Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
13 december 2018, 10:07 uur | Bericht #489303
Algemeen;  tussen lagedruk met kernen boven oost en zuidwest Europa en hogedruk met kern boven Scandinavie wordt in de onderste luchtlagen met een noord tot noordoostelijke stroming koude continentale lucht aangevoerd. In het weekend volgt met een naar zuidwest draaiende stroming van west naar oost weer wat zachtere lucht waarbij het aan de noordkant föhnig wordt.

Geleidelijk wat oplopende temperaturen en weer toenemende sneeuw kansen

Onder invloed van een tussenhoog kwam er een einde aan de Nordstau situatie en vooral in de westelijke Alpen was het de zon die het weerbeeld bepaalde. Doordat het in de nacht flink opklaarde en de wind wegviel kon het vooral boven de vers gevallen sneeuw sterk gaan uitstralen respectievelijk afkoelen. Dit effect is in de wintermaanden het sterkst in de hoger gelegen dalen en zoals al eerder aangekondigd werd het hier ijzig koud. Dinsdag avond meldde het bekende “Kälteloch” Glattalp (1858m) in het Zwitserse kanton Schwyz al een temperatuur van -25 graden, in de nacht ging het kwik verder onderuit tot -32 .4 graden!
 
Bitter koude nachten en ochtenden in de hoger gelegen Alpendalen met als topper de Glattalp in het Zwitserse kanton Schwyz (1858m)


Overigens zagen we gisteren met betrekking tot diezelfde Glattalp ook nog lagere minima de revue passeren met als topper -36.5 graden! Zelf baseer ik me voor wat betreft de diverse weerdata in de Alpen en dus ook de -32.4 graden als minimum op de weerdata  van Meteo Centrale Schweiz (officieel weerstation Glattalp).

Op navraag bleek dat andere weerdiensten zoals bv MeteoNews en Kachelmannwetter gebruik maken van een lager aangebrachte temperatuur sensor van de EBS (Elektrizitätswerk Bezirk Schwyz).  Dit verklaart dan ook meteen de paar graden verschil. Hieronder een foto van het weerstation met ingetekend de sensoren. (met dank aan Wetterkollege Joachim Schug / Meteo Centrale Schweiz)


Hoe dan ook, het was ijzig koud en ook elders in de Alpen vroor het op uitgebreide schaal streng tot zeer streng.  Minder koud werd het in de oostelijke delen, hier hadden we nog met de naweeën van de Nordstau te maken waardoor de uitstraling door aanwezig wolken veel minder sterk was. Tevens viel er hier ook nog wat sneeuw.

Overdag konden dan met name weer de westelijke Alpen genieten van op en top winterweer. De zon scheen volop en de temperaturen kwamen niet of nog maar nauwelijks boven het vriespunt uit. Ietwat hogerop vroor het ook overdag en de verse sneeuw, staalblauwe luchten en ijzige temperaturen zorgden voor een heerlijke winterdag.


Vanuit het nog groene dal (680m) en groen Termen (1020m) omhoog naar het
winterse Rosswald (Bergstation 1800m)

De Alpennoordkant en met name het Alpen voorland hadden door de opstekende “Bise”overdag te maken met Hochnebel en mist, laatste sneeuw veel nog in de noordoostelijke Alpen.

Door de lage temperaturen en droge lucht hadden we gisteren te maken met perfecte condities voor het produceren van kunstsneeuw en vele skigebieden maakten dankbaar gebruik van deze situatie. Tot en met zaterdag kunnen de sneeuwkanonnen en lansen nog hun werk doen, daarna wordt het voor kunstsneeuw vooral in de wat lagere delen problematisch. Hieronder nog een winterse impressie vanaf Rosswald gistermiddag


 
Afgelopen avond en nacht ging het kwik onder een heldere hemel weer flink onderuit en de dag start weer “frostig” en reeds in de avond vroor het in de Glattalp al weer 35 graden!! Vooral de noordelijke Alpen hebben vandaag lokaal weer te maken met Hochnebel en mist, daarboven  schijnt de zon in afwisseling met enkele overdrijvende wolkenvelden.
 
Fronten kaart Deutsche Wetter Dienst voor vandaag 12h00


In de oostelijke zuidelijke Alpen kan uit de daar binnen drijvende bewolking wat (lichte) sneeuw vallen. Ook in zuidwestelijke, de zuidelijke centrale Alpen en Jura kan vooral in de namiddag of avond uit wat dikkere bewolking wat lichte sneeuw gaan vallen, veel zal dit echter niet voorstellen.
 
Radarbeeld Alpen 09h00
In het overgrote deel van de Alpen start de dag weer bitterkoud en belooft het opnieuw een heerlijke winterdag te gaan worden. Webcam Aletsch Arena Moosfluh via Meteo-Oberwallis

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag verandert er niet veel aan dit weerbeeld. Het is nog steeds winters koud en vooral aan de zuidkant kan wat sneeuw vallen. Sneeuwvalgrens donderdag en vrijdag tot in de lagere delen en dalen (400 a 500 meter)

De bewolking en (lichte) sneeuwval in de zuidelijke Alpen hebben te maken met depressieactiviteit in de westelijke en centrale Middellandse Zee, deels reikt de invloed ervan tot over de zuidelijke Alpen.

Van west naar oost geleidelijk weer wat zachter
Vanaf vrijdag gaan Atlantische depressies een confrontatie aan met het bastion van de hogedruk boven noord Europa en uiteindelijk zullen ze deze strijd ook in hun voordeel gaan beslechten.
 
GFS T850 hPa voor zaterdagochtend, van het westen uit nadert een warmtefront(sector)


Zaterdag verblijven de Alpen nog in de koudere continentale lucht, vanaf zondag met een naar zuidwestelijke stroming van west naar oost weer duidelijk zachtere en toenemend ook weer vochtigere Atlantische lucht binnenstromen. Door toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant wordt het aan de noordkant weer föhnig.

Geknepen warmtefront (sector)
Zondag volgt dan het warmtefront met vooral in de westelijke Alpen opkomende neerslag en de wat zachter lucht. Deze sector loopt zoals eigenlijk al verwacht echter flink stuk op de koude lucht en de wordt het ware uit geknepen waardoor de verzachting niet echt markant zal zijn, dat geldt met name voor de oostelijke Alpen. Vooral in het westen stijgt in de warmtefront sector de sneeuwvalgrens aan de westelijk noordkant tijdelijk 1300 tot 1500 meter, in de middag en avond volgt een occlusie front met daarachter weer wat koelere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1300 meter.
 
Vooral zondag gaat een warmtefront voor oplopende temperaturen en neerslag / sneeuw zorgen.


Inner-alpin en aan de zuidkant kan het nog langere tijd tot in de lagere delen sneeuwen (koude reservoir / isothermie) en het is even afwachten in hoeverre de wind erin komt en ook hier de sneeuwvalgrens zal doen stijgen!  De oostelijke Alpen verblijven nog langere tijd  in de koudere lucht en het is überhaupt de vraag in hoeverre het warmtefront hier actief zal zijn. Ook hier, en dat geldt met name voor de westelijke delen, kan wat neerslag gaan vallen waarbij naast sneeuw ook kans bestaat op ijzel! (warmere bovenluchten)
 
GFS T850 hPa voor zondag 12h00. Van het warmtefront (sector) blijft maar weinig over, vooral in vergelijnking met de voorgaande dagen


Ook  de start van de nieuwe week staat in het teken van Atlantische depressies en hun fronten die voor wisselvallig winterweer gaan zorgen met periodiek neerslag (zonale stroming). Afwisselend worden daarbij koelere en dan weer wat zachtere luchtmassa aangevoerd, vooral in de loop van de dinsdag en woensdag gaat een volgende warmtefront (sector) weer een aanval op de koudere lucht ondernemen. De sneeuwvalgrens pendelt algemeen meest tussen de 800 en 1200 meter. In meelopende warmtefront sector (woensdag) tijdelijk ook flink hoger, dat geldt opnieuw voor de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam. Prefrontaal (koufront) hier tijdelijk ook weer föhnig.

Met het komen en gaan van de storingen gaat er volgende in het gehele Alpengebied vooral hogerop weer sneeuw bijvallen. Zondag is dit al het geval in de westelijke Alpen. Voor details voor wat betreft precieze timing van frontpassage, sneeuwvalgrens en verdeling is het nu nog te vroeg. Daarover de komende dagen dan meer.

Tegen het einde van de volgende week gaan de weermodellen behoorlijk uit elkaar lopen waarbij zowel (veel) koudere als ook zachtere oplossingen tot de mogelijkheden behoren. Het ECMWF (hoofdrun) opteert tegen die tijd een sterker zonaal karakter, het GFS komt dan ook met  koudere oplossingen.
 
GFS (hoofdrun) T805 hPa voor 25 -12 met nieuwe kou vanuit het noordoosten


Tevens zien we hogerop nog steeds de sterke opwarming met mogelijk een ommekeer van de zonale winden naar oost  in de stratosfeer (10hPa) met een afzwakking van de polar vortex. Hierdoor zal in de loop van de komende 10 dagen  de kern van de polar vortex richting Nova Zembla en noord Siberië verplaatsen (displacement). Wat dat precies voor onze contreien in de wat lagere etages van de atmosfeer gaan betekenen (terugkoppelingen) moeten we nog even afwachten (meer info daarover in ons vorig Alpenweerbericht en onze stratosferische beschouwingen en uitleg).
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 356 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 356, lezen 4 mensen het topic "Discussiepagina winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden