Nog 3 dagen herfst, zaterdag meldt de winter zich met veel sneeuw en vorst tot in de dalen
De winterliefhebbers zullen nog een dag of 3 geduld moeten hebben want vooreerst dicteert de Atlantische Oceaan het weer-gebeuren in grote delen van Europa als ook de Alpen. Afgezien van de wat koudere fases hebben we tot vrijdag nog te maken met (zeer) zachte luchtmassa’s waarbij enkel in de hogere delen, pak hem beet vanaf 1800 tot 2200 meter, sneeuw valt.Elders is het ronduit herfstachtig met regen en ook veel wind. Tijdelijk is het pre-frontaal aan de noordkant ook föhnig en met de föhn stijgt het kwik tot 10 a 13 graden. Vooral vrijdag kan het kwik op nadering van een koufront nog even pieken. Tussen de zachte luchtmassa’s door toch af en toe ook even wat koeler met hogerop weer het nodige aan verse sneeuwTot en met vrijdag gaat er vooral langs de noordelijk Alpenhoofdkam weer het nodige aan neerslag vallen met als zwaartepunt de centrale oostelijke Alpen. Hier wordt tot en met vriijdag 40 tot 60mm berekend. In het hooggebergte mag men rekenen op 20 tot 40 cm aan Neuschnee.
Kouder en sneeuw
Vanaf zaterdag gaat het roer dan om en gaan de Alpen “Einschneien” . Kijken we naar de weerkaarten dan zien we een stormdepressie via Schotland en de Noordzee naar de Oostzee trekken. Via de achterdeur van dit systeem (koufront) gaat in de loop van de zaterdag dan maritiem polaire lucht van west naar oost over de Alpen uitstromen.
Dit gaat gepaard met neerslag en veel wind waarbij de temperaturen in alle hoogtes een dalende trend gaan inzetten. Zaterdag sneeuwt het van west naar oost tot 600 a 1200 meter. Achter het koufront stijgt de luchtdruk weer en vooral in het Alpenlaagland en voorland wordt het dan weer droog en klaart het op. Datzelfde geldt voor de Alpenzuidkant die in de luwte van de Alpenhoofdkam te maken gaan krijgen met de Nordföhn, deels kan de neerslag vanuit het noorden tot over de hoofdkam en de aangrenzende zuidelijke regionen overgrijpen.
Zondag gaat het hoogst “ungemütlich” verder en steeds weer valt er neerslag en staat er een harde tot stormachtige west tot noordwestelijke wind. Sneeuwvalgrens meest nog tussen de 600 en 900 meter, in de nacht en ochtend door instroom van wat zachtere lucht tijdelijk ook hoger.
Ondertussen zien we in het voorveld van een diep depressie ten zuiden van Groenland een portie warme lucht op hoogte naar het noorden toe uitstromen. Deze advectie van warmere lucht gaat er voor zorgen dat het Azorenhoog richting IJsland gaat opbouwen. De depressie gevuld met zeer koude lucht (vooral op hoogte) trekt nog wat verder richting Zweden en tussen beide druksystemen gaat vanuit het noorden nog veel koudere lucht naar het zuiden toe uitstromen.
De voorste begrenzing van de polaire lucht ( T850 hPA isotherm – 5 graden) bereikt in de loop van de nacht de Alpen en tot maandag middag zijn dan ook de zuidelijke Alpen gevallen.
Dinsdag en woensdag volgt met een noord tot noordoostelijk stroming dan nog koudere lucht en op 850 hPA zien dan temperaturen van -7 tot -12 graden.
Vooral in de periode van zondagavond -nacht tot en met dinsdag gaat er met de noordelijke stroming in de Staugebieden van de Alpennoordkant veel sneeuw vallen waarbij het tot in de dalen en het Alpenlaagland sneeuwt. Een klassieke Nordstau situatie dus waarbij sneeuwhoeveelheden van 100 tot 150 cm zeker niet onrealistisch zijn.
Natuurlijk moeten we op deze nog lange termijn voor wat betreft de sneeuw nog een slag om de arm houden maar potentie tot een eerst dump heeft deze setting hoe dan ook! Kijk maar eens naar de onderstaand DMO GFS kaartjes (bron snow-forecast.com), natuurlijk altijd wat overdreven dit soort direct model output gebeuren maar toch! Later dan meer over de sneeuwdetails als ook de verdeling en gaan we dit natuurlijk allemaal mooi in kaart te brengen.
In de loop van de woensdag keert met toenemende hogedruk invloed de rust in de atmosfeer weer wat terug en komt er ook een einde aan de Nordstau neerslag. Ook de dagen erna wordt er, behoudens wat uit sneeuwende wolken in de Stau van de bergen, geen neerslag van betekenis meer verwacht.
De temperaturen gaan vooral in de bergen weer wat omhoog maar het winterse karakter blijft ook dan gewoon bestaan. Een overgang naar een opnieuw zeer zacht weertype lijkt niet waarschijnlijk.
Samengevat kunnen we stellen dat we na een zachte en natte tweede helft van de week vanaf het weekend evolueren naar een winterse episode met sneeuw geleidelijk tot in de lagere delen en dalen. Dit scenario wordt al een een aantal dagen door oa het ECMWF als ook GFS berekend en is vrij zeker. Onzekerheid zit hem vooral nog in de precieze positie sturende drukgebieden en details!
Tot zover voor vanmorgen, een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgend en dan hopelijk ook weer mooi winterse Alpenweer praatje. Ciao vanuit een (nog) opgeklaard Termen in Oberwallis.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis
Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!
Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender!
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.
Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl