Op 17 december is hij het dichst bij de aarde op circa 12 miljoen km afstand (0.078AU).
De komeet 46P/Wirtanen bereikt het perihelium op 12 december 2018. Deze periodieke komeet heeft een sterk elliptische baan, met een omlooptijd van circa 5.4 jaar. De komeet bevindt zich tijdens het perihelium op een afstand van 1,06 AE van de Zon en op slechts 0,08 AE van de Aarde. De helderheid van het object bedraagt dan magnitude +6,4. Bedenk hierbij dat het lastig is de helderheid van een komeet exact te voorspellen. Daarnaast is een komeet vaak onzichtbaar rond het moment van grootste helderheid, doordat deze zich dan te dicht bij de Zon aan de hemel bevindt.De komeet is zichtbaar aan onze ochtendhemel met een helderheid groter dan achtste magnitude tussen 22 november en 5 januari, en aan de avondhemel tussen 22 november en 5 januari. Wij zien de grootste helderheid rond 17 december: magnitude +6,3. Het meest gunstige moment om de komeet te bekijken vanuit onze streken is rond 17 december. Het object heeft dan een helderheid van +6,3m en een magnitudecontrast van +0,2m, en een verrekijker met een apertuur van minimaal 8 mm is nodig om de komeet te zien. Merk op dat een diffuse komeet lastiger waar te nemen is dan een ster met dezelfde helderheid. Zie ook Hoe kan ik een komeet waarnemen? in de veelgestelde vragen.
De dichtste nadering van 46P/Wirtanen tot de Aarde gebeurt rond 17 december. De afstand bedraagt dan 0,08 AE, circa 12 miljoen km, dus kosmisch gesproken zeer dicht bij de Aarde. De komeet beweegt vóór de periheliumpassage onder andere door de sterrenbeelden Oven, Walvis en Eridanus. Na het perihelium vinden we het object onder meer in de sterrenbeelden Stier, Voerman en Lynx.
Bron: http://hemel.waarnemen.com
SOMETHING WICKED-GREEN THIS WAY COMES:
A green ball of gas wider than the planet Jupiter is approaching Earth. It's name is "Comet 46P/Wirtanen." Italian astronomer Rolando Ligustri photographed the verdant orb on Oct. 18th using a remote-controlled telescope in Australia:
Rolando Ligustri
Deep inside that green ball is a furiously vaporizing nugget of dirty ice. The frozen nucleus of 46P/Wirtanen is only about 1 km wide, but astronomers say it is "hyperactive." As many as 1.7×1028 water molecules per second have been observed emerging from the comet's core. Mixed with the water vapor is diatomic carbon (C2)--a gaseous substance common in comet atmospheres that glows green in the near-vacuum of space.
On Dec. 16th, this hyperactive comet will come within 11.5 million km of Earth--making it one of the 10 closest-approaching comets of the Space Age. Comet 46P/Wirtanen will probably become a naked eye object for several weeks during the holidays, prompting some astronomers to call it "the Comet of the Year."
Comet Wirtanen passes through the inner solar system every 5.4 years. Right now it is near the orbit of Mars, and it is heading in our direction. Forecasters expected it to brighten more than 200-fold between now and mid-December, eventually reaching magnitude +3, similar to the stars of the Pleiades.
Bron: http://www.spaceweather.com/
Komeet 46P/Wirtanen vliegt op 12 miljoen kilometer afstand voorbij
Wie de komende dagen in de schemer of de nacht omhoog kijkt, kan met het blote oog een komeet zien. 46P/Wirtanen raast voorbij op een afstand van 12 miljoen kilometer en dat is voor ruimtebegrippen redelijk dichtbij. 46P doet 5,5 jaar over een rondje om de zon en is niet altijd even goed zichtbaar als hij in de buurt van de aarde komt. Deze keer is dat waarschijnlijk wel zo, al blijft het lastig te voorspellen hoe helder hij uiteindelijk wordt, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys van Hemel.waarnemen.com.
"De komeet zelf is een sneeuwbal met een diameter van een paar kilometer. Die kun je niet zien omdat hij veel te klein is. Maar als die sneeuwbal in de buurt komt van de zon, gaat hij smelten. Dat veroorzaakt een wolk van nevel en die kan zomaar enkele miljoenen kilometers lang worden."
Hoe dat smeltproces precies verloopt en hoe helder de komeet wordt, is dus lastig te voorspellen, zegt Van der Sluys. "Al laten de laatste berekeningen zien dat de komeet helderder wordt dan we dachten en dus gemakkelijker te zien is." Bovendien is precies bekend welke baan de komeet aflegt, "waardoor je dus ook weet in welke richting je moet kijken."
Van der Sluys maakte onderstaande kaartjes van de ochtend- en avondhemel, die kunnen helpen bij het vinden van P46/Wirtanen.De gele streep is de route die komeet 46P/Wirtanen de komende weken langs de ochtendhemel volgt
Bron afbeelding: Marc van der Sluys
De sterrenkundige adviseert de omstandigheden waaronder je kijkt, zo gunstig mogelijk maken. "Ga zo ver mogelijk van lichtvervuiling kijken. En gebruik een verrekijker. Een eenvoudig exemplaar helpt al, want de lenzen ervan zijn een stuk groter dan je eigen pupil en daarmee wordt de komeet duidelijker zichtbaar."
Op zijn website heeft Van der Sluys in tabellen de meest gunstige tijd om te kijken vastgelegd. Tot en met maandag 17 december lukt dat goed, maar in de tien dagen erna gooit de maan roet in het eten. "Vanaf donderdag 27 december is de komeet dan nog een paar dagen te zien, tot begin januari."De gele streep is de route die komeet 46P/Wirtanen de komende weken aflegt in de avondhemel
Bron afbeelding: Marc van der Sluys
Kijken naar de komeet is volgens Van der Sluys zeker de moeite waard. "Want een komeet is niet heel uitzonderlijk, maar wel bijzonder. Soms passeren er twee per jaar, soms duurt het jaren voor er weer een voorbijkomt."
Nog een laatste tip: soms helpt het om net náást de komeet te kijken. "Het centrum van het oog, het netvlies, is heel gevoelig voor kleur maar niet voor zwak licht. In het gebied eromheen is dat juist net andersom. Als je er dus een heel klein beetje naast kijkt, zie je een vlekje opdoemen. Dat kan helpen bij het vinden van de komeet."
Bron: NOS.nl
#Comet46P /Wirtanen on December 6th. https://t.co/sq6Fi5L66T Already a faint naked eye object this comet should brighten further into mid December when it will be very well placed. A large bright coma at present but the tail remains weak. pic.twitter.com/HHXECMr9YA
— Damian Peach (@peachastro) 7 december 2018
Wirtanen in combinatie met de Geminiden te zien!
De Geminiden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen, afkomstig van de planetoïde (uitgedoofde komeet) Phaeton. Op een heldere dag zijn er zo'n 120 per uur te zien. Aanstaande vrijdag is het hoogtepunt van deze zwerm.Komeet 46P/Wirtanen is ook dit weekend op zijn felst en met het blote oog te zien.
Dus pak je fototoestel, camera, telescoop erbij, een stoeltje, warm dekentje, mok warme chocomelk en geniet ervan!
Hieronder alvast "wat plaatjes" met tevens een paar tweets erbij, hoe je Wirtanen "makkelijk" kunt vinden:
@ProfBrianCox @ROGAstronomers @RMGreenwich #Comet46p
— mmcneillphotography (@marksmcneill) 12 december 2018
the comet over the lake district pic.twitter.com/5vtjzou4pa
More space fun: The brightest comet of the year will zoom near Earth this week #Comet46p #CometWirtanen #Comet46pwirtanen https://t.co/Skff5OL7rm pic.twitter.com/J1eOw1LSXD
— USA TODAY Weather (@usatodayweather) 11 december 2018
Check out this image of #Comet46pwirtanen with the #Pleiades that I captured at @FrostyDrewOBSY last night. #Comet46p has grown noticeably brighter to the unaided eye over Charlestown, RI since Friday night. Get out before the Moon returns! Perihelion is tomorrow. pic.twitter.com/o5oUx6nyHI
— Scott MacNeill (@scottiemacneill) 11 december 2018
Going through last nights images we did manage to capture #comet46P/Wirtanen.#SpaceRocks ???? ☄️ pic.twitter.com/nQUUpKsdM5
— Journey with #Astronaut_Hayden (@carolineGx8) 11 december 2018
Astronómic alert. ????On December 16, the #Comet46p #Wirtanen can be seen in plain sight.☄ And throughout the month, it can be observed with binoculars and small telescopes. pic.twitter.com/XzUagwFfpK
— ALMA Observatory (@almaobs) 11 december 2018
Look up, a comet is coming! #Comet46p #CometWirtanen #Comet46pwirtanen pic.twitter.com/xtYRwyp9O1
— USA TODAY Weather (@usatodayweather) 11 december 2018
#CometWirtanen last night. If it hadn't been so late, I would have gotten the telescope out to get a better look. If the #weather cooperates, I'll have to do that soon. #Comet46P #comets #astronomy #WV #StarrySky #AstroPics @StormHour @ThePhotoHour pic.twitter.com/kKSZUgTxY0
— Jennifer Rose Lane (@Jens_Starry_Sky) 11 december 2018
Spectacular #Comet46p Wirtanen.
— Space Tech Research☮️ (@PMagnetE) 11 december 2018
Taken by Michael Jager on December 8, 2018 @ Hochart, Austria#Comet pic.twitter.com/duVERJncf4
#comet46p #CometWirtanen taken with a Canon 750D & 75-300mm lens. No tracking. #ASTRONOMY #Astrophotography pic.twitter.com/zFbEfXO8Wf
— ???? Nix ???? (@astro_niks) 9 december 2018
Comet 46P / Wirtanen last night #Comet46P pic.twitter.com/r8JarcOUnw
— Jo (@attila_thefun) 9 december 2018
Comet 46P/Wirtanen: Jupiter-family comet with diameter of 1.2km & orbital period of 5.4 years. It’s orbit stretches 5-6 AU from the sun. It’s now naked eye visible & will grow larger/brighter as it reaches closest approach Dec-16.
— aHEMagain (@aHEM_again) 11 december 2018
(watch w/sound)
—— #ahemSPACE
⤵️..????#46PWirtanen pic.twitter.com/78v0KqpNNC
#OjosAlCielo#46pwirtanen
— Carlos ( Helios) (@Carlos1732) 12 december 2018
Lo capturamos desde la azotea del edificio en donde vivo, con mucha contaminación lumínica. Este es el cometa 46p/Wirtanen hoy 11 de Diciembre 2018 desde Huatulco, con el objetivo 55-250mm, s25, f 5,6, ISO 1280....!!
In lak'ech ॐ pic.twitter.com/J8XN4eakqL
Kans op heldere nachten
Wil je een kans hebben wat te zien heb je natuurlijk wel eerst helder weer nodig 's nachts. Momenteel ziet het er naar uit dat het zuiden de grootste kans op helder weer heeft. In het noorden trekken namelijk meer wolken over afkomstig van de Oostzee. Op zaterdag wordt het vanuit het westen uit bewolkt vanwege de nadering van het occlusiefront.
Komende dagen in het zuiden de grootste kans op helder weer 's nachts.
Al met al hebben we geluk met de timing van het Scandihoog, want anders was de kans op helder weer kleiner geweest!