Geleidelijk wat oplopende temperaturen en weer toenemende sneeuw kansen
Onder invloed van een tussenhoog kwam er een einde aan de Nordstau situatie en vooral in de westelijke Alpen was het de zon die het weerbeeld bepaalde. Doordat het in de nacht flink opklaarde en de wind wegviel kon het vooral boven de vers gevallen sneeuw sterk gaan uitstralen respectievelijk afkoelen. Dit effect is in de wintermaanden het sterkst in de hoger gelegen dalen en zoals al eerder aangekondigd werd het hier ijzig koud. Dinsdag avond meldde het bekende “Kälteloch” Glattalp (1858m) in het Zwitserse kanton Schwyz al een temperatuur van -25 graden, in de nacht ging het kwik verder onderuit tot -32 .4 graden!Overigens zagen we gisteren met betrekking tot diezelfde Glattalp ook nog lagere minima de revue passeren met als topper -36.5 graden! Zelf baseer ik me voor wat betreft de diverse weerdata in de Alpen en dus ook de -32.4 graden als minimum op de weerdata van Meteo Centrale Schweiz (officieel weerstation Glattalp).
Op navraag bleek dat andere weerdiensten zoals bv MeteoNews en Kachelmannwetter gebruik maken van een lager aangebrachte temperatuur sensor van de EBS (Elektrizitätswerk Bezirk Schwyz). Dit verklaart dan ook meteen de paar graden verschil. Hieronder een foto van het weerstation met ingetekend de sensoren. (met dank aan Wetterkollege Joachim Schug / Meteo Centrale Schweiz)
Hoe dan ook, het was ijzig koud en ook elders in de Alpen vroor het op uitgebreide schaal streng tot zeer streng. Minder koud werd het in de oostelijke delen, hier hadden we nog met de naweeën van de Nordstau te maken waardoor de uitstraling door aanwezig wolken veel minder sterk was. Tevens viel er hier ook nog wat sneeuw.
Overdag konden dan met name weer de westelijke Alpen genieten van op en top winterweer. De zon scheen volop en de temperaturen kwamen niet of nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit. Ietwat hogerop vroor het ook overdag en de verse sneeuw, staalblauwe luchten en ijzige temperaturen zorgden voor een heerlijke winterdag.
Vanuit het nog groene dal (680m) en groen Termen (1020m) omhoog naar het
winterse Rosswald (Bergstation 1800m)
De Alpennoordkant en met name het Alpen voorland hadden door de opstekende “Bise”overdag te maken met Hochnebel en mist, laatste sneeuw veel nog in de noordoostelijke Alpen.
Door de lage temperaturen en droge lucht hadden we gisteren te maken met perfecte condities voor het produceren van kunstsneeuw en vele skigebieden maakten dankbaar gebruik van deze situatie. Tot en met zaterdag kunnen de sneeuwkanonnen en lansen nog hun werk doen, daarna wordt het voor kunstsneeuw vooral in de wat lagere delen problematisch. Hieronder nog een winterse impressie vanaf Rosswald gistermiddag
Afgelopen avond en nacht ging het kwik onder een heldere hemel weer flink onderuit en de dag start weer “frostig” en reeds in de avond vroor het in de Glattalp al weer 35 graden!! Vooral de noordelijke Alpen hebben vandaag lokaal weer te maken met Hochnebel en mist, daarboven schijnt de zon in afwisseling met enkele overdrijvende wolkenvelden.
In de oostelijke zuidelijke Alpen kan uit de daar binnen drijvende bewolking wat (lichte) sneeuw vallen. Ook in zuidwestelijke, de zuidelijke centrale Alpen en Jura kan vooral in de namiddag of avond uit wat dikkere bewolking wat lichte sneeuw gaan vallen, veel zal dit echter niet voorstellen.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Vrijdag verandert er niet veel aan dit weerbeeld. Het is nog steeds winters koud en vooral aan de zuidkant kan wat sneeuw vallen. Sneeuwvalgrens donderdag en vrijdag tot in de lagere delen en dalen (400 a 500 meter)
De bewolking en (lichte) sneeuwval in de zuidelijke Alpen hebben te maken met depressieactiviteit in de westelijke en centrale Middellandse Zee, deels reikt de invloed ervan tot over de zuidelijke Alpen.
Van west naar oost geleidelijk weer wat zachter
Vanaf vrijdag gaan Atlantische depressies een confrontatie aan met het bastion van de hogedruk boven noord Europa en uiteindelijk zullen ze deze strijd ook in hun voordeel gaan beslechten.
Zaterdag verblijven de Alpen nog in de koudere continentale lucht, vanaf zondag met een naar zuidwestelijke stroming van west naar oost weer duidelijk zachtere en toenemend ook weer vochtigere Atlantische lucht binnenstromen. Door toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant wordt het aan de noordkant weer föhnig.
Geknepen warmtefront (sector)
Zondag volgt dan het warmtefront met vooral in de westelijke Alpen opkomende neerslag en de wat zachter lucht. Deze sector loopt zoals eigenlijk al verwacht echter flink stuk op de koude lucht en de wordt het ware uit geknepen waardoor de verzachting niet echt markant zal zijn, dat geldt met name voor de oostelijke Alpen. Vooral in het westen stijgt in de warmtefront sector de sneeuwvalgrens aan de westelijk noordkant tijdelijk 1300 tot 1500 meter, in de middag en avond volgt een occlusie front met daarachter weer wat koelere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1300 meter.
Inner-alpin en aan de zuidkant kan het nog langere tijd tot in de lagere delen sneeuwen (koude reservoir / isothermie) en het is even afwachten in hoeverre de wind erin komt en ook hier de sneeuwvalgrens zal doen stijgen! De oostelijke Alpen verblijven nog langere tijd in de koudere lucht en het is überhaupt de vraag in hoeverre het warmtefront hier actief zal zijn. Ook hier, en dat geldt met name voor de westelijke delen, kan wat neerslag gaan vallen waarbij naast sneeuw ook kans bestaat op ijzel! (warmere bovenluchten)
Ook de start van de nieuwe week staat in het teken van Atlantische depressies en hun fronten die voor wisselvallig winterweer gaan zorgen met periodiek neerslag (zonale stroming). Afwisselend worden daarbij koelere en dan weer wat zachtere luchtmassa aangevoerd, vooral in de loop van de dinsdag en woensdag gaat een volgende warmtefront (sector) weer een aanval op de koudere lucht ondernemen. De sneeuwvalgrens pendelt algemeen meest tussen de 800 en 1200 meter. In meelopende warmtefront sector (woensdag) tijdelijk ook flink hoger, dat geldt opnieuw voor de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam. Prefrontaal (koufront) hier tijdelijk ook weer föhnig.
Met het komen en gaan van de storingen gaat er volgende in het gehele Alpengebied vooral hogerop weer sneeuw bijvallen. Zondag is dit al het geval in de westelijke Alpen. Voor details voor wat betreft precieze timing van frontpassage, sneeuwvalgrens en verdeling is het nu nog te vroeg. Daarover de komende dagen dan meer.
Tegen het einde van de volgende week gaan de weermodellen behoorlijk uit elkaar lopen waarbij zowel (veel) koudere als ook zachtere oplossingen tot de mogelijkheden behoren. Het ECMWF (hoofdrun) opteert tegen die tijd een sterker zonaal karakter, het GFS komt dan ook met koudere oplossingen.
Tevens zien we hogerop nog steeds de sterke opwarming met mogelijk een ommekeer van de zonale winden naar oost in de stratosfeer (10hPa) met een afzwakking van de polar vortex. Hierdoor zal in de loop van de komende 10 dagen de kern van de polar vortex richting Nova Zembla en noord Siberië verplaatsen (displacement). Wat dat precies voor onze contreien in de wat lagere etages van de atmosfeer gaan betekenen (terugkoppelingen) moeten we nog even afwachten (meer info daarover in ons vorig Alpenweerbericht en onze stratosferische beschouwingen en uitleg).