Bali wil weer schone stranden: wegwerpplastic in de ban
Tienduizenden kilo's plastic overspoelen dagelijks tijdens het regenseizoen de populaire stranden van Bali. Nieuwe maatregelen op het eiland moeten de enkeldiepe laag van flesjes, doppen, tasjes verminderen. Deze week kondigde de gouverneur van Bali een verbod op wegwerpplastic af. Dat is een grote stap, volgens correspondent Michel Maas. "Tot nu toe waren er alleen voornemens en vage plannen, maar daar is niks van gelukt. Nu zijn er concrete plannen met duidelijke data en heldere maatregelen." Met de ban op rietjes, piepschuim en tasjes moet het plasticverbruik in een jaar tijd met 70 procent worden teruggedrongen.
Ultieme drukmiddel
In een overgangsperiode van zes maanden moeten producenten en verkopers zorgen voor alternatieven voor wegwerpplastic: papieren bekertjes in plaats van plastic, geen rietjes meer, katoenen tassen en kartonnen verpakkingen. "Restaurantjes en winkels kunnen hun vergunning kwijtraken als ze niet met alternatieven komen. Ook worden er boetes opgelegd. Dat is het ultieme drukmiddel", zegt Maas.
Op sommige dagen spoelt wel honderdduizend kilo plastic afval aan. Het overgrote deel van de rotzooi komt van de eilanden zelf. Afval uit de vele hotels op het toeristische eiland wordt vaak in de rivieren gedumpt waarna het in zee spoelt. Vervolgens spoelt het weer terug naar de kust. Het probleem is zo groot dat vorig jaar december de 'plastic-noodtoestand' werd uitgeroepen.
Milieubewuste toeristen
"Op Bali groeit het besef dat er echt iets gedaan moet worden, omdat de mensen hier afhankelijk zijn van hun stranden door de toeristen die daar op afkomen", weet Maas. "Er komen hier veel milieubewuste toeristen uit de hele wereld. Die praten met hoteleigenaars en winkeliers en vragen om alternatieven voor plastic. De sector past zich steeds meer aan met milieuvriendelijkere producten."
De plasticvervuiling is in heel Indonesië een probleem. De overheid in het Javaanse Jakarta zegt nu eenzelfde soort ban te overwegen als op Bali. "Ook in Jakarta verandert er iets in de bewustwording. Maar tot nu toe blijft het bij voornemens van de overheid die geen opvolging krijgen", ziet Maas. "Het overgrote deel van de bevolking gooit nog steeds zijn troep op straat. Er staan bakken om afval te scheiden, maar de meesten gooien hun rotzooi gewoon in de bak die het minst vol zit." Gerichte maatregelen zoals op Bali zouden volgens Maas ook in de rest van Indonesië voor verbetering kunnen zorgen.
Bron: NOS.nl