Chinese satelliet naar 'donkere kant' van maan: aardappels en bloemzaden mee
Bron afbeelding: OnweerOnline
In 1969 stond Armstrong al als eerste op de maan. Maar vanavond is er weer een primeur. China schiet een satelliet de lucht in die naar de 'achterkant' van de maan gaat, de kant die je vanaf de aarde niet kunt zien. Er zit opmerkelijke bagage in het ruim: aardappels en bloemzaden.
"De lancering is bijzonder, want we weten nog weinig van de achterkant van de maan", zegt astronoom Marc Klein Wolt van Radboud Universiteit. Hij werkte samen met de Chinezen aan een eerdere maansatelliet die de communicatie mogelijk moet maken.
Want dat is de moeilijkheid van deze missie: aan de achterkant van de maan is direct contact met de aarde niet zomaar mogelijk en daarom is een landing lastig. "De satelliet maakt via signalen contact, maar de maan blokkeert die signalen. De satelliet die vanavond wordt gelanceerd, moet de landing dus zelfstandig doen."
Eerste in de wereld
De lander moet zelf bedenken of hij vaart moet maken of een stuk moet afremmen zodat hij landt zonder ongelukken en daar onderzoek kan doen. "Als dat lukt zijn de Chinezen de eerste in de wereld die dat voor elkaar hebben gekregen." Ook zit er een Nederlands tintje aan de lancering vanavond. De satelliet die de communicatie mogelijk maakt, is door het team van Marc Klein Wolt gebouwd. "Mijn team heeft een instrument gebouwd dat als radioantenne werkt. Die is op de Chinese satelliet geplaatst."
Veel meer kraters
Hiervoor werkt het team van Marc samen met het Nederlands instituut voor radio sterrenwacht en ISIS, Innovative Solutions In Space, een bedrijf uit Delft. "Alle componenten zijn samengevoegd in de satelliet die 21 mei is gelanceerd en die nu aan de achterkant van de maan rondzweeft."
De maanlander gaat onderzoek doen aan de achterkant. Die ziet er heel anders uit dan de kant die vanuit de aarde zichtbaar is. "De kant die we zien bestaat uit laagvlaktes en hier een daar kraters. Aan de andere kant is het veel donkerder en zijn er veel meer kraters. Het is echt een groot verschil."
Ontstaan zonnestelsel
"We denken dat de kraters ontstaan nadat de planeten zich hadden gevormd in het zonnestelsel. De maan heeft geen atmosfeer, hierdoor zijn er veel inslagkraters van kometen en meteorieten", legt Marc uit.
Door onderzoek aan de andere kant van de maan krijgen wetenschappers ook een beeld van hoe het zonnestelsel zoveel miljoenen jaar geleden was. "Ook kunnen er antennes neergezet worden die signalen uit het vroegere heelal opvangen. Uit die data kan veel informatie gehaald worden."
Aardappels mee
Ook hebben de Chinezen opmerkelijke bagage mee: aardappels en bloemzaden. "Ze gaan kijken of ze die gewassen kunnen laten groeien op de maan. Het is een experiment. Als we in de toekomst willen wonen op de maan, is het handig als je er groente kunt verbouwen." Wonen op de maan kan handig zijn. "Bij de aarde komt een satelliet moeilijker weg vanwege de zwaartekracht. Als je eenmaal in de ruimte vliegt, is er weinig weerstand meer. Met een kleine motor kun je een bepaalde richting op sturen." De maan is dus een prima uitvalsbasis om het heelal verder te ontdekken.
Bron: RTLnieuws.nl
Chang'e is op de maan geland, eerste planten gekweekt.
Eerste planten op de maan gekweekt.
Verschillende zaden die door de Chinese Chang’e 4-missie zijn meegenomen naar de maan, zijn ontkiemd.Het zijn de eerste op de maan gekweekte plantjes: verschillende zaden die door de Chinese Chang’e 4-missie zijn meegenomen naar de achterkant van de maan, zijn ontsproten. Dat meldt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA.
De groei van planten is een belangrijke stap voor de toekomst van de ruimtevaart. Zaden van de katoen-, koolzaad-, aardappelplanten en zandraket werden door de Chinese sonde naar de maan gebracht als onderdeel van een biologisch experiment. Ook werden er fruitvliegeitjes en gist meegenomen.
Ecosysteem
Foto’s die door de Chang’e 4 zijn teruggestuurd laten zien dat de katoen-, aardappel- en koolzaadjes zijn ontkiemd en dat de planten goed groeien. De foto’s zijn genomen op 7 januari. De planten worden bewaard in een afgesloten ruimte, waar ze worden beschermd tegen extreme temperaturen en sterke straling op het oppervlak van de maan. Door het experiment hopen de onderzoekers meer te weten te komen over hoe planten groeien op de maan.
De zes organismen die naar de maan zijn gestuurd moeten een klein kunstmatig en zelfvoorzienend ecosysteem vormen. De planten moeten zuurstof en voedsel produceren om de fruitvliegjes in leven te houden en het gist moet het afval van vliegjes verwerken. In een toekomstige kolonie op de maan zouden aardappelen als voedsel kunnen dienen, koolzaad kan een bron van olie zijn en katoen kan voor kleding worden gebruikt.
Sla en komkommers
Chang’e 4 landde op 3 januari. Het was voor het eerst dat een sonde landde aan de andere kant van de maan, ook wel de ‘Luna Incognita’ genoemd. De sonde doet onder meer bodemonderzoek en een robot verkent het oppervlak van de maan.
Er zijn wel eerder planten gekweekt in de ruimte, alleen niet eerder op de maan. Zo groeiden er wel al planten in het internationale ruimtestation ISS. Daar werden onder meer komkommers gekweekt en in 2015 kweekten astronauten aan boord van het ISS voor de eerst een krop sla.
Bron: https://www.nrc.nl | Gewijzigd: 17 januari 2019, 11:33 uur, door Joyce.s
China's Chang'e 4 Moon Mission Faces Its First Big Freeze on Lunar Far Side
China's Chang'e 4 lander and Yutu 2 rover, photographed by each other on the moon's far side.
Credit: CNSA/CLEP
China's Chang'e 4 lander and rover are now getting cold-soaked, as darkness falls on their touchdown site on the far side of the moon
On the night of Jan. 2, the Chang'e 4 mission softly touched down inside the 115-mile-wide (186 kilometers) Von Kármán Crater, which lies within the huge South Pole Aitken Basin in the moon's southern hemisphere.
Chang'e 4 is now experiencing its first long lunar night, which fell over Von Kármán this weekend. The lunar day equals 14 days on Earth, and a lunar night is the same length. [Photos from the Moon's Far Side! China's Chang'e 4 Lunar Landing in Pictures]
Sleep modeChina's state-run Xinhua news agency reported that Chang'e 4 is equipped to measure the moody moon's big temperature swings. "Without our own data about lunar temperatures, we don't know how cold a lunar night can actually be," Zhang He, executive director of the Chang'e 4 probe project from the China Academy of Space Technology (CAST), told Xinhua.
Tan Mei, a Chang'e 4 consultant from CAST, said the lander will switch to a "sleep mode" during the lunar night due to the lack of solar power, and rely on a radioisotope heat source to maintain warmth. This power supply is the product of collaboration between Chinese and Russian scientists.
"We need to transform heat into power to run the thermometry to measure the temperatures of the lunar surface at night," Tan said, according to Xinhua.
Data collectors
The lander is equipped with dozens of temperature collectors, and the data they collect at night will be transmitted after the probe is wakened during the moon's daytime, said Li Fei, a designer of the lander from CAST.
As reported by Xinhua, Sun Zezhou, the chief designer of the Chang'e 4 probe from CAST, said the probe will get first-hand data by directly measuring the temperatures of the lunar soil, the probe's surface and its key interior equipment during the lunar night.
Used for the first time in a Chinese spacecraft, the isotope thermoelectric generation technology on Chang'e 4 is a prototype for future deep-space exploration missions, Sun said.
In 2013, China launched Chang'e 3, the country's first spacecraft to soft-land on the moon. (It touched down on the near side; Chang'e 4 is the first craft ever to land on the far side.) The scientific instruments on its lander are still operating after more than 60 lunar nights in the past five years.
Relay link
In May of last year, China sent a relay satellite, named Queqiao (which means "Magpie Bridge"), to the halo orbit around the second Lagrangian point of the Earth-Moon system to set up a communication link between the Earth and the moon's farside. It is the first communication satellite to operate in that orbit.
According to Xinhua, Chinese space experts hope Queqiao will be able to assist other countries that intend to send probes to the far side of the moon within the relay spacecraft's life span.
China's lunar exploration will continue with Chang'e 5, which is expected to bring samples of lunar soil back to Earth. China aims to launch Chang'e 5 later this year.
You can learn more about the Chang'e 4 mission and outreach to other nations in this New China TV video, which was posted on Jan. 13.
Bron: https://www.space.com
Katoenplantje op de maan is alweer dood.
Het katoenplantje dat was ontkiemd op de achterkant van de maan is alweer dood, melden wetenschappers aan het Chinese persbureau Xinhua. Nu de temperatuur in de maannacht ineens sterk is gedaald, naar 170 graden onder nul, heeft het plantje dat niet overleefd.De katoenplant aan boord van een Chinese ruimtesonde kon ontkiemen door het zonlicht dat ook de achterkant van de maan bereikte. Het was de eerste plant die groeide op de maan. Maar nu is de nacht op de maan begonnen, met daarbij een flink lagere temperatuur.
Begin december lanceerde China voor het eerst in de geschiedenis een sonde naar de achterkant van de maan. Er wordt onderzoek gedaan naar het maanoppervlak en er zijn zaden meegenomen van verschillende planten en eitjes van fruitvliegen.
Mijlpaal
Dinsdag maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie bekend dat een katoenzaadje was ontkiemd. Deskundigen noemden dat direct een bijzondere mijlpaal. Want als op de maan voedsel kan worden gekweekt, wordt het mogelijk om er een kolonie te stichten.
De Chinese leider van het experiment op de achterkant van de maan zegt dat het was ingecalculeerd dat het katoenplantje het niet zou overleven. Het was bekend dat het in de maannacht zo koud wordt. De nacht op de maan duurt ongeveer twee weken. In die periode staat de sonde Chang'e-4 ook in slaapstand.
Bron: https://nos.nl/
Kunnen we na planten binnenkort ook mensen laten doodvriezen op de maan?
17 januari 2019 door Jos MaalderinkAl sinds de oudheid hebben mensen naar de hemel gekeken en gedacht: gaat het ons ooit lukken om daar dood te vriezen? Deze week hebben Chinese wetenschappers voor het eerst een stap in die richting gezet. Ze zijn er namelijk voor het eerst in geslaagd om op de maan een plantje te doen ontkiemen en vervolgens dood te laten vriezen.
Astrobiologe Luna van Driel spreekt van een doorbraak. “Om mensen te laten doodvriezen op de maan hebben we voldoende voedsel nodig om ze eerst een tijdje in leven te houden. Dat de Chinezen nu in staat zijn geweest om een plant dood te laten vriezen is een belangrijke eerste stap. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Het zou een goed idee kunnen zijn om eerst dieren te laten doodvriezen op de maan.”
Toch is de doorbraak volgens Van Driel wel degelijk een positieve ontwikkeling. “De aarde warmt op en het wordt steeds lastiger voor mensen om dood te vriezen. Het vooruitzicht dat we ooit naar de maan kunnen gaan om ons daar bloot te stellen aan temperaturen van 170 graden onder nul is iets waar we als mensheid hoop kunnen putten.”
Bron: De speld
(Satirisch nieuws)