Gaat het stoplicht naar groen?
Zo ziet het er meer en meer naar uit! Maar die eer laat ik aan Callie-P als hij tijd heeftEven een snel overzichtje hoe het er nu naar uit ziet. Ik begin met de pluimen van ECMWF en GFS, na gisteren zijn we in koeler weer terecht gekomen met lokaal de eerste tijdelijke sneeuwdekjes alsook op vele plaatsen nachtvorst. Maar dit is maar het begin, de afkoeling wordt de komende dagen verder en verder ingezet:
ECMWF (geldig De Bilt):
GFS (geldig voor Brussel):
Eerder berichtte ik al (tijdje terug) dat ik al even de periode rond 23 januari in het oog zat te houden omdat toen alle modellen met een gigantisch laag kwamen waarbij er grote sneeuwkansen mogelijk waren. Wel nu komt dat laag er nog wel door, maar zo zwaar uitgediept is dit echter niet. Waar GFS de laatste dagen met sneeuwkansen kwam voor dinsdag en ECMWF niet, is die laatste dit stilaan weer aan het opbouwen! Het is zeker iets om te blijven volgen, want het zou zomaar kunnen dat grote delen van de Benelux dan een laagje sneeuw te pakken krijgen.
Hieronder even de sneeuwpluim van ECMWF, voorheen stonden er amper signalen, nu komt dit stilaan er terug in. Dus beter een dagje of 4-5 op voorhand beginnen opbouwen dan 7-8 dagen op voorhand er dik instaan en dan afbouwen
Daarna lijken we over te schakelen naar een nog kouder weertype met continentale lucht dankzij een hoog dat zich boven Scandinavië nestelt, vanuit die hoek weten we dat de temperaturen overdag moeilijk boven 0 raken en dat het 's nachts matig tot misschien lokaal wel streng zou kunnen gaan vriezen. Maar die details zijn weer voor later
Wordt vervolgd
De pluimen zien er goed uit.... en Sven en Jens gaven al eerder een voorzetje over een mogelijk scandihoog dat inderdaad steeds weer terug komt in de modelllen... en voor volgende week zelfs sneeuw....
Dus laten we het maar gewoon doen.. ( dank jje Sven voor de "eer" )
Termijn: tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen = Winter binnen de gestelde termijn
Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
Oranje/rood = Er is kans op winterweer maar zeker kans op (terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
Rood = Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn
Definitie winterweer:
De volgende weers-omstandigheden kunnen binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig:
- (stralings) vorst
- Hagel
- Sneeuw (nat en droog)
- IJzel
- IJsregen
Definitie winter:
Dezelfde weersomstandigheden als bij winterweer alleen hierbij is sprake van (bijna) elke nacht vorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht: ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
De weermodellen GFS en Icon komen met aanstaande dinsdag sneeuw en GFS ook de dagen daarna (bij Icon zijn de dagen daarna nog niet zichtbaar, alleen woensdamorgen).
Hieronder een samenvatting van wat de modellen laten zien op de dinsdag, deze verwachting is gemaakt voor de stad Breda.
Ik heb hem gemaakt voor vrienden van mij en het leek mij leuk voor de mensen die in Breda of in de omgeving wonen dit te posten.
Weermodel GFS dinsdagmorgen, 09:00 UTC, 10:00 uur (2 centimeter sneeuwlaag).
Temp: +1/+2 graden, loopt op tot +2/+3 graden.
De sneeuw smelt voor een klein deel weg, behalve op de grond als de temperatuur vlak boven de grond onder het vriespunt ligt, aangezien de temperatuur vanaf 18:00 UTC, 19:00 uur onder het vriespunt ligt en er meer sneeuw komt (zie derde afbeelding)!
Weermodel Icon dinsdagmorgen, 09:00 UTC, 10:00 uur (2 centimeter sneeuwlaag begin van de middag).
Temp: +0 graden, loopt op tot +1/+2 graden en komt niet meer onder het vriespunt.
De sneeuw smelt dus gelijk weg, behalve op de grond als de temperatuur vlak boven de grond onder het vriespunt ligt.
Weermodel GFS dinsdagavond, 18:00 UTC, 19:00 uur (3 centimeter sneeuwlaag).
Temp: -0 graden, loopt de volgende dag op tot +1/+2 graden.
De sneeuw smelt voor een klein deel weg, behalve op de grond als de temperatuur vlak boven de grond onder het vriespunt ligt.
De maximum temperatuur van de dag daarna is +0/+1 graden en ook dan zal er een klein deel wegsmelten.
Vrijdagavond, zaterdag en zondag opnieuw sneeuw met een maximum sneeuwdek van 4 centimeter op de zondag.
Bron: Wxcharts
Edit 19:34:
Hoe meer ten westen van Breda hoe hoger de temperaturen zijn en hoe meer naar het oosten hoe lager de temperaturen zijn in beide modellen.
In het uiterste westen van Brabant en Zeeland is er door de te hoge temperatuur geen sneeuwlaag in de run van het weermodel GFS te zien en hoe meer ten oosten van Breda, hoe minder de sneeuwlaag wordt.
Bij het weermodel Icon is het sneeuwdek rond Breda overal 2 centimeter, behalve in Zeeland en ten zuidwesten van Breda.
In Zeeland doordat daar de temperatuur hoger ligt (om 12:00 UTC, 13:00 uur 2 graden in het oosten en meer dan 4 graden in het westen) en ten zuidwesten van Breda doordat daar minder sneeuw valt. | Gewijzigd: 18 januari 2019, 19:41 uur, door Tieske
Komende dinsdag(ochtend) belooft voor de LL in zake sneeuw / regen heel spannend te gaan worden. Een koufront samenhangend met een (hoogte)laag gevuld met zeer koude lucht op wat groter hoogte zal in de loop van de ochtend over het land trekken. Prefrontaal kan het in de nacht onder een deels nog heldere hemel nog even tot onder het vriespunt gaan afkoelen waardoor bij aanvang van de neerslag deze als sneeuw en in het westen als smeltende sneeuw gaat vallen.
Frontale neerslag dinsdag 06h00
Tijdens passage van een tong met hogere 850 hPa (-3), Theta-Es (22°C) en DP tot 0 graden gaat de neerslag in de vroege ochtend, mede ook door het aantrekken van de ZW wind stijgen en gaat de neerslag in regen over.
Tong met hogere Theta's 03h00
In de loop van de ochtend volgt het eigenlijke koufront met daarachter de koudere lucht. Met het weer dalen van de T850 hPa (-7°C) en Theta-E's (12°C) en weer negatieve DP daalt de sneeuwvalgrens landinwaarts weer tot aan de grond. De koudere lucht is echter ook droger waardoor de neerslag er van west naar oost weer uitgaat. In de loop van de middag zou het dan droog moeten worden.
en om 09h00
In de middag en avond volgt de Höhenkaltluft ( -38 tot -40°C op 500 hPa) en dit zou vooral in de westelijke kusstrook voor (zware) sneeuwbuien kunnen gaan zorgen!
Opm;
Ofschoon de tond met met hogere Theta's dinsdagochtend behoorlijk geknepen zal worden lijkt een tijdelijke regenfase onvermijdelijk. Het moge echter duidelijk zijn dat het laatste woord hier nog niet over is gesproken, dat geldt speciaal voor de wat meer oostelijke regionen!
| Gewijzigd: 18 januari 2019, 21:42 uur, door Alpenweerman
http://www.weer.nl/nieuws/30-daagse-verwachting/
Gewoon een maand lekker winterweer laten we hopen dat ze gelijk hebben!
IJsdagen worden moeilijk met deze pluim.
De pluimen zien er goed uit.... en Sven en Jens gaven al eerder een voorzetje over een mogelijk scandihoog dat inderdaad steeds weer terug komt in de modelllen... en voor volgende week zelfs sneeuw....
Dus laten we het maar gewoon doen.. ( dank jje Sven voor de "eer" )
Wel leuk hoor al die stoplichten, maar het zegt kennelijk niet zoveel...
Edit Sven: citaat ingekort en plaatje er uit gehaald, gelieve dit in het vervolg zelf even te doen | Gewijzigd: 19 januari 2019, 14:51 uur, door Sven
Geen winterinval, de winter sluipt binnen
Geen grote winterinval, nee, dit is een winterperiode waar we langzaam in glijden. Donderdag gingen we de koude lucht in, met veel meldingen van korrelhagel of natte sneeuw. Op een enkele plek bleef het even liggen. Gisteren werd het nog 3 tot 6°C (uitgezonderd zuidoosten). Vandaag is wordt het opnieuw een fractie kouder, met maxima van 0 tot 3°C (al doet de zon nog zo haar best om alles op te warmen). Kouder dan vandaag zal het de komende dagen niet worden, de temperatuur blijft overdag vaak net nog boven nul uitkomen, en 's nachts krijgen we vaak matige vorst.
Zonnig weekend
Eerst kunnen we nog genieten van een koud en zonnig weekend. We bevinden ons in een windstil gebied gevuld met vrij koude lucht. De luchtdruk is ook hoog, dus wanneer er geen mist ontstaat (!) hebben we volop zon vandaag, zondag en maandagochtend. Zondag kunnen er wel nog enkele wolken zijn in het zuidwesten van Vlaanderen, en gedurende de maandag komt er vanuit het noorden bewolking opzetten.
De huidige situatie, we bevinden ons in een windstil gebied met relatief hoge druk. Het laag bij Groenland gaat de komende dagen een duik maken, daarover zo meer.
Zonkansen zijn zeer groot vandaag en morgen.
Zon verschuilt zich achter wolken, (sneeuw)front nadert
Gedurende de maandag wordt het bewolkt, het is een opmaat voor een bewolkte dinsdag, er komt een occlusiefront aan!
Dit occlusiefront kan ons sneeuw brengen omdat in een occlusiefront de warme sector (de sector tussen het warmtefront en het koufront) samengeknepen wordt en het warmte- en koufront dus samenklonteren tot een occlusiefront. Daarom is in koude situaties een occlusiefront een uitstekende sneeuwbrenger. Echter zwakt een occlusiefront na het occluderen vaak af, dus in de ideale situatie occludeert het front precies boven ons hoofd en stagneert daar. Het is nog even afwachten of we inderdaad een ideale situatie kunnen benaderen, dat hangt af van details waarover we nog niet beschikken.
Links situatie 1: aan de grond beleven we eerst een warmtefront (WF) gevolgd door een warmtesector met zachte lucht, gevolgd door een koufront (KF).
Rechts situatie 2: aan de grond beleven we een occlusiefront (OF) en is de warmtesector aan de grond niet meer voelbaar, op hoogte is de sector soms nog wel aanwezig, wat tot ijzel kan leiden. Het koufront heeft het warmtefront dus ''ingehaald''.
Wij krijgen dus te maken met situatie 2 (ijzel wordt overigens niet verwacht, op hoogte is de temperatuur ook onder nul). Een lagedrukgebied zakt van IJsland naar Schotland naar Frankrijk af, waarbij wij een afzwakkend occlusiefront over ons heen krijgen. In het paars zien we het occlusiefront, met een koude sector boven Groot-Brittannië en Duitsland, bij ons is de lucht op hoogte iets warmer (nog wel onder nul gelukkig), die warme lucht is dus de (ex-)warme sector.
Dan de aandachtspunten, de sterkte van het occlusiefront is het eerste punt, het front zwakt namelijk af en stagneerd. Dit maakt dus een enorm verschil uit tussen wat motsneeuw of echte sneeuwval. In de ene berekening stagneerd het front al boven West- of Midden-Nederland, in de andere juist weer boven Oost-Nederland.
In GFS zien we het front al afzwakken en oplossen boven Midden-Nederland (zie gif). In EC bereikt het nog Oost-Nederland alvorens op te lossen. Dit zal de komende dagen duidelijk worden. Samenvattend maakt het westen en midden van de Benelux de meeste kans op sneeuwval, in een strook net achter de kust zou er tijdelijk ook even smeltende sneeuw vallen.
Aandachtspunt 2 en 3 zijn de sneeuwdikte en de temperatuur.
Uit het front zou ongeveer 0 tot 4 cm kunnen vallen (het is nog onzeker hoe actief het front nog is, en het is nog onzeker waar het stagneerd en de neerslag grotendeels oplost.)
De temperatuur is in de huidige verwachtingen laag genoeg voor sneeuw, enkel dichtbij de kust zou de temperatuur even tussen 1 tot 3 graden uit kunnen komen, wat even smeltende/natte sneeuw zou betekenen.
Winter kwetsbaar richting volgend weekend (rond 26 januari)
EC en GFS schetsen momenteel een meer kwetsbare situatie komend weekend. Er zou namelijk weer een (eventueel tijdelijke) invloed van de Noordzee/Oceaan kunnen komen. Oorzaak daarvan is dat de straalstroom in enkele berekeningen weer wat in kracht wint. In de pluim is deze kans op (tijdelijke) wind van zee zichtbaar:
Vrij koude nachten en overdag telkens net wat boven nul. Een kleine kans op een indicentele ijsdag (door mist bijvoorbeeld).
Er is veel onzekerheid, dus voor hetzelfde geld blijft de wind aflandig en behouden we de kou. Het is echter wel een aandachtspunt dat even genoemd moet worden.
EC; tijdelijk zuidwestenwind met normale temperaturen, lagedruk behoudt de neiging om te duiken dus verhoging in temperatuur zou tijdelijk kunnen zijn.
In GFS net iets kouder maar grootschalig dezelfde situatie van een tijdelijke oceaaninvloed gevolgd door een duikend laag.
Aan de ene kant zou deze situatie kwakkelweer en nieuwe sneeuwkansen op kunnen leveren, aan de andere kant is het voor schaatsweer slechter nieuws.
Laten we niet vergeten dat er nog zat leden zijn die wel voor een vaste blokkade en vorstig, droog vriesweer gaan. Het is nog één volle week dus er kan nog volop gebeuren. Geen man overboord dus!
Fijn en zonnig weekend allemaal!
| Gewijzigd: 19 januari 2019, 18:05 uur, door Thijs.
IJsdagen worden moeilijk met deze pluim.
Lees even op de site van Alpenweerman.....
https://www.alpenweerman.nl/
Sorry, ik weet niet hoe je de link 'aanklikbaar' kan maken maar als je de link knipt en in het zoekvenster plakt werkt het ook. | Gewijzigd: 19 januari 2019, 13:20 uur, door Thijs.
Maar goed dat stoplicht kan naar mijn mening echt nog lang niet op groen hor. Na deze nieuwste pluim van het meest betrouwbare EMCWF model is weinig reden om positief te zijn. Je kan kan alleen hopen dat het verandert door de redelijke grote onzekerheidsmarge in de pluim. Een echte kwakkelpluim dus.
Onzekerheid troef of nog niet?
Eerst en vooral: reeds een mooie uitleg van W. in t Erland! Maar ik vul graag nog even aan. ECMWF was de laatste tijd heel standvastig en redelijk duidelijk wat betreft winterweer. De laatste 2 runs schetsen een ander beeld (wat niet automatisch betekent dat het winterweer gewoon van de kaarten is) alsook de ochtendpluim die een stukje warmer is met nog de nodige spreiding.Kijken we naar de wat betrouwbare termijn (5-7 dagen vooruit) dan is dit nog steeds een nette pluim! Zeker met de sneeuwkans die er dinsdag toch meer en meer duidelijk in voorkomt => details hierover zijn voor later. Na de betrouwbare periode is de spreiding gewoon gigantisch!
En laat ons eens kijken wat de modellen doen bij de start van de onzekerheid, daarin zien we dat ECMWF duidelijk afwijkt van de andere modellen die nog steeds een oostelijke stroming berekenen tot zelfs enkele fapmodellen zoals GEM en CMA toe. Het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gezegd.
Voor wie nu al klaagt dat het allemaal maar niks wordt: ik ga er van uit dat jullie niet terugwillen naar een lekker eurohoog zoals we voorheen hadden met mildere temperaturen en 50 tinten grijs
Enkele modellen op een rijtje op +144u met als eerste ECMWF:
| Gewijzigd: 19 januari 2019, 15:12 uur, door Sven
Het is LT, en dus kan het, zeker gezien de huidige moeite die de modellen hebben veranderen, maar ik vind het een mooi plaatje. Het illustreert tegelijk ook de kwetsbaarheid van de situatie. Een lagedrukgebied hoeft maar 100 km verder oost of westwaarts te liggen en je hebt een compleet andere situatie.
P.s. Plaatje toevoegen ging niet goed, vandaar de url toegevoegd ????
Edit W. in 't Erland: afbeelding toegevoegd, is dit de juiste?
Ja, dank je wel. | Gewijzigd: 19 januari 2019, 21:22 uur, door stratocumulus
En die betere pluim hoeft van mij nog niet vanavond, kan perfect ook morgen of zelfs nog later want we zitten allemaal te turen naar MT waar de pluim een stukje minder is geworden (zie mijn eerdere post). En daar is de spreiding gewoon gigantisch (koudste lid met maxima van -4, warmste +8), waarbij het gemiddelde rond een kleine 3 graden ligt als maxima... Maar dan zitten we dus al weer een volle week vooruit te kijken