Algemeen zachter en onbestendiger met periodiek sneeuw, in de lagere delen regen
Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen (bergen) van heerlijk winterweer. Met volop zon, weinig wind en in de droge vrieslucht was het net als de voorgaande dagen Kaiserwetter.Winterse impressie Belalp Oberwallis
De noordelijke Alpen en ook de zuidoostelijke Alpen hadden daarentegen te maken met vochtigere luchtmassa’s en hier was het naast de hardnekkig Hochenbel ook bewolkt met lokaal ook wat (lichte) sneeuw.
De sneeuw in het oosten en zuidoosten van de Alpen werd veroorzaakt door depressieactiviteit en een apart (hoogte)laag boven de zuidelijke Tyrreense Zee.
Nogmaals zeer koud
De afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel weer flink afkoelen en de dag start op veel plaatsen weer met strenge en in de hogere dalen ook zeer strenge vorst. Op dit moment vriest het op uitgebreide schaal nog 15 tot 20 graden en in de hoger gelegen dalen 20 tot 28 graden. Daar waar de bewolking de uitstraling tegengaat wordt het beduidend minder koud maar vriest het ook altijd nog licht tot matig.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Warmte -Occlusie front met sneeuw, regen en ijzel
Overdag krijgen we een herhaling van het weerbeeld van de vrijdag met vooral in de centrale Alpen weer veel zon. Aan de noordkant weer de vertrouwde Hochnebel die deels oplost. De oostelijke delen van Oostenrijk houden het door invloed van het Middellandse Zee laag bewolkt en er valt wat licht sneeuw.
In de loop van de middag zien we in de westelijke Alpen bewolking opkomen die zicht verder naar het oosten toe uitbreid. Deze bewolking hangt samen met een naderend warmtefront en occlusie front welke zondag voor in de westelijke Alpen en het westen van Oostenrijk neerslag gaat geven. Nader beschouwd zien we dat het warmtefront tijdens passage van de Alpen wordt ingehaald door het koufront en dus als zogenaamd occlusiefront verder zal trekken maar tegen de hogedruk in oosten ook gaande aan activiteit zal verliezen.
De meeste activiteit (neerslag) wordt dan ook in de westelijke alpen tot over de westelijke oostelijke Alpen verwacht. Reeds in de loop van de avond gaat het in de Franse en westelijke Zwitserse en Italiaanse Alpen sneeuwen en in de nacht op zondag verplaatst de neerslag zich verder naar het oosten.
Zondag overdag krijgen dan ook de westelijke Oostelijke Alpen met neerslag te maken. In eerste instantie sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen maar met het instromen van de zachtere lucht vanuit het zuidwesten stijgt de sneeuwvalgrens in de nacht en ochtend naar 1200 tot 1500 meter.
In de westelijke delen kan het dan tijdelijk tot 1800 a 2000 meter regen. Mede ook door de timing (nacht en ochtend) moet aan de noordkant van de Alpen ook rekening worden gehouden met aanvriezende regen oftewel ijzel!
Inner-alpin (Wallis) zal de neerslag door het daar aanwezige koude reservoir tot in de dalen grotendeels of zelfs helemaal in de vorm van sneeuw vallen. Mogelijk dat tijdens passage van het occlusie front en met de toename van de wind er dan ook hier tijdelijk tot boven de 1000 meter regen gaat vallen.
Hoe dit precies en in detail zal gaan aflopen is nog onzeker en zal een kwestie van (s)nowcasten worden. Daarover dan tegen die tijd meer.
In de middag en avond gaat de neerslag activiteit van west naar oost er weer uit en op veel plaatsen wordt het dan droog. Onder invloed van een volgend laag dat via de Golf van Genua via Midden Italie naar de Ionische Zee trekt kan de neerslag zondagnamiddag en avond in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen tijdelijk weer gaan intensiveren. Sneeuwvalgrens dan meest onder de 1200 a 800 meter.
Sneeuwval
Tot maandagmiddag kan er in de Alpen 10 tot 30 cm sneeuw gaan bijvallen en met gunstige Weststau langs de westelijke Alpennoordkant hogerop lokaal 40 tot 60 cm. Hieronder de prognose van het wat fijnmazige Franse model Arperge tot maandagmiddag 14h00.
Maandag hebben we te maken met een volgend wat slepend occlusie front en kan er vooral in de westelijke Alpen en het westen van de oostelijke (Oostenrijkse) Alpen wat sneeuw of een sneeuw buitje vallen. Beneden de 1000 a 800 meter zal dit meest in vloeibare vorm zijn. In de loop van de middag en avond en in de nacht op dinsdag wordt het op nadering van een tussenhoog weer droog en klaart het op.
Tussenhoog
Dinsdag belooft onder invloed van het overtrekkende tussenhoog een heel fraaie dag te worden. Vooral in de bergen schijnt de zon, elders weer kans op Hochnebel of mist.
Na passage van de hoogte-as zoekt in de middag en avond de stroming weer de zuid tot zuidwest hoek op en door toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant wordt het aan de noordkant föhnig. Qua temperaturen verandert er ook dan nog niet veel.
De opkomende föhn wordt veroorzaakt door een naderende Atlantische hoogtetrog en daarmee samenhangend koufront. Een apart laag op weg naar de Golf van Genua en het koufront zal in de loop van de woensdag van west naar oost de Alpen binnen trekken en met het instromen van weer wat koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar circa 800 meter.
Opkomend warmtefront
Vrijdag krijgen in eerste instantie te maken met het typische Rückseitenwetter waarbij opklaringen en sneeuw buien het weerbeeld wisselvallig zullen bepalen. Sneeuwvalgrens ook dan meest zo rond de 800 meter. In de middag en avond neemt vanuit het westen op nadering van een warmtefront de bewolking weer snel toe en in de westelijke Alpen gaat het weer sneeuwen en later ook regenen. Voor wat betreft de neerslagvorm moeten we nog even afwachten wat er precies gaat gebeuren.
Zaterdag in de warmtefront sector waarschijnlijk nog onbestendig, zondag door toenemende hogedruk droog en meer zon maar zeer zacht.
Ook de start van de nieuwe week zal zacht gaan verlopen. We liggen dan in een zuidwestelijke hoogtestroming tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Middellandse Zee. Met een zeer noordelijke verlopende jetstream zitten we dan aan de warme kant van het geheel.
Weer kouder
Dinsdag stroomt aan de oostflank van een hoog met centrum ten westen van Ierland met een naar noordwest draaiende hoogtestroming weer kouder lucht over de Alpen uit. Het koufront met neerslag (sneeuw) zal in de nacht van maandag op dinsdag de Alpen bereiken. Of dit de aanzet is van een koudere winterse weerfase met sneeuw en vorst tot in de dalen zullen we gezien de nog lange verwachtingsperiode, het is dan inmiddels 25 december, nog even moeten afwachten!
Tot zover voor deze zaterdag vanuit een zonnig maar koud Rosswald. Ik ga straks de piste op en nog even genieten van het Kaiserwetter. Fijne dag en ciao
Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!
Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender!
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl