Onder hogedruk het jaar afsluiten
KoufrontGisteren kwam er dan eindelijk een einde aan het veel te zachte en zeer onbestendige “herfstweer”. Zondag en vooral in de nacht op maandag werd er nogmaals een aanslag op het sneeuwdek gepleegd. Niet zozeer de regen was echter het probleem maar veel meer de zachte lucht en vooral harde tot stormachtige wind. Ook hier in Oberwallis ging net als elders nogmaals veel sneeuw verloren en maandagochtend was het hier in Termen tot een hoogte van 1100 a 1200 meter, afgezien van nog wat sneeuwresten, gewoon weer groen.
Geheel volgens verwachting trok er in de nacht en maandag overdag een markant koufront van noordoost naar zuidwest over de Alpen. In de ochtend waren eerst de noordelijke en in de middag dan ook de zuidelijke Alpen aan de beurt. Met het draaien van de wind naar noordelijke richtingen ging de temperatuur snel naar beneden en daarmee ook de vorst en sneeuwvalgrens. Met de noordelijke stroming profiteerden vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam nog van de neerslag en de dalende sneeuwvalgrens en viel er tot een hoogte van 1000 a 800 meter sneeuw waarbij zich al naar gelang hoogte een sneeuwdek(je) vormde van enkele centimeters tot 10 a 20 centimeter.
Meer sneeuw viel er in de hogere Alpen vanaf circa 2000 a 2200 meter. Lokaal kon men daar gisterochtend tussen de 50 en 100 cm aan verse sneeuw optekenen.
Obergurgl /Hochgurgl
Deels was deze sneeuw sterk vervracht en mede daardoor ook is het lawinegevaar in de noordelijke Alpen(hoofdkam) gestegen naar code ORANJE (aanzienlijk) of ROOD (groot) Vooral hiet in de Aletsch is het lawine gevaar precair en ook vanmorgen waren de luide knallen van de Lawinesprengungen weer goed te horen. Het mooi weer van de komende dagen is uitnodigend, hou echter rekening met met het gevaar en blijf vooral op de gemarkeerde pistes en volg de aanwijzingen van de ski gebieden op! (zie per land op kaart onder aan weerbericht)
Minder turbulent en nat ging het er aan de zuidkant en zuidwest kant aan toe. Vooral wat verder weg van de hoofdkam en speciaal langs de oostelijke zuidkant was het meest droog en met in kracht toenemende Nordföhn begon het daar in de loop van de dag op te klaren. neerslag werd er hier niet of nauwelijks gemeld.
Toenemende hogedruk
In de loop van de middag en avond begon het zwerk met het instromen van veel drogere polaire lucht te breken en werd het op droog. Laatste sneeuw viel in de namiddag en avond nog het in zuidwesten en in de Stau van de centrale en oostelijke Oostenrijkse Alpenhoofdkam, veel stelde dit echter niet meer voor.
De weersverbetering hebben we te danken aan luchtdrukstijgingen achter het koufront en drogere lucht die met de naar noordoost gedraaide stroming tot over de Alpen is uitgestroomd . Motor daarachter is een opbouwend hoog met kern boven België. Het hoog, luisterend naar de naam – Hugo – zal vandaag en ook de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa gaan bepalen.
De meest koude lucht bevindt zich boven de oostelijke Alpen, minder koude lucht vinden we terug boven de westelijke Alpen. Omdat er weinig stroming is en ook de as van het hoog ten noorden van de Alpen blijft liggen verandert er deze eerste kerstdag niet veel aan deze temperatuur verdeling en ook het weerbeeld.
Daar waar het in de afgelopen nacht langer opklaarde kon het kwik vooral boven sneeuw verder dalen en start de dag start met lichte tot matige vorst en in de hogere dalen ook gewoon weer (zeer) strenge vorst. Zo meldt Glattalp op dit moment -19 graden en het vliegveld van St Moritz – 20 graden! Eventuele Hochnebel of mist die zich daarbij heeft gevormd zal in de loop van de dag oplossen en vooral in de bergen zal de zon volop schijnen.
Minder fraai is het nog in de oostelijke noordkant alwaar ze nog met de naweeën van de Nordstau te maken hebben. Hier is het meest bewolkt en grauw en tot in de lagere delen valt er nog wat sneeuw.
Voor de wintersporters belooft het een heel mooie eerste kerstdag te worden. Het is de zon die het weerbeeld zal bepalen en enkele (hogere) wolkenvelden mogen geen naam hebben. Op 2000 meter wordt het van west naar oost -3 tot -8 graden, op 3000 meter vriest het 10 tot 14 graden.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
De middagtemperaturen variëren tussen – 2 graden graden in het oosten en tot 7 graden in het westen. Nog iets warmer wordt het met de Nordföhn aan de zuidkant, hier kan het kwik lokaal tot 10 a 11 graden oplopen. In de zuidelijke en centrale inner-alpine Alpen is het een stuk kouder met ook overdag temperaturen rond het vriespunt.................
Het volledige Alpenweerbericht als ook het dagelijkse Benelux weerpraatje kun je lezen op de site via www.alpenweerman.nl | Gewijzigd: 25 december 2018, 09:45 uur, door Alpenweerman