Turbulent, graadje of 10 tot 15 kouder
Gisteren konden we vooral in de bergen weer genieten van een heel mooie winterdag waarbij de zon weer volop aan het zwerk te bewonderen was. Ook de oostelijke Alpen(noordkant) kon even bijkomen van de sneeuw die daar de afgelopen dagen viel. En zoals dat in de wintermaanden bij hogedruk gebruikelijk is weer de hardnekkige Hochnebelin de lagere delen en dalen van met name de Alpen noorkdkant. Doordat de drukverschillen tussen de noord en zuidkant wat begonnen op te lopen werd de Hochnebel bovengrens in de loop van de dag wat verder opgetild (1600m) en daarmee kon deze deels ook weer tot in de aangrenzende Alpen dalen gaan uitstromen.In Oberwallis startte het nieuwe jaar met volop zon en in plaats van skiën op de drukke pistes het jaar begonnen met hardlopen hier door de bergen. Heerlijk 12 kilometer mountain running door de bergen en bossen en afgezien van een enkel hert en steenbok geen mens gezien.
Wel was het oppassen geblazen met de sneeuw en ijs die vooral op de schaduw plekken nog aanwezig is. In de zon en de zuidhellingen echter sneeuwvrij en met temperaturen rond het vriespunt genieten!
Polair front
Inmiddels is veel koudere lucht achter een koufront met zijn opmars naar het zuiden begonnen en de komende 24 uur zullen ook de Alpen weer geheel in de koude polaire lucht liggen. In alle hoogtes hebben de temperaturen afgelopen nacht al een dalende trend ingezet en vandaag wordt het alleen maar kouder in plaats van dat het nog opwarmt.
Vooral in de bergen zullen we dit gaan merken, op 2000 meter daalt het kwik naar 9 tot 12 graden en in de oostelijke Alpen alwaar de meest koude lucht binnenstroomt naar 15 graden onder het vriespunt. Nog kouder wordt het op de hogere toppen, op 3000 meter vriest het een graad of 15 en op 3500 meter een graad of 18. De harde tot stormachtige noordelijke wind met in de bergen windstoten tot orkaan kracht, maken het voor het gevoel nog een heel stuk kouder ( -25 tot -35 graden).
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
In de Nordstau van de Alpenhoofdkam weer sneeuw vallen waarbij het zwaartepunt van de sneeuwal opnieuw langs de Oostenrijkse Alpenhoofdkam komt te liggen. Algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe minder sneeuw. De Franse en westelijke Zwitserse Alpen alsook het Wallis vallen ook nu weer buiten de boot en afgezien van wat lichte sneeuw of sneeuwbuitje blijft het hier droog. Datzelfde geldt voor de Alpenzuidkant alwaar de Nordföhn de neerslag er uithaalt.
Donderdag en vrijdag aanhoudend onbestendig en koud langs de oostelijke Alpennoordkant en vooral nog sneeuw of sneeuwbuien. Elders is het overwegend droog met een mix van wolken en opklaringen. Hoe verder naar het zuidwesten en zuiden hoe meer aandeel zon.
De temperaturen kunnen weer winst gaan pakken maar het winterse karakter blijft bestaan. Dat geldt met name richting het oosten en met de oostelijke Alpennoordkant. In de loop van de vrijdag dan ook in de oostelijke Alpen(noordkant) geleidelijk weer droog.
Meer sneeuw oostelijke Alpen, minder koud
In het weekend gaan storingen (warmtefront, occlusiefront) weer hun pijlen richten op...........
Het volledige Alpenweerbericht met de verdere vooruitzichten vind je - HIER - | Gewijzigd: 2 januari 2019, 09:56 uur, door Alpenweerman