Natuurlijk ben ik er ook "klaar mee" dat de winters bij ons de laatste jaren zo mild waren , maar ja er komt echt wel weer een koude winter.. en het kan nog steeds deze winter zijn...
Blijkbaar hebben de belangrijkste modellen er ook moeite mee want GFS en EC blijven steggelen wat nou de richting in Januari zal gaan worden.
GFS bljft stug volhouden dat het niet koud wordt terwijl EC toch elke keer met leuke settings blijft komen. De nieuwe pluim van vanmorgen laat zelfs de control onder de nul belanden...
Okey voor de pessimistische view zou je ook kunnen zeggen dat er erg veel leden aan de verkeerde kant van de nul graden lijn zitten.. maar laten we maar gewoon even de focus houden op iets waarop we hopen...
Zoals ook eerder aangegeven, is er een split ontstaan in de Polar Vortex, dit KAN aanleiding zijn tot winterweer hier, al duurt het vaak een paar weken voordat het “effect” zichtbaar wordt en vaak hebben modellen hier, net als nu, moeite met de situatie. Bovendien zie ik (oke, ik ben positief ingesteld ????) langzaam meer leden van de ensembles met een lage(re) temperatuur komen, zo gezien over de afgelopen dagen. Van een strakke zonale stroming is in ieder geval ook geen sprake, alleen ligt het hogedrukgebied steeds verkeerd.....
We zullen zien wat er aan komt...maar dit kaartje vond ik (al is het een soort schampschot) toch even laten zien. Dit is voor 2-3januari. Toch een leuk plaatje zo.
| Gewijzigd: 28 december 2018, 14:43 uur, door stratocumulus
Hieronder even de meest recente pluim van GFS (geldig voor Brussel)
Het is duidelijk dat we onder de invloed blijven van een krachtig hoog boven het Europese vasteland. Waarbij we de ene keer net wat frisser weer kunnen hebben en de andere keer wat zachter. Enige constante lijkt de neerslag, het lijkt zo goed als droog te blijven de komende tijd (maar ook vaak heel grijs):
Is er dan geen winterweer te bespeuren? Mij inziens is het momenteel echt zoeken naar lichtpuntjes, want de eerstekomende periode hoeven we ons niet op te gaan maken voor enig winterweer denk ik. Op grotere hoogte is er wel vanalles aan het gebeuren die de kansen kunnen verhogen, maar de uitwerking op leefhoogte kan nog een tijdje duren voor we daar iets van gaan zien.
Maar na 2018 kunnen we met zekerheid stellen: als er in januari geen winter komt, hebben we nog steeds februari en maart
| Gewijzigd: 29 december 2018, 10:27 uur, door Sven
kaarten van Ecmwf zijn prachtig, eens kijken hoe zich dat ontwikkeld richting 3 januari
gr ût Fryslân Zou ook handig zijn moest je de kaarten er bij zetten zodat we weten waarover je juist praat?
Als je het over 3 januari hebt, dan weet ik niet welke kaarten er prachtig zijn in ECMWF
Op een verdwaalde natte flats na misschien tijdens de ochtenduren
Idd wel weer een geheel andere setting dan eerder met de afzakkende laag. Echter ook dit scenario past bij de SSW en de PV split met zelfs tijdelijk ook een tripool. Het lijkt er dus ook nu weer meer en meer op dat de SSW en PV split ook hun uitwerking gaat hebben op de lagere etages vd stratosfeerr en troposfeer (30 - 100 - 500 hPa / Rossby golfgetal 3) met daarbij de verdere afname westelijke zonale wind en, zoals ook EC nu mooi laat zien de zuidelijker verlopende jet (Neg AO) en noordelijke hogedruk opbouw! Ben benieuwd hoe zich dit voor onze contreien verder gaat ontwikkelen. Zo met de start van het nieuwe jaar winter technisch mooie ontwikkelingen die dan zo rond midden januari op de kaarten moeten gaan verschijnen!
| Gewijzigd: 1 januari 2019, 23:07 uur, door Alpenweerman
sorry voor mijn vrag, maar ik ben benieuwd en ook helemaal nieuw hier
groeten uit Gent Belgie
edit Callie-p : Ik kan natuurlijk zeggen dat wij het gezelligste forum en beste enz enz zijn maar dat zou een beetje te voor de hand liggend zijn..De site die je noemt is gewoon een andere weersite. | Gewijzigd: 2 januari 2019, 09:23 uur, door Callie-P
Geen idee of dit bewust is of niet... maar de temperatuur kaart die je laat zien is niet de temperatuurkaart die je eigenlijk moet gebruiken om te laten zien hoe koud of warm het ergens wordt.
De kaart die je laat zien is van 850hPa en de temperaturen die je hier ziet zitten niet op de hoogte van ons "twee-voeters" maar op een hoogte van 1500 meter. Je kan in de context van jouw post misschien beter een 2 meter temp kaart gebruiken dan een 850hPa kaart.
Overigens is het zeker wel een leuke kaart want deze kaart gebruiken we altijd om te zien of we kans hebben op winterse neerslag.
de temperatuur op 1500 meter hoogte moet minimaal -5 ( liever -8) is het warmer dan komt de neerslag (meestal) in regen naar beneden. ( ers spelen natuurlijk meerdere factoren ( en kaarten mee) maar de 850hPa is voor sneeuwkansen zeer belangrijk.
| Gewijzigd: 2 januari 2019, 09:53 uur, door Callie-P
Geen idee of dit bewust is of niet... maar de temperatuur kaart die je laat zien is niet de temperatuurkaart die je eigenlijk moet gebruiken om te laten zien hoe koud of warm het ergens wordt.
De kaart die je laat zien is van 850hPa en de temperaturen die je hier ziet zitten niet op de hoogte van ons "twee-voeters" maar op een hoogte van 1500 meter. Je kan in de context van jouw post misschien beter een 2 meter temp kaart gebruiken dan een 850hPa kaart.
Klopt! Ik had voor de post ook de 2m. temperaturen gecheckt en ook op die hoogte koelt het daar aardig af richting het vriespunt, maar om verwarring te voorkomen had ik beter even moeten aangeven bij die kaart dat het om de 1500 meter temperatuur ging
Hier de temperatuurkaart op 2 meter
Jammer dat het hoog behoorlijk ongunstig ligt bij ons. Mooiste was als die nog even doorschoof richting Scandinavie, maar dat zit er niet in. Op termijn laat EC wel storingen zien die het hoog op zeep helpen, maar dat is nog even koffiedik kijken ^^
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Het is inderdaad nog wat koffiedikkijken, maar ik zit toch stilaan wat de periode vanaf 8-9 januari in het oog te houden.Detailkaarten zijn allemaal nog niet veel soeps, maar er komen daar misschien wel mogelijkheden om het hoekje loeren.
Ook even de gfs pluim voor de temps op 850hpa waar een dip te zien is.
Ik ga er nog niet te veel in detail op ingaan aangezien het wel nog even vooruit is en dit nu eerst zich eens volledig mag manifesteren in de kaarten en pluimen. Maar eventueel is in die periode wel iets mogelijks
Wanneer we de modellen erbij pakken dan zien we steeds meer signale die er op duiden dat we geleidelijk naar een veel koudere winterse fase zullen gaan evolueren. Hoger op in de atmosfeer zijn deze ontwikkelingen al een paar weken aan de gaan #SSW #SPV split en ook hier nog steeds positieve ontwikkelingen. Een volgende "warmte injectie" #heatflux zal de toch al sterk verzwakte geslpeten PV verder doen afzwakken met de vorming van een tripool constellatie.
Zoals al eerder aangekaart kunnen wanneer eenmaal een stratosferische "tripool" toestand bereikt is "autonoom circulerende koude luchtbellen" in de troposfeer langere aanhoudende markante winterse episodes gaan inleiden. Herstel duurt dan veelal weken!
De gevolgend van de SSW en het steeds verder afzwakken van de (S)PV zien we nu ook steeds verder in de lagere atmosfeer door grijpen (downward propagation). Nog zijn de modellen aan het "middelen" maar zoals gezegd zijn ersteeds meer signalen dat de winter in grote delen van west en centraal Europa verder gaan verscherpen met ook overdag temperaturen in de lagere deln rond of zelfs onder het vriespunt en stijgende sneeuwkansen.
To be continued....
| Gewijzigd: 3 januari 2019, 16:36 uur, door Alpenweerman
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
hoop nooit opgeven, volgens alpenweerman gaat er richting 3 jan wel iets veranderen.
komt een koude outbreak volgens hem, spannend wat kant dat opgaat .
lees verhaal maar even van hem , kaarten zijn prachtig
gr allemaal Misschien moet je wel het stukje goed lezen en dat er in de Alpen waarschijnlijk een koude uitbraak komt In de Benelux gaan we van zachter terug richting normaal met eventueel wat nachtvorst. Zie ook mijn stuk in het winterdiscussietopic
In eerste instantie oost Europa / Alpen. Probleem voor de LL is de positie van de hoogteas rug met steeds weer de aanhoudende noordelijke stroming en dus het opwarmende effect van de Noordzee. Ook de komende dagen verandert daaraan maar weinig. Toch moeten we optimistisch blijven. Zodra de hoogteas maar even iets gunstiger komt te liggen dan kan de vrieskou ook verder naar het westen en en zuidwesten gaan uitstromen.
GFS is nog steeds zoekende en moest al 2 keer pas op de plaats maken om uiteindelijk ook in de voetsporen van het ECMWF te treden en komt nu ook met meer blokkade opties. In het verdere verloop neigt het model weer naar de zonaliteit. Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen en de consistentie van het ECMWF beter maar dit model volgen met vooral later mooie ontwikkelingen.
Daarnaast zien we ook steeds meer effecten (downward progression) van de SSW en PV split naar de lagere etages van de troposfeer. (30 / 100 ( 500 hPA) Voor het verdere verloop van de winter (richting mid januari gunstige ontwikkelingen ( downstream development, zuidelijkere jet, neg AO) Moeten de puzzelstukjes voor mn de LL natuurlijk nog we goed vallen (rug / trog)
Helaas nu even geen tijd voor uitgebreide analyse en kaarten, op Twitter (Alpenweerman) meer aandacht daarvoor.
Ik vind de input van Johan hierboven alles behalve "klets-topic" dus ik heb hem ook maar even hier neergezet aangezien ik dit toch echt wel " Winter discussietopic 2018/2019 " waardig vind
Kaart technisch is er nu weinig in te brengen... kan natuurlijk weer beginnen over dat vervloekte hoog dat zich maar niet lijkt te verplaatsen..maar ik denk dat we echt even moeten wachten todat het bovenstaande van Johan zich ook gaat vertonen in de weermodellen.. moet natuurlijk het puzzelstukje voor de LL wel goed vallen...
Hieronder een video van youtube... hoe het ook kan in Nederland..snif....1979..
.
Berichten samengevoegd door Callie-P | Gewijzigd: 4 januari 2019, 15:17 uur, door Callie-P
Voor de komende week berekenen de weermodellen op vrijdag wat sneeuwkansjes in het oosten en zuidoosten van Nederland. Niet gek, vanwege een tijdelijke noordoostelijke stroming door het lagedrukgebied ten zuidoosten van Europa.
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/sneeuwkansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar