Vanaf dinsdag wordt weg vrij gemaakt voor arctische luchtmassa’s, ECMWF twijfelt
Tussenhoog – Brigida – is gisteren via de Alpen naar het oosten getrokken en zorgde in het gehele Alpengebied voor rustig winterweer waarbij de zon, hogere wolken(velden) elkaar afwisselden.In de polaire lucht handhaafden de temperaturen zich op een winters niveau. In het weekend neemt de invloed van de lagedruk weer wat toe waardoor het niet geheel bestendig zal zijn.
Afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel boven de sneeuw weer flink afkoelen. Reeds in de vroege avond vroor het op uitgebreide schaal licht tot matig en in de wat hoger gelegen dalen ook streng. Kälteloch Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz meldde vroeg in de avond al 24 graden vorst en in de nacht daalde het kwik nog wat verder naar bijna -29 graden. Veel kouder zal het echter niet worden want met toenemend lage druk en meer bewolking zal het koudereservoir daar niet veel verder kunnen afkoelen.
Vandaag zaterdag hebben vooral de zuidelijke Alpen met meer bewolking te maken waaruit wat sneeuw kan vallen. Zondag dan meer bewolking in het noorden en vooral in de westelijke Alpen kans op wat licht sneeuw.
De temperaturen veranderen niet veel, op 1500 meter pendelt het kwik meest tussen de -2 en -6 graden en de vorstgrens tussen de 1200 a 1000 meter en in de nacht en ochtend tot in de dalen en het laagland.
Ook de maandag en dinsdag verandert er niet veel aan het rustige winterweer en de temperaturen. Met een meer noordelijke stroming zal de zon in de noordelijke Alpen het moeilijk gaan krijgen.Lokaal kan er uit de bewolking wat licht sneeuw neerdwarrelen. De zuidelijke Alpen hebben meer zon en hier blijft het droog.
In de loop van de dinsdagmiddag -of avond neemt op nadering van een koufront de bewolking vanuit het noordwesten weer toe en navolgend gaat er in de westelijke Alpen wat sneeuw vallen, de oostelijke Alpen houden het nog droog.
Het koufront hangt samen met een (hoogte)laag dat woensdag afsnoert richting de westelijke Middellandse Zee. Woensdagmiddag wordt de kern boven Corsica- Sardinie verwacht. Het hoogtelaag (koude put) ligt dan boven Frankrijk. Vooral op wat grotere hoogte is het systeem gevuld met zeer koude lucht.
De zeer koude bovenlucht als ook het laag boven Corsica en Sardinië zullen zoals het er nu naar uitziet vooral woensdag in de zuidelijke en zuidwestelijke Alpen voor onbestendig en koud winterweer gaan zorgen met periodiek sneeuw(buien). De overige Alpen liggen dan waarschijnlijk buiten het bereik van de neerslag / sneeuw.
Hoe de verdeling er precies uit gaat zien en waar en of de sneeuw zal gaan vallen is nog onduidelijk en zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden. Vooralsnog houden we het maar even op de zuidwestelijke Alpen en de Ligurische Alpen als ook de noordelijke Italiaanse Apennijnen
In het verdere verloop zien we de opbouw van een krachtig hoog met kern boven Scandinavie (kerndruk oplopend tot 1045 hPA). Het laag boven de centrale Middellandse Zee trekt dan verder weg richting Griekenland.
Met de toenemende invloed van het hogedruk bolwerk boven Scandinavie en het wegtrekken van de lagedruk nemen de sneeuwkansen verder af. Daarvoor in de plaats krijgen we wel te maken met steeds koudere arctische luchtmassa’s en belooft het bitter koud te gaan worden.
Ook op de langere termijn blijven we onder het ijzige regime van “Thialf”, in hoeverre er sneeuw gaat vallen op kleinere verstoringen (koudeputjes) staat nog volledig open.
Afwijkend ECMWF / zachtere hoofdrun
Bovenstaande ontwikkelingen werden tot gisteravond door zowel het GFS als ook het ECMWF berekend. Vanmorgen is het GFS met de bovenstaande beschrijving consistent. Het ECMWF komt vanmorgen vanaf medio volgende week echter met een heel andere (zachtere) oplossing.
In plaats van de hogedruk boven Scandinavie zien in het weekend een depressie(hoogtelaag) richting de Noorse Zee trekken met vervolgens een uitdiepende hoogtetrogvia de Britse Eilanden, Frankrijk tot over het Iberische Schiereiland en noord Afrika.
Het moge duidelijk zijn dat dit een geheel ander en veel minder koud weerbeeld gaat opleveren. Bepalend daarbij gaat worden of we aan de warme dan wel aan de koude kant van de hoogtetrog gaan komen.
Gezien deze compleet andere oplossing van de hoofdrun van het ECMWF model lijkt we dit scenario niet erg waarschijnlijk en zullen we sowieso de diverse ensembles oplossingen die later vandaag volgen er naast moeten leggen¨
Welk model uiteindelijk gelijk gaat krijgen of dat de “waarheid” wel mogelijk ergens in het midden zal liggen gaan we de komende dagen in kaart brengen. Een fijne zaterdag en ciao vanuit een winters Termen in Oberwallis.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
LAWINE gevaar aanzienlijk
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl