Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
17 januari 2019, 10:18 uur | Bericht #489636

Super-Bloed-Wolfmaan maansverduistering 21 januari.


De afbeelding toont het verloop van de maansverduistering, gezien vanuit Nederland en België. De donkere gebieden zijn de kernschaduw en de minder donkere bijschaduw van de aarde. Voor de zes fases: zie het blokje fases. Credit: hemel.waarnemen.com.

In de vroege ochtend van maandag 21 januari 2019 vindt een totale maansverduistering plaats, die bij helder weer zichtbaar is in Nederland en België. De eclips begint rond 3.36 uur en duurt tot 8.50 uur. Eerst is te zien hoe een hap uit de maan groter wordt, totdat de maan ruim een uur lang totaal is verduisterd. Daarna wordt de hap uit de maan weer kleiner. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com is de eclips bij mooi weer vrijwel in z’n geheel zichtbaar in onze streken. De maansverduistering eindigt om ongeveer 8.50 uur, een paar minuten nadat de maan onder de horizon is verdwenen.


Impressie van de verduisterde maan tijdens het maximum, om 4:48 uur, gezien vanuit Nederland en België. Klik voor een grotere versie. Credit: hemel.waarnemen.com.

Bij een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Tijdens de totaliteit van de eclips, tussen 5.41 en 6.44 uur, kan direct zonlicht het maanoppervlak niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert, wordt echter afgebogen in de aardatmosfeer en valt nog wel op de maan. Daardoor is de maan niet helemaal donker, maar vertoont ze een rode gloed. Dit verschijnsel wordt ook wel een Bloedmaan genoemd. De maan staat op dat moment circa 20° boven de westelijke horizon en is dus goed zichtbaar. Doordat de maan ‘s avonds in het perigeum staat, dicht bij de aarde, lijkt deze bovendien groter dan gemiddeld (ook wel supermaan genoemd – hier en daar wordt ‘t zelfs een super-bloed-wolfmaan genoemd, een wolfmaan is de eerste volle maan in januari).

Om de maansverduistering te kunnen zien, is het blote oog voldoende, al geeft een verrekijker of telescoop een wat duidelijker beeld. Op dit moment is de weersverwachting voor maandagochtend matig, maar er is een kans dat de eclips tijdens opklaringen te zien is. Het is dus belangrijk om de komende dagen de weersverwachting in de gaten te houden.

De zes fases van de maansverduistering.
1: 3.36 uur: Begin, eclips in de bijschaduw
2: 4.34 uur: Begin gedeeltelijke eclips in de kernschaduw
3: 5.41 uur: Begin totaliteit
4: 6.13 uur: Maximale eclips
5: 6.44 uur: Einde totaliteit
6: 7.52 uur: Einde gedeeltelijke eclips in de kernschaduw
7: 8.50 uur: Einde eclips in de bijschaduw.

Om ook nog wat slaap te krijgen, geeft Van der Sluys de tip om eventueel alleen de eerste of tweede helft van de verduistering te gaan bekijken, bijvoorbeeld tot het maximum van 6.15 uur of juist vanaf die tijd. Na het maximum gebeurt hetzelfde als ervoor, maar dan in omgekeerde volgorde.



Bronnen:
http://hemel.waarnemen.com 
https://www.astroblogs.nl 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 514 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 514, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden