Winterse setting steeds waarschijnlijker
Achter een koufront is gisteren in de loop van de dag koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd waarbij er ook weer wat sneeuw of sneeuwbuien vielen. De sneeuwvalgrens lag aanvankelijk rond de 800 meter en daalde met instromen van de koudere lucht weer tot in de lagere delen en de dalen. In de avond en nacht begon de neerslag en sneeuwval zich in de zuidelijke oostelijke Alpen op passage van een noord Italië laag te intensiveren.Hieronder nog een paar mooie winterse sfeer plaatjes;
Onder invloed van een tussenhoog – Brigida – gaat het weerbeeld vandaag verbeteren en is ook de zon weer van de partij. Meer bewolking en nog wat sneeuw valt er in de zuidoostelijke Alpen en ook aan de oostelijke noordkant kan nog een sneeuw(bui) vallen.
Elders blijft het droog en afgezien van wat wolkenvelden is het overwegend zonnig. De temperaturen gaan een stuk lager uitkomen en vooral in de bergen is het een heel stuk kouder. Op 2000 meter vriest het 9 tot 13 graden en op 3000 meter 13 tot 15 graden. De wind is zwak tot matig uit noordelijke richtingen, in de oostelijke Alpen staat eerst nog een deels harde wind uit sector west tot noordwest.
Het weekend gaat het winters verder waarbij wolken(velden) en zon elkaar afwisselen. Zondag kan er met voorkeur voor de westelijke Alpen lokaal wat sneeuw of een sneeuwbuitje vallen. De temperaturen veranderen niet veel.
Maandag is het overwegend droog met met de zon erbij is het vriendelijk winterweer. Dinsdag gaat een laag boven de noordelijke Adriatische Zee sneeuw in de zuidelijke Kalkalpen (bergmassief Slovenië /Italië als ook in de Oostenrijkse Tauern. Ook de aangrenzende noordelijke regionen mogen zicht verheugen op wat verse sneeuw. De westelijke Alpen houden het eerst nog droog en zonnig.
In de loop van de dinsdagmiddag en avond gaat vanuit het noordwesten de bewolking toenemen en vervolgens gaat het sneeuwen. Deze sneeuwval heeft te maken met een hoogtelaag gevuld met zeer koude lucht welke via de Britse Eilanden en west Frankrijk nar het zuiden koerst Woensdag snoert het systeem richting de centrale Middellandse Zee af af (cut -off).
Via de achterdeur gaat dan vanuit het noordoosten nog koudere arctische lucht vanaf de pool over grote delen van Europa uitstromen. In het verdere verloop houden we de winterse setting met hogedruk in het noorden en lagedruk in het zuiden vast en gaat het (zeer) koud verder.
In hoeverre storingen (aparte laagjes) en de Höhenkaltluft sneeuw(buien) gaan opleveren en waar die precies zal gaan vallen is nog moeilijk te zeggen en zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden. Zeker lijkt we dat de Alpen en een groot deel van Europa naar een veel koudere winterse periode zullen gaan evolueren. Meer over deze ontwikkelingen dan later.
Vanuit een koud en half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
LAWINE gevaar aanzienlijk / groot
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl