ON topic: Schrijf de winter nog niet af. Half maart is min of meer de 'einddatum' van serieuze kou. Het is aan te bevelen de wintergarderobe te houden tot aan eind april..... Legio voorbeelden uit het recente weerverleden dat het noodzakelijk was, om een dikke jas aan te doen....
Maximale dagelijkse gang volgende week?
Momenteel trekt een lagedrukgebied over Noord-Nederland, de positie van het laag valt zo, dat de wind overal wel meevalt. Enkel in het zuidoosten kunnen soms even iets krachtigere windstoten voorkomen. Rond het laag bevinden zich gebieden met actieve neerslag, en die laten vandaag 15 tot 25 mm regenwater vallen.
Groot contrast met volgende week
Volgende week wordt het juist compleet ander weer. Een sterk hogedrukgebied boven Midden-Europa gaat van in héél Europa het weer bepalen. Vanuit Spanje komen grote hoeveelheden warme lucht richting West- en Noord-Europa. Alleen de Balkan krijgt nog een beperkte uitstroom van kou.
Door de dominante hogedruk blijven fronten op grote afstand, vanaf dinsdag wordt het droog, en dat blijft het de rest van de week waarschijnlijk ook.
Vandaag voorlopig de laatste neerslag.
Met een zuidenwind komt zeer zachte lucht onze kant op, waarmee het met name in het tweede deel van de komende week soms lente-achtig aan kan voelen (eerste deel komende week nog geregeld wolken). We zien ook in het tweede deel de dagelijkse gang flink toenemen, het verschil tussen minima en maxima loopt op van 15 tot bijna 18°C. Het gaat van lichte nachtvorst tot overdag 10 tot 15°C.
Die zeer grote dagelijkse gang is te verklaren aan het heldere weer, overdag schijnt de zon:
Wat ook een oorzaak is, is de weinige wind onder het hogedrukgebied. Daardoor worden luchtlagen amper gemengd en daardoor kunnen de onderste 2 meter van de atmosfeer optimaal opwarmen overdag, en afkoelen 's nachts.
| Gewijzigd: 10 februari 2019, 20:42 uur, door Thijs.
Edit W. in 't Erland: Tweet ingevoegdAbweichung Niederschlag pic.twitter.com/NXJ2WzKcSR
— Jörg | kachelmannwetter.com (@Kachelmann) 12 februari 2019
| Gewijzigd: 12 februari 2019, 18:51 uur, door Thijs.
Alleen rond dinsdag/woensdag zou er eventueel wat lichte neerslag kunnen vallen en zal er meer bewolking aanwezig zijn (te zien aan kleinere dagelijkse gang). De oper kiest op termijn voor een meer oostelijke stroming wat zou kunnen resulteren in een wat te fris weertype, maar krijgt hierin nauwelijks ondersteuning. Valt voorlopig te negeren.
En voor wie nu al stelt dat het lentetopic open kan: nee dit gaat pas open zoals ieder jaar op1 maart En wat maart kan brengen? Tja 20 graden is mogelijk net zoals een beste bak sneeuw Geniet van het mooie weer dit weekend zou ik zeggen!
Blijvende hogedruk, maar voor hoelang?
We blijven onder hogedrukinvloed en eigenlijk kan ik hetzelfde verhaaltje afsteken als hierboven De vraag is een beetje wanneer we in een ander weertype gaan terecht komen.Het is goed mogelijk dat dit weertype nog enkele weken aanhoudt, maar richting het einde van de maand en begin maart, beginnen de weermodellen (logischerwijs gezien de termijn) ook andere opties te tonen.
Het is allemaal maar ver weg, ik weet het, daarom ook geen detailkaarten maar even de pluim van GFS 12z met de temps op hoogte.
Je ziet even een dipje komende dinsdag, waarbij we ook wat lichte neerslag krijgen. Daarna gaan we verder in winterse hittegolfmodus tot pakweg eind van de maand met ook kurkdroog weer. Daarna neemt de spreiding logischerwijs toe gezien de termijn, maar gaan ook de opties open voor een ander weertype. GFS oper en control gaan dan zelfs voor een polaire stroming met het gekende weerpatroon.
Dus het is momenteel even volgen hoe lang we nog onder invloed gaan blijven van het hoog en hoe lang we allemaal nog kunnen genieten van dit prachtig weer Want voor je het weet moet je opeens toch weer die dikkere kleren aan Geniet van het zonovergoten weekend!
Denk dat ze in Maastricht eens blij zullen zijn met wat zachte temperaturen in februari, records zijn al belachelijk lang geleden
Denk dat ze in Maastricht eens blij zullen zijn met wat zachte temperaturen in februari, records zijn al belachelijk lang geleden
Naar aanleiding van de afbeelding van Sven vroeg ik me af ''Wat is de spreiding van de warmte- & kouderecords tussen 1901 en 2019?''.
Dit omdat ik het opvallend vond dat met name in februari veel warmterecords van langer geleden (1910 - 1920) stammen. Het samenstellen van de grafieken was vrij makkelijk, dit zou je thuis ook zo kunnen doen (via weerstatistieken.nl de gegevens van het KNMI kopiëren en in een tabel zetten en vervolgens tellen hoe vaak een bepaald jaar voorkomt in de lijst met records).
De grafieken
Spreiding 1901-2019 warmterecords
Spreiding 1901-2019 kouderecords
Spreiding 1901-2019 kouderecords Tmax
Legenda (op de afbeelding is de legenda vrij klein)
Wat meteen opvalt is de trend, de warmterecords staan steeds vaker op naam van de jaren 1989 tot 2019. Verder is 1990 recordhouder records, 16 dagrecords (enkel warmterecords) in dat jaar. Na 1990 staat 2018 op nummer 2 met 15 warmterecords.
Bij de kouderecords hebben de jaren 1988 tot 2019 juist steeds minder kouderecords. 1956 is recordhouder records, met 17 records (grotendeels door de erg koude februari). Als we naar de records laagste Tmax kijken is 1956 ook recordhouder met 12 recordlage maxima.
Vragen beantwoord ik graag net zoals mensen die eventueel een grotere variant willen. | Gewijzigd: 17 februari 2019, 16:02 uur, door Thijs.
Korte dip na een stralend weekend
Bron afbeelding: Forumlid Lako
Na een stralend weekend met lenteachtige temperaturen gaan we de komende dagen te maken krijgen met meer bewolking en lagere temperaturen dankzij toenemende invloed van (zwakke) fronten. Maar eerst nog even een terugblik op afgelopen weekend. Zowel op vrijdag, zaterdag en zondag scheen de zon op veel plaatsen de hele dag en in de regio Luik - Maastricht werd het gisteren met een beetje föhneffect dankzij de Ardennen zelfs 18'C.
Het naderende koufront + occlusie ligt op dit moment nog boven Engeland en Wales. De eerste velden hoge bewolking trekken al over de Benelux op dit moment. Bron afbeelding: Sat24.
Vandaag schijnt de zon ook nog volop maar vanuit het westen neemt de (hoge) bewolking steeds verder toe dankzij een naderend koufront dat gevolgd wordt door een occlusie. De temperaturen komen vanmiddag uit op 10'C op de Wadden tot opnieuw 17'C in het zuidoosten. Vanavond en vannacht is het op steeds meer plekken bewolkt en er trekt een gebiedje met wat (lichte) regen over het land.
Verwachting voor 1:00 uur vannacht. Beide fronten liggen boven de Benelux.
Zowel op dinsdag en woensdag zijn er (veel) wolkenvelden en er valt er zo nu en dan wat regen of een bui. De temperaturen komen ook wat lager uit, zo rond de 10'C. Dit is overigens nog steeds bijna 5'C te warm voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag komt er steeds meer ruimte voor de zon dankzij nieuwe hogedrukinvloeden en ook de temperatuur loopt weer op naar waardes vergelijkbaar met de afgelopen dagen. Dit is ook mooi terug te zien in de onderstaande pluimen voor de temperatuur en hoeveelheid bewolking.
Bron afbeelding: Weerplaza
Bron afbeelding: KNMI
| Gewijzigd: 18 februari 2019, 12:24 uur, door Lako
Nieuw seizoen, ander weertype?
Nog tot het einde van de winter (28 februari) blijven we onder hogedrukinvloed waar we nu al zowat de hele maand mee te maken hebben. Dit is duidelijk te zien aan de pluim waar we tot het einde van de maand een grote dagelijkse gang terugvinden.Daarna lijkt de westcirculatie op gang te komen met een grotere kans op neerslag vanaf 1 maart. Maar het is nog even afwachten hoe dit allemaal laat lopen. De modellen springen nogal eens van de straalstroom recht boven ons, tot een straalstroom boven zuid europa. 0z van GFS komt er ook maar stukje later mee.
Aan de neerslagsignalen in de pluim, is het wel duidelijk te merken dat de droge periode naar alle waarschijnlijkheid zal afgesloten worden.
Hoe het allemaal zal lopen, dat zien we dan wel weer en waarschijnlijk in het lentetopic dat open gaat op 1 maart Geniet van de komende dagen waar het vaak heel zonnig en heel zacht zal zijn
Zonnig weekend voor de boeg
Bron afbeelding: OnweerOnline
De afgelopen dagen had de bewolking met name in het midden en noorden de overhand. In het zuiden was er wat meer ruimte voor de zon. Ook viel er zo nu en dan wat regen maar kwa hoeveelheden stelde het weinig voor. Koud was het overigens niet met temperaturen rond de 10'C. De komende dagen gaan heel anders verlopen met veel ruimte voor de zon en droog dankzij opnieuw toenemende invloed van hogedruk.
Vandaag (vrijdag)
Vandaag staat in het teken van vrij veel bewolking en op dit moment regionaal ook nog nevel of zelfs (dichte) mist. Dit grijze weer hebben we mede te danken aan een zwak koufront dat vandaag overtrekt. Achter dit koufront draait de wind naar het oosten en klaart het langzaam op maar snel gaat dit niet. Vanavond en vannacht klaart het steeds verder op al blijft de kans op mist in het westen van België en zuidwesten van Nederland bestaan.
Het zwakke koufront boven de Benelux vanmiddag. Bron afbeelding: KNMI
Het weekend
Het weekend staat in het teken van veel zon en vrij hoge temperaturen. Zowel op zaterdag en zondag ligt de temperatuur tussen de 9'C en 15'C waarbij de hoogste waardes in het zuidoosten gehaald worden. Wel verlopen de nachten koud met grote kans op lichte vorst.
Lenteachtig tot woensdag, daarna iets minder zacht. Bron afbeelding: Weerplaza
Ook begin volgende week gaat nog lenteachtig verlopen met op dinsdag en woensdag zelfs temperaturen rond de 15'C. Na woensdag neemt de invloed van lagedruk/westcirculatie weer toe. Dit zien we terug in wat lagere temperaturen, meer bewolking en toenemende kans op wat regen. De hoeveelheid regen lijkt op dit moment nog niet zoveel voor te stellen. EC is wel enthousiaster met de neerslag in vergelijking met GFS. Dus het is afwachten hoe goed de westcirculatie kan doorbreken begin Maart.
De verwachting van de hoeveelheid bewolking en neerslag volgens EC. Na woensdag duidelijk minder zonnig en wat wisselvalliger. Bron afbeeldingen: KNMI
Oei, dat zijn de dauwpunten nee, het is vandaag een stralende dag met volop zon en in het zuiden van Nederland is de kaap van 15 graden gerond. Geniet van het mooie weer vandaag en de komende dagen, want vanaf maart lijkt er wat verandering in de maak (zoals hierboven reeds beschreven)
Komende dagen volop lente maar verandering is in de maak
Bron afbeelding: OnweerOnline
Het weekend verliep zonnig en zacht dankzij een groot hogedrukgebied boven Europa. De hoogste temperaturen werden in het zuidoosten gehaald met bijvoorbeeld 17,2'C in Ell, Limburg gisteren. De nachten verliepen wel fris met op uitgebreide schaal lichte vorst. Ook de komende dagen verlopen nog zacht en zonnig maar na woensdag gaat dit veranderen.
Vandaag (maandag)
Vandaag staat in het teken van veel zon en opnieuw hoge temperaturen dankzij het hetzelfde hogedrukgebeid waarvan de kern min of meer boven de Benelux ligt. De temperatuur komt vandaag uit op 10'C op de Wadden tot 18'C in het zuidoosten. Afgelopen nacht verliep overigens nog fris met op veel plaatsen lichte vorst. De koudste weerstations waren Leeuwarden (-3,4'C) en Eelde (-3,2'C).
Bron afbeelding: KNMI
Dinsdag en Woensdag
Dinsdag en woensdag verlopen min of meer hetzelfde met veel zon en hoge temperaturen. Dit weerbeeld hebben we opnieuw te danken aan hetzelfde hogedrukgebied dat ons weer al geruime tijd beïnvloed. Ook de nachten blijven fris met vorst maar de kans op nevel en/of mist neemt wel toe. Ook wordt de noordkust gevoeliger voor lage bewolking vanaf zee. Zowel op dinsdag en woensdag komen de temperaturen uit op 10'C/12'C op de Wadden tot 18'C/19'C in het zuidoosten. Mogelijk kan op dinsdag en/of woensdag de 20'C aangetikt worden in het zuidoosten.
Tot en met woensdag zacht maar wel frisse nachten. Vanaf donderdag duidelijke verandering. Bron afbeelding: Weerplaza
Donderdag verandering...
Na een zonnige eerste helft van de week gaat de tweede helft heel anders verlopen al is de kans op serieuze regenval tot zondag nog klein. Deze verandering hebben we te danken aan het fiet dat het hogedrukgebied steeds verder in betekenis afneemt en (zwakke) fronten ons steeds beter weten te bereiken. Al blijft het wel aan de zachte kant met temperaturen rond de 10'C.
Vanaf donderdag veel meer bewolking maar neerslag van betekenis wordt tot zondag nog niet verwacht. Bron afbeelding: KNMI
Vanaf zondag lijken depressies en de daarbij behorende fronten de Benelux pas echt goed te bereiken. Dit resulteert in regen en meer wind. Hetzelfde geldt voor volgende week want ook dan krijgen we geregeld te maken met regen van betekenis en zo nu en dan ook veel wind. Kortom een klassieke westcirculatie.
Vanaf zondag en ook volgende week met enige regelmaat regen. Bron afbeelding: KNMI
| Gewijzigd: 25 februari 2019, 12:27 uur, door Lako
Nog net geen eerste warme dag
Momenteel is het in Eindhoven het warmst, eerder deze middag werd het er 19,7°C, gevolgd door Wijk aan zee met 19,6°C. Momenteel ligt de temperatuur nog rond de 19°C in het zuiden. Als we nog een warme dag (20°C of meer) willen hebben moet het snel gebeuren, want over een uur zal de temperatuur rap gaan dalen. Vannacht hebben we regionaal weer vorst!
| Gewijzigd: 26 februari 2019, 16:30 uur, door Thijs.
Maart brengt verandering...
Zonsopkomst bij Wyns vanochtend. Bron afbeelding: Forumlid Lako
De afgelopen dagen stonden in het teken van zon en extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Het ene na het andere record sneuvelde met temperaturen die lokaal bijna de 20'C bereikten. Het warme en zonnige weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied met de kern in onze omgeving. Dit is een groot contrast vergeleken met vorig jaar toen we een week hadden met winterkou en sneeuw. Ook kon er op veel plekken geschaatst worden. Na vandaag gaat het weer veranderen met toenemende kans op regen en in het weekend mogelijk onstuimig.
Vorig jaar kon er in deze week geschaatst worden zoals hier in Stiens. Bron afbeelding: Forumlid Lako
Vandaag (woensdag)
Vandaag staat opnieuw in het teken van veel zon en hoge temperaturen. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied met de kern boven Duitsland. Wel neemt de invloed van het hogedrukgebied langzaam af. De temperatuur komt vanmiddag uit op 11'C/12'C op de Wadden tot 19'C/20'C in het zuidoosten. Afgelopen nacht verliep overigens weer fris met in het noorden en oosten op veel plekken vorst.
Verwachting voor vanmiddag. Hogedruk invloed voor de Benelux maar de lagedrukgebieden en bijbehorende fronten liggen al klaar. Bron afbeelding: KNMI
Donderdag
Donderdag hebben we een (compleet) ander weerbeeld dan vandaag. We beginnen met nevel en/of mist in het noorden en westen. Elders eerst nog enkele opklaringen maar al snel is het overal bewolkt. Dit hebben we te danken aan twee fronten die ons vanuit het westen en noorden naderen. Vanuit het noorden nadert een zwak koufront en vanuit het zuiden een occlusie.
Verwachting voor morgenmiddag met boven het midden een occlusie en net ten noorden van de Benelux een koufront. Bron afbeelding: KNMI
Beide fronten bereiken ons morgenmiddag met in het zuiden en midden van de Benelux periodes met (buiige)regen. Bij deze buien kunnen lokaal windstoten voorkomen. In het noorden blijft het droger met mogelijk wat lichte regen of motregen. De temperatuur komt morgen uit op 10'C aan de kust tot nog net 15'C in het (zuid)oosten.
Neerslagverwachting voor morgenmiddag/avond. Boven het zuiden en midden buien, boven het noorden periodes met (lichte) regen. Bron afbeelding: WXcharts.eu
Onstuimig weekend
Ook vrijdag en het weekend hebben we te maken met veel bewolking en op zaterdagavond en zondag ook periodes met regen. De wind neemt in het weekend toe met kans op zware windstoten. Misschien krijgen we maandag wel te maken met storm. De temperatuur doet ook een behoorlijke stap terug. Vrijdag komen we uit op een temperatuur rond de 7'C, het weekend rond de 10'C.
Temperatuur verwachting volgens EC. Na vandaag doet de temperatuur duidelijk een stap terug. Bron afbeelding: Weerplaza
Zondag en begin volgende week geregeld kans op regen. Bron afbeelding: KNMI
Zoals lako in zijn post hierboven al aangaf in dat ene zinnetje, komt het maandag 4 maart misschien wel tot storm. Hierbij alvast een vooruitblik wat er misschien te wachten staat.
De modellen zinspelen al een tijdje op een ruige maandag met voorlopig nog onzekerheden (wat gebruikelijk is op deze termijn). Hieronder is het stormlaagje te zien volgens GFS en ECMWF:
ECMWF 0z
GFS 12z
Uiteraard zitten daar forse windstoten bij. Hieronder GFS met de windstoten:
Stormachtige windstoten volgens GFS 12z
Het is nog te vroeg om deze opers letterlijk te nemen, zoals te zien in de windpluimen van GFS en ECMWF. Er zijn leden die voor minder gaan maar ook leden die nog zwaarder uitpakken.
Pluim ECMWF voor De Bilt. Verder naar het binnenland toe kunnen de windstoten ook zwaar uitpakken volgens de pluimen
Voor de volledigheid nog de meerdaagse van het KNMI:
Modelbeoordeling en onzekerheden:
Maar de meeste wind zien we bij de actieve snel uitdiepende randstoring die in de nacht naar maandag vlak langs ons land richting Denemarken koerst. De kans op zware windstoten bedraagt ca. 70%, de kans op zeer zware windstoten bedraagt ca. 30%. 10% van de EPS-leden laten zelfs windstoten van meer dan 120 km/uur zien. De koers van de uitdiepende randstoring zal zeer bepalend zijn hoe zwaar een en ander uitpakt.
Al met al een bijzondere situatie om op te volgen en een situatie die hoe dan ook een staartje (of staart) krijgt hier op het forum.