Anak Krakatau blijft actief: vliegverkeer omgeleid, groter gebied ontruimd
De Indonesische vulkaan Anak Krakatau blijft in activiteit toenemen. Het gebied rond de berg waar niemand mag komen, wordt daarom uitgebreid. Ook laten de autoriteiten alle vluchten omleiden. Volgens de Indonesische luchtverkeersleiding moeten vliegtuigen uit de buurt van de vulkaan blijven vanwege de aswolken die uit de Anak Krakatau komen.Het ministerie van Geologie heeft de alarmfase voor een nieuwe uitbarsting verhoogd van niveau 2 naar niveau 3. De gevarenzone rond de berg is uitgebreid van 2 naar 5 kilometer.
Tsunami
Zaterdag leidde een relatief kleine uitbarsting van de Anak Krakatau tot een tsunami in de Straat van Sunda. In de kustgebieden van West-Java en Zuid-Sumatra kwamen zeker 430 mensen om het leven. Er worden nog ten minste 159 mensen vermist.
De Indonesische autoriteiten vrezen voor een nog veel grotere uitbarsting. Inwoners krijgen daarom het advies om minstens 500 meter tot 1 kilometer uit de buurt van de kust te blijven.
Uit radarbeelden blijkt dat de Anak Krakatau na de uitbarsting van zaterdag veel kleiner is geworden. De zuidwestelijke helling is zo goed als verdwenen. Dat kan volgens experts betekenen dat de tsunami is veroorzaakt door een grotendeels onderzeese aardverschuiving. Satellietfoto's zijn nog niet beschikbaar, omdat daarvoor te veel bewolking hangt rond de vulkaan.
Bron: NOS.nl
RT @maasmichel: Anak Krakatau: satellietbeeld. Een groot stuk van de kraterwand is in zee gestort. pic.twitter.com/1s6SZzH54G
— Leander Tijdhof (@LeanderTijdhof) 26 december 2018
Indonesia issues 'extreme weather' warning around the erupting Anak Krakatau volcano, urging people to stay away from the coast already devastated by a tsunami https://t.co/oiuhMMNZbK pic.twitter.com/mKPoStqozI
— Reuters Top News (@Reuters) 26 december 2018
Indonesien erhöht Warnstufe für Vulkan Anak Krakatau https://t.co/qVKPjEtfLz pic.twitter.com/5HVYVyzVwc
— WELT News (@WELTnews) 27 december 2018