van gisteren. Zie hier
De woensdag pikken we er nog even uit omdat we dan te maken gaan krijgen met het afzakkende hoogtelaag / hoogtetrog. Een inkomend koufront gaat dan in de westelijke Alpen voor meer bewolking en wat verse sneeuwval zorgen. Achter het koufront wordt dan vooral op hoogte een stuk koudere lucht aangevoerd.
Doordat de jetstream vrij westelijke van de Alpen, noordwest – zuidoost via west Frankrijk over de Pyreneeën verloopt krijgen we niet te maken met een Nordweststau. Tevens is de Höhenkaltluft vrij droog waardoor er geen grotere neerslaghoeveelheden worden verwacht.
Het zwaartepunt van de neerslag zal in de westelijke Alpen liggen, de oostelijke Alpen houden het droog en met meer hogedruk invloed zal ook de zon te zien zijn.
Met het afsnoeren van het hoogtelaag vanuit de hoogtetrog (cut off laag) richting het zeegebied van Corsica-Sardinië krijgen de de westelijk Italiaanse Alpen als ook de Ligurische Alpen en de noordelijke Apennijnen te maken met een tijdelijke Südost tot Oststau fase ( retour d’ est) en kan er hier wat meer neerslag gaan vallen.
Ook moeten we nog een apart kleinschalig noord Adria laag in de gaten houden. Aan de oostzijde van die systeem gaat dinsdagmiddag en avond en in de nacht op woensdag de bewolking in de zuidoostelijke Alpen toenemen gevolgd door sneeuw. Ook de noordkant zou hier nog wat van mee kunnen pakken.
Na een drogere fase zou in de loop van de donderdag de neerslag van het zuiden uit dan nogmaals kunnen gaan activeren door het eerder genoemde afsnoerende hoogtelaag dat dan verder naar het oosten koerst.
Opgemerkt dient nog te worden dat de details met betrekking tot de sneeuwval en sneeuw verdeling de situatie nog niet helemaal in kannen of kruiken is en ook de weermodellen nogal wat verschillen laten zien. Daarover dan tegen die tijd meer.
Kijken we nog even naar de verdere vooruitzichten dan zien we dat we aan de koude kant van de zuidelijk verlopende polaire jetstream verblijven het winterweer in de Alpen aanhoudt. Na een wat minder koude fase met hogeduk op vrijdag en zaterdag neemt zondag de kans op neerslag (sneeuw) weer toe op nadering van een koufront waarna de temperaturen weer naar beneden gaan.
Op de nog langere termijn vindt er weer nieuwe bevoorrading plaats van polaire luchtmassa’s vanuit uit het noorden en lijkt januari winters te gaan eindigen. In hoeverre onder invloed van meest lagedruk storingen sneeuw gaan opleveren is nog onzeker. Ook daarover dan in het verdere vervolg meer.
Tot zover voor deze maandag, graag weer tot morgen en kijk ook eens op Facebook / Twitter. Fijne dag vanuit een half bewolkt en koud Termen in Oberwallis. Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl