“Diepvries” kou scenario van de baan
Onder invloed van hoog – Brigida – was het gisteren vooral in de westelijke Alpen een heerlijke winterdag met volop zon in de bergen. De oostelijke Alpen hadden te maken met wat meer hogere wolken velden, het zuiden moest lang wachten voordat daar, wenn überhaupt, de zon nog even te zien was.Met de zon, weinig wind en winterse temperaturen was het een perfecte wintersport dag met uitstekende sneeuw en piste condities. Hieronder een impressie vanaf de Aletsch Arena in Oberwallis alweer we gisteren onderweg waren.
Wat lichte sneeuw westen
Vandaag laat juist in de westelijke Alpen de zon verstek gaan en uit de bewolking kan wat lichte sneeuw vallen. Meer naar het oosten en inner-alpin blijft het droog en datzelfde geldt voor de oostelijke Alpen.
De bewolking en sneeuwval hangen samen met een zwakke storing (occlusie front) van laag – Ilmar – welke vandaag ergens in de buurt van Bretagne ligt. Voor het overige verandert er maar bar weinig aan het rustige en koude winterweer.
Maandag neemt dan ook in het westen de hogedruk weer toe en ook de dinsdag verandert er grosso modo niet veel. Het is droog en de zon en wolken(velden) wisselen elkaar af. Neerslag wordt er niet of nauwelijks verwacht.
Afsnoerend hoogtelaag
Net als de voorgaande dagen zien we ook vandaag weer een hoogte(laag /trog) woensdag vanaf de Britse Eilanden via Frankrijk naar de Middellandse Zee afsnoeren. Achter een daarmee samengaand koufront gaat met name op wat grotere hoogte weer kouder lucht tot over de Alpen uitstromen. In de loop van de woensdag zien we dan boven de Golf van Genua een apart laat rondtollen.
De meeste neerslag op passage van het front zal in de westelijke en zuidwestelijke Alpen als ook de westelijke Italiaanse Alpen vallen. Met name de westelijke Italiaanse Alpenboog kan sneeuw van betekenis gaan meepakken door inzettende Ost tot Südoststau. Elders in de westelijke Alpen worden geen grotere hoeveelheden. De overige Alpen houden het met meer hogedruk invloed gewoon droog.
De Höhenkaltluft gaat in de bergen een verdere temperatuur daling veroorzaken en algemeen zal het kwik in de hogere delen een graad of 7 tot 10 lager gaan uitkomen.
Tussenhoog
In het verder verloop trekt het afgesnoerde (hoogte)laag verder naar het oosten en in het weekend wordt het boven Griekenland / Turkije verwacht. De Alpen krijgen dan weer te maken met de invloed van een uitloper van het Atlantische hoog. Met het wegtrekken van het (hoogte)laag en de Höhenkaltluft en met een meer westelijke stroming gaan de temperaturen met name in de bergen weer wat omhoog. Het winterse karakter blijft echter behouden. Met veel zon en weinig wind kunnen we dan een aantal dagen genieten van heerlijk wintersport weer en prima sneeuw condities.
Knibbel knabbel aan “wintersprookje met diepvries kou”
Gisteren zagen we in navolging van het ECMWF model ook de andere modellen alweer behoorlijk knabbelen aan de tot dan zo mooi berekende Scandinavische en west Russische hogedruk. Weten we het nog? Tot maar liefst 1050hPa zou de luchtdruk er gaan oplopen en in samenspel met het hoogtelaag boven de Middellandse Zee zou dan de zeer koude arctische lucht tot ver naar het zuiden gaan uitstromen.
Nadat gisterochtend het ECMWF model al met een zachtere variant op de proppen kwam volgde dan in de middag en avond ook het GFS. In plaats van de mooie klassiek winterse setting evolueren we nu weer meer richting een meer zonaal patroon met vervolgens weer een nieuwe hoogtetrog en een meer noordwestelijk stromingspatroon.
Deze lucht is een stuk minder koud maar ook een stuk vochtigere. Voor de Alpen betekent dit dus minder diepvries kou en juist weer meer (betere) sneeuwopties. De lucht mag dan wat minder koud zijn, ze is echter altijd nog koud genoeg om het winterse karakter in de Alpen te behouden.
Zoals het er nu naar uitziet gaat een koufront in de loop van de zondag / maandag van het noordwesten uit voor een weersverslechtering zorgen en gaat er weer verse sneeuw vallen. Omdat er tijdelijk wat zachtere lucht wordt aangevoerd (prefrontaal) gaat de sneeuwval grens naar 800 tot 1000 meter stijgen.
In de loop van de maandag volgt achter het koufront dan weer maritiem polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. In het verder vervolg zakt de de polaire jet weer tot over de de Middellandse Zee en komen we weer dieper in de koudere lucht te liggen. Na een tijdelijke weersverbetering volgt op woensdag een volgende markante hoogtetrog /hoogtelaag.
Gezien het wat wispelturige karakter van de weermodellen de afgelopen dagen moeten we ook voor de ontwikkelingen vanaf het komende weekend nog de nodige onzekerheid in betracht nemen. Hoe dat allemaal precies gaat verlopen gaan we de komende dagen in kaart brengen.
Vanuit de weerkamer in Termen (onbewolkt, -7.3 graden in de weerhut) een hele fijne zondag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl