Licht winters, weekend (tijdelijke) verzachting
Geheel in lijn met de verwachtingen heeft een warmtefront (occlusiefront) van west naar oost voor een verzachting gezorgd en is het met de diepvries temperaturen (voorlopig) en het Kaiserwetter weer even gedaan! Hieronder nog een korte impressie vanaf Rosswald zaterdag j.l.Op het front viel weer wat verse sneeuw en zondagochtend werden er 5 tot 20 cm gemeld. De hoogste waardes werden in het Wallis bereikt en ook zelf kon ik 15 hier in Oberwallis (Termen / Rosswald) 15 cm optekenen waarbij alle neerslag tot in het dal (650m) in de vorm van sneeuw viel.
Aan de noord en westkant van de Alpenhoofdkam steeg de sneeuwalgrens over het algemeen tot 1000 a 1500 meter en viel er lokaal ook bevriezende regen en -of ijzel! Met het verder oostwaarts trekken van het occlusiefront verzwakte dit en ging ook de neerslag er steeds verder uit.
Nog wat sneeuw op occlusiefrontje
Tussen depressie -Pia – met centrum boven de noordelijke Atllantsiche Oceaan en hoog – Gotthard met kern boven west Rusland liggen de Alpen vandaag in een gebied met weinig drukgradiënt en dus ook weinig stroming. Een volgend (zwak) occlusie front beïnvloedt vooral de westelijke Alpen en ook de noordkant krijgt er nog een schampschot.
Het is vandaag dan ook meest bewolkt en van west naar oost kan er wat neerslag / sneeuw gaan vallen. In de middag en avond trekt de neerslag via de noordkant van de Alpenhoofdkam verder tot over de westelijke Alpen. Ook elders kan er een sneeuwbuitje of wat lichte sneeuw vallen, verwacht er echter niet te veel van.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Net als zondag ligt het zwaartepunt van de neerslag in de westelijke Alpen, algemeen geldt hoe verder naar het oosten hoe minder. Tot de avond valt er van west naar oost nogmaals zo’n 25 tot 5 cm. De sneeuwvalgrens komt weer iets lager te liggen, meest zo tussen de 900 a 800 meter.
In de avond en nacht en op dinsdag volgt van het westen uit een tussenhoog en belooft het een heel fraaie winterdag te worden. Vooral in de bergen komt de zon weer tevoorschijn, elders neemt de kans op mist en Hochnebel weer toe. De oostelijke Alpen hebben nog te maken met de invloed van de storing en een (hoogte)laag boven de Ionische Zee en hier kan wat sneeuw vallen, in de lagere de regen (400 a 600 meter).
Na passage van de hoogte-as van het naar het oosten verder trekkende tussenhoog zoekt de stroming weer de zuidwesthoek op en gaat weer zachtere lucht binnen stromen. Vooral aan de noordkant gaan de temperaturen met een inzettende Südföhn dan in de lift.
Terwijl het in de ochtend op 1500 meter (850 hPA) nog zo 3 tot 5 graden vriest zien we het kwik in de middag op deze hoogte stijgen naar 3 tot 6 graden in de plus! Inneralpin en aan de zuidkant is de föhn geen thema en hier handhaven de temperaturen zich op hetzelfde niveau.
Prefrontale föhn – koufront
De opkomend föhn is het gevolg van een toenemende drukgradiënt tussen de zuid en noordkant op nadering van een koufront behorende bij de hierboven genoemde depressie. Het koufront zal woensdag van west naar oost de Südföhnfase weer beëindigen en er gaat neerslag vallen.
Met het instromen van weer wat koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1100 tot 900 meter, lokaal in de inner-alpine gebieden of Alpendalen ook nog lager. Ook donderdag is het onbestendig en steeds weer kan er wat sneeuw en in de lagere delen regen vallen.
Warmtefront
Vrijdag krijgen we van west naar oost te maken met een opkomend warmtefront en neerslaggebied. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 1000 tot 1200 meter overdag stijgt de sneeuwvalgrens naar 1800 tot 2000 meter. Inner-alpin kan de neerslag weer langere tijd tot in de dalen als sneeuw vallen
Zacht en onbestendig weekend
Zaterdag en zondag krijgen we te maken onbestendig “Westwindwetter” waarbij de straalstroom een vrij noordelijk koers gaat volgen en we dus verder in de zachter lucht verzeild raken. Dat geldt helemaal voor de zondag en de maandag wanneer de stroming wat meer de zuidwesthoek opzoekt.
Ook nu weer zien we de hoogste temperaturen aan de west en noordkant van de Alpenhoofdkam. Op 1500 meter (850 hPa) gaat het dan naar zeer milde 8 tot 10 graden. Minder zacht is en wordt het aan de beschermde zuidkant en deels ook in de inner-alpine dalen. Echter ook hier is het met 3 tot 5 graden vrij zacht.
Sneeuw en kouder met kerst?!
Richting de kerstdagen belooft het dan weer spannend te worden. Het hoog breidt wat naar het noorden uit en het laag wat zuidelijker richting zuid Scandinavie en daarmee komt de weg vrij voor weer koudere (sneeuw)lucht.
Dinsdag volgt vanuit het noordwesten het koufront en met het instromen van weer koudere maritiem polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens weer tot beneden de 1000 meter.
Ook daarna gaat het winters verder waarbij er met name aan de noordkant van de Alpen (Stau) gaat vallen. Of dit een aanzet is voor een langere durende winterse fase met misschien wel veel kouder winterweer in januari is nog onzeker maar zeker niet onmogelijk gezien ook de ontwikkelingen hoger op in de atmosfeer. Zie ook de bijdrage (update) met betrekking tot de ontwikkelingen en opwarming in de stratosfeer van Lars van Galen gisteren – HIER –
Tot zover voor dit moment. actueel in Termen en Rosswald lichte sneeuw en vorst. Fijne dag en Ciao………
Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join US
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl