Onstuimig en winters?
Momenteel bevinden we ons in vrij zachte maritieme lucht in de warme sector van een laag met meerdere kernen ter hoogte van Schotland. Vannacht passeert er een koufront waarna de bovenluchten gaan afkoelen.
Morgen zullen er 2 occlusiefronten overtrekken, achter het eerste occlusiefront zit koudere lucht, deze zal voornamelijk over België en het zuiden van Nederland uitstromen. Nabij de 2de occlusie zal een secundair laag uitdiepen (nog niet zichtbaar op onderstaande kaart), deze occlusie zal vervolgens wat indraaien rond dit laag. Nabij deze occlusie zit weer tijdelijk wat zachtere lucht.
Deze occlusie is behoorlijk actief en aan de voorzijde is tijdelijk zware natte sneeuwval mogelijk in België en het zuidoosten van Nederland. Accumulatie lijkt enkel mogelijk op de wat hogere gebieden van Vlaams en Waals Brabant, de heuvels van Limburg en natuurlijk de Ardennen. Lang zal dit niet duren, door de toenemende wind zal de invloed van de noordzee rap te sterk worden waardoor de sneeuw weer in regen overgaat, in de ardennen blijft het uiteraard wel sneeuwen. Ook is er morgen kans op onweer.
Maandag en dinsdag bevinden we ons dan in een noordwestelijke stroming die maritiem polaire lucht aanvoert waarin zich winterse buien ontwikkelen.
Woensdag staat er mogelijk een interessante sneeuwsetting op de kaarten met een laagje dat over de benelux trekt, voor exacte hoeveelheden en koers is het nog te vroeg, dit zal zeker nog verder besproken worden in dit topic.
| Gewijzigd: 26 januari 2019, 20:28 uur, door Jenss
Het KNMI heeft ook voor Noord-Holland, het Ijsselmeer en de Waddeneilanden een code geel uitgegeven voor windstoten van 75 tot 90 km/u, dit voor komende nacht en begin van de ochtend:
Het KMI heeft ook een code geel voor West-Vlaanderen uitgegeven voor windstoten van 80 tot 90 km/u tijdens buien en heeft de code geel voor sneeuw die voor Luik stond gewijzigd in een code oranje:
| Gewijzigd: 27 januari 2019, 17:25 uur, door Tieske
zoals Jens al schreeft (en ook net beaamd werd) hebben we woensdag een vreemde eend in de bijt.. Woensdag lijkt een wintersdagje te worden met ( natte) sneeuw.. die misschien zelf wel even blijft liggen afhankelijk van de intensiteit van de sneeuwbuien..
maar alles voor die dag zal afhankelijk zijn van de ligging van de kern van een lagedruk gebied.
In mijn vorige post schreef ik al dat er deze week vanalles kan gebeuren ( sneeuw,regen enz)
Dit is zo een mooi voorbeeldje waarbij je ziet dat de kern van een laag ten noord(westen) van ons landje ligt waardoor wij koude lucht krijgen uit het noorden..
Koude lucht is er op 10 km hoogte, de 500hPa kaart laat zeer lage temperaturen zien maar dat vingertje verplaatst zich ook weer waardoor de temp op 10km gaat stijgen.
Op het ONDERSTE kaartje kan je mooi dat laagje zien wat bij ons voor sneeuw kan zorgen.., echter zit die kern pakweg 250 km zuidelijker dan krijgen we gewoon regen of hoogstens natte sneeuw..
Hierboven een sneeuwkaartje, in de laatste GFS run is het al iets minder geworden ( eerst waren er zelfs 4 vlokjes op de noordzee)
Hieronder een sneeuwkaartje van een oudere run ( 12h zondag)
Kortom het gaan "now casten" worden ... ( zou mij niets verbazen als de sneeuw er helemaal uitgaat aangezien EC dat al gedaan heeft en jammer genoeg zit EC met dit soort details er vaak beter op...)
Dan nog even de LT..
laat ik het zo zeggen...
GSF : Scandihoog maar (nog) geen strenge vorst
EC : eurohoog met alleen stralingsvorst..
De pluim laat haar leden ook niet duiken...de hoop op winter gaat wel een beetje eeehm intressant worden zo langzamerhand.......het roer moet echt wel radicaal om...
| Gewijzigd: 28 januari 2019, 15:21 uur, door Callie-P
De pluim laat haar leden ook niet duiken...de hoop op winter gaat wel een beetje eeehm intressant worden zo langzamerhand.......het roer moet echt wel radicaal om...
Het roer kan radicaal om en evenmin ook niet, als de sneeuwdump van dit weekend uitkomt, Gfs doorzet met dat hoog wat je noemt. En ecmwf ook meer gaat volgen, dat zijn dikke signalen die nog pril in de pluimen staan. Zelfs vrijwel onopgemerkt zijn nog, iets wat de komende runs duidelijker moet worden. Dat weet je snel genoeg dat kan je in de komende 2 dagen al eruit gaan filteren, en wellicht straks al in de 12z dat het slechts een dikke 6z faprun was. Vooralsnog whishfull thinking!!
Wil hem jullie toch niet onthouden de oper voor dit weekend (gfs)
Edit Callie-p: jajjaa GFS doet weer haar best... hieronder het kaartje met de sterretjes... 4 stuks.. = zware sneeuwval.. maar neem het nog wel met een ENORME korrel sneeuw...eeh zout..
Eerst maar eens woensdag
Edit: Leuk de stoplicht man in mijn post, vandaar ook whishfull thinking!! in Rooie letters.
| Gewijzigd: 28 januari 2019, 16:20 uur, door Tatanka
Windy.com toont de opers van de modellen ECMWF, GFS en ICON. Hieronder zie je een uitsnede van "nieuwe sneeuw" van het model GFS op windy.com:
Dit komt overeen met onderstaande accumulatie kaart van GFS:
Dus windy.com is prima te raadplegen, maar het is een kwestie van smaak hoe je de data het liefst weergegeven ziet | Gewijzigd: 28 januari 2019, 19:05 uur, door reedtimmer
Geen enkel globaal model is op de wat langere termijn betrouwbaar in zake neerslag / sneeuw en sneeuwvalgrens. Beter is het om de wat fijnmazige (hoog resolutie) modellen te nemen die tot 48 of 72 uur in het vooruit rekenen. Bv Arome, Arpege, Hirlam, Harmonie. Echter ook dan blijft het vaak nog tricky en zie je onderling soms nog grote verschillen !
Winters weer vanavond en morgen
Momenteel bevinden zich, met name in een strook grofweg 70 km vanaf het strand landinwaarts, talrijke kleine buien. In het oosten, zuidoosten en zuiden van de Benelux zijn er duidelijk minder buien. (Verder zit West-Vlaanderen momenteel in de ''schaduw'' van Engeland (boven land ontstaan geen buien en de aanvoerrichting ligt hier net grotendeels over het Engels vasteland).
De temperatuur zakt in opklaringen tussen buien steeds verder. Met name landinwaarts is de temperatuur al laag genoeg om eventuele nattigheid aan te laten vriezen of om enkele vlokken sneeuw mogelijk te maken.
Temperatuur op 10cm ligt op grote schaal onder nul in het binnenland!
Het resultaat
Mede door de koude bovenluchten hebben de buien een winters karakter met aan de kust vooral hagel, natte sneeuw en een enkele keer regen. In het binnenland is de kans op (natte) sneeuw en korrelhagel groter, de kans dat een bui het uithoudt tot het binnenland is echter kleiner. In de nacht neemt de buiigheid af.
Dus:
Kust: talrijke buien met hagel, (natte) sneeuw en soms ook regen. Intensiteit kan hoog zijn.
Binnenland: Met veel geluk krijg je een bui over je heen die het wat langer uitgegehouden. Dat zijn over het algemeen buien met een lichte intensiteit die nog net kunnen uitsneeuwen in het binnenland. Natte sneeuw is ook mogelijk.
Morgen in de vroege ochtend een code geel vanwege bevroren natte weggedeeltes.
Dinsdagavond: nadering sneeuwfront
Wat meer voorstelt is de sneeuwkans van de nacht van dinsdag op woensdag. Dinsdagavond laat komt het front aan in West-Vlaanderen, vanuit daar breidt het zich gedurende de nacht uit over de Benelux.
Aanvang sneeuwgebied, dinsdagavond.
Vrijwel zeker: niets is zeker!
- neerslag zal vrijwel over heel de Benelux trekken, het duurt wel lang voordat de neerslag het noorden bereikt.
- In het westen zal de neerslag overgaan in natte sneeuw of regen, onduidelijk is in hoeverre de overgang naar natte sneeuw in het binnenland doorgaat. In het zuiden en westen dooi, in het noordoosten en oosten blijft de dooi enigszins beperkt.
Onzekerheden:
- De timing van de neerslag, komt het front al dinsdagavond in Vlaanderen aan? Of pas in de nacht? Ik verwacht zelf dat het in de late dinsdagavond in West-Vlaanderen begint te vlokken. Verder is het nog niet helemaal duidelijk hoe lang het front blijft hangen boven Oost- en Noord-Nederland.
- Intensiteit van de neerslag, het gaat om een langzaam opvullend laag en de neerslag daarbij zal dus ook langzaam afzwakken, naar de huidige verwachtingen houdt het het waarschijnlijk wel vol tot Noordoost-NL. Sporadisch kan het front ook even activeren, nowcasten is dit dus.
- Hoogte van het te verwachten sneeuwdek, ik schat nu ongeveer 1 tot 3 cm voor de meeste plaatsen. Zeer lokaal misschien iets meer.
Vanuit het zuidwesten komen de dauwpunten weer boven nul uit en vind er met name lichte dooi plaats, waar er een beetje regen valt kan de dooi wat versnellen (op grote schaal regen staat niet in de verwachtingen). | Gewijzigd: 30 januari 2019, 16:14 uur, door Thijs.
Kijken we naar de laatste uitdraaien van de modellen, dan mag je grofweg spreken van 1 tot 3cm, in België en zuidelijke delen van Nederland misschien zelfs eerder 3 tot 6cm. Zoals steeds met sneeuwsituaties kan er her en der wat meer of net wat minder vallen.
Waarschuwingen KMI & KNMI:
Satellietbeeld & actuele situatie
Satellietbeeld van vanmiddag, je ziet duidelijk het laag met het occluderende front (het samengaan van koufront (KF) en warmtefront (WF)). Achter het laagje zie je duidelijk de Cold air-advectie (CAA) met buien in de polaire lucht. Boven Engeland is ook de trog te zien die de windsprong markeerd (noordwest ten westen, zuidwest ten oosten).
Als we naar een recenter beeld kijken, zien we dat het koufront en het warmtefront al een heel eind zijn geoccludeerd (de warme sector neemt dan flink af).
In paars het occlusiefront. Het laag trekt van Frankrijk naar Duitsland en vervolgens naar de Noordzee om daar volledig op te lossen.
Wat krijgen wij?
De trog van Engeland gaat over heel de Benelux trekken, achter deze trog draait de wind naar noordwest en zou de neerslag met name in het westen over kunnen gaan in natte sneeuw of regen. Het is verder nog onzeker waar de occlusie precies overheen gaat trekken, maar waarschijnlijk wordt dat voornamelijk over het zuidoosten en oosten. Deze regio's hebben dan ook kans op het meeste sneeuw (ongeveer 3 tot 5 cm), samen met het zuiden van de Benelux, want hier is de neerslag nog het meest actief, naarmate het noordelijker trekt neemt de activiteit langzaam af.
Laatste modeluitvoer, rond de 5 cm in Vlaanderene en zuidoost-Nederland, het minste in het noordwesten (ongeveer 1 - 2 cm). Dit is ook de laatste modeluitvoer die ik meeneem in de verwachting, vanaf nu meer en meer nowcasten!
Bretagne
In Frankrijk sneeuwt het al op sommige plekken:
| Gewijzigd: 29 januari 2019, 19:22 uur, door Thijs.A #Dinan, il neige à gros flocons! @france3Bretagne pic.twitter.com/xwxzVxKc8w
— Isa Rettig (@isa_rettig) 29 januari 2019
Neerslag nadert West-Vlaanderen
Momenteel trekt het neerslaggebied traag West-Vlaanderen binnen, hier kan het in eerste instantie om natte sneeuw of regen gaan, maar neerslagafkoeling en koude-advectie doen al snel hun werk en zodoende zal de neerslag binnenkort na een paar eerste spetters dus overgaan in droge sneeuw. (Sneeuw kan wel een vrij hoog gehalte water bevatten (zoals plaksneeuw)).Koude advectie: aanvoer van koude lucht. Lucht koelt dus af omdat de aanvoer kouder wordt.
Neerslagafkoeling: op hoogte is het kouder dan aan de grond, door intensievere neerslag wordt de koude lucht mee naar beneden getrokken en zo kan het door intensieve neerslag aan de grond afkoelen.
Volgende ronde?
Snel even tussendoor al een volgende kans tonen Deze zal voor donderdag op vrijdagnacht zijn:Even de sneeuwpluim van Vlissingen, mooi om te zien is de ondersteuning van deze setting!
Morgen hebben we er modellen zoals Hirlam en Harmonie bij, dan kunnen we de situatie al misschien wat duidelijker gaan schetsen.
Het is duidelijk dat het leuke dagen zijn | Gewijzigd: 29 januari 2019, 23:32 uur, door Sven